Koronavirusuutiset Kroatiassa

Koronavirusuutiset Kroatiassa

Jos matkustajalla ei ole maahantulon yhteydessä esittää korkeintaan 48 h vanhaa negatiivista koronatestitulosta, tulee hänen suorittaa PCR-testi Kroatiassa. Testivaatimus koskee 1.12.2020 alkaen kaikkia, myös EU- ja ETA-maista tulevia matkustajia. (Poikkeuksena tietyt ammattiryhmät ja ns. vihreän tautitason maista tulevat matkustajat.) Muiden kuin EU- ja ETA-maiden kansalaisten tulee lisäksi esittää rajalla perusteltu syy matkalleen. Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa kaikkialla, missä turvavälin pitäminen muihin on mahdotonta.

Maahantulo: 1.12.2020 alkaen myös EU- ja ETA-maista tulevat matkustajat joutuvat esittämään negatiivisen koronatestituloksen rajalla tai vaihtoehtoisesti heidän on hakeuduttava testiin Kroatiassa. (Poikkeuksena tietyt ammattiryhmät ja ECDC:n listan ns. vihreän tautitason maista tulevat matkustajat.) Muussa tapauksessa matkailijaa odottaa 14 päivän kotikaranteeni. Muiden kuin EU- ja ETA-maiden kansalaisten tulee esittää rajalla perusteltu syy matkalleen sekä korkeintaan 48 h vanha negatiivinen koronatestitulos. Lisätietoja Kroatiaan saapumisesta  ennen suunniteltua matkaa voi kysyä Kroatian sisäministeriöstä (verkkosivuilla on kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta sekä kyselykaavake). Kaikkien ulkomaan kansalaisten toivotaan rajamuodollisuuksien nopeuttamiseksi rekisteröityvän ennen matkaa Kroatian sisäministeriön ENTER CROATIA -portaalissa. Tämän jälkeen matkailija saa sähköpostiinsa varmistuksen ja Kroatian kansanterveyslaitoksen suositukset ja toimintaohjeet, joita kaikkien ulkomailta saapuvien tulee noudatta 14 vuorokauden ajan maahantulopäivästä alkaen. Ohjeisiin kuuluvat mm. päivittäinen kuumeen mittaus sekä lähikontaktien ja tarpeettoman liikkumisen välttäminen. 

Ulkonaliikkumiskiellot: Ei ole. (Ulkona liikkuessasi pidä vähintään 1,5 metrin ja sisätiloissa 2 metrin etäisyys muihin)

Kokoontumisrajoitukset: Kokoontumisten osallistujamäärä voi olla maksimissaan 25 henkilöä. Yksityisissä kokoontumisissa saa olla mukana korkeintaan 10 henkilöä enintään kahdesta (2) kotitaloudesta. Hääjuhlien pito on toistaiseksi kielletty, hautajaisissa saa olla 25 osallistujaa. Kokoontumiset saavat kestää korkeintaan klo 22 asti. Alkoholin myynti kielletty klo 22-06.

Maskit: Maskipakko on julkisessa liikenteessä, julkisissa tiloissa sekä kaikkialla — myös ulkona  missä 1,5 metrin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista. 

Liikenne: Kroatian sisäinen maantie-, rautatie- ja lentoliikenne toimii normaalisti. Lentokentät ovat auki myös kansainväliselle lentoliikenteelle. Adrianmeren saarille suuntautuvasta lauttaliikenteestä lisätietoa Jadrolinijan sivuiltaKroatian autoliiton sivuilta taas löytyy ajankohtaista tietoa maanteiden rajanylityspaikoiltaMaan sisäisessä liikenteessä ei tarvita enää sähköistä kulkulupaa (e-propusnica).   

Palvelut: 1.3.2021 alkaen baarit, kahvilat ja ravintolat saavat pitää terasseja auki klo 6-22. Ruokalähetti- ja ruuankuljetuspalvelut saavat toimia normaalisti. Kaupat, kauppakeskukset, terveyskeskukset, sairaalat ja yksityiset poliklinikat, useimmat hotellit, huvivenesatamat, kasinot, kuntosalit, pankkien ja julkishallinnon asiakaspalvelupisteet, kauneushoitolat, kirjastot, museot, leikkikentät sekä esimerkiksi kansallis- ja luonnonpuistot ovat toiminnassa. Urheilutapahtumissa ei saa olla katsojia.  

Lupa-asiat: Kroatiassa oleskelevat ulkomaan kansalaiset, jotka eivät pysty rekisteröimään tai uusimaan oleskeluoikeuttaan pandemian takia, tulee ilmoittaa asiasta sähköpostilla osoitteeseen pitanja@mup.hr tai soittamalla asuinpaikkakunnan poliisille. Jos sinulla on kroatialainen ajokortti, joka on mennyt umpeen 13.3.2020 jälkeen, on ajokortti voimassa vielä 30 päivää sen jälkeen, kun koronavirusepidemia julistetaan Kroatian viranomaisten taholta päättyneeksi. Sen sijaan auton rekisteröintiä / katsastusta ei voi lykätä.

Ohjeet maahantulijoille 14 vrk:n ajaksi: Kroatian kansanterveyslaitoksen ohjeet englanniksi

Ohjeet kotikaranteeniin määrätyille: Kroatian kansanterveyslaitoksen ohjeet englanniksi

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta: Jos henkilö on määrätty epidemiologin toimesta pakolliseen kotikaranteenin (mikä Kroatiassa tarkoittaa 10 päivän poistumiskieltoa majapaikasta tai kotoa) ja hän rikkoo tätä määräystä, voi seurauksena olla sakkorangaistus. 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan: Soita numeroon 112 (24 h) tai ole yhteydessä oleskelukuntasi päivystävään epidemiologiin. Kroatian kaikki koronatestauspisteet hintoineen ja aukioloaikoineen löytyvät täältä

Hyvä tietää: Koronarajoituksia voidaan tarvittaessa tiukentaa koko maassa tai vain tietyllä maantieteellisellä alueella varsin lyhyelläkin (alle 24 h) varoitusajalla. Lisäksi kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa paikallisviranomaisten turvallisuus- ja hygieniasuosituksia. 

Paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suurlähetystön asiakaspalvelu: Koronavirustilanteen vuoksi Suomen Zagrebin-edustuston asiakaspalvelu on avoinna rajoitetusti. Mikäli asiasi hoito vaatii henkilökohtaista käyntiä edustustossa (esim. passihakemus), ajanvaraus etukäteen sähköpostilla tai puhelimitse on pakollista. Matkapuhelinnumero virka-aikana (MA-PE 8-16): +385 98 279 453, sähköposti: sanomat.zag@formin.fi. Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön (UM) päivystykseen: +358 9 1605 5555. 

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille sekä maassa jo oleskeleville tai asuville. (Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.) 

Seuraa myös suurlähetystön Facebook ja Twitter -kanavia. 

 

(Päivitetty 26.2.2021 klo 15:30)