Koronavirusuutiset Virossa

Koronavirusuutiset Virossa

Suomen hallitus linjasi rajaliikenteen uusista matkustusrajoitteista 11.9.2020.

Rajanylitys Virosta Suomeen

Viron ja Suomen välillä saa liikennöidä vapaasti. Rajanylitykseen ei liity karanteenivaatimusta.

Hallitus teki lisäksi Viron rajaliikenteestä erillisen kirjauksen, jonka mukaan työmatkaliikenne Virosta Suomeen sallitaan koronaviruksen ilmaantuvuusluvun raja-arvoista riippumatta sekä ilman vaatimusta testaustodistuksesta tai omaehtoisesta karanteenista.

Yleiset maahantulon rajoitukset Suomessa

Maahantulon rajoituksista luovutaan 19.9.2020 Suomen ja sellaisten EU- ja Schengen-maiden välisessä liikenteessä, joissa uusien tapausten ilmaantuvuusluku on enintään 25/100 000 edellisen 14 päivän aikana. Tähän saakka raja-arvona on käytetty lukua 8–10.  

Suomen hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta viikoittain epidemiologisen tilanteen perusteella. Maalistaus voi muuttua viikoittain. 

Suomeen saapuvien matkustajien terveysturvallisuusohjeista (mm. omaehtoinen karanteeni) vastaa ja ohjeistaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL). Katso ajantasaiset hygienia- ja turvaetäisyyssuositukset sekä suositukset omaehtoisesta karanteenista THL:n ohjeistuksesta: Ohjeet Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille. 

Suomen kansalaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen. 

Koska suurlähetystö ei ole rajanylityksestä vastaava viranomainen, se ohjaa asiakkaat Rajavartiolaitoksen puoleen yksittäisissä rajanylitykseen liittyvissä kysymyksissä.

Suomessa muista kaikissa tilanteissa edelleen seuraavat asiat: Vältä fyysisiä kontakteja. Vältä lähikontakteja niin paljon kuin mahdollista. Noudata hyvää käsi- sekä yskimis- ja aivastushygieniaa.  

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. ​​​​​​​​​​​

​​​​Rajanylitys Suomesta Viroon​​​​​​​

​​​​​​​Suomesta Viroon voi saapua vapaasti eikä omaehtoiseen karanteeniin tarvitse jäädä. Huomaa kuitenkin, että jos saavut toisesta maasta Suomen kautta Viroon, saatat kuulua Viron karanteenimääräysten piiriin.  Virossa karanteeniohjeet päivitetään aina perjantaisin. ​​​​​​​Tuoreimman tiedon Viron rajoituksista ja määräyksistä löytää Viron hallituksen poikkeustilasivulta www.kriis.ee ja Viron ulkoministeriön sivulta www.vm.ee.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville: https://um.fi/matkustusilmoitus ​​​​​​​

​​​​​​​Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.​​​​​​​

Konsulaatin asiakaspalvelu on auki maanantaista perjantaihin klo 9-12.
Konsulaatti palvelee hädänalaisia myös iltapäivisin klo 13-16.

Virka-ajan ulkopuolella hädänalaiset voivat soittaa ulkoministeriön päivystyskeskukseen +358 9160 55555. 

Linkit:

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta
​​​​​Suomeksi: Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien​​​​​​​
På svenska: Gränsbevakningsväsendets anvisningar om inresan till resenärer   
In English: The instructions of the Finnish Border Guard to passengers regarding entry to Finland
Eesti keeles: Juhised Soome saabuvatele reisijatele ja töötajatele
Rajavartiolaitoksen koronayhteystiedot: https://www.raja.fi/ajankohtaista/korona_yhteystiedot
Viron hallituksen poikkeustilasivu http://www.kriis.ee/et
Viron ulkoministeriön Usein kysyttyä -sivu (ENG) http://vm.ee/en/coronavirus-2019-ncov
Viron ulkoministeriön sivu matkustusrajoituksista ja karanteenivaatimuksista (ENG): http://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers 
Viron terveysviranomaisen ohjeistuksia http://www.terviseamet.ee/en (ENG) ja http://www.terviseamet.ee/et (EST)
​​​​​​​