Pekingin-suurlähetystö ja yritykset keskustelivat suojatarvikehankinnoista

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Pekingin-suurlähetystö järjestivät maanantaina 27.4. yhteisen verkkokokouksen, jossa käsiteltiin koronavirusepidemian torjunnassa tarvittavien suojatarvikkeiden (PPE) markkinatilannetta ja vientimääräyksiä Kiinassa. Kokoukseen osallistui suurlähetystön ja EK:n edustajien lisäksi lähes 20 suomalaista suojatarvikemarkkinoilla toimivaa yritystä ja viranomaistahoa.

Suomi Toimii

Maailman suurin suojatarvikkeiden valmistaja Kiina on viime kuukausina asettanut lukuisia vientiä koskevia uusia viranomaismääräyksiä. Tarvikkeiden onnistunut vienti Kiinasta Suomeen vaatii tarkkaa perehtymistä näihin usein päivittyviin säädöksiin, Kiinan markkinoiden hyvää tuntemusta sekä paikallisviranomaisten menettelytapojen ymmärtämistä. 

Kokouksen puheenjohtajana toimi EK:n kauppapolitiikan johtaja Hanna Laurén. Suurlähetystön avauspuheenvuoron antoi suurlähettiläs Jarno Syrjälä valottamalla yleiskuvaa suojatarvikkeiden markkinatilanteesta Kiinassa sekä Pekingin-suurlähetystön roolista suojatarvikehankinnoissa. Syrjälä korosti, että suurlähetystö tukee suomalaisyrityksiä parhaansa mukaan esimerkiksi neuvomalla hankintaprosessiin liittyvissä kysymyksissä. 

Syrjälän jälkeen puheenvuorot pitivät suurlähetystössä työskentelevät eläinlääkintäneuvos Anna-Stiina Antola sekä poliisi- ja tulliasioiden lähetystöneuvos Terho Rajala, jotka ovat perehtyneet tarkemmin suojatarvikkeiden vientiä koskevien viranomaissäädösten käytännöllisiin ja teknisiin puoliin. Puheenvuoroissa korostettiin suomalaisyrityksille tavarantoimittajan ja liikekumppanin taustoja koskevan ”due diligence” -selvityksen tärkeyttä, kun suojatarvikkeita hankitaan Kiinasta. Selvityksen voi teettää esimerkiksi asiaan erikoistuneen konsulttiyrityksen avulla. 

Tilaisuuden lopussa yritykset esittivät kysymyksiään ja näkemyksiään. Yksityiset suomalaisyritykset ovat koronavirusepidemian aikana olleet tärkeässä roolissa suojatarvikkeiden ostajina ja maahantuojina. 

Suurlähetystö kiittää Elinkeinoelämän keskusliittoa sen aloitteesta kokouksen järjestämiseksi sekä kokoukseen osallistuneita yrityksiä hyvästä keskustelusta!