Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Viranomaisten mukaan rajoitukset ovat auttaneet ja niitä lievennetään vaiheittain. Hengityssuojan käyttö on pakollista. Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Suomesta tulevilla ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin.

Päivitetty 26.11.2020

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa.

Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Poikkeuksena suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Ranska ei lukeudu näihin poikkeusmaihin.

Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. 

Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Maahan saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä. Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi. Tee matkustusilmoitus myös, jos olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Ilmoituksen voi tehdä niin ikään tekstiviestitse. Lisäksi voit tehdä matkustusilmoituksen matkalla olevan läheisesi puolesta.

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.

Ranskassa on ollut voimassa  ulkona liikkumisen rajoituksia 30.10.2020 alkaen.  Jos tautitilanne sallii, ulkonaliikkumiseen on tulossa muutoksia 15. joulukuuta alkaen, jolloin liikkumista rajoitettaisiin ainoastaan klo 21-07 (couvre-feu).  

Ranskassa matkustaessasi:

 • Ota huomioon toistaiseksi voimassa olevat ulkonaliikkumisrajoitukset. 
 • Noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti.
 • Vältä lähikontakteja ja noudata 1-2 metrin turvavälejä.
 • Muista hengityssuojain.
 • Jos matkustat, varaa siihen tavanomaista enemmän aikaa. Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Lentokentille tai asemille mennessä tarvitaan lupakaavake. 

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita:

Lisätietoa: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin

Jos matkustat Ranskaan EU-alueen ulkopuolelta, katso lisätietoja matkustusmääräyksistä täältä.

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Viranomaisten mukaan rajoitustoimet ovat auttaneet ja niitä lievennetään vaiheittain lauantaista 28. marraskuuta 2020 alkaen. Koronavirus leviää kuitenkin edelleen Ranskassa kaikissa ikäryhmissä. 

Tarkempia viranomaistiedotteita tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksen ja terveysviranomaisten verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa koko Ranskassa 15. joulukuuta asti. Ulkona saa liikkua vain syyn nojalla ja siihen tarvitaan kirjallinen lupa.

Hengityssuojan käyttö on pakollista kaikkialla. Tautitilanteen kehittyessä edelleen, rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. 

Liikkumisrajoitukset 

Töissä käyminen on sallittua, jos etätyö ei ole mahdollista. Ulkona saa liikkua sakon uhalla vain välttämättömän syyn nojalla ja lupakaavakkeen (attestation de déplacement dérogatoire) kanssa. Sisäministeriön verkkopalvelusta löytyy erilliset luvat työ- ja koulumatkoille. Nämä rajoitukset ovat voimassa ainakin 15. joulukuuta asti.

Muut tärkeimmät sallitut arkiset asioinnit ovat:

 • Ostokset, apteekki- ja lääkärikäynnit. Kaikki kaupat ja osa palveluista avataan lauantaina 28.11.2020
 • Lapsen tai apua tarvitsevan sukulaisen hoito sekä asiointi julkisen hallinnon palveluissa.
 • Koiran ulkoiluttaminen sekä päivittäinen liikunta maks. kolmen tunnin ajan 20 kilometrin säteellä kotoa (lauantaista 28.11. alkaen). 

Jos käyt esimerkiksi lääkärissä ja matkalla teet ruokaostokset, merkitse molemmat syyt kaavakkeeseen. Kaavake täytetään joka kerta erikseen. Muista päiväys, alkamisaika sekä allekirjoitus.

Eri lupakaavakkeet voi tulostaa tästä linkista (myös englanniksi) tai ladata sähköisesti. Kaavake löytyy myös TousAntiCovid-sovelluksen kautta. Käsin kirjoitettu todistus on laillinen. Lisätietoja tästä linkistä.

Jos tautitilanne sallii, rajoituksia lievennetään 15. joulukuuta alkaen muun muassa:

 • Liikkumista rajoitetaan ainoastaan klo 21 ja klo 7 välisenä aikana (couvre-feu).
 • Alueiden väliset matkat sallitaan.
 • Kulttuuripalvelut, kuten museot, teatterit ja elokuvateatteri avataan.  
 • Jos tautitilanne sallii, ravintolat ja baarit avataan 21. tammikuuta 2021.

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

Mikäli koet koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.

Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee ensisijaisesti arkisin sähköpostitse osoitteessa konsulaatti.par(a)formin.fi  

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa).

Tarkista paluuseen liittyvät viranomaissuositukset esimerkiksi karanteenin suhteen THL:n verkkosivulta

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. 

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivullaan.

Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta