Koronavirusuutiset Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa

Koronavirusuutiset Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa

Tähän tiedotteeseen pyritään päivittämään ajantasaista tietoa Arabiemiirikuntien (UAE) viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännöksistä.

Maahantulosäännökset

Maan viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännökset ovat viime viikkoina muuttuneet usein ja niissä on emiirikuntakohtaisia eroja. Tarkista aina ajantasaiset matkustus- ja maahantulosäännökset ennen matkaa Arabiemiirikuntien viranomaisilta, esimerkiksi Arabiemiirikuntien lähimmästä edustustosta, Dubain General Directorate of Residency and Foreigners Affairs (GDRFA) -virastolta tai muiden emiirikuntien osalta Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) -virastolta. Suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta avustaa maahantuloa koskevissa asioissa, sillä ne kuuluvat Arabiemiirikuntien viranomaisten toimivaltaan.

Yhteystietoja:

Arabiemiirikunnat keskeytti 19.3.2020 viisumien myönnön maahan saapuessa (visa on arrival) sekä ulkomailla oleskelevien Arabiemiirikuntien myöntämän oleskeluluvan ja viisumin haltijoiden maahanpääsyn. Kesäkuusta 2020 alkaen Arabiemiirikuntien viranomaiset ovat ilmoittaneet  matkustus- ja maahantulorajoitusten asteittaisesta lieventämisestä.

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat, että oleskeluluvan haltijoiden ei tarvitse 12.8.2020 lähtien hakea paluulupaa maan viranomaisilta palatessaan Arabiemiirikuntiin. Viranomaiset suosittelevat oleskeluluvan haltijoita päivittämään ajantasaiset henkilötietonsa Federal Authority for Identity and Citizenshipin sivulla matkustuksen aikaisten ongelmien välttämiseksi. Dubain oleskelulupien haltijoiden tulee tarkastaa ajantasaiset ohjeet Dubain maahantulosta vastaavan GDRFA viranomaiselta.  Dubain viranomaisten myöntämän oleskeluluvan haltijoille ohjeita löytyy myös mm. Emiratesin verkkosivuilta.

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat huhtikuussa 1.3.2020 jälkeen umpeutuvien viisumien, oleskelulupien ja henkilökorttien (Emirates ID) jatkamisesta vuoden 2020 loppuun saakka koronapandemian johdosta. Maan viranomaisten tiedote (13.4.2020) on luettavissa täällä. Päätös kuitenkin kumottiin 11.7.2020 ja ICA:n myöntämät erääntyneet henkilöllisyys- ja lupa-asiakirjat määrättiin uusittaviksi tietyin ehdoin ja määräajoin. Tarkempia tietoja saat Arabiemiirikuntien viranomaisilta. ICA:n 17.11.2020 antaman ilmoituksen mukaan ennen 1.3.2020 umpeutuneiden viisumeiden haltijat vapautetaan viisumin ylittämisestä aiheutuneista sakkomaksuista, mikäli he poistuvat maasta ennen 31.12.2020.

Lisätietoja henkilökorteista ja lupa-asiakirjoista (englanniksi)

Lisätietoja paluuluvista (englanniksi): 

Dubai on sallinut turistien  maahantulon 7.7.2020 alkaen tietyin edellytyksin. Dubain viranomaisten mukaan tämä koskee myös Suomen kansalaisia, joille voidaan jälleen myöntää viisumi (90 vrk) Dubaihin saavuttaessa muiden edellytysten täyttyessä. 

Myös muut emiirikunnat ilmoittivat 24.9.2020 alkaen sallivansa matkaajien maahantulon tietyin edellytyksin.  Maahantulijoita koskevissa velvoitteissa ja menettelyissä on eroja emiirikuntien välillä. Esimerkiksi Abu Dhabissa on Dubaita pidempi, 14 vrk pituinen karanteenivelvoite ja kotikaranteenissa oleville asennetaan seurantaranneke.  Alle 18-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat ovat vapautettuja seurantarannekkeen käytöstä. 

Lisätietoa maahantuloluvista sekä karanteenivaatimuksesta (englanniksi):

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat 22.7.2020, että jo ennen matkaan lähtöä tehtävä Covid-19 (PCR)-testi on pakollinen kaikille maahan saapuville lähtömaasta riippumatta. Testausvelvoite koskee myös transit-matkustajia sekä lähteviä matkustajia EU- ja joihinkin muihin maihin. Testausvelvoite ei koske alle 12-vuotiaita lapsia tai vaikeasti vammaisia henkilöitä. 

