Koronavirusuutiset Virossa

Koronavirusuutiset Virossa

Viron poikkeustila päättyi 18.5.2020. Viro päätti vapauttaa 1.6. alkaen Viroon suuntautuvaa matkustamista EU- ja Schengen-maista. Suomi luopuu 15.6.2020 alkaen rajavalvonnasta Viron ja Suomen välisessä liikenteessä. Karanteenisuositus Viron osalta poistuu.

Virossa maskin käyttö ei ole pakollista, mutta sen käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa. Kehotetaan pitämään välimatkaa muihin ja huolehtimaan hygieniasta.

HUOM! Rajaa ei saa ylittää sairaana. Sairasoireiden esiintyessä ole ajoissa yhteydessä terveydenhoitoalan työntekijään.

Ulkoministeriön pandemiatilanteen vuoksi antama yleinen matkustussuositus on edelleen vältä tarpeetonta matkustamista, poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua.

Uusimman tiedon Viron rajoituksista ja määräyksistä löytää sivuilta www.kriis.ee ja Viron ulkoministeriön sivulta www.vm.ee.

Rajanylitys Virosta Suomeen
Suomi purkaa lähimatkailun rajoituksia osittain 15.6.2020 alkaen siten, että rajavalvonnasta Suomessa luovutaan tiettyjen maiden ja liikennemuotojen osalta. Sisärajavalvonta poistuu 15.6. alkaen: Suomen ja Norjan väliseltä maarajalta; Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan välisestä lentoliikenteestä ja säännöllisestä lauttaliikenteestä, sekä huvialusliikenteestä eli yksityishenkilöiden matkailusta omalla veneellä.

15.6.2020 alkaen omaehtoista karanteenia ei tarvita, jos henkilö saapuu Virosta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Tanskasta tai Islannista.

Koska suurlähetystö ei ole rajanylityksestä vastaava viranomainen, se ohjaa asiakkaat Rajavartiolaitoksen puoleen yksittäisissä rajanylitykseen liittyvissä kysymyksissä.

Tarkemmin ohjeistus löytyy Rajavartiolaitoksen sivuilta: https://www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen  .

Jos ette saa vastausta kysymykseen ohjeistuksesta, lisätietoja antaa Rajavartiolaitoksen kansalaisneuvonta: https://www.raja.fi/ajankohtaista/poikkeusolot  

Seuraa myös Suomen suurlähetystön ajankohtaistiedottamista suurlähetystön Facebook-sivuilta: https://www.facebook.com/SoomeSuursaatkondTallinn  ja Twitteristä: https://twitter.com/FinEmbTallinn

Rajanylitys Suomesta Viroon 
Viroon saavat saapua 1.6.2020 alkaen oireettomat henkilöt EU- tai Schengen-maasta sekä Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista. 14 päivän karanteenivaatimus koskee niistä maista saapuvia, joissa virustilanne on huonompi: koronatartuntojen suhteellinen tartuntamäärä viimeisen kahden viikon aikana on suurempi kuin 15. Tämä tarkoittaa, että jos lähtömaassa on tartuntoja 100 000 asukasta kohden 15 tai vähemmän, henkilön ei tarvitse jäädä 14 päivän karanteeniin. Muussa tapauksessa 14 päivän karanteenivelvoite jää voimaan.

Lista maista ja karanteenivelvoitteista päivitetään aina perjantaisin, uusimman tiedon löytää sivuilta 
www.kriis.ee ja  Viron ulkoministeriön sivulta www.vm.ee .

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. https://um.fi/matkustusilmoitus

Konsulaatin asiakaspalvelu on auki vain ajanvarauksella maanantaista perjantaihin klo 9-12. Konsulaatti palvelee hädänalaisia myös iltapäivisin klo 13-16.

Virka-ajan ulkopuolella hädänalaiset voivat soittaa ulkoministeriön päivystyskeskukseen +358 9160 55555.

Linkit:

Suomen rajavartioston ohjeet
Suomeksi:
https://www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen
Englanniksi: https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic
Viroksi  https://www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen/juhend
Ruotsiksi  https://www.raja.fi/aktuellt/instruktioner_gransovergang

Rajan kansalaisneuvonta: https://www.raja.fi/ajankohtaista/poikkeusolot
Rajan yhteystiedot: rajavartiolaitos@raja.fi , +358 50 597 2255.

Suurlähetystö Facebookissa (https://fi-fi.facebook.com/SoomeSuursaatkondTallinn
Suurlähetystö Twitterissä (
https://twitter.com/FinEmbTallinn )

Viron hallituksen poikkeustilasivusto: https://www.kriis.ee/et
Viron ulkoministeriön FAQ-sivu: https://vm.ee/en/coronavirus-2019-ncov  

Viron terveysviraston (Terviseamet) ohjeistuksia:
Englanniksi
https://www.terviseamet.ee/en
Viroksi https://www.terviseamet.ee/et

Lue lisää:

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta
https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/kysymyksi-c3-a4-ja-vastauksia-matkustamisesta-ja-koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19