Koronavirusuutiset Libanonissa

Koronavirusuutiset Libanonissa

Libanoniin on julistettu terveyshätätila 11.1.2021. Täysi ulkonaliikkumiskielto on voimassa 24h vuorokaudessa 14.1. klo 05.00 – 25.1. klo 05.00 välisenä aikana. Maahan on jo aiemmin määrätty laaja yhteiskunnallinen sulku 7.1. - 1.2. välille, minkä aikana voimassa ulkonaliikkumiskielto klo 18.00 – 05.00.

Maahantulosäännökset

11.1.2021 lähtien Rafik Haririn kansainväliselle lentoasemalle saapuvien matkustajien määrää vähennetään 20 %:iin tammikuun 2020 matkustajamäärästä.

Kaikkien maahan saapuvien (lukuun ottamatta alle 12-vuotiaita lapsia) on näytettävä enintään 96 tuntia vanha negatiivinen PCR-testitulos päästäkseen lennolle.

Lisäksi maahan saapuvien on lennolle päästäkseen täytettävä terveysministeriön verkkosivuilla oleva lomake:  https://arcg.is/0GaDnG 

Rafik Haririn kansainvälisen lentoaseman kautta saapuvien matkustajien on suoritettava PCR-testi saavuttuaan lentokentälle. Lentoyhtiöt keräävät tätä varten matkustajilta 50 USD suuruisen maksun. Alle 12-vuotiaiden lasten ja UNIFIL:in sotilas- ja siviilihenkilöstön ei tarvitse suorittaa testiä lentokentällä.

11.1.2021 lähtien kaikilla saapuvilla matkustajilla on oltava etukäteen maksettu varaus 72 tunniksi yhdessä seuraavista matkailuministeriön hyväksymistä hotelleista:

Maahan saapuvat henkilöt viedään lentokentältä hotelleihin bussikuljetuksella ja heidän täytyy pysyä karanteenissa enintään 72 tuntia, kunnes lentokentällä otetun PCR-testin tulokset ovat saapuneet. Testituloksen ollessa negatiivinen matkustajat voivat siirtyä asuinpaikkaansa, jossa karanteenia tulee jatkaa 5 päivää ja tämän jälkeen suorittaa toinen PCR-testi. Jos testin tulos on positiivinen, noudatetaan Libanonin terveysministeriön ohjeita.

Bagdadista, Istanbulista, Adanasta, Kairosta tai Addis Abebasta saapuvilla matkustajilla on oltava varaus yllä mainittuihin hotelleihin seitsemäksi päiväksi (ei koske henkilöitä, jotka matkustavat näiden kaupunkien kautta välilaskulla) ja tehtävä vastaavat testit kuin muualta saapuvien matkustajien.

Karanteenivaatimukset eivät koske diplomaatteja perheineen, virallisia delegaatioita tai UNIFIL:in sotilas- ja siviilihenkilöstöä. Henkilöt, joilla on todistus saadusta COVID-19-rokotuksesta sekä henkilöt, jotka matkustavat Libanonista ulkomaille ja palaavat takaisin maahan saman viikon aikana, ovat karanteenivapaita, mutta heidän on suoritettava PCR-testi saapuessaan lentokentällä.

Maa- ja merirajat suljettu.

 

Liikkuminen

14.1. klo 05.00 – 25.1. klo 05.00 välisenä aikana 24h ulkonaliikkumiskielto.

Tänä aikana koulut, päiväkodit ja yliopistot pysyvät kiinni tai toimivat etänä. Rajoitettuja poikkeuksia koskien välttämättömiä valtion ja kuntien palveluita, rahalaitoksia ja YK-henkilöstöä, jotka suorittavat kriittisiä ohjelmien toimeenpanoon liittyviä toimenpiteitