Koronavirusuutiset Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa

Koronavirusuutiset Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa

Maahantulosäännökset

Tähän tiedotteeseen pyritään päivittämään ajantasaista tietoa Arabiemiirikuntien (UAE) viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännöksistä. Maan viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännökset ovat viime viikkoina muuttuneet usein ja niissä on emiirikuntakohtaisia eroja. Tarkista aina ajantasaiset matkustus- ja maahantulosäännökset ennen matkaa Arabiemiirikuntien viranomaisilta, esimerkiksi Arabiemiirikuntien lähimmästä edustustosta, Dubain General Directorate of Residency and Foreigners Affairs (GDRFA) -virastolta tai muiden emiirikuntien osalta Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) -virastolta. Suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta avustaa maahantuloa koskevissa asioissa, sillä ne kuuluvat Arabiemiirikuntien viranomaisten toimivaltaan.

Yhteystietoja:

Arabiemiirikunnat keskeytti 19.3.2020 viisumien myönnön maahan saapuessa (visa on arrival) sekä ulkomailla oleskelevien Arabiemiirikuntien myöntämän oleskeluluvan ja viisumin haltijoiden maahanpääsyn. Tilanteen johdosta Suomen kansalaiset eivät enää  päässeet maahan. Kesäkuusta 2020 alkaen Arabiemiirikuntien viranomaiset ovat ilmoittaneet  matkustus- ja maahantulorajoitusten asteittaisesta lieventämisestä.

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat, että oleskeluluvan haltijoiden ei tarvitse 12.8.2020 lähtien hakea paluulupaa maan viranomaisilta palatessaan Arabiemiirikuntiin. Viranomaiset suosittelevat oleskeluluvan haltijoita päivittämään ajantasaiset henkilötietonsa Federal Authority for Identity and Citizenshipin sivulla matkustuksen aikaisten ongelmien välttämiseksi. Dubain oleskelulupien haltijoiden tulee tarkastaa ajantasaiset ohjeet Dubain maahantulosta vastaavan GDRFA viranomaiselta.  Dubain viranomaisten myöntämän oleskeluluvan haltijoille ohjeita löytyy myös mm. Emiratesin verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Muista emiirikunnista poiketen Dubai on sallinut turistien  maahantulon 7.7.2020 alkaen tietyin edellytyksin. Dubain viranomaisten mukaan tämä koskee myös Suomen kansalaisia, joille voidaan jälleen myöntää viisumi (90 vrk) Dubaihin saavuttaessa muiden edellytysten täyttyessä. Lisätietoja mm. Emiratesin verkkosivuilta.

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat 22.7.2020, että jo ennen matkaan lähtöä tehtävä Covid-19 (PCR)-testi on pakollinen kaikille maahan saapuville lähtömaasta riippumatta. Testausvelvoite koskee myös transit-matkustajia sekä lähteviä matkustajia EU- ja joihinkin muihin maihin. Testausvelvoite ei koske alle 12-vuotiaita lapsia tai vaikeasti vammaisia henkilöitä. Lisätietoja WAM:n tiedotteessa ja NCEMA:n Twitter-tiedotteessa. 

Päästäkseen lennolle tulee esittää negatiivinen Covid-19 -testitulos, joka ei saa olla  yli 96 tuntia vanha maahan saavuttaessa.  Arabiemiirikuntien viranomaiset ovat edellyttäneet Pure Health –laboratorioiden käyttämistä testaukseen niissä maissa, joissa sillä on toimipisteitä. 4.8.2020 annetun ilmoituksen mukaan Covid-19 –testin voi tehdä missä tahansa lähtömaan viranomaisten hyväksymässä laboratoriossa.  Negatiivinen testitulos tulee näyttää lentoyhtiölle. Lisätietoja: WAM:n tiedotteessa ja NCEMA:n Twitter-tiedotteessa.

Saavuttaessa maahan matkustajien odotetaan täyttävän terveystietolomakkeen, lataavan koronaseurantaan tarkoitetun Al Hosn –sovelluksen sekä tekevän mahdollisesti vielä lentokentällä Covid-19 –testin. Saapuvat matkustajat ohjataan karanteeniin, jota koskevissa määräyksissä on emiirikuntakohtaisia eroja. Lisätietoja löydät esimerkiksi tästä UAE:n terveysviranomaisten esitteestä sekä Arabiemiirikuntien viranomaissivustolta. 

Abu Dhabin viranomaiset ovat syyskuusta 2020 lähtien velvoittaneet Abu Dhabiin saapuvia matkustajia seurantarannekkeen käyttöön 14 päivää kestävän karanteenin ajaksi. Alle 18-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat ovat vapautettuja seurantarannekkeen käytöstä. Lisätietoa löydät esimerkiksi lentoyhtiö Etihadin verkkosivuilta sekä Abu Dhabin tietotoimiston Twitter-sivuilta

Ajantasaiset ohjeistukset ja tiedot tulee aina varmistaa Arabiemiirikuntien viranomaisilta ja lentoyhtiöltä. Tämä on erityisen tärkeää nopeasti muuttuvan ohjeistuksen vuoksi.

