Koronavirusuutiset Sambiassa, Zimbabwessa, Malawissa ja Kongon Demokraattisessa Tasavallassa

Huom: Ajankohtainen tilanne ja ohjeet on aina syytä varmistaa paikallisilta viranomaisilta / lentoyhtiöiltä. Viranomaisten määräysten rikkomisesta saattaa seurata sakko- tai vankeusrangaistus. Mahdollisesta COVID-19-testauksesta/ karanteenista/ hoidosta aiheutuvat kustannukset on varauduttava maksamaan itse. Matkustajalla on syytä olla kattava terveysvakuutus. Kaikissa neljässä maassa terveydenhuollon kapasiteetti on hyvin heikko.

Sambia

Lentoyhteydet ja maahantulosäädökset

Kaupallisia yhteyksiä: Ethiopian Airlines, Kenya Airways, RwandAir, Emirates. Lentoja saatetaan joskus perua lyhyelläkin varoitusajalla.

Turistiviisumin saaminen voi olla tavallista hankalampaa. Maahan saapuvilta ulkomaalaisilta / maassa ei pysyvästi asuvilta edellytetään viimeisen 72 tunnin aikana saatu negatiivinen COVID-19-testitodistus.

11.12. lähtien Sambiasta lähteviltä matkustajilta vaaditaan todistus, jossa todetaan, että he ovat tehneet negatiivisen COVID-19 testin Sambiassa viimeisten 7 päivän aikana. Todistus vaaditaan jos vastaanottava maa edellyttää negatiivista testitodistusta. Tällaisen todistuksen saamiseksi matkustajien on vietävä negatiivinen testitulos UTH-sairaalaan, Sambian kansalliseen terveyslaitokseen tai alueelliseen tai kansalliseen terveysvirastoon ja maksettava 200 ZMW maksu. Testi pitää tehdä Sambiassa. Sambian ulkopuolella tehtyjen testien haltijoita ei ole vapautettu tästä vaatimuksesta.

Lisätietoja englanniksi:

Sambian terveysministeriön Twitter-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Facebook-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Presidentin kanslian Facebook-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Liikkuminen

Maan sisällä liikkumista ei ole rajoitettu, mutta alueita saatetaan sulkea lyhyelläkin varoitusajalla tartuntatapausten ilmetessä. Julkisilla paikoilla on pidettävä kasvosuojusta.

Terveys

Paikalliset palvelunumerot COVID-19-oireiden ilmaantuessa: +260 97 4493553 / +260 96 4638726 / +260 95 3898941.

Lisätietoja englanniksi:

Sambian terveysministeriön Twitter-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)  ja Facebook-tili (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Zimbabwe

Lentoyhteydet ja maahantulosäädökset 

Kaupallisia yhteyksiä: Ethiopian Airlines. Turistiviisumin saa kentältä. Maahan saapuvilta edellytetään negatiivinen COVID-19-testitulos. Turisteilta ei vaadita karanteenia. 

Lisätietoja englanniksi: Ethiopian Airlines(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Liikkuminen

Valtakunnallinen lockdown jatkuu toistaiseksi. Liikkumista maan sisällä sekä liikkeiden aukioloa on rajoitettu, samoin julkista liikennettä.

Lisätietoja englanniksi:

Zimbabwen terveysministeriön  Twitter-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Facebook-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

COVID-19 seurantasivusto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Terveys

Paikallinen maksuton palvelunumero COVID-19-oireiden ilmetessä: 2019 Whatsapp-avustusnumero COVID-19-tapauksissa: +263714734593

Malawi

Lentoyhteydet ja maahantulosäädökset 

Kaupallisia yhteyksiä: Ethiopian Airlines. Maahan saavuttaessa ja maasta poistuttaessa edellytetään negatiivinen COVID-testitodistus, korkeintaan 72 tuntia vanha. Todistuksen on oltava englanninkielinen. 

Lisätietoja englanniksi: Ethiopian Airlines(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Liikkuminen

Maan sisällä liikkumista ei ole rajoitettu, mutta alueita saatetaan sulkea lyhyelläkin varoitusajalla tartuntatapausten ilmetessä. Julkisilla paikoilla on pidettävä kasvosuojusta.

Terveys

Paikallinen palvelunumero COVID-19-oireiden ilmetessä:

  • Lilongwe +265 999934523
  • Blantyre +265 (0)999520319
  • Mzuzu +265 (0)999950398

Malawin terveysministeriön Twitter-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Facebook-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Malawin terveysinstituutti(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kongon demokraattinen tasavalta

Lentoyhteydet ja maahantulosäädökset 

Kaupallisia yhteyksiä: Ethiopian Airlines, Kenya Airways RwandAir, Brussels Airlines

Maahan saapuessaan on matkustajan esitettävä korkeintaan 7 päivää vanha negatiivinen COVID-testitulos jonka lisäksi kentällä otetaan uusintatesti hintaan 45 USD. 

Lisätietoja englanniksi/ranskaksi/flaamiksi:

Ethiopian Airlines(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kenya airways(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

RwandAir(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Brussels Airlines(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Presidentin kanslian Twitter-tili (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Facebook-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Belgian suurlähetystö (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)Kongon demokraattisessa tasavallassa  (ranskaksi/flaamiksi)

Liikkuminen

Maan sisäiset lennot toimivat mutta ovat epäluotettavia. Maan sisällä liikkumista ei ole rajoitettu, mutta maatieliikenteelle tehdään COVID-testejä provinssien rajoilla. Julkisilla paikoilla on pidettävä kasvosuojusta.

Terveys

Paikallinen palvelunumero COVID-19-oireiden ilmetessä:

  • Kansallinen numero: 42502
  • Kinshasa: 109 tai 110

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on auki hätätilanteissa sekä ajanvarauksella.

Puhelin:     +260 211 241 988
Sähköposti:    sanomat.LUS@formin.fi ja consul.LUS@formin.fi

Lisätietoja:

Suomen Lusakan-suurlähetystö(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Matkustusilmoitus

Matkailijoita ja maassa oleskelevia muistutetaan matkustusilmoituksen tekemisestä. 

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus. 

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.