Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Ohjeita suomalaisille Meksikossa: koronavirusepidemia 28.4.2020

Ohjeita suomalaisille Meksikossa: koronavirusepidemia 28.4.2020

Suurlähetystö on koonnut koronavirusepidemiaan liittyvää tietoa ja ohjeistusta niin Meksikossa matkustaville kuin maassa pysyvästi oleskeleville suomalaisille. Koronavirusepidemia voi aiheuttaa monenlaista huolta, epävarmuutta ja herättää paljon kysymyksiä eritoten, jos joutuu kokemaan tilanteen kaukana kotimaasta. Perehtyminen myös paikallisviranomaisten ohjeistukseen on tärkeää.

Suurlähetystö on koonnut koronavirusepidemiaan liittyvää tietoa ja ohjeistusta niin Meksikossa matkustaville kuin maassa pysyvästi oleskeleville suomalaisille.

Koronavirusepidemia voi aiheuttaa monenlaista huolta, epävarmuutta ja herättää paljon kysymyksiä eritoten, jos joutuu kokemaan tilanteen kaukana kotimaasta. Perehtyminen paikallisviranomaisten ohjeistukseen on tärkeää, se auttaa toimimaan, ymmärtämään tilanteen ja sopeutumaan siihen.

Ajantasaisen tiedon saamiseksi tulee seurata myös ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, joita päivitämme sosiaalisen median kanavillemme ja verkkosivuillemme. Suurlähetystö viestii myös suoraan kaikille matkustusilmoituksen tehneille, joten suosituksemme edelleen on, että jokainen Meksikossa matkustava ja pysyvämmin oleskeleva tekee matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Saadaksesi koronavirusepidemiaan liittyvät perustiedot suosittelemme, että tutustut Suomen Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n verkkosivuihin(Linkki toiselle verkkosivustolle). Tämän koosteen lopussa on linkit myös muiden Suomen viranomaisten sivuille, joista löytyy hyödyllistä tietoa suomeksi. 

Oletko suomalainen matkailija Meksikossa?

Suomen hallitus on kehottanut ulkomailla oleskelevia suomalaisia matkailijoita palaamaan kotimaahansa. Myös Meksikon turismiministeriö kehottaa ulkomaalaisia matkailijoita palaamaan kotimaihinsa niin pian kuin mahdollista. Ulkomailla asuvia suomalaisia sen sijaan kehotetaan pysymään asuinmaassaan.

Meksikosta on kaupallisia lentoyhteyksiä Suomeen. Ainakin KLM, Air France ja Aeromexico lentävät harvennetusti Eurooppaan. Seuraa oman lentoyhtiösi tai matkanjärjestäjäsi tiedotusta asiakasinfosivuilla ja sosiaalisessa mediassa ja ole ensisijaisesti yhteydessä heihin sähköisesti. Lentojen tilanne muuttuu jatkuvasti, joten tarkistathan oman lentosi ajankohtaisen tilanteen.
Poistuminen maitse Meksikosta ei tällä hetkellä ole mahdollista matkailijoille.

Maan viranomaisten määräykset voivat muuttua nopeasti ja ne vaihtelevat eri osissa maata. Jos joudut siirtymään paikkakunnalta toiselle, ota etukäteen selville mitä liikkumisrajoituksia alueella on. Joissakin osavaltioissa on liittovaltion tasoa rajaavammat säädökset ja saapuminen toisesta osavaltiosta voi olla sallittu vain osavaltiossa pysyvästi asuville. Autolla liikkumista etenkin Oaxacan ja Chiapasin osavaltioissa tulee harkita tarkkaan, sillä paikallisyhteisöjen on kerrottu suhtautuvan torjuvasti ulkopuolisiin viruksen leviämisen pelossa. Erilaisista tiesuluista on raportoitu.

Hotellit eivät vastaanota tällä hetkellä varauksia, mutta etenkin turistialueilla on muutamia hotelleja, jotka voivat majoittaa ulkomaalaisia humanitäärisistä syistä.

Koosteen lopusta löydät linkit viranomaisten sivuille, josta voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen.

Saapuminen ulkomailta Suomeen

Suomeen ulkomailta tulevat henkilöt velvoitetaan 14 vuorokauden karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Valtioneuvoston tiedotteen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (27.3.) mukaan henkilöille, joilla ei ole karanteenipaikkaa Suomessa, järjestetään majoitus 14 vuorokauden ajaksi ensisijaisesti matkustajan omalla kustannuksella. Kaikkien ulkomailta Suomeen saapuvien henkilöiden tilanne selvitetään lomakkeen avulla jo rajakontrollivaiheessa. Henkilö ohjataan lomakkeen tietojen perusteella joko omatoimisesti eteenpäin, terveydenhuollon neuvontapisteeseen tai ajojärjestelijän palvelupisteeseen.

Lentoasemalta tai satamasta ei pääse nousemaan julkisiin kulkuvälineisiin, mutta omalla autolla voi poistua. Jos palaajalla ei ole omaa kuljetusta tai mahdollisuutta sitä järjestää, hän voi saada kotiutuskyydin tilausbussilla tai tilaustaksilla.

Tarkista ajankohtaiset ohjeet alla olevilta viranomaisten sivuilta, kun tiedät paluusi päivämäärän. Suomen Rajavartiolaitos vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen täällä.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ethän unohda poistaa matkustusilmoitustasi, jos palaat ennen siihen merkitsemääsi päivämäärää. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen sanomat.mex@formin.fi.


Oletko Meksikossa asuva suomalainen?

Toisin kuin suomalaismatkailijoita, ulkomailla asuvia suomalaisia kehotetaan pysymään asuinmaassaan.

Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita. Suosittelemme selvittämään varmuuden vuoksi jo etukäteen oman asuinalueesi sairaalat, joissa koronaviruspotilaita hoidetaan. Samoin voi olla hyödyllistä tutustua omaan vakuutusturvaan.

Myös pysyvästi maassa asuvia suomalaisia pyydetään
tekemään matkustusilmoitus.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Ilmoitukseen tulee merkitä ruksi ruutuun ”muutto”, asun kohdemaassa toistaiseksi tai pysyvästi.


Koronavirustilanteesta Meksikossa

Meksiko siirtyi 21.4.2020 koronapandemian vaiheeseen 3, mikä merkitsee tartuntojen voimakasta lisääntymistä ja epidemian levinneisyyttä koko maahan. Tartuntatahdin odotetaan saavuttavan huippunsa toukokuun puoleenväliin mennessä.

Kaikki ei-olennaiset toiminnat on lopetettu, joukkotapahtumat peruttu ja ihmisiä kehotetaan hyvin voimakkaasti pysymään kotona. Ruokakaupoissa voi käydä vain yksi hlö / perhe kerrallaan ja kasvosuojaimen käyttöä suositellaan kodin ulkopuolella pääkaupungissa ja joissakin osavaltioissa. Kaikkien autojen liikkumista, huolimatta hologrammista, rajoitetaan pääkaupunkiseudulla Hoy no circula(Linkki toiselle verkkosivustolle) -ohjelman mukaisesti (poikkeuksena mm. taksit, julkinen liikenne, tavarakuljetus, liikuntarajoitteisten ja terveydenhoitohenkilökunnan autot).

Tällä hetkellä Meksikoon ei ole asetettu matkustusrajoitteita liittovaltion tasolla, mutta lentoyhteydet Eurooppaan ovat harventuneet huomattavasti. Yhdysvaltain Meksikon vastainen raja suljettiin 21.3.2020. Vain kaupallinen rahti ja välttämätön liikenne sallitaan. Myös rajat Belizeen ja Guatemalaan ovat kiinni.

Hallitus on julistanut terveyshätätilan 30.5.2020 saakka. Alueilla, joissa on vähemmän tartuntoja, voitaneen palata töihin ja kouluihin jo 18.5.2020 alkaen.

Sairaanhoitokapasiteettia on nostettu ja työtä jatketaan eri rintamilla. Yksityissairaalat ja  julkinen terveydenhuolto ovat tehneet yhteistyösopimuksen Todos Juntos contra el COVID-19(Linkki toiselle verkkosivustolle), minkä avulla on vapautunut hoitokapasiteettia COVID-potilaille julkisella sektorilla.

Joissakin osavaltioissa on asetettu ulkonaliikkumiskieltoja ja muita jyrkempiä rajoituksia, joita liittovaltiotasolla ei ole asetettu. Tästä syystä on erityisen tärkeää seurata paikallisviranomaisten ohjeistusta.

Päävastuu epidemiatilanteessa Meksikossa on liittovaltion terveysministeriöllä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Secretaría de Salud).

Kuinka toimia Meksikossa, jos sinulla tai läheiselläsi on koronavirusta muistuttavia oireita?

Suomenkieliset perustiedot koronaviruksesta, ohjeet siihen miten voit omalla toiminnallasi hillitä koronaviruksen leviämistä ja lievittää siitä aiheutuvaa huolta sekä toimintaohjeet tilanteessa, jossa itse tai läheisesi sairastuu löytyvät Suomen Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle). Nämä yleisohjeet pätevät kaikkialla, lukuun ottamatta testausta ja sairaalahoitoon hakeutumista (joiden osalta on noudatettava kunkin maan paikallista ohjeistusta).

Jos saat koronavirusta muistuttavia oireita Meksikossa, ensimmäinen ohje on pysyä kotona. Meksikon terveysministeriö neuvoo hakeutumaan hoitoon ainoastaan, jos sinulla on vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja/tai yleistilasi heikkenee ja jos kuulut riskiryhmään.

Valtakunnallinen koronavirusneuvontanumero on 800 0044800, osavaltioiden koronavirusneuvonnan puhelinnumerot(Linkki toiselle verkkosivustolle) on listattu terveysministeriönsivulle.

Kiireellisissä hätätapauksissa soita yleiseen valtakunnalliseen hätänumeroon 911.
Hätänumeron kautta voi tilata myös ambulanssin, mutta sen tulo saattaa kestää, joten varaudu tähän.

Pääkaupungissa voi tehdä suuntaa antavan koronavirustestin lähettämällä tekstiviestin ”covid19” numeroon 51515. Koko maassa saman voi tehdä mm. applikaatiossa COVID-19mx.

Applikaatio COVID-19mx toimii android-puhelimissa, ja sen voi ladata AppStoren, Google Playn ja App Galleryn kautta.

Applikaatiossa on testin lisäksi paljon hyödyllistä tietoa ja ajankohtaisia ohjeita. Sen kautta voi löytää myös lähimmän sairaalan koko maassa.

Pääkaupungissa voi löytää lähimmän sairaalan ja tarkistaa onko siellä vielä tilaa koronaviruspotilaille applikaatio AppCDMX:n kautta. Applikaation voi ladata maksutta android älypuhelimeen Google Playn kautta ja Apple Storesta iOS –puhelimeen. Sama informaatio löytyy myös Ciudad de Méxicon hallinnon sairaalasivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Apua saa puhelimitse pääkaupungin neuvontapalvelun Locatelin numerosta 55 5658 1111.

Koronavirustesti tehdään ainoastaan vakavissa sairaustapauksissa.
Laboratoriot, joissa voi tehdä koronavirustestin koko maassa(Linkki toiselle verkkosivustolle).pdf (Secretaría de Salud)

Kotikäynnin koronavirustestiä varten tekee terveysministeriön oikeuttamista yksityislaboratorioista ainakin Olarte y Akle(Linkki toiselle verkkosivustolle). Toiminnassa myös muitakin kotikäyntejä tekeviä yksityisiä laboratorioita.                                             

Pääkaupungin yksityissairaaloista ainakin seuraavat ottavat vastaan koronaviruspotilaita, jos tilaa vielä löytyy, ja niissä on tehohoitovalmiuksia ml. hengityskoneita:
Centro Médico ABC Observatorio(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Hospital Angeles Lomas(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Hospital Español(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Médica Sur(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Mitä voit tehdä etukäteen

Tarkista matkavakuutuksesi turvan laajuus ja kesto, jos matkasuunnitelmasi muuttuu tai on jo muuttunut koronaviruspandemian johdosta. Ilman matkavakuutusta mahdolliset sairaanhoitokulut tulevat matkailijan itsensä maksettaviksi ja kustannukset voivat nousta huomattavan korkeiksi. Ole yhteydessä omaan vakuutusyhtiöösi.

Perustietoa matkavakuutuksista löytyy vakuutus- ja rahoitusneuvonnan sivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Pidä säännöllisesti yhteyttä lähipiiriisi sekä Meksikossa että Suomessa. Läheisten on hyvä tietää mikä on yleistilanteesi, mitkä ovat matkasuunnitelmasi ja tarvitsetko mahdollisesti muuta apua. Puhu huolistasi ihmisille, joihin luotat.

On hyvä kirjata paperille muistiin Suomessa olevien lähiomaisten yhteystiedot, jotta ne ovat myös paikallisten tuttaviesi tai lähipiiriisi kuuluvan tiedossa yllättävän tilanteen varalta. Pidä myös kaikki tärkeät asiakirjat (passi, vakuutusasiakirjat, lentolippu ym.) helposti saatavilla.

Tee matkustusilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle), ellet sellaista vielä ole tehnyt. Matkustusilmoitusten kautta ulkoministeriö ja suurlähetystö voivat ottaa sinuun tarvittaessa suoraan yhteyttä.

Suomen Mexicon-suurlähetystön tiedotteet ja yhteystiedot

Suurlähetystö julkaisee ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan. Matkustusilmoituksen tehneet saavat ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita valitsemallaan tavalla, sähköpostiinsa tai tekstiviestinä.

Méxicon-suurlähetystön verkkosivut(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Méxicon-suurlähetystö Facebookissa(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Méxicon-suurlähetystö Twitterissä(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Kooste koronavirustilanteesta Meksikossa(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Keski-Amerikassa

Suomen suurlähetystö Meksikossa palvelee toistaiseksi ensisijaisesti sähköpostitse osoitteessa sanomat.mex@formin.fi
Lähetystön väliaikainen puhelinnumero on +52 55 3992 0585
Hätätapauksissa voi olla yhteydessä myös ulkoministeriön päivystykseen 24h/vrk, puh. +358 9 1605 5555, sp.: paivystys.um@formin.fi

Meksikon viranomaisten ohjeita ja tiedotteita:

Meksikon viranomaisten tiedotteita voi seurata espanjaksi alla olevilta sivustoilta.
Maan eri osavaltioissa voi olla myös omia rajoituksia, joita kannattaa seurata paikallisesti.

Liittovaltion koronavirussivusto   (Linkki toiselle verkkosivustolle) 
Liittovaltion terveysministeriön twitter-sivusto(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Ciudad de Méxicon terveysministeriö:(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Ciudad de México terveysministeriön twitter(Linkki toiselle verkkosivustolle)-sivusto 
Kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvontanumerot(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Meksikon turismiministeriö(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Secretaría de Turismo)

Suomen viranomaisten ohjeita ja tiedotteita:

Ulkoministeriö pyytää kaikkia Meksikossa pysyvästi asuvia ja siellä matkustavia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Alueelta poistuttaessa tulee matkustusilmoitus poistaa.

Koronaviruksen vaikutukset matkustamiseen: Ulkoministeriö: älä matkusta ulkomaille!
Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta
Ulkoministeriö: Nettikonsuli-sivu Facebookissa(Linkki toiselle verkkosivustolle)
THL:n  ohjeita Suomeen saapuville matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Rajavartiolaitos: tiedotteet rajaliikenteestä(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)