Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirustilanne Ranskassa jatkuu vakavana. Maassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto ilta- ja yöaikaan. Hengityssuojan käyttö on pakollista. Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Kaikilta Ranskaan saapuvilta suomalaisilta matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä, joka on suoritettu korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä.

Päivitetty 22.2.2021

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa.

Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista. Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. 

Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Maahan saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä.

Ranskaan saapuvilta suomalaisilta matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä, joka on suoritettu korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Määräys koskee yli 11-vuotiaita. Se ei koske työmatkaliikennettä, maanteitse tapahtuvaa tavaraliikennettä tai raja-alueen asukkaita tietyin edellytyksin.

Lisäksi matkailijoiden tulee esittää erillinen kirjallinen todistus, jonka lomakepohjan voi ladata Ranskan sisäministeriön verkkosivulta. Määräys koskee kaikkia matkailijoita, myös alle 11-vuotiaita. 

Paikallisviranomaiset suosittavat Ranskaan saapumisen jälkeen omaehtoista 7 vuorokauden karanteenia ja uutta PCR-testiä karanteenin päätteeksi. 

Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi. Tee matkustusilmoitus myös, jos olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Ilmoituksen voi tehdä niin ikään tekstiviestitse. Lisäksi voit tehdä matkustusilmoituksen matkalla olevan läheisesi puolesta.

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitu on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.

Ranskassa matkustaessasi:

 • Ota huomioon toistaiseksi voimassa olevat ulkonaliikkumisrajoitukset. 
 • Noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti.
 • Vältä lähikontakteja ja noudata 1–2 metrin turvavälejä.
 • Muista hengityssuojain.
 • Jos matkustat, varaa siihen tavanomaista enemmän aikaa. Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin.  

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita:

Lisätietoa: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin. Paikallisviranomaiset kuitenkin suosittavat Ranskaan saapumisen jälkeen omaehtoista 7 vuorokauden karanteenia ja uutta PCR-testiä karanteenin päätteeksi. 

Huomioithan, että kaikilta maahan saapuvilta suomalaisilta matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä, joka on suoritettu korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Määräys koskee yli 11-vuotiaita. Se ei koske työmatkaliikennettä, maanteitse tapahtuvaa tavaraliikennettä tai raja-alueen asukkaita tietyin edellytyksin.

Lisäksi matkailijoiden tulee esittää erillinen kirjallinen todistus, jonka lomakepohjan voi ladata Ranskan sisäministeriön verkkosivulta. Määräys koskee kaikkia matkailijoita, myös alle 11-vuotiaita. 

Jos matkustat Ranskaan EU-alueen ulkopuolelta, katso lisätietoja matkustusmääräyksistä täältä.

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Koronavirus leviää Ranskassa kaikissa ikäryhmissä. 

Tarkempia viranomaistiedotteita tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksen ja terveysviranomaisten verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Tautitilanteen kehittyessä rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita.

Hengityssuojan käyttö on pakollista ulkona sekä kaikissa julkisissa sisätiloissa kuten liikennevälineissä ja kaupoissa.

Lisäksi koko maassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto klo 18 ja 6 välillä. Ulkona saa liikkua ilta- ja yöaikaan vain välttämättömän syyn nojalla ja lupakaavakkeen (attestation de déplacement dérogatoire) kanssa. Kiellon rikkomisesta annetaan ensimmäisellä kerralla 135 euron sakko.

Välttämättömiksi syiksi katsotaan seuraavat tilanteet:

 • työ tai koulutus
 • lääkärissä, sairaalassa tai apteekissa käynti
 • lapsen tai apua tarvitsevan hoito
 • juna- tai lentomatka
 • hallintoviranomaisten määräys
 • koiran ulkoiluttaminen 

Lupakaavakkeita voi tulostaa tästä linkistä (myös englanniksi) tai ladata sähköisesti. Kaavake löytyy lisäksi TousAntiCovid-sovelluksen kautta. Myös käsin kirjoitettu todistus on laillinen. Kaavake täytetään joka kerta erikseen. Muista päiväys, alkamisaika sekä allekirjoitus.

Kulttuuri- ja sisäliikuntapaikat ovat kiinni koko maassa. Uskonnolliset tilat saavat olla avoinna tietyin rajoituksin. Ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot ovat suljettu. Yli 20 000 neliön kauppakeskukset ovat niin ikään kiinni. Muut kaupat ja palvelut voivat olla auki ulkonaliikkumiskieltoajan ulkopuolella. 

Paikallisia rajoitustoimia Etelä-Ranskan rannikolla ja Dunkerquen kaupungin alueella

Etelä-Ranskan rannikkoalueella (Menton-Nizza-Théoule-sur Mer) ja Dunkerquen kaupungin (Nord) ympäristössä on kansallisten rajoituksien lisäksi paikallinen sulkutila kahtena seuraavana viikonloppuna (perjantaista klo 18 alkaen lauantai ja sunnuntai 27.-28.2. ja 6.-7.3.2021 maanantaihin klo 6). Yli 5 000 m2 kaupat  ja liiketilat suljetaan, poikkeuksena ainoastaan ruokakaupat ja apteekit. Viikonloppuna liikkuminen on sallittu vain välttämättömän syyn nojalla. 

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

Mikäli koet koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.

Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee ensisijaisesti arkisin sähköpostitse osoitteessa konsulaatti.par(a)formin.fi. 

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa).

Tarkista paluuseen liittyvät viranomaissuositukset esimerkiksi karanteenin suhteen THL:n verkkosivulta

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. 

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivullaan.

Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta