Koronavirusuutiset Romaniassa

Koronavirusuutiset Romaniassa

Romania on siirtynyt hätätilasta valmiustilaan 15.5.2020 alkaen. Kesäkuussa aiemmin lopetettuja lentoyhteyksiä on palautettu ja maahantulomääräyksiä vapautettu tietyin osin. Julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä on voimassa maskipakko. Suomesta saapuvat matkustajat eivät tällä hetkellä joudu karanteeniin. Liikkuminen maan sisällä on jälleen sallittu ilman erikseen kirjallisesti ilmoitettua syytä, mutta ihmisiä ohjeistetaan välttämään matkustusta, noudattamaan turvavälejä ja rajoittamaan sosiaalista kanssakäymistä vain välttämättömään.

Romania on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella. Nykyiset säännökset ovat voimassa 15.8. asti.

 

EU-kansalaiset saavat matkustaa Romaniaan. Muiden maiden kansalaisten maahantuloa on rajoitettu, ja se sallitaan vain erityistapauksissa (esimerkiksi asuvat tai työskentelevät Romaniassa tai ovat EU-kansalaisen perheenjäseniä). Lentorajoituksia on edelleen voimassa tiettyihin maihin.

Tietoa voimassaolevista rajamuodollisuuksista ja avoinna olevista raja-asemista löytyy Romanian rajaviranomaisten sivuilta: 

https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/n-covid19-98/

 

Romaniaan saapuvien matkustajien ei tarvitse jäädä karanteeniin, jos he tulevat sellaisista EU-maista, joissa on väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon tai vähemmän koronavirustartuntoja kuin Romaniassa. Muista maista saapuvat matkustajat määrätään 14 päivän kotieristykseen. Tällöin Romaniaan saapuessaan matkustajan täytyy täyttää lomake, jossa kysytään mm. yhteystietoja sekä osoitetta, josta hänet tavoittaa kotieristyksen aikana. Ne, joilla ei ole mahdollisuutta kotieristykseen, ohjataan maksulliseen karanteenikeskukseen. Jos henkilö rikkoo kotieristysmääräystä, hänet määrätään maksulliseen karanteeniin ja lisäksi voidaan määrätä sakkoja tai jopa vankilatuomio tartuntatautien levittämisestä.

Lista niistä maista, joista saapuvien matkustajien tulee jäädä karanteeniin Romaniaan saapuessaan: 

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19 (romaniaksi). Zonă galbenă -listauksessa mainitaan ne maat, joista saapuvien matkustajien tulee jäädä kotieristykseen. Listaa päivitetään viikoittain, katsothan uusinta versiota. 

 

Lentokentillä tehdään ruumiinlämmönmittauksia, ja kentälle on suositeltavaa saapua vähintään 3 tuntia ennen lennon lähtöä poikkeusjärjestelyjen takia. Hengityssuojainten käyttö on pakollista ja lentokenttäviranomaisten ohjeita tulee noudattaa:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirus

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15 

 

Nykyiset valmiustilan nojalla säädetyt rajoitukset ovat voimassa 15.8. asti.

Kasvot peittäviä suojamaskeja on pakollista käyttää kaikissa julkisissa sisätiloissa. Näihin kuuluvat mm. kaupalliset tilat, julkiset liikennevälineet ja työpaikat. 

Sisäravintolat ja -kahvilat pysyvät suljettuina. Ruoan kotiin myynti ja nouto on sallittua. Hotellit saavat olla auki, mutta niiden on noudatettava tiettyjä sääntöjä mm. henkilörajoitusten ja hygieniasäännösten osalta. Ulkoterassit ja yleiset uimarannat avautuvat kesäkuusta alkaen, mutta henkilömäärä on rajoitettu ja turvavälit huomioitava.

Kaupat, apteekit ovat auki, myös ostoskeskukset ovat jälleen auki.

Hammashoitopaikat ja kampaamot saavat olla auki, mutta näissä on noudatettava maskipakkoa ja rajoitettava asiakasmäärää.

Ulkona liikkumista ei enää rajoiteta, eikä liikkumistarkoituksen yksilöivää todistusta/lupalappua edellytetä. Myös maan sisäinen liikkuminen ilman lupalappua sallitaan kesäkuusta alkaen. Liikkumista yli kuuden hengen ryhmissä on kuitenkin vältettävä. Puistoissa liikkuminen on sallittua turvavälejä noudattaen.

Kuntosalit saavat olla toiminnassa varausten perusteella. Uimahallit pysyvät suljettuina lukuunottamatta ulkouimaloita. Maksimissaan 500 hengen ulkotapahtumat sallitaan kesäkuusta alkaen. Yksityiset tilaisuudet sallitaan sekä sisätiloissa (korkeintaan 20 henkeä) että ulkotiloissa (korkeintaan 50 henkeä). Tapahtumissa on pidettävä maskia.

 

Linkit:

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

•Government of Romania’s official COVID-19 page https://stirioficiale.ro/informatii

•Ministry of Public Health http://www.ms.ro

•Ministry of Public Health COVID-19 Guidance http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

•Romanian National Institute of Public Health ylläpitämä tartuntaseuranta https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/ ja http://www.cnscbt.ro/

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/ ja  www.facebook.com/departamenturgente

•Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest https://www.mateibals.ro/

•Romanian Border Police https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/home.html

•European Center for Disease Prevention and Control https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

•Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances (https://www.mai.gov.ro/utile/ , josta  “Starea de urgențǎ”)

 

Viranomaisten ylläpitämä puhelinpäivystys:  0800 800 358 avoinna päivittäin klo 8-23. Hätätapauksissa yhteys 112.

 

Suomen suurlähetystö Romaniassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta:
facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

 

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL

Suomen rajavartiolaitos

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Suomen ulkoministeriö

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriön ohjeita matkailijoille Facebookissa

 

Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

 

Koronasta johtuvan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Suomen Romanian-suurlähetystö työskentelee rajoitetuin aukioloajoin ja asiakaspalvelu on avoinna klo 9-11. Maahantuloasioiden käsittely on lakkautettu toistaiseksi. Passiasiakkaat ajanvarauksella. Vastaamme sähköpostiin sanomat.buk@formin.fi
 

https://finlandabroad.fi/web/rou/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomi-keskeytt-c3-a4-c3-a4-tavanomaisen-viisumi-ja-oleskelulupahakemusten-vastaanoton-ja-k-c3-a4sittelyn/35732

 

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkustajille ja maassa jo oleskeleville.