Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Kroatiassa

Koronavirusuutiset Kroatiassa

Kroatia soveltaa yhteisesti sovittua EU:n lähestymistapaa matkustusrajoituksiin EU:n jäsenvaltioista ja Schengenin säännöstöön osallistuvista maista. Kroatiaan saapuvien (pois lukien huoltajan tai huoltajien kanssa matkustavat alle 12-vuotiaat lapset sekä esim. läpikulkumatkalla olevat ns. transit-matkustajat, joiden on poistuttava maasta 12 tunnin sisällä) tulee maahantulon yhteydessä esittää jokin näistä: EU:n digitaalinen covid-sertifikaatti, korkeintaan 48 h vanha negatiivinen pika-antigeenitestitulos, korkeintaan 72 h vanha negatiivinen PCR-testitulos, koronarokotetodistus (ks. tarkemmin alla) tai lääkärintodistus covid-19-taudin sairastamisesta. Muiden kuin EU- ja ETA-maiden kansalaisten (poikkeuksena Euroopan neuvoston suosituksessa 2021/992 lueteltujen maiden kansalaiset) tulee lisäksi esittää rajalla perusteltu syy matkalleen. Rajamuodollisuuksien nopeuttamiseksi on suositeltavaa täyttää ENTER CROATIA -verkkolomake ennen matkaa. Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa kaikkialla, missä turvavälin pitäminen muihin on mahdotonta.

Maahantulo: Kroatia myöntää ja varmentaa EU:n digitaalisia covid-todistuksia sekä soveltaa yhteisesti sovittua EU:n lähestymistapaa matkustusrajoituksiin EU:n jäsenvaltioista ja Schengenin säännöstöön osallistuvista maista (ks. Re-open EU(Linkki toiselle verkkosivustolle)). EU- ja ETA-maista tulevat matkustajat (paitsi huoltajan tai huoltajien kanssa matkustavat alle 12-vuotiaat lapset sekä esim. läpikulkumatkalla olevat ns. transit-matkustajat, joiden on poistuttava maasta 12 tunnin sisällä rajan ylityksestä) joutuvat esittämään Kroatian rajalla joko EU:n digitaalisen covid-sertifikaatin, negatiivisen koronatestituloksen (maksimissaan 72 h vanha PCR-testi tai korkeintaan 48 h vanha pika-antigeenitesti) tai vaihtoehtoisesti heidän on hakeuduttava testiin Kroatiassa. EU-maista tulevat matkustajat, jotka ovat saaneet kaksi Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya tai Sinopharm -rokoteannosta, voivat saapua maahan heti toisen rokoteannoksen saatuaan. Yhtenä kerta-annoksena annettavan Janssen/Johnson&Johnson -rokotteen  saaneet EU-maista tulijat voivat ylittää Kroatian rajan 14 päivän kuluttua rokotteen saannista. Yhden Pfizer-, Moderna- tai Gamaleya –koronarokoteannoksen saaneet matkustajat voivat ylittää Kroatian rajan, jos matkustajalla on tästä todistus ja jos rokotteen 1. annoksen vastaanottamisesta on kulunut vähintään 22 ja korkeintaan 42 päivää. AstraZeneca –koronarokotteen saaneet taas voivat saapua maahan, jos 1. annoksen saannista on kulunut vähintään 22 ja korkeintaan 84 päivää ja tämä on todistettavissa todistuksella.

Mikäli EU- tai ETA-maasta tulijalla ei ole esittää rajalla rokotetodistusta, EU:n digitaalista covid-todistusta, negatiivista koronatestitulosta, positiivista PCR- tai pika-antigeentitestitulosta (joka on maahantulohetkellä 11-270 pvää vanha) tai lääkärintodistusta, matkailijaa odottaa 10 päivän kotikaranteeni. (Karanteenin voi keskeyttää aikaisemminkin, jos henkilö saa negatiivisen testituloksen Kroatiassa suoritetusta testistä.) Poikkeuksena tietyt ammattiryhmät(Linkki toiselle verkkosivustolle).

EU:n ulkopuolelta tulevien maahantulo on sallittu aikaisintaan 14 päivän kuluttua rokotteen 2. annoksen saannista tai 14 päivän kuluttua ensimmäisestä annoksesta, jos matkustaja on rokotettu yhden annoksen rokotteella. Negatiivisen koronatesti- tai rokotetodistuksen sijaan matkustaja voi esittää lääkärintodistuksen covid-19-taudin sairastamisesta viimeisen 6 kuukauden aikana tai vaihtoehtoisesti 11-180 päivää vanhan positiivisen koronatestitodistuksen. Jos matkustaja on viimeisten 180 päivän sisällä saanut yhden koronarokoteannoksen ja samalla aikavälillä sairastanut covid-19-taudin (todistettava lääkärintodistuksella), ei negatiivista koronatestiä vaadita maahantulon yhteydessä. 

HUOM! Lopullisen päätöksen maahantulosta tekee aina rajaviranomainen.

Muiden kuin EU- ja ETA-maiden kansalaisten (poikkeuksena Euroopan neuvoston suosituksessa 2021/992(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) lueteltujen maiden kansalaiset) tulee esittää rajalla perusteltu syy matkalleen sekä korkeintaan 48 h vanha negatiivinen koronatestitulos, yllä mainittu lääkärintodistus tai rokotetodistus. Etelä-Afrikasta, Brasiliasta, Sansibarista (Tansania) ja Intiasta tulijoiden tulee esittää rajalla negatiivinen, korkeintaan 48 tuntia vanha PCR-testitulos minkä lisäksi heidät määrätään omakustanteiseen 14 päivän kotikaranteeniin. Karanteenin voi keskeyttää aikaisintaan 7. päivänä maahantulosta, jos henkilö saa negatiivisen testituloksen Kroatiassa suoritetusta testistä.  

