Lontoon-suurlähetystö seuraa koronavirustilanteen kehittymistä Britanniassa

Artikkeli päivitetty 18.3.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. 

Tämä poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. Ulkoministeriö ei enää muuta yksittäisten matkustustiedotteiden turvallisuustasoa koronavirusriskin vuoksi. Matkustustiedotteissa annetaan jatkossakin tietoa maan tai alueen matkustusturvallisuudesta.

Seuraathan Britannian viranomaisten ohjeita, ja teethän matkustusilmoituksen aina, kun matkustat.

Lisätty 18.3. klo 12.00:  Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa tänään to 19.3. klo 00 Suomen aikaa alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Suomen kansalaiset ja pysyvästi Suomessa asuvat saavat aina palata Suomeen. Myös välttämätön tavara- ja työmatkaliikenne sallitaan. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. Lue tarkempia tietoa vaikutuksista Rajavartioston sivuilta: Suomen rajaliikennettä rajoitetaan 19.3.2020 alkaen.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Lisätty 16.3.2020 klo 16.10: Suomen hallitus on todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi ja linjannut lisätoimenpiteistä. Linjaukset ovat voimassa 13.4. 2020 asti. Hallitus muun muassa suosittelee suomalaisille matkailijoille välitöntä paluuta Suomeen, toteaa ettei Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden pidä matkustaa ulkomaille, ja että ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Lue lisää: Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Lisätty 14.3.2020 klo 16: Koronaviruspandemia vaikuttaa matkailuun ennennäkemättömällä tavalla. Useat maat sulkevat rajojaan ja asettavat rajoituksia liikkumiseen maan sisällä. Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin. Lentoliikenteessä ilmoitetaan uusista reittikeskeytyksistä joka päivä. Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen johdosta ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Tämä koskee kaikkia maita. Lue lisää: Ulkoministeriö: Älä matkusta ulkomaille!(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lontoon-suurlähetystö ja konsulaatti ovat toistaiseksi auki, mutta tilanne voi vaikuttaa myös konsulaatin asiakaspalveluaikoihin. Jo varatut ajat ovat toistaiseksi voimassa. Tiedotamme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian. 

Koronaviruksen vuoksi suurlähetystöön ja konsulaatin asiakaspalvelutilaan pääsevät vain ajanvarauksen tehneet henkilöt, eivätkä esimerkiksi muut perheenjäsenet (pois lukien lapset). Ethän tule asiakaspalveluun sairaana.

Lisätietoja ja paikallisviranomaisten ohjeita

Olemme koonneet alle linkkejä, joista löydät lisätietoa koronavirustilanteesta maailmalla ja Britanniassa. Seuraa ulkoministeriön ja suurlähetystön sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten ohjeita. 

Suomen viranomaisten julkaisemia ohjeita ja tiedotteita:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL: Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Ulkoministeriö:
Matkailija, palaa Suomeen  (avautuu uuteen ikkunaan)
Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta (avautuu uuteen ikkunaan) 
Valtioneuvoston kanslia: Hallitus päätti suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Britannian viranomaisen ohjeita ja tiedotteita koronaviruksesta löydät seuraavilta sivuilta (englanniksi): 

Gov.uk: Coronavirus (COVID-19): UK government response(Linkki toiselle web-sivustolle.) 
Gov.uk: Guidance: Coronavirus (COVID-19) information for the public(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
NHS: Overview – Coronavirus (COVID-19)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (sisältää myös toimintaohjeet sairastapauksissa)

Jos saat Britanniassa koronaviruksen oireita, ota yhteyttä paikallisen terveydenhuollon NHS:n 111-palveluun sähköisesti https://111.nhs.uk/covid-19/(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai puhelimitse 111.

 

Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.), mikäli oleskelet Britanniassa tai on välttämätöntä matkustaa. Sen avulla suurlähetystö ja ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Seuraa myös viestintää suurlähetystön Facebook(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)- ja Twitter(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)-tileillä.

Hätätapauksissa voit myös ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 tai paivystys.um@formin.fi.