Koronavirusuutiset Romaniassa

Koronavirusuutiset Romaniassa

Romania on siirtynyt osittaiseen lockdown-tilaan 9.11.2020 alkaen. Julkisissa paikoissa on voimassa maskipakko. Liikkuminen maan sisällä on päiväaikaan sallittu ilman erikseen kirjallisesti ilmoitettua syytä, mutta ihmisiä ohjeistetaan välttämään matkustusta, noudattamaan turvavälejä ja rajoittamaan sosiaalista kanssakäymistä vain välttämättömään. Suomesta saapuvat matkustajat eivät tällä hetkellä joudu karanteeniin.

Romania on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella.

 

EU-kansalaiset saavat matkustaa Romaniaan. Muiden maiden kansalaisten maahantuloa on rajoitettu, ja se sallitaan vain erityistapauksissa (esimerkiksi asuvat tai työskentelevät Romaniassa tai ovat EU-kansalaisen perheenjäseniä). Lentorajoituksia on edelleen voimassa tiettyihin maihin.

Tietoa voimassaolevista rajamuodollisuuksista ja avoinna olevista raja-asemista löytyy Romanian rajaviranomaisten sivuilta: 

https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/n-covid19-98/

 

Romaniaan saapuvien matkustajien ei tarvitse jäädä karanteeniin, jos he tulevat sellaisista EU-maista, joissa on väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon tai vähemmän koronavirustartuntoja kuin Romaniassa. Muista maista saapuvat matkustajat määrätään 14 päivän kotieristykseen. Tällöin Romaniaan saapuessaan matkustajan täytyy täyttää lomake, jossa kysytään mm. yhteystietoja sekä osoitetta, josta hänet tavoittaa kotieristyksen aikana. Ne, joilla ei ole mahdollisuutta kotieristykseen, ohjataan maksulliseen karanteenikeskukseen. Jos henkilö rikkoo kotieristysmääräystä, hänet määrätään maksulliseen karanteeniin ja lisäksi voidaan määrätä sakkoja tai jopa vankilatuomio tartuntatautien levittämisestä.

Lista niistä maista, joista saapuvien matkustajien tulee jäädä karanteeniin Romaniaan saapuessaan: 

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19 (romaniaksi). Zonă galbenă -listauksessa mainitaan ne maat, joista saapuvien matkustajien tulee jäädä kotieristykseen. Listaa päivitetään viikoittain, katsothan uusinta versiota. 

Karanteenia ei kuitenkaan vaadita riskimaista saapuvilta, jos he viettävät Romaniassa korkeintaan 3 vuorokautta ja esittävät negatiivisen tuloksen koronatestistä, joka on tehty korkeintaan 48 tuntia ennen maahan saapumista. Karanteeni on myös mahdollista lyhentää 10 vuorokauteen, jos karanteenin kahdeksantena päivänä tekee koronatestin, jonka tulos on negatiivinen.

 

Lentokentillä tehdään ruumiinlämmönmittauksia, ja kentälle on suositeltavaa saapua vähintään 3 tuntia ennen lennon lähtöä poikkeusjärjestelyjen takia. Hengityssuojainten käyttö on pakollista ja lentokenttäviranomaisten ohjeita tulee noudattaa:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirus

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15 

 

9.11. alkaen on voimassa koko maan kattava osittainen lockdown-tila. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa ainakin 12.2.2021 saakka.

Kasvot peittäviä suojamaskeja on pakollista käyttää kaikissa julkisissa paikoissa, niin sisä- kuin ulkotiloissa. Näihin lukeutuvat myös kaupalliset tilat, julkiset liikennevälineet ja työpaikat. Alle 5-vuotiaiden ei tarvitse käyttää maskia.

Baarit ja yökerhot pysyvät kiinni. Sisäravintolat ja -kahvilat, elokuvateatterit ja sisätapahtumapaikat on suljettu. Hotellit saavat olla auki, mutta niiden on noudatettava tiettyjä sääntöjä mm. henkilörajoitusten ja hygieniasäännösten osalta. Yleiset uimarannat avautuvat kesäkuusta alkaen, mutta aukioloaikoja ja henkilömääriä on rajoitettu ja turvavälit on huomioitava.

Kaupat, apteekit ja ostoskeskukset ovat jälleen auki.

Hammashoitopaikat ja kampaamot saavat olla auki, mutta näissä on noudatettava maskipakkoa ja rajoitettava asiakasmäärää.

Ulkona liikkuminen on kielletty yöaikaan klo 23.00-05.00 ilman erityistä syytä. Poikkeuksena sallitaan mm. työpaikalle kulkeminen, lääkäriin tai apteekkiin kulkeminen sekä lastenhoitoon liittyvä kulkeminen. Yöaikaan liikkuessa on pidettävä mukana liikkumisen syyn yksilöivää lupalappua. 

Yksityiset tilaisuudet kielletään sekä sisä- että ulkotiloissa.

Työt on järjestettävä etätöinä aina, kun mahdollista. Koulut ja päiväkodit ovat kiinni ja opetus järjestetään etäopetuksena.

 

Linkit:

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

•Government of Romania’s official COVID-19 page https://stirioficiale.ro/informatii

•Ministry of Public Health http://www.ms.ro

•Ministry of Public Health COVID-19 Guidance http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

•Romanian National Institute of Public Health ylläpitämä tartuntaseuranta https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/ ja http://www.cnscbt.ro/

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/ ja  www.facebook.com/departamenturgente

•Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest https://www.mateibals.ro/

•Romanian Border Police https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/home.html

•European Center for Disease Prevention and Control https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

•Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances (https://www.mai.gov.ro/utile/ , josta  “Starea de urgențǎ”)

 

Viranomaisten ylläpitämä puhelinpäivystys:  0800 800 358 avoinna päivittäin klo 8-23. Hätätapauksissa yhteys 112.

 

Suomen suurlähetystö Romaniassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta:
facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

 

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL

Suomen rajavartiolaitos

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Suomen ulkoministeriö

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriön ohjeita matkailijoille Facebookissa

 

Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

 

Koronasta johtuvan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Suomen Romanian-suurlähetystö työskentelee rajoitetuin aukioloajoin ja asiakaspalvelu on avoinna klo 9-11. Maahantuloasioiden käsittely on lakkautettu toistaiseksi. Passiasiakkaat ajanvarauksella. Vastaamme sähköpostiin sanomat.buk@formin.fi 
 

https://finlandabroad.fi/web/rou/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomi-keskeytt-c3-a4-c3-a4-tavanomaisen-viisumi-ja-oleskelulupahakemusten-vastaanoton-ja-k-c3-a4sittelyn/35732

 

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkustajille ja maassa jo oleskeleville. 

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi