Koronavirusuutiset Kroatiassa

Koronavirusuutiset Kroatiassa

EU- ja ETA-maista tulevat matkustajat voivat saapua vapaasti Kroatiaan. (Muiden maiden kansalaisten tulee esittää rajalla perusteltu syy matkalleen sekä korkeintaan 48 h vanha negatiivinen koronatestitulos.) Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko maan julkisessa liikenteessä sekä esim. kaupoissa, pankeissa, postissa ja kampaajalla asioidessa. Ulkomailta saapuvien tulee noudattaa Kroatian kansanterveyslaitoksen yksityiskohtaisia suosituksia ja toimintaohjeita 14 päivän ajan maahantulosta alkaen.

Maahantulo: 1.7 alkaen EU- ja ETA-maista tulevat matkustajat voivat saapua vapaasti Kroatiaan ilman terveystodistuksia. Muiden maiden kansalaisten tulee esittää rajalla perusteltu syy matkalleen sekä korkeintaan 48 h vanha negatiivinen koronatestitulos. Lisätietoja Kroatiaan saapumisesta  ennen suunniteltua matkaa voi kysyä Kroatian sisäministeriöstä (verkkosivuilla on kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta sekä kyselykaavake). Kaikkien ulkomaan kansalaisten toivotaan rajamuodollisuuksien nopeuttamiseksi rekisteröityvän ennen matkaa Kroatian sisäministeriön ENTER CROATIA -portaalissa. Tämän jälkeen matkailija saa sähköpostiinsa varmistuksen ja Kroatian kansanterveyslaitoksen suositukset ja toimintaohjeet, joita kaikkien ulkomailta saapuvien tulee noudatta 14 vuorokauden ajan maahantulopäivästä alkaen. Ohjeisiin kuuluvat mm. päivittäinen kuumeen mittaus sekä lähikontaktien ja tarpeettoman liikkumisen välttäminen. 

Ulkonaliikkumiskiellot: Ei ole. (Ulkona ja julkisissa tiloissa liikkuessasi pidä vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin.)

Kokoontumisrajoitukset: Kokoontumisten osallistujamäärä sisätiloissa voi olla maksimissaan 300 ja ulkona 500 henkilöä. Yli 100 hengen kokoontumisiin tarvitaan lupa. Huom! Kokoontumisrajoitusten suhteen on olemassa tilanne- ja maakuntakohtaisia rajoituksia. Esim. joissakin maakunnissa yli 20 hengen juhlat (häät. ristiäiset yms.) on kielletty. 

Maskit: Maskipakko julkisessa liikenteessä sekä kaupoissa, terveyskeskuksissa, sairaaloissa, postin ja pankkien palvelupisteissä, kampaajalla ja muissa lähikontaktia vaativissa palvelukohteissa sekä Croatia airlinesin lentokoneissa. Muualla liikuttaessa on kasvomaskin käyttösuositus, ei pakko. 

Liikenne: Kroatian sisäinen maantie-, rautatie- ja lentoliikenne toimii normaalisti. Lentokentät ovat auki myös kansainväliselle lentoliikenteelle. Adrianmeren saarille suuntautuvasta lauttaliikenteestä lisätietoa Jadrolinijan sivuiltaKroatian autoliiton sivuilta taas löytyy ajankohtaista tietoa maanteiden rajanylityspaikoiltaMaan sisäisessä liikenteessä ei tarvita enää sähköisiä kulkulupia (e-propusnica). 

Palvelut: Kahvilat ja ravintolat, kaupat ja kauppakeskukset, useimmat hotellit, huvivenesatamat, pankkien ja julkishallinnon asiakaspalvelupisteet, sairaalat ja terveysasemat, kauneushoitolat, kirjastot, museot, urheilu- ja  leikkikentät sekä esimerkiksi kansallis- ja luonnonpuistot ovat toiminnassa.  

Lupa-asiat: Kroatiassa oleskelevat ulkomaan kansalaiset, jotka eivät pysty rekisteröimään tai uusimaan oleskeluoikeuttaan pandemian takia, tulee ilmoittaa asiasta sähköpostilla osoitteeseen pitanja@mup.hr tai soittamalla asuinpaikkakunnan poliisille. Jos sinulla on kroatialainen ajokortti, joka on mennyt umpeen 13.3.2020 jälkeen, on ajokortti voimassa vielä 30 päivää sen jälkeen, kun koronavirusepidemia julistetaan Kroatian viranomaisten taholta päättyneeksi. Sen sijaan auton rekisteröintiä / katsastusta ei voi lykätä.

Ohjeet maahantulijoille 14 vrk:n ajaksi: Kroatian kansanterveyslaitoksen ohjeet englanniksi

Ohjeet kotikaranteeniin määrätyille: Kroatian kansanterveyslaitoksen ohjeet englanniksi

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta: Jos henkilö on määrätty epidemiologin toimesta pakolliseen kotikaranteenin (mikä Kroatiassa tarkoittaa 14 päivän poistumiskieltoa majapaikasta tai kotoa) ja hän rikkoo tätä määräystä, voi seurauksena olla sakkorangaistus. 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan: Soita numeroon 112 (24 h) tai ole yhteydessä oleskelukuntasi päivystävään epidemiologiin. Kroatian kaikki koronatestauspisteet hintoineen ja aukioloaikoineen löytyvät täältä

Hyvä tietää: Koronarajoituksia voidaan tarvittaessa tiukentaa koko maassa tai vain tietyllä maantieteellisellä alueella varsin lyhyelläkin (alle 24 h) varoitusajalla. Lisäksi kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa paikallisviranomaisten turvallisuus- ja hygieniasuosituksia. 

Paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suurlähetystön asiakaspalvelu: Koronavirustilanteen vuoksi Suomen Zagrebin-edustuston asiakaspalvelu on avoinna rajoitetusti. Mikäli asiasi hoito vaatii henkilökohtaista käyntiä edustustossa (esim. passihakemus), ajanvaraus etukäteen sähköpostilla tai puhelimitse on pakollista. Matkapuhelinnumero virka-aikana (MA-PE 8-16): +385 98 279 457, sähköposti: sanomat.zag@formin.fi. Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön (UM) päivystykseen: +358 9 1605 5555. 

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille sekä maassa jo oleskeleville tai asuville. (Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.) 

Seuraa myös suurlähetystön Facebook ja Twitter -kanavia. 

 

(Päivitetty 16.9.2020 klo 8:00)