Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Kyproksen viranomaisten ohjeet kansalaisille välttämättömästä kodin ulkopuolella liikkumisesta.

Kyproksen viranomaisten ohjeet kansalaisille välttämättömästä kodin ulkopuolella liikkumisesta.

Kyproksella on otettu voimaan osittainen ulkonaliikkumiskielto, kielto on voimassa 24.3.2020 klo 18 –13.4.2020. Mikäli kansalaisen on liikuttava asuinpaikan ulkopuolella, on meneteltävä seuraavasti.

Liikkumisluvan saaminen:

A. Siirtyminen työpaikalle ja työpaikalta kotiin työaikana: Työpaikalle liikuttaessa työnantaja täyttää työntekijää varten liikkumislupa-asiakirjan A.
• Confirmation of Movement of Employee (PDF)
• Confirmation of Movement of Employee (MS-Word)

B. Muissa tapauksissa lupaa on anottava yksittäin jokaista liikkumista varten.
Vaihtoehtoja on kaksi: B-mallisen asiakirjan täyttäminen tai maksuttoman tekstiviestin lähettäminen numeroon 8998. Ohjeet näistä alla:
B-mallinen asiakirja:
o Confirmation of Citizens’ Movement by way of exception (PDF)
o Confirmation of Citizens’ Movement by way of exception (MS-Word)
Tekstiviestin lähettäminen:
Tekstiviesti lähetetään kännykästä numeroon 8998 seuraavassa muodossa
X välilyönti PASSIN TAI HENKILÖKORTIN NUMERO välilyönti alueen postinumero
Χ –kohtaan valitaan ulkona liikkumisen syy seuraavista vaihtoehdoista 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8:
1. Lääkärissä, verenluovutuskeskuksessa tai apteekissa käyminen
2. Perustarvikkeiden hankkiminen kaupasta tai yritykseltä, jonka toiminta on sallittua, jos tarvikkeiden kotiinkuljetus ei ole mahdollista.
3. Pankissa käyminen, jos sähköisten maksupalveluiden käyttö ei ole mahdollisia.
4. Välttämätön vierailu (paikallis)viranomaisen toimipisteessä
5. Sellainen paikasta toiseen siirtyminen, jonka tarkoituksena on auttaa kansalaisia, jotka eivät voi huolehtia itsestään tai sellaisten ihmisryhmien luona käyminen, jotka tarvitsevat huolenpitoa tai jotka ovat vapaaehtoisessa ja / tai pakollisessa eristyksessä (karanteenissa).
6. Fyysinen liikunta (ulkoilu) tai lemmikkieläinten ulkoiluttaminen, korkeintaan kahden ihmisen ryhmissä asuinpaikan lähiympäristössä.
7. Osallistuminen ensimmäisen ja toisen asteen sukulaisten järjestämiin tapahtumiin, kuten häät, ristiäiset, hautajaiset. Näissä saa olla paikalla enintään kymmenen ihmistä.
8. Liikkuminen muussa välttämättömässä tarkoituksessa.
Viestin lähettämisen jälkeen kansalaisella on 3 tuntia aikaa käyttää liikkumisoikeuttaan. Tekstiviestiin tulee vastaus seuraavassa muodossa:
ΟΚ välilyönti Χ välilyönti PASSIN TAI HENKILÖKORTIN NUMERO välilyönti alueen postinumero välilyönti luvan voimassaolon loppumisaika

C. Mikäli kansalaisella ei ole pääsyä yllä annettuihin asiakirjoihin tai mahdollisuutta tekstiviestin lähettämiseen, he voivat kantaa mukanaan omaa käsinkirjoitettua ja allekirjoitettua lausuntoaan liikkumisen välttämättömyydestä. Lausunnossa tulee mainita seuraavat tiedot: koko nimi, syntymäaika, passin tai henkilökortin numero, asuinpaikan osoite, liikkumisen aika ja tarkoitus (yksi yllä numeroiduista luvallisista tarkoituksista), allekirjoitus ja päiväys.

Kaikissa olosuhteissa kaikilla ulkona liikkuvilla henkilöillä on oltava mukanaan henkilöllisyystodistukset sekä täytetty ja allekirjoitettu todistus ulkona liikkumisen tarkoituksesta tai tekstiviestillä vastaanotettu ulkona liikkumisesta saatu lupaviesti mahdollista tarkastusta varten.

Kyproksen valtio seuraa sääntöjen noudattamista ja on ehdoton seuraamusten suhteen. Sääntöjen rikkomisesta seuraa muun rikosoikeudellisen vastuun lisäksi 150 euron sakkorangaistus.

Linkki Kyproksen viranomaisen kotisivuille ohjeessa mainittujen asiakirjojen avaamiseksi ja tulostamiseksi: Kyproksen viranomaisten ohje(Linkki toiselle verkkosivustolle)