Koronavirusuutiset Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa

Koronavirusuutiset Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa

Maahantulosäännökset

Tähän tiedotteeseen pyritään päivittämään ajantasaista tietoa Arabiemiirikuntien viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännöksistä. Maan viranomaisten maahantulosäännökset ovat viime viikkoina muuttuneet usein ja niissä on emiirikuntakohtaisia eroja, joten tarkista ajantasaiset maahantulosäännökset aina ennen matkaa Arabiemiirikuntien viranomaisilta, esimerkiksi Arabiemiirikuntien lähimmästä edustustosta, Dubain General Directorate of Residency and Foreigners Affairs (GDRFA) -virastolta tai muiden emiirikuntien osalta Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) -virastolta.

Yhteystietoja:

Arabiemiirikunnat keskeytti 19.3.2020 viisumien myönnön maahan saapuessa sekä ulkomailla oleskelevien Arabiemiirikuntien myöntämän oleskeluluvan ja viisumin haltijoiden maahanpääsyn. Tilanteen johdosta Suomen kansalaiset eivät enää  päässeet maahan. Kesäkuusta 2020 alkaen Arabiemiirikuntien viranomaiset ovat ilmoittaneet  matkustus- ja maahantulorajoitusten asteittaisesta lieventämisestä.

Arabiemiirikuntien oleskeluluvan haltijoiden yhtenä maahantulon edellytyksenä on tällä hetkellä maan viranomaisten myöntämä paluulupa. Jos sinulla on Arabiemiirikuntien oleskelulupa, olet tällä hetkellä ulkomailla ja haluat palata Arabiemiirikuntiin, ole yhteydessä  ICA:an  tai GDRFA:an paluuluvan hakemiseksi ja tarkempien ohjeiden saamiseksi. Lupaa voi hakea ICA:n sähköisen palvelun kautta, kun taas Dubain viranomaisten myöntämän oleskeluluvan haltijat voivat anoa paluulupaa GDRFA:n kautta täältä. Dubain viranomaisten myöntämän oleskeluluvan haltijoille ohjeita löytyy myös mm. Emiratesin verkkosivuilta.

Muista emiirikunnista poiketen Dubai on sallinut turistien  maahantulon 7.7.2020 alkaen tietyin edellytyksin. Tämä koskee myös Suomen kansalaisia, joille voidaan jälleen myöntää viisumi (90 vrk) Dubaihin saavuttaessa. Lisätietoja mm. Emiratesin verkkosivuilta.

Arabiemiirikuntiin saapuessa matkustajilta otetaan Covid-19 -testi (PCR) ja heidät ohjataan kotikaranteeniin. Lisätietoja löydät esimerkiksi tästä UAE:n terveysviranomaisten esitteestä.  Myös karanteenimääräyksissä on emiirikuntakohtaisia eroja.  

Lisätietoja (englanniksi):

Varmista aina Arabiemiirikuntien viranomaisilta ja lentoyhtiöltä ajantasaiset matkustus- ja maahantulosäännökset.

Suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta avustaa maahantuloa koskevissa asioissa, sillä ne kuuluvat Arabiemiirikuntien viranomaisten toimivaltaan.

Lisä- ja yhteystietoja (englanniksi):

Arabiemiirikuntien viranomaiset ilmoittivat huhtikuussa 1.3.2020 jälkeen umpeutuvien viisumien, oleskelulupien ja henkilökorttien (Emirates ID) jatkamisesta vuoden 2020 loppuun saakka koronapandemian johdosta. Maan viranomaisten tiedote (13.4.2020) on luettavissa täällä. Päätös kuitenkin kumottiin 11.7.2020 ja erääntyneet henkilöllisyys- ja lupa-asiakirjat määrättiin uusittaviksi tietyin ehdoin ja määräajoin. Lisätietoja täällä. Tarkempia tietoja saat Arabiemiirikuntien viranomaisilta (ml. GDRFA ja ICA).

Maan viranomaiset ovat julkaisseet "usein kysytyt kysymykset" -koosteen liittyen mm. oleskelulupiin ja viisumeihin sekä muihin lupa-asioihin koronapandemian aikana. Kooste löytyy täältä (kohdasta "frequently asked questions"). 

