Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusepidemian takia määrätyt rajoitukset on Ranskassa pääosin purettu, mutta terveysviranomaiset luonnehtivat tilannetta huolestuttavaksi. Lähikontakteja tulee välttää, ja hengityssuojan käyttö on pakollista useassa kaupungissa niin ulko- kuin sisätiloissa. Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Suomesta tulevilla ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin.

Päivitetty 1.9.2020

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan nyt matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan nyt matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämä poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa. Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille ja noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla.

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi. Tee matkustusilmoitus myös, jos olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Ilmoituksen voi tehdä myös tekstiviestitse. Lisäksi voit tehdä matkustusilmoituksen matkalla olevan läheisesi puolesta. Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on sekä millä alueilla nämä ovat.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Maahan saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä. Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi myös Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Hengityssuojan käyttö on yleistä, paikoin jopa pakollista. Maskipakko on voimassa esimerkiksi Pariisissa ja suur-Pariisin alueella kaikissa julkisissa ulko- ja sisätiloissa ml. julkiset kulkuvälineet sekä asiakkaita vastaanottavat sisätilat (kaupat, kauppakeskukset, hotellit, ravintolat, kirjastot ja museot). 

Kaupungit saavat itse määrätä hengityssuojapakon, seuraathan viranomaisten ohjeita. 

Lisätietoa: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin

Jos matkustat Ranskaan EU-alueen ulkopuolelta, katso lisätietoja matkustusmääräyksistä täältä.

Negatiivinen testi tai karanteeni  (7 päivää) vaaditaan maista, joissa virus leviää aktiivisesti. Katso lisätiedot  tästä

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Terveysviranomaiset luonnehtivat tilannetta huolestuttavaksi. Koronavirus leviää Ranskassa kaikissa ikäryhmissä, mutta etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Tästä johtuen uusien potilaiden sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut samaa tahtia tartuntojen kanssa. 

Lisätietoa tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksen ja terveysviranomaisten verkkosivuilta. 

Ranskassa testataan massiivisesti. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Tautitilanne muuttuu nopeasti ja rajoitustoimia voidaan antaa pikaisestikin.

Tietoa voimassa olevista rajoituksista ja ohjeista:

 • Kaupoissa, kampaamoissa, kirjastoissa ja muissa lähipalveluissa asiakasmääriä rajoitetaan ja liikkeissä asiakkailta edellytetään hengityssuojan sekä käsidesin käyttöä.
 • Ravintolat ja kahvilat ovat auki, mutta asiakasmääriä rajoitetaan lähikontaktien välttämiseksi. Monista ravintoloista voi joko noutaa ruokaa tai tilata sitä kotiinkuljetettuna. Muutamat kaupugin rajoittavat ravintoloiden ja baarien aukioloaikoja (mm. Marseille, Rennes). 
 • Nähtävyydet, museot ja elokuvateatterit ovat pääsääntöisesti auki, mutta kohteissa yleisömääriä rajoitetaan. Ajanvaraus verkkopalvelun kautta on myös yleistä. Vierailijoilta edellytetään hengityssuojan käyttöä.
 • Puistot, luontoalueet, meren- ja järvien rannat ovat auki koko maassa. Joissakin lomakohteissa rantojen aukioloa on ryhdytty rajoittamaan.
 • Uimahallit, liikuntapaikat, huvipuistot ja teatterit ovat auki, yleisömääriä rajoitetaan näissäkin.
 • Yökerhot pysyvät toistaiseksi kiinni.
 • Hotellit: osa hotelleista on kiinni ja osa palvelee vain liikematkustajia. Mikäli tarvitset majoitusta, ota suoraan yhteyttä hotelliin ja tarkista tilanne.
 • Kokoontumiset ja yleisötapahtumat: yli 10 henkilön kokoontumiset julkisilla paikoilla on kielletty. Isoja kokoontumisia sisätiloissa kehotetaan välttämään. Useat alkusyksyn isot yleisötapahtumat on peruttu. 
 • Julkinen liikenne toimii normaalisti. Julkisissa kulkuvälineissä hengityssuojan käyttö on pakollista.
 • Liikkuminen maan sisällä: kaikki liikkuminen Ranskan sisällä sallittu ilman rajoituksia.
 • Hengityssuojia voi ostaa monista apteekeista ja ruokakaupoista.

Ranskassa matkustaessasi:

 • Noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti.
 • Vältä lähikontakteja.
 • Muista hengityssuojain.
 • Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Mahdolliset terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. 

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita:

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

 • Mikäli koet taudin oireita (kuume, yskä, hengitysvaikeuksia), ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.
 • Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  
 • Lisätietoa koronaviruksen aiheuttamasta taudista saat numerosta 0800 130 000.

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee edelleen sähköpostitse konsulaatti.par(at)formin.fi sekä maanantaista perjantaihin klo 14-16 seuraavissa numeroissa: +33 (0)1 44 18 19 28 ja +33 (0)1 44 18 19 27.

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka, opiskelupaikka Suomessa). Ranskasta sekä monista muista saapuvia kehotetaan jäämään 14 päivän omaehtoiseen karanteeniin.

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. Suurlähetystö voi myös pyydettäessä lähettää paluumatkalla oleville matkailijoille matkan tarkoituksen vahvistavan kirjeen. Voit pyytää kirjettä sähköpostitse konsulaatista: konsulaatti.par(at)formin.fi.

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta