Koronavirusuutiset Romaniassa

Koronavirusuutiset Romaniassa

Romania on siirtynyt osittaiseen lockdown-tilaan 9.11.2020 alkaen. Julkisissa paikoissa on voimassa maskipakko. Liikkuminen maan sisällä on päiväaikaan sallittu ilman erikseen kirjallisesti ilmoitettua syytä, mutta ihmisiä ohjeistetaan välttämään matkustusta, noudattamaan turvavälejä ja rajoittamaan sosiaalista kanssakäymistä vain välttämättömään. Suomesta saapuvat matkustajat eivät tällä hetkellä joudu karanteeniin.

Maahantulosäännökset

Romania on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella.

EU-kansalaiset saavat matkustaa Romaniaan. Muiden maiden kansalaisten maahantuloa on rajoitettu, ja se sallitaan vain erityistapauksissa (esimerkiksi asuvat tai työskentelevät Romaniassa tai ovat EU-kansalaisen perheenjäseniä). Lentorajoituksia on edelleen voimassa tiettyihin maihin.

Tietoa voimassaolevista rajamuodollisuuksista ja avoinna olevista raja-asemista löytyy Romanian rajaviranomaisten sivuilta: 

https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/n-covid19-98/Linkki toiselle web-sivustolle.

Romaniaan saapuvien matkustajien ei tarvitse jäädä karanteeniin, jos he tulevat sellaisista EU-maista, joissa on väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon tai vähemmän koronavirustartuntoja kuin Romaniassa. Muista maista saapuvat matkustajat määrätään 10 päivän kotieristykseen ja heiltä vaaditaan enintään 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-koronatestitulos kulkuneuvoon noustessa. Negatiivinen testitulos ei vapauta karanteenista.

Romaniaan saapuessaan matkustajan täytyy myös täyttää lomake, jossa kysytään mm. yhteystietoja sekä osoitetta, josta hänet tavoittaa kotieristyksen aikana. Ne, joilla ei ole mahdollisuutta kotieristykseen, ohjataan maksulliseen karanteenikeskukseen. Jos henkilö rikkoo kotieristysmääräystä, hänet määrätään maksulliseen karanteeniin ja lisäksi voidaan määrätä sakkoja tai jopa vankilatuomio tartuntatautien levittämisestä.

Lista niistä maista, joista saapuvien matkustajien tulee jäädä karanteeniin Romaniaan saapuessaan: 

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19Linkki toiselle web-sivustolle. (romaniaksi). Zonă galbenă -listauksessa mainitaan ne maat, joista saapuvien matkustajien tulee jäädä kotieristykseen ja esittää negatiivinen koronatestitulos. Listaa päivitetään viikoittain, katsothan uusinta Lista State cu risc epidemiologic ridicat -tiedostoa. 

Karanteenia ei kuitenkaan vaadita riskimaista saapuvilta, jos he viettävät Romaniassa korkeintaan 3 vuorokautta ja esittävät negatiivisen tuloksen koronatestistä, joka on tehty korkeintaan 48 tuntia ennen maahan saapumista. 

Riskimaasta saapuessa ei tarvitse jäädä karanteeniin tai esittää negatiivista tulosta, jos on saanut toisen koronarokoteannoksen vähintään 10 päivää ennen maahan saapumista.

Lentokentillä tehdään ruumiinlämmönmittauksia, ja kentälle on suositeltavaa saapua vähintään 3 tuntia ennen lennon lähtöä poikkeusjärjestelyjen takia. Hengityssuojainten käyttö on pakollista ja lentokenttäviranomaisten ohjeita tulee noudattaa:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirusLinkki toiselle web-sivustolle.

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15Linkki toiselle web-sivustolle. 

Rajoitukset

9.11. alkaen on voimassa koko maan kattava osittainen lockdown-tila. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa ainakin 12.4.2021 saakka.

Kasvot peittäviä suojamaskeja on pakollista käyttää kaikissa julkisissa paikoissa, niin sisä- kuin ulkotiloissa. Näihin lukeutuvat myös kaupalliset tilat, julkiset liikennevälineet ja työpaikat. Alle 5-vuotiaiden ei tarvitse käyttää maskia.

Romanian piirikunnat luokitellaan vihreään, keltaiseen ja punaiseen kategoriaan koronan ilmaantuvuusluvun mukaan. Keltaisen kategorian piirikunnissa ravintolat, baarit, kahvilat ja teatterit saavat olla auki 30% kapasiteetilla, vihreässä kategoriassa ne voivat olla auki normaalisti. Kuitenkin päätös avaamisesta on paikallisviranomaisilla, joten joissain keltaisen kategorian piirikunnissa baarit ja ravintolat pysyvät kiinni takeawayta ja terasseja lukuun ottamatta.

Ulkona liikkuminen on kielletty yöaikaan ilman erityistä syytä. Piirikunnissa, joiden ilmaantuvuusluku on yli 7.5, ulkonaliikkumiskielto on voimassa välillä 20.00-5.00 ja kaupat menevät kiinni klo 18. Ilmaantuvuusluvun ollessa 4-7.5 ulkonaliikkumiskielto alkaa viikonloppuisin kello 20, mutta arkipäivisin kello 22. Jos ilmaantuvuusluku on alle 4, ulkonaliikkumiskielto alkaa joka päivä kello 22 ja kaupat saavat olla auki klo 21 asti.

Poikkeuksena ulkonaliikkumiskieltoon sallitaan mm. työpaikalle kulkeminen, lääkäriin tai apteekkiin kulkeminen sekä lastenhoitoon liittyvä kulkeminen. Yöaikaan liikkuessa on pidettävä mukana liikkumisen syyn yksilöivää lupalappua. 

Piirikunnan kategorian ja ilmaantuvuusluvun voi tarkistaa seuraavasta kartasta (romaniaksi, kohta Incidență Jud.):

https://covid19.geo-spatial.org/?map=incidenta_judeteLinkki toiselle web-sivustolle.

Hotellit saavat olla auki, mutta niiden on noudatettava tiettyjä sääntöjä mm. henkilörajoitusten ja hygieniasäännösten osalta. 

Hammashoitopaikat ja kampaamot saavat olla auki, mutta näissä on noudatettava maskipakkoa ja rajoitettava asiakasmäärää.

Yksityiset tilaisuudet kielletään sekä sisä- että ulkotiloissa.

Työt on järjestettävä etätöinä aina, kun mahdollista. Koulujen aukiolo riippuu piirikunnan koronatilannekategoriasta.

Rokotukset

Romania aloitti koronarokotukset synkronoidusti muiden EU-maiden kanssa 27.12.2020. Rokotusten ensimmäisessä vaiheessa rokotettiin terveydenhuollon henkilökunta. Rokotuksissa on siirrytty limittäin jo kolmanteen vaiheeseen, jossa rokotetaan koko väestö. 

Romaniassa on käytössä portaali Rovaccinare, jossa Romanian terveydenhuollon piiriin kuuluvat voivat rekisteröityä ja varata ajan koronarokotukseen, kunhan heille oikea vaihe rokotuksissa alkaa:

https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/loginLinkki toiselle web-sivustolle.

Rokotusten etenemistä voi seurata Romanian hallituksen virallisilta sivuilta:

https://stirioficiale.ro/informatiiLinkki toiselle web-sivustolle. (romaniaksi)

Otsikon Ultimele informații oficiale löytyy kohta Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, johon on listattu rokotteen jakeluun liittyvät tilastot.

Linkit:

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

•Government of Romania’s official COVID-19 page https://stirioficiale.ro/informatiiLinkki toiselle web-sivustolle.

•Ministry of Public Health http://www.ms.roLinkki toiselle web-sivustolle.

•Ministry of Public Health COVID-19 Guidance http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/Linkki toiselle web-sivustolle.

•Romanian National Institute of Public Health ylläpitämä tartuntaseuranta https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127Linkki toiselle web-sivustolle.

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/Linkki toiselle web-sivustolle. ja http://www.cnscbt.ro/Linkki toiselle web-sivustolle.

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/Linkki toiselle web-sivustolle. ja  www.facebook.com/departamenturgenteLinkki toiselle web-sivustolle.

•Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest https://www.mateibals.ro/Linkki toiselle web-sivustolle.

•Romanian Border Police https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/home.htmlLinkki toiselle web-sivustolle.

•European Center for Disease Prevention and Control https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-chinaLinkki toiselle web-sivustolle.

•Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances (https://www.mai.gov.ro/utile/Linkki toiselle web-sivustolle. , josta  “Starea de urgențǎ”)

 

Viranomaisten ylläpitämä puhelinpäivystys:  0800 800 358 avoinna päivittäin klo 8-23. Hätätapauksissa yhteys 112.

 

Suomen suurlähetystö Romaniassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta:
facebook.com/FinnishEmbassyBucharestLinkki toiselle web-sivustolle.
twitter.com/FinnishEmbRoLinkki toiselle web-sivustolle.

 

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THLLinkki toiselle web-sivustolle.

Suomen rajavartiolaitosLinkki toiselle web-sivustolle.

Usein kysyttyä koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.

Suomen ulkoministeriö

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriön ohjeita matkailijoille FacebookissaLinkki toiselle web-sivustolle.

 

Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

 

Koronasta johtuvan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Suomen Romanian-suurlähetystö työskentelee rajoitetuin aukioloajoin ja asiakaspalvelu on avoinna klo 9-11. Maahantuloasioiden käsittely on lakkautettu toistaiseksi. Passiasiakkaat ajanvarauksella. Vastaamme sähköpostiin sanomat.buk@formin.fi 
 

https://finlandabroad.fi/web/rou/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomi-keskeytt-c3-a4-c3-a4-tavanomaisen-viisumi-ja-oleskelulupahakemusten-vastaanoton-ja-k-c3-a4sittelyn/35732Linkki toiselle web-sivustolle.

 

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle. tekemistä kaikille matkustajille ja maassa jo oleskeleville. 

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi