Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Suomesta saa matkustaa Ranskaan. Ulkoministeriön pääsääntöinen matkustussuositus on: noudata erityistä varovaisuutta. Rokottamattomien tulee esittää todistus negatiivisesta PCR- tai antigeenitestistä. Koronataudin sairastaneet voivat vaihtoehtoisesti esittää todistuksen sairastetusta viruksesta.

Päivitetty 1.10.2021

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan matkustaa?

Suomesta voi matkustaa Ranskaan. EU-maista saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä. Ranskaan saapumiseen riittää normaalien matkustusasiakirjojen ohella todistus koronarokotuksesta. Hyväksytyt rokotevalmisteet ovat Janssen, Pfizer, Moderna ja Astra Zeneca. Henkilö katsotaan rokotetuksi, kun yhdestä Janssen-annoksesta on kulunut 28 vuorokautta tai toisesta Pfizer-, Moderna- tai Astra Zeneca -rokotteesta on kulunut seitsemän vuorokautta. Koronan sairastaneille riittää yksi rokoteannos, josta on kulunut seitsemän vuorokautta.

Suomesta saapuvilta rokottamattomiksi katsotuilta matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR- tai antigeenitestistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Määräys koskee 12-vuotiaita ja sitä vanhempia. 

Koronataudin kuuden kuukauden sisään sairastaneet voivat vaihtoehtoisesti esittää todistuksen, jossa vahvistetaan parantuminen vähintään yli 11 vuorokautta ennen saapumista Ranskaan. 

Lisäksi kaikkien, myös alle 12-vuotiaiden matkailijoiden, tulee esittää kirjallinen todistus, jonka lomakepohjan voi ladata Ranskan sisäministeriön verkkosivulta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Muista tehdä matkustusilmoitus

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) Tee matkustusilmoitus myös silloin, kun olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Voit tehdä matkustusilmoituksen myös matkalla olevan läheisesi puolesta. Ilmoituksen voi tehdä lisäksi tekstiviestitse. 

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.

Ranskassa matkustaessasi

 • noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti
 • vältä lähikontakteja ja noudata turvavälejä
 • muista hengityssuojain
 • varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita

Lisätietoja: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta (avautuu uuteen ikkunaan)

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin. 

Jos suunnittelet matkustamista Ranskaan EU-alueen ulkopuolelta, katso lisätietoja matkustusmääräyksistä täältä.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Koronavirus leviää Ranskassa kaikissa ikäryhmissä. 

Tarkempia viranomaistiedotteita tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja terveysviranomaisten(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Hengityssuojan käyttö on pakollista julkisissa sisätiloissa ja ulkona suurissa väkijoukoissa.

Yli 12-vuotiaiden tulee esittää ns. koronapassi (pass sanitaire) muun muassa ravintoloissa ja baareissa (ml. niiden terasseilla), yleisötilaisuuksissa, nähtävyyksissä, museoissa, huvipuistoissa, urheilukeskuksissa, elokuvateattereissa, teattereissa, konserttisaleissa, yökerhoissa, kasinoilla ja risteilyaluksilla sekä kaukoliikenteen linja-autoissa ja junissa sekä lentokoneissa. QR-koodillisen todistuksen voi esittää paperisena tai digitaalisena. Passi koskee kaikkia Ranskan alueella olevia kansallisuudesta huolimatta.

Koronapassilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tarkoitetaan:

 • todistusta täydestä koronarokotesarjasta
 • todistusta negatiivisesta, alle 72 tuntia vanhasta PCR- tai antigeenitestituloksesta
 • todistusta kuuden kuukauden sisään sairastetusta koronataudista

Hyväksytyt rokotevalmisteet ovat Janssen, Pfizer, Moderna ja Astra Zeneca. Henkilö katsotaan rokotetuksi, kun yhdestä Janssen-annoksesta on kulunut 28 vuorokautta tai toisesta Pfizer-, Moderna- tai Astra Zeneca -rokotteesta on kulunut seitsemän vuorokautta. Koronan sairastaneille riittää yksi rokoteannos, josta on kulunut seitsemän vuorokautta.

Lisäksi Ranskassa ja sen merentakaisilla alueilla voi olla voimassa voimassa alueellisia rajoituksia. 

Tautitilanteen kehittyessä rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Viimeisin rajoitustilanne kannattaa tarkastaa paikallisviranomaisilta tai joukkoviestimistä. Muun muassa sanomalehti Le Monde(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ylläpitää hyvää yhteenvetoa. 

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

Mikäli koet koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä. Lääkäreiden yhteystiedot löydät tämän linkin kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee ensisijaisesti arkisin sähköpostitse osoitteessa konsulaatti.par(a)formin.fi. 

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa).

Tarkista paluuseen liittyvät viranomaissuositukset THL:n verkkosivulta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. 

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivullaan.

Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)