Koronavirusuutiset Sambiassa, Zimbabwessa, Malawissa ja Kongon Demokraattisessa Tasavallassa

Koronavirusuutiset Sambiassa, Zimbabwessa, Malawissa ja Kongon Demokraattisessa Tasavallassa

Sambia

Maahantulosäännökset

Lentoliikenne on rajoitettua, mutta kaupallisia yhteyksiä Eurooppaan on Ethiopian Airlinesillä. Lentoja on peruttu lyhyelläkin varoitusajalla.

Sambiaan ei tällä hetkellä myönnetä turistiviisumeita. Kaikilta maahan saapuvilta matkustajista vaaditaan terveyslomakkeen täytön lisäksi korkeintaan 14 vuorokautta vanha negatiivinen COVID-19 testitulos. Jos todistusta negatiivisesta tuloksesta ei ole esittää maahan saavuttaessa, evätään maahantulo. Kaikki saapuvat matkustajat joutuvat omakustanteiseen vähintään 14 päivän karanteeniin.

Lisätietoja:

Edustuston facebook-sivut: https://www.facebook.com/EmbassyofFinlandLusaka

Ethiopian Airlines (englanniksi): https://www.ethiopianairlines.com/aa/travel-updates/covid-19

Sambian terveysministeriö (myös englanniksi) Twitter tili: https://twitter.com/mohzambia Facebook tili: https://www.facebook.com/mohzambia/

Presidentin kanslia (myös englanniksi): Facebook tili: https://fi-fi.facebook.com/EdgarChagwaLungu

Liikkuminen

Sambian sisällä liikkumista ei ole rajoitettu, mutta kaupunkeja saatetaan sulkea lyhyelläkin varoitusajalla, jos uusia tartuntatapauksia todetaan alueella. Noudata paikallisviranomaisten ohjeita ja seuraa paikallisia tiedotusvälineitä.

Julkisilla paikoilla on pidettävä kasvosuojusta. Ravintolat ja kaupat saavat olla auki, kunhan turvavälistä pidetään huolta. Baarit ja yökerhot ovat suljettu.

Terveys

Sambian terveydenhoitomahdollisuudet ovat erittäin rajoitettuja. Kuten aina, matkustajalla on hyvä olla kattava vakuutus, joka on voimassa koko matkan ajan ja kattaa tarvittavan hoidon sekä mahdollisen kotimatkan kustannukset. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja tarkista vakuutuksesi. 

Paikalliset palvelunumerot COVID-19 oireiden ilmaannuttua: +260 97 4493553 tai +260 96 4638726 tai +260 95 3898941.

Lisätietoja:

Sambian terveysministeriö (myös englanniksi) Twitter tili: https://twitter.com/mohzambia Facebook tili: https://www.facebook.com/mohzambia/

Zimbabwe

Maahantulosäännökset 

Lentoliikenne on rajoitettua, mutta kaupallisia yhteyksiä Eurooppaan on Ethiopian Airlinesillä. Zimbabween ei tällä hetkellä myönnetä turistiviisumeita. Maan rajat ovat pääasiassa suljettu muulta kuin tavaraliikenteeltä. Kaikki maahan saapuvat matkustajat joutuvat 7 päivän karanteenin valtion osoittamiin tiloihin jonka jälkeen heiltä otetaan COVID-19-testi.

Liikkuminen

Zimbabween julistettiin kansallinen lockdown 17.4 ja se jatkuu ”toistaiseksi”. Liikkumista maan sisällä sekä liikkeiden aukioloa on rajoitettu. Julkista liikennettä rajoitetaan voimakkaasti; yli 2 hengen julkiset kokoontumiset kielletty ja pysyttävä kotona muuten kuin välttämättömissä asioissa. Koko maassa julkiset tapahtumat, koulut, teatterit, ravintolat, museot jne ovat suljettuina.

Lisätietoja:

Zimbabwen terveysministeriö (englanniksi):  Twitter-tili https://twitter.com/mohcczim Facebook-tili: https://www.facebook.com/pages/category/Government-Organization/Ministry-of-Health-and-Child-Care-148565931913609/ COVID-19 seurantasivusto: http://covid19.mohcc.org.zw/covid19/

Terveys

Zimbabwen terveydenhuoltomahdollisuudet ovat olemattomat ja sairaaloiden kapasiteetit erittäin puutteelliset. Kuten aina, matkustajalla on hyvä olla kattava vakuutus, joka on voimassa koko matkan ajan ja kattaa tarvittavan hoidon sekä mahdollisen kotimatkan kustannukset. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja tarkista vakuutuksesi. 

Paikallinen maksuton palvelunumero COVID-19 oireiden ilmaannuttua: 2019 Whatsapp-avustusnumero COVID-19 tapauksissa: +263714734593

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Hätätilan määräysten rikkomisesta voidaan rangaista sakoilla tai jopa vankeudella.

Malawi

Kaikkien lentoteitse tulevien ja lähtevien matkustajien kuume mitataan. Maahan saapuessa on pysyttävä 14 päivää kotikaranteenissa. Maahan on julistettu lockdown, joka ei kuitenkaan ole vielä tullut voimaan.

Lisätietoja:

Malawin terveysministeriö (englanniksi): Twitter-tili: https://twitter.com/health_malawi Facebook-tili: www.facebook.com/malawimoh

Malawin terveysinstituutti (englanniksi): https://malawipublichealth.org/

Kongon Demokraattinen Tasavalta

Kaikki kaupalliset lennot lakkautettu toistaiseksi; myös maarajat suljettu. 

Maa julistettu hätätilaan ja yli 20 hengen kokoontumiset kielletty, koulut ja yliopistot suljettu, urheilutapahtumat peruttu, kahvilat, ravintolat ja terassit suljettaviksi. Julkisilla paikoilla on pidettävä kasvosuojusta.

Kinshasan provinssi eristetty. Kinshashan sisällä kaupunginosien välillä tarkastuspisteitä ja hotspoteissa liikuvuus rajoitetumpaa.

Lisätietoja:

Presidentin kanslia (ranskaksi): Twitter-tili https://twitter.com/presidence_rdc Facebook-tili: https://www.facebook.com/pages/category/Political-Organization/La-Pr%C3%A9sidence-de-la-RDC-356939958364506/

Belgian edustusto Kongon Demokraattisessa Tasavallassa (edustaa Suomea esimerkiksi maahanmuuttoasioissa) (ranskaksi tai flaamiksi): https://diplomatie.belgium.be/en/rd_congo

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on auki ainoastaan hätätilanteissa ja ajanvarauksella.

Puhelimella:     +260 211 241 988
Sähköpostilla:    sanomat.LUS@formin.fi ja consul.LUS@formin.fi

Maahantuloasioiden käsittely on toistaiseksi keskeytetty. 

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen. 

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus. 

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.