Päästäkseen lennolle tulee esittää negatiivinen Covid-19 -testitulos, joka ei saa olla  yli 96 tuntia vanha maahan saavuttaessa.  Arabiemiirikuntien viranomaiset ovat edellyttäneet Pure Health –laboratorioiden käyttämistä testaukseen niissä maissa, joissa sillä on toimipisteitä. 4.8.2020 annetun ilmoituksen mukaan Covid-19 –testin voi tehdä missä tahansa lähtömaan viranomaisten hyväksymässä laboratoriossa.  Negatiivinen testitulos tulee näyttää lentoyhtiölle.

Lisätietoja Covid 19 -testivaatimuksesta (englanniksi):

Ajantasaiset ohjeistukset ja tiedot tulee aina varmistaa Arabiemiirikuntien viranomaisilta ja lentoyhtiöltä. Tämä on erityisen tärkeää nopeasti muuttuvan ohjeistuksen vuoksi.

Lisä- ja yhteystietoja (englanniksi):

Lentoyhteydet Suomeen

Esimerkiksi Emiratesilla ja Etihadilla on tarjolla lentoja useisiin Euroopan kohteisiin, joista on lentoyhteydet Suomeen. Lisäksi eräät ulkomaiset lentoyhtiöt ovat aloittaneet kaupalliset lennot Dubaihin.  Tarkemmat tiedot ja lentoaikataulut löydät lentoyhtiöiden verkkosivuilta. 

Mikäli oleskeluluvan haltija suunnittelee maasta poistumista, huomioithan mahdolliset paluuehtoihin liittyvät GDRFA:n ja ICA:n vaatimukset ja rajoitukset. Lentoyhtiöt saattavat myös edellyttää lupatietoja paluulipun varaamisen yhteydessä. Jos suunnittelet maasta poistumista, selvitä täytyykö sinun rekisteröityä ennen maasta lähtöä ICA:n palvelussa

Ulkoministeriö järjesti yhteistyössä muiden Pohjoismaiden, Finnairin ja Arabiemiirikuntien viranomaisten kanssa 7.4.2020 kotiutuslennon Helsinkiin. Koronakriisin johdosta toteutetut ulkoministeriön kotiutuslennot ovat päättyneet, lisätietoja täältä

Liikkuminen

Liikkumista Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista ja myös emiirikunnan sisällä rajoitettiin 2.6.2020 alkaen. Pääsy Abu Dhabiin oli aiemmin sallittua vain erillisellä luvalla.  Liikkuminen Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista sallittiin ilman viranomaislupaa 30.6.2020 alkaen edellyttäen, että henkilöllä on esittää 48 tunnin sisällä saatu negatiivinen Covid-19 -testitulos. Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita. Abu Dhabin viranomaiset ilmoittivat 14.7.2020 uudesta ns. DPI-testausmahdollisuudesta emiirikunnan ulkorajalla. Lisäksi jokaisen Abu Dhabiin saapuvan, joka oleskelee Abu Dhabissa yhtäjakoisesti yli neljä tai kahdeksan päivää, on uusittava PCR-testi  neljäntenä tai kahdeksantena päivänä 8.11.2020 alkaen. 

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta ja hansikkaita sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin. Muun muassa näiden ohjeiden noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakkoja

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Arabiemiirikunnissa keskeiset Covid-19-puhelinpalvelunumerot ovat:

Abu Dhabissa Covid-19 testaukseen voi tehdä ajanvarauksen myös Abu Dhabi Health Services (SEHA) sovelluksen kautta. Abu Dhabin viranomaisten ohjeet ja yhteystiedot löytyvät kootusti tältä sivustolta.  

Palvelut

Viranomaiset ilmoittivat maaliskuussa mm. ostoskeskusten, koulujen, päiväkotien, ravintoloiden sekä monien turistikohteiden ja julkisten paikkojen sulkemisesta. Myös monia tapahtumia peruttiin. Sittemmin rajoitteita on purettu ja palveluita avattu vaiheittain, Abu Dhabissa kuitenkin muita emiirikuntia hitaammin. Rajoituksissa on yhä emiirikuntakohtaisia eroja. 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Viranomaisten Covid19 -viruksen leviämisen estämiseen tähtäävien toimien rikkomisesta on ilmoitettu seuraavan kovia sakko- ja vankeusrangaistuksia.  

Viranomaiset ovat 19.5.2020 alkaen tiukentaneet ja tarkentaneet sanktioita, lisätietoja sanktioista löydät täältä ja UAE:n viranomaissivuilta. Esimerkiksi karanteenin rikkomisesta voi seurata 50 000 AED:n sakkorangaistus.

Lisätietoja (englanniksi):

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.