Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Kulttuurin avulla kriisin läpi – digitaalisia menovinkkejä kotisohvalle

Kulttuurin avulla kriisin läpi – digitaalisia menovinkkejä kotisohvalle

Vaikka pidämme tällä hetkellä fyysistä etäisyyttä toisiimme, monipuolisesta kulttuuritarjonnasta voi silti nauttia myös kotisohvalta käsin. Netti on pullollaan digitaalisia kulttuuritärppejä, joista kokosimme teille muutaman. Hauskoja kulttuurihetkiä!

Amos Rex, kuva sisältäpäin. Kuvaaja: Tuomas Uusheimo
Amos Rex tarjoaa verkkosivuillaan kulttuurielämyksiä kaiken ikäisille. Kuvaaja: Tuomas Uusheimo

Taidenäyttelyitä kaikenikäisille

Amos Rex: Vieraile virtuaalisesti Generation 2020 -näyttelyssä sekä osallistu lapsille suunnatulle taidekierrokselle museon oman Ou-hahmon kanssa!

Nauti taiteesta suoraan kotoa: Generation 2020 on triennaali, joka antaa kiehtovan kurkistuksen nousevan tekijäpolven ajatuksiin ja taiteeseen. Generation 2020 esittelee yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan teoksia, jotka valittiin yli 1600 ehdotuksen joukosta. Amos Rex esittelee Generation 2020 -näyttelyn videoteoksia verkossa. Monet Generation 2020 -näyttelyn taiteilijoista käsittelevät teoksissaan vaikeita aiheita pelottomasti, niin inhimillisellä uteliaisuudella kuin mustan huumorin keinoin.

Generation 2020 -näyttely(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tervetuloa mukaan Oun taidekierrokselle! Tämä kierros sopii erityisen hyvin kaikille alle 8-vuotiaille, yhdessä jonkun lukutaitoisen kanssa. Ou on siitä erikoinen, että yleensä vain lapset voivat nähdä hänet. Ou asuu Helsingissä taidemuseossa nimeltä Amos Rex. Ou syntyi samaan aikaan kuin museo ja asuu yhä siellä. Tällä hetkellä museo on suljettu, joten Oulla on mahdollisuus tehdä yksityiskierros tämän hetken näyttelyyn.

Osallistu Oun kierrokselle(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Amos Rexin online-näyttelyt(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kansallisgallerian kokoelmissa lähes 40 000 teosta verkossa

Ateneumin ja kansallisgallerian tekijänoikeusvapaiden teosten kuvat ovat kenen tahansa käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa esimerkiksi opetuksessa, tutkimuksessa ja kaupallisessa käytössä. Kuvia saa käyttää vapaasti, sillä teoksen tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä) on päättynyt. Kokoelmaan kuuluu esim. Albert Edelfeltin, Eero Järnefeltin, Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin ja Hugo Simbergin teoksia.

Tutustu kansallisgallerian kokoelmiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Ateneumin taidemuseon rakennukseen voi Google Mapsin avulla tutustua myös sisältä päin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kiasma Online Art - internetelämys ja kunnianosoitus tämän päivän taiteentekijöille

Kiasma Online Art on nykytaidemuseo Kiasman verkkotaiteen kokoelma. Kasvava määrä taidetta tehdään suoraan nettiin, sosiaalisen median kanaviin, blogialustoille tai esimerkiksi mobiilisovelluksiksi. Kiasma Online Art -sivustolle on koottu valikoimia ajankohtaista verkkotaidetta. Katsoja saa monessa teoksessa aktiivisen roolin. Sivusto tarjoaa mm. pelillisiä teoksia, VR-elokuvan, digitaalisia maalauksia, runoja suoltavan satunnaislukugeneraattorin ja äänitaiteen miksausalustan. Valtaosa teoksista kuuluu Kiasman ja Kansallisgallerian taidekokoelmiin.

Kiasma Online Art(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomalaisia klassikoita Designmuseon verkkonäyttelyissä

Designmuseo Helsingissä on maailman vanhimpia muotoilun museoita. Museon kokoelmiin kuuluu yli 75 000 esinettä, 45 000 piirustusta ja 125 000 valokuvaa – joista osa on nähtävissä myös verkossa. Designmuseon verkkonäyttelyt esittelevät suomalaisia klassikoita (mm. Marimekko, Arabia ja Kaj Franck). Tästä voi hakea designinspiraatiota:

Tutustu Designmuseon kokoelmiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Designmuseon verkkonäyttelyt(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Podcasteja, videoita ja taidetta Taideyliopiston „Kulttuuria kotisohvalle“ -sivustolla

Taideyliopisto tarjoaa verkossa taidetta kotiin koronaviruksen aikaan. Sivustolle on koottu kiinnostavia podcasteja, konsertteja, osallistavaa taidetta ja menovinkkejä, joista voi nauttia myös kotoa käsin.

Taideyliopiston "Kulttuuria kotisohvalle" -sivusto(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Muita virtuaalisia kulttuurielämyksiä

Virtuaalinen museokäynti onnistuu myös mm. seuraavien toimijoiden verkkosivuilla:

Etäoppimisen iloa: Käsienpesu ja tekoäly 

Mimmien uusi laulu „Muista pestä kädet“ auttaa lapsia käsittelemään vaikeaa aihetta

Kriisi voi myös edistää luovuutta. Kun Mimmit-bändin koko kevään kiertue peruuntui, he eivät lannistuneet, vaan sävelsivät laulun, jonka avulla lapset voisivat käsitellä ehkä pelottavaa ja hämmentävää korona-aihetta. Pian julkaistiin video "Muista pestä kädet", joka löytyy paitsi suomeksi nyt myös englanniksi ja saksaksi.

Muista pestä kädet! (suomeksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle) 
Wash your hands (englanniksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Wasch dir deine Hände! (saksaksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 

„The Elements of AI“ – kaikille avoin verkkokurssi

Mietitkö, millainen vaikutus tekoälyllä on työhösi tai elämääsi?
Haluatko tietää, mitä tekoäly oikeastaan on?
Haluatko tietää, miten tekoäly tulee kehittymään ja miten se vaikuttaa meihin tulevaisuudessa?

The Elements of AI koostuu ilmaisista verkkokursseista, jotka ovat tehneet Reaktor ja Helsingin yliopisto yhteistyössä. Kurssikokonaisuuden tavoitteena on rohkaista ihan jokaista ikään ja taustaan katsomatta oppimaan tekoälyn perusteet: mitä tekoäly on, mitä sillä voi (ja ei voi) tehdä ja miten luoda tekoälymenetelmiä. Kurssit koostuvat teoriaosuuksista ja käytännön harjoituksista, ja ne voi suorittaa omaan tahtiin. Kurssin on suorittanut jo yli 370 000 osallistujaa, ja se löytyy tällä hetkellä myös ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, viroksi ja norjaksi.

The Elements of AI -verkkokurssi suomeksi(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
The Elements of AI -verkkokurssi saksaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Olohuonekonsertteja

Epätavallinen aika on saanut taiteilijat kokeilemaan uusia keinoja itsensä ja muiden piristämiseen – ja toki myös oman työnsä jatkamiseen. Esimerkiksi Sinfonia Lahden 62 muusikkoa äänitti omissa kodeissaan Jean Sibeliuksen Finlandian.
Sinfonia Lahti: Finlandia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Muita suomalaisia konsertteja verkossa, mm:

Suurlähetystön ja instituutin ajankohtaispäivitykset

Suomen Saksan-instituutti viestii kulttuurialan tukimahdollisuuksista sekä tarjoavat kiinnostavia sisältöjä verkossa, mm. opinto- ja harjoitteluneuvontaa:

Suomen Saksan-instituutin verkkosivut(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen Saksan-suurlähetystö seuraa ja viestii aktiivisesti Saksan ja Suomen viranomaisten ohjeista ja ajankohtaispäivityksistä kaikilla kanavillaan:

Suurlähetystön verkkosivut(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 
Facebook (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Twitter(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  @finbotschaftde 
Instagram(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) @finbotschaftde