Lisä- ja yhteystietoja (englanniksi):

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat huhtikuussa 1.3.2020 jälkeen umpeutuvien viisumien, oleskelulupien ja henkilökorttien (Emirates ID) jatkamisesta vuoden 2020 loppuun saakka koronapandemian johdosta. Maan viranomaisten tiedote (13.4.2020) on luettavissa täällä. Päätös kuitenkin kumottiin 11.7.2020 ja ICA:n myöntämät erääntyneet henkilöllisyys- ja lupa-asiakirjat määrättiin uusittaviksi tietyin ehdoin ja määräajoin.

Lisätietoja:

Tarkempia tietoja saat Arabiemiirikuntien viranomaisilta.

Lentoyhteydet Suomeen

Esimerkiksi Emiratesilla ja Etihadilla on tarjolla lentoja useisiin Euroopan kohteisiin. Lisäksi eräät ulkomaiset lentoyhtiöt ovat aloittaneet kaupalliset lennot Dubaihin. Nämä yhteydet mahdollistavat matkustamisen Suomeen, mutta ennen lähtöä tulee varmistaa jatkolentoyhteys Suomeen. Tarkemmat tiedot ja lentoaikataulut löydät lentoyhtiöiden verkkosivuilta. 

Mikäli poistut maasta, huomioithan mahdolliset paluuehtoihin liittyvät GDRFA:n ja ICA:n vaatimukset ja rajoitukset. Lentoyhtiöt saattavat myös edellyttää lupatietoja paluulipun varaamisen yhteydessä. Jos suunnittelet maasta poistumista, selvitä täytyykö sinun rekisteröityä ennen maasta lähtöä ICA:n palvelussa

Ulkoministeriö järjesti yhteistyössä muiden Pohjoismaiden, Finnairin ja Arabiemiirikuntien viranomaisten kanssa 7.4.2020 kotiutuslennon Helsinkiin. Koronakriisin johdosta toteutetut ulkoministeriön kotiutuslennot ovat päättyneet, lisätietoja täältä

Liikkuminen

Maan viranomaiset päättivät 26.3.2020 katujen, joukkoliikenteen kulkuvälineiden sekä julkisten ja eräiden yksityisten tilojen desinfiointitoimenpiteistä (”National Disinfection Programme”) ja niihin liittyvistä ulkonaliikkumisrajoituksista. Maan viranomaiset ilmoittivat kansallisen desinfiointiohjelman päättymisestä 25.6.2020 ja liikkuminen on jälleen sallittua myös ilta- ja yöaikaan ilman viranomaislupaa.

Liikkumista Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista ja myös emiirikunnan sisällä rajoitettiin 2.6.2020 alkaen. Pääsy Abu Dhabiin oli aiemmin sallittua vain erillisellä luvallaLiikkuminen Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista sallittiin ilman viranomaislupaa 30.6.2020 alkaen edellyttäen, että henkilöllä on esittää 48 tunnin sisällä saatu negatiivinen Covid-19 -testitulos. Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita. Abu Dhabin viranomaiset ilmoittivat 14.7.2020 uudesta ns. DPI-testausmahdollisuudesta emiirikunnan ulkorajalla. Liikkumisrajoituksista Abu Dhabin emiirikunnan sisällä on luovuttu.

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta ja hansikkaita sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin. Muun muassa näiden ohjeiden noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakkoja

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Arabiemiirikunnissa keskeiset Covid-19-puhelinpalvelunumerot ovat:

Abu Dhabissa Covid-19 testaukseen voi tehdä ajanvarauksen myös Abu Dhabi Health Services (SEHA) sovelluksen kautta. Abu Dhabin viranomaisten ohjeet ja yhteystiedot löytyvät kootusti tältä sivustolta.  

Palvelut

Viranomaiset ilmoittivat maaliskuussa mm. ostoskeskusten, koulujen, päiväkotien, ravintoloiden sekä monien turistikohteiden ja julkisten paikkojen sulkemisesta. Myös monia tapahtumia peruttiin. Sittemmin rajoitteita on purettu ja palveluita avattu vaiheittain, Abu Dhabissa kuitenkin muita emiirikuntia hitaammin. Rajoituksissa on yhä emiirikuntakohtaisia eroja. 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Viranomaisten Covid19 -viruksen leviämisen estämiseen tähtäävien toimien rikkomisesta on ilmoitettu seuraavan kovia sakko- ja vankeusrangaistuksia.  

Viranomaiset ovat 19.5.2020 alkaen tiukentaneet ja tarkentaneet sanktioita, lisätietoja sanktioista löydät täältä ja UAE:n viranomaissivuilta. Esimerkiksi karanteenin rikkomisesta voi seurata 50 000 AED:n sakkorangaistus.

Lisätietoja (englanniksi):

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.