Koronavirusuutiset Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa

Koronavirusuutiset Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa

Tähän tiedotteeseen pyritään päivittämään ajantasaista tietoa Arabiemiirikuntien (UAE) viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännöksistä.

Maahantulosäännökset

Maan viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännökset ovat viime viikkoina muuttuneet usein ja niissä on emiirikuntakohtaisia eroja. Tarkista aina ajantasaiset matkustus- ja maahantulosäännökset ennen matkaa Arabiemiirikuntien viranomaisilta, esimerkiksi Arabiemiirikuntien lähimmästä edustustosta, Dubain General Directorate of Residency and Foreigners Affairs (GDRFA) -virastolta tai muiden emiirikuntien osalta Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) -virastolta. Suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta avustaa maahantuloa koskevissa asioissa, sillä ne kuuluvat Arabiemiirikuntien viranomaisten toimivaltaan.

Yhteystietoja:

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat, että oleskeluluvan haltijoiden ei tarvitse enää 12.8.2020 lähtien hakea paluulupaa maan viranomaisilta palatessaan Arabiemiirikuntiin. Viranomaiset suosittelevat oleskeluluvan haltijoita päivittämään ajantasaiset henkilötietonsa Federal Authority for Identity and Citizenshipin sivulla matkustuksen aikaisten ongelmien välttämiseksi. Dubain oleskelulupien haltijoiden tulee tarkastaa ajantasaiset ohjeet Dubain maahantulosta vastaavan GDRFA viranomaiselta.  Dubain viranomaisten myöntämän oleskeluluvan haltijoille ohjeita löytyy myös esimerkiksi Emiratesin verkkosivuilta.

Maahantulijoita koskevissa velvoitteissa, kuten esimerkiksi karanteenimääräyksissä, ja menettelyissä on eroja emiirikuntien välillä. 

Abu Dhabin uudet Covid-19-määräykset astuivat voimaan 24.12.2020. Abu Dhabiin saavuttaessa matkailijoiden tulee esittää kirjallinen negatiivinen Covid-19 -testitulos, joka ei saa olla  yli 96 tuntia vanha. Maahan saapumisen yhteydessä matkailijoilta edellytetään toista PCR-testiä, minkä jälkeen matkailijat ohjataan 10 päivän karanteeniin, pois lukien ns. "vihreän listan" maista saapuvat matkailijat.  Karanteenia varten matkailijalle annetaan seurantaranneke. Suomi ei tällä hetkellä kuulu ns. "vihreän listan maihin".  Lentokenttätestin lisäksi matkailijoilta edellytetään PCR-uusintatestiä maahan saapumisen jälkeen viranomaismääräysten mukaisesti.  Matkailijoita saatetaan pyytää asentamaan matkapuhelimeen koronasovellus maahan saapumisen yhteydessä. 

Dubain emiirikunta on sallinut turistien  maahantulon 7.7.2020 alkaen tietyin edellytyksin. Dubain viranomaisten mukaan tämä koskee myös Suomen kansalaisia, joille voidaan jälleen myöntää viisumi (90 vrk) Dubaihin saavuttaessa muiden edellytysten täyttyessä.  

Dubaihin saavuttaessa matkailijoiden tulee esittää kirjallinen negatiivinen  Covid-19 -testitulos. Dubain viranomaiset ovat 27.1.2021 ilmoittaneet, että testitulos ei saa olla yli 72 h vanha (aiemmin 96 h).  Matkailijoilta saatetaan edellyttää toista PCR-testiä maahan saapumisen yhteydessä. Mikäli testitulos on positiivinen, matkailijat ohjataan Dubain terveysviranomaisten määrittelemään karanteeniin. Matkavakuutuksen tulee kattaa mahdollisesta koronatartunnasta ja sen hoidosta aiheutuvat kustannukset. Matkailijoiden tulee myös allekirjoittaa terveysselvitys ennen lähtöä. Matkailijoita saatetaan pyytää asentamaan matkapuhelimeen koronasovellus maahan saapumisen yhteydessä. 

Arabiemiirikuntien viranomaiset ovat edellyttäneet Pure Health –laboratorioiden käyttämistä PCR-testaukseen niissä maissa, joissa sillä on toimipisteitä. 4.8.2020 annetun ilmoituksen mukaan Covid-19 –testin voi tehdä missä tahansa lähtömaan viranomaisten hyväksymässä laboratoriossa.  Todistuksen tulee olla englanniksi tai arabiaksi. Negatiivinen testitulos tulee näyttää lentoyhtiölle. Testausvelvoite ei koske alle 12-vuotiaita lapsia tai vaikeasti vammaisia henkilöitä. 

Ajantasaiset ohjeistukset tulee aina varmistaa Arabiemiirikuntien viranomaisilta ja lentoyhtiöltä. Tämä on erityisen tärkeää nopeasti muuttuvan ohjeistuksen vuoksi.

Lisätietoa maahantuloluvista sekä karanteenivaatimuksesta (englanniksi):

Lisätietoja Covid 19 -testivaatimuksesta (englanniksi):

Lisä- ja yhteystietoja (englanniksi):

Lentoyhteydet Suomeen

Arabiemiirikunnista on lentoyhteyksiä useisiin Euroopan kohteisiin, joista on jatkolentoyhteydet Suomeen. FlyDubai aloitti joulukuussa suorat lennot Suomeen. Tarkemmat tiedot ja lentoaikataulut löydät lentoyhtiöiden verkkosivuilta. 

Mikäli oleskeluluvan haltija suunnittelee maasta poistumista, huomioithan mahdolliset paluuehtoihin liittyvät GDRFA:n ja ICA:n vaatimukset ja rajoitukset. Lentoyhtiöt saattavat myös edellyttää lupatietoja paluulipun varaamisen yhteydessä. Jos suunnittelet maasta poistumista, selvitä täytyykö sinun rekisteröityä ennen maasta lähtöä ICA:n (Abu Dhabi ja muut emiirikunnat pl. Dubai) tai GDRFA:n (Dubai) palvelussa.  

Liikkuminen

Liikkumista Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista on rajoitettu. Saapuminen Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista edellyttää, että henkilöllä on esittää negatiivinen Covid-19 testitulos.  Ohjeistusta testivaatimuksista tarkastellaan väliajoin, joten tarkasta aina voimassa olevat ajantasaiset ohjeistukset Abu Dhabin viranomaisilta, esimeriksiksi uutistoimisto WAM:n verkkosivuilta tai Abu Dhabin uutistoimisto AD Media Officen Twitteristä (englanniksi).

30.1.2021 päivitettyjen ohjeiden mukaan PCR-testitulos Abu Dhabiin saavuttaeesa ei saa olla yli 48 h vanha. Lisäksi jokaisen Abu Dhabiin saapuvan, joka oleskelee Abu Dhabissa yhtäjakoisesti yli neljä tai kahdeksan päivää on uusittava PCR-testi neljäntenä ja kahdeksantena päivänä. Myös ns. DPI-testaus on mahdollinen emiirikunnan ulkorajalla. DPI-testitulos ei saa olla yli 24 h vanha ja  lisätestit (PCR) ovat pakollisia kolmantena ja seitsemäntenä Abu Dhabiin saapumisesta. 

Lisätietoja 30.1.2021 päivitetyistä testivaatimuksista löydät  täältä ja täältä. Sääntöjen noudattamatta jättämämisestä voi seurata sakkorangaistus.

Terveys

Kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta ja joissakin paikoissa myös hansikkaita sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin. Muun muassa näiden ohjeiden noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakkoja

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Arabiemiirikunnissa keskeiset Covid-19-puhelinpalvelunumerot ovat:

Abu Dhabissa Covid-19 testaukseen voi tehdä ajanvarauksen myös Abu Dhabi Health Services (SEHA) sovelluksen kautta. Myös monet klinikat ja sairaalat tarjoavat covid-testejä. Abu Dhabin viranomaisten ohjeet ja yhteystiedot löytyvät kootusti tältä sivustolta.  

Arabiemiirikunnat on käynnistänyt asukkaidensa koronarokotukset joulukuussa 2020. Rokotteissa ja rokotusjärjestyksessä on emiirikuntakohtaisia eroja. Lisätietoja aiheesta löydät täältä (englanniksi). 

Palvelut

Rajoitteita on purettu ja palveluita avattu vaiheittain, Abu Dhabissa kuitenkin muita emiirikuntia hitaammin. Rantakohteet, ostoskeskukset sekä ravintolat ovat pääsääntöisestä avoinna normaalisti viranomaisten asettamien koronarajoitusten puitteissa,  esimerkiksi koskien ravintoloiden pöytäseurueiden henkilömääriä sekä ostoskeskusasiakkaiden ikärajoituksia.  Osa turistikohteista saattaa olla edelleen suljettuina.  Rajoituksissa on yhä emiirikuntakohtaisia eroja. 

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa on tiukennettu mm. kokoontumisiin ja palveluihin liittyviä rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi helmikuussa 2021.  Lisätietoa päivitetyistä rajoituksista löydät esim. Abu Dhabin uutistoimiston Twitteristä (englanniksi) ja Dubain uutistoimiston verkkosivuilta (englanniksi). 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Viranomaisten Covid19 -viruksen leviämisen estämiseen tähtäävien toimien rikkomisesta on ilmoitettu seuraavan kovia sakko- ja vankeusrangaistuksia.  

Viranomaiset ovat 19.5.2020 alkaen tiukentaneet ja tarkentaneet sanktioita, lisätietoja sanktioista löydät täältä ja UAE:n viranomaissivuilta. Esimerkiksi karanteenin rikkomisesta voi seurata 50 000 AED:n sakkorangaistus.

Lisätietoja (englanniksi):

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.