Lentoyhteydet Suomeen

Emiratesilla ja Etihadilla on tarjolla lentoja useisiin Euroopan kohteisiin. Lisäksi eräät ulkomaiset lentoyhtiöt ovat aloittaneet kaupalliset lennot Dubaihin. Nämä yhteydet mahdollistavat matkustamisen Suomeen, mutta ennen lähtöä tulee varmistaa jatkolentoyhteys Suomeen. Tarkemmat tiedot ja lentoaikataulut löydät lentoyhtiöiden verkkosivuilta. 

Mikäli poistut maasta, huomioithan ettei oleskeluluvan haltijoiden paluu Arabiemiirikuntiin tällä hetkellä ole mahdollista ilman edellä mainittua GDRFA:n tai  ICA:n paluulupaa.  Lentoyhtiöt saattavat myös edellyttää lupatietoja paluulipun varaamisen yhteydessä. Jos suunnittelet maasta poistumista, selvitä täytyykö sinun rekisteröityä ennen maasta lähtöä ICA:n palvelussa

Ulkoministeriö järjesti yhteistyössä muiden Pohjoismaiden, Finnairin ja Arabiemiirikuntien viranomaisten kanssa 7.4.2020 kotiutuslennon Helsinkiin. Koronakriisin johdosta toteutetut ulkoministeriön kotiutuslennot ovat päättyneet, lisätietoja täältä

Liikkuminen

Maan viranomaiset päättivät 26.3.2020 katujen, joukkoliikenteen kulkuvälineiden sekä julkisten ja eräiden yksityisten tilojen desinfiointitoimenpiteistä (”National Disinfection Programme”) ja niihin liittyvistä ulkonaliikkumisrajoituksista. Maan viranomaiset ilmoittivat kansallisen desinfiointiohjelman päättymisestä 25.6.2020 ja liikkuminen on jälleen sallittua myös ilta- ja yöaikaan ilman viranomaislupaa.

Liikkumista Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista rajoitettiin 2.6.2020 alkaen. Pääsy Abu Dhabiin oli ensin sallittua vain erillisellä luvallaLiikkuminen Abu Dhabin emiirikuntaan muista emiirikunnista sallittiin ilman viranomaislupaa 30.6.2020 alkaen edellyttäen, että henkilöllä on esittää 48 tunnin sisällä saatu negatiivinen Covid-19 -testitulos. Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita. Abu Dhabin viranomaiset ilmoittivat 14.7.2020 uudesta ns. DPI-testausmahdollisuudesta emiirikunnan ulkorajalla, lisätietoja täällä. Liikkumisrajoituksista Abu Dhabin emiirikunnan sisällä on luovuttu.

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta ja hansikkaita sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin. Muun muassa näiden ohjeiden noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakkoja

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Arabiemiirikunnissa keskeiset Covid-19-puhelinpalvelunumerot ovat:

Abu Dhabissa Covid-19 testaukseen voi tehdä ajanvarauksen myös Abu Dhabi Health Services (SEHA) sovelluksen kautta. Abu Dhabin viranomaisten ohjeet ja yhteystiedot löytyvät kootusti tältä sivustolta.  

Palvelut

Viranomaiset ilmoittivat maaliskuussa mm. ostoskeskusten, koulujen, päiväkotien, ravintoloiden sekä monien turistikohteiden ja julkisten paikkojen sulkemisesta. Myös monia tapahtumia peruttiin. Sittemmin rajoitteita on purettu ja palveluita avattu vaiheittain, Abu Dhabissa kuitenkin muita emiirikuntia hitaammin. Rajoituksissa on yhä emiirikuntakohtaisia eroja. 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Viranomaisten Covid19 -viruksen leviämisen estämiseen tähtäävien toimien rikkomisesta on ilmoitettu seuraavan kovia sakko- ja vankeusrangaistuksia.  

Viranomaiset ovat 19.5.2020 alkaen tiukentaneet ja tarkentaneet sanktioita, lisätietoja sanktioista löydät täältä.

Lisätietoja (englanniksi):

29.3.2020: Arabiemiirikuntien uutistoimisto WAMUAE Attorney-General issues updated resolution on enforcement of list of fines, penalties ranging AED1,000-AED50,000 to contain coronavirus.

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.