Lisätietoja Kroatiaan saapumisesta  ennen suunniteltua matkaa voi kysyä Kroatian sisäministeriöstä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (verkkosivuilla on kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta sekä kyselykaavake). Kaikkien ulkomaan kansalaisten toivotaan rajamuodollisuuksien nopeuttamiseksi rekisteröityvän ennen matkaa Kroatian sisäministeriön ENTER CROATIA(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) -portaalissa. Tämän jälkeen matkailija saa sähköpostiinsa varmistuksen ja Kroatian kansanterveyslaitoksen suositukset ja toimintaohjeet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ulkonaliikkumiskiellot: Ei ole. (Ulkona liikkuessasi pidä vähintään 1,5 metrin ja sisätiloissa 2 metrin etäisyys muihin)

Kokoontumisrajoitukset: Kokoontumisten osallistujamäärä saa olla maksimissaan 100 henkilöä, poikkeuksena tapahtumat, joilla siviilikriisikeskuksen poikkeuslupa. (Esim. hääjuhlien järjestämisestä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tulee ilmoittaa viimeistään kolme päivää ennen tapahtumaa alueelliselle siviilikriisinhallintakeskukselle ja juhlavieraiden tulee olla koronarokotettuja, viimeisten 180 päivän aikana koronan sairastaneita tai heillä tulee olla negatiivinen alle 48 h vanha koronatestitulos.) Julkiset kokoontumiset saavat kestää korkeintaan klo 24 asti.

Maskit: Maskipakko on julkisessa liikenteessä, julkisissa tiloissa, messuilla sekä kaikkialla — myös ulkona  missä 1,5 metrin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista. 

Liikenne: Kroatian sisäinen maantie-, rautatie- ja lentoliikenne toimii normaalisti. Lentokentät ovat auki kansainväliselle lentoliikenteelle. Adrianmeren saarille suuntautuvasta lauttaliikenteestä lisätietoa Jadrolinijan sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)Kroatian autoliiton sivuilta taas löytyy ajankohtaista tietoa maanteiden rajanylityspaikoilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).    

Palvelut: Baarit, kahvilat ja ravintolat saavat olla auki klo 6-24. Alkoholin myynti on kiellettey klo 24-06. Kaupat, kauppakeskukset, terveyskeskukset, sairaalat ja yksityiset poliklinikat, hotellit, huvivenesatamat, kasinot, kuntosalit, pankkien ja julkishallinnon asiakaspalvelupisteet, kauneushoitolat, kirjastot, museot sekä esimerkiksi kansallis- ja luonnonpuistot ovat toiminnassa. 

Lupa-asiat: Kroatiassa oleskelevat ulkomaan kansalaiset, jotka eivät pysty rekisteröimään tai uusimaan oleskeluoikeuttaan(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) pandemian takia, tulee ilmoittaa asiasta sähköpostilla osoitteeseen pitanja@mup.hr tai soittamalla asuinpaikkakunnan poliisille(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ohjeet maahantulijoille 10 vrk:n ajaksi: Kroatian kansanterveyslaitoksen ohjeet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) englanniksi

Ohjeet kotikaranteeniin määrätyille: Kroatian kansanterveyslaitoksen ohjeet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)englanniksi. Kotikaranteeni on aina omakustanteinen.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta: Jos henkilö rikkoo voimassa olevia tartuntataudin leviämisen estämiseksi säädetteyjä rajoituksia (esim. poistumiskielto majapaikasta pakollisen karanteenin aikana, maski- tai testipakon laiminlyönti, transit-matkustajan oleskeluajan ylittäminen) voi seurauksena olla sakkorangaistus. Jos sakkoa ei saada perityksi rahana, se voidaan muuntaa vankeudeksi. 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan: Soita numeroon 112 (24 h) tai ole yhteydessä oleskelukuntasi päivystävään epidemiologiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Kroatian kaikki koronatestauspisteet hintoineen ja aukioloaikoineen löytyvät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Hyvä tietää: Koronarajoituksia voidaan tarvittaessa tiukentaa koko maassa tai vain tietyllä maantieteellisellä alueella varsin lyhyelläkin (alle 24 h) varoitusajalla. Lisäksi kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa paikallisviranomaisten turvallisuus- ja hygieniasuosituksia. 

Paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suurlähetystön asiakaspalvelu: Mikäli asiasi hoito vaatii henkilökohtaista käyntiä edustustossa (esim. passihakemus), ajanvaraus etukäteen sähköpostilla tai puhelimitse on pakollista: +385 1 6312 080 (MA-TO klo 8-16:15, PE klo 8-15):, sähköposti: sanomat.zag@formin.fi. Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön (UM) päivystykseen: +358 9 1605 5555. 

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (avautuu uuteen ikkunaan) tekemistä kaikille matkailijoille sekä maassa jo oleskeleville tai asuville. (Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi (avautuu uuteen ikkunaan).) 

Seuraa myös suurlähetystön Facebook(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Twitter(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) -kanavia. 

 

(Päivitetty  13.10.2021 klo 9:30)