Koronavirusuutiset Virossa

Koronavirusuutiset Virossa

Tutustu ohessa Viron koronatilanteeseen sekä maahantulon rajoituksiin. Suomen asettamat maahantulon rajoitukset ovat voimassa Suomen ja Viron välisessä liikenteessä. 23.2.2021 alkaen ulkomailta Suomeen tulevilta matkustajilta edellytetään negatiivista koronatestitulosta.

Rajanylitys Virosta Suomeen

Virosta Suomeen ei voi matkustaa vapaasti. Suomeen voi Virosta saapua vain seuraavista syistä: paluu Suomeen, paluu muihin EU- ja Schengen-maihin tai niiden kautta, välttämätön syy ja kuuluminen tiettyihin erityisryhmiin. Rajoitukset ovat voimassa 18.3.2021 saakka.

Maahantulo työssäkäynnin perusteella rajoitetaan vain välttämättömään. Työmatkaliikenteenä sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne ja tiettyjä erikseen mainittuja erityisryhmiä.

Koska suurlähetystö ei ole rajanylityksestä vastaava viranomainen, se ohjaa asiakkaat Rajavartiolaitoksen puoleen yksittäisissä rajanylitykseen liittyvissä kysymyksissä.

HUOM! 23.2.2021 alkaen laivayhtiöt edellyttävät negatiivista koronatestitulosta kaikilta Suomeen matkustavilta yli 12-vuotiailta henkilöiltä. Tämä koskee myös Suomen kansalaisia. Tarkemmat todistusvaatimukset löytyvät laivayhtiöiden sivuilta.

Poikkeuksena todistuksen edellyttämisestä ovat kuljetusvälineiden vaihtomiehistöt, työtehtävistään ja työtehtävissään palaavat kuljetusvälineiden miehistöt, logistiikka-alan kuljettajat ja sellaiset huoltovarmuuden kannalta välttämättömät ammattihenkilöt, joiden Suomeen saapumiselle testivaade muodostaa käytännön ylitsepääsemättömän esteen.​​​​​​​

​​​​​​​Luettelo hyväksytyistä testeistä löytyy Suomen Varustamoiden verkkosivuilta.

Lue lisää:

Yleiset maahantulon rajoitukset Suomessa​​​​​

Maahantuloon ei kohdistu rajoituksia Suomen ja sellaisten EU- ja Schengen-maiden välisessä liikenteessä, joissa uusien koronatapausten ilmaantuvuusluku on enintään 25/100 000 edellisen 14 päivän aikana. Suomen hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta viikoittain epidemiologisen tilanteen perusteella. Maalistaus voi muuttua viikoittain.

Suomeen saapuvien matkustajien terveysturvallisuusohjeista (mm. omaehtoinen karanteeni) vastaa ja ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Katso ajantasaiset hygienia- ja turvaetäisyyssuositukset sekä suositukset omaehtoisesta karanteenista THL:n ohjeistuksesta: Ohjeet Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille. ​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​Sisärajavalvonnan palauttaminen ei vaikuta perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen, jonka mukaan Suomen kansalaisella on oikeus saapua maahan ja poistua maasta, ellei hänen matkustusoikeuttaan ole rajoitettu.

​​​​​​​​​​​Rajanylitys Suomesta Viroon​​​​​​​​​

Virossa astuivat voimaan uudet maahantulorajoitukset​​​​​​​. Sen mukaan Viroon voi matkustaa vapaasti maista, joiden 14 vuorokauden koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on alle 150. ​​​​​​​​​​​​​​​​​

Suomesta voi tällä hetkellä matkustaa Viroon vapaasti ilman karanteenivelvoitetta ja negatiivista koronatestitulosta.

Huomaa, että jos saavut toisesta maasta Suomen kautta Viroon, saatat kuulua Viron karanteenimääräysten piiriin. Tuoreimman tiedon Viron rajoituksista ja määräyksistä löytää Viron hallituksen poikkeustilasivulta www.kriis.ee ja Viron ulkoministeriön sivulta www.vm.ee.

​​​​​​Huomioithan, että Virossa on mm. maskin käyttö julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä pakollista. Julkisissa sisätiloissa tulee noudattaa myös 2+2-sääntöä. Tutustu sääntöihin tarkemmin täältä.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. ​​​​​​

​​​​​​​Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö KPA-10@formin.fi.​​​​​​​

Konsulaatin asiakaspalvelu on auki maanantaista perjantaihin klo 9-12. Hätätapauksissa myös klo 13-16.​​​​​​​

Virka-ajan ulkopuolella hädänalaiset voivat soittaa ulkoministeriön päivystyskeskuksen numeroon +358 9160 55555. 

Linkit:

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta
​​​​​Suomeksi: Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien​​​​​​​​​​​​​​
På svenska: Gränsbevakningsväsendets anvisningar om inresan till resenärer  
In English: The instructions of the Finnish Border Guard to passengers regarding entry to Finland
Eesti keeles: Juhised Soome saabuvatele reisijatele ja töötajatele​​​​​​​
Rajavartiolaitoksen koronayhteystiedot
​​​​​​​Viron hallituksen poikkeustilasivu
Viron ulkoministeriön Usein kysyttyä -sivu (ENG)
Viron ulkoministeriön sivu matkustusrajoituksista ja karanteenivaatimuksista (ENG) 
Viron terveysviranomaisen ohjeistuksia (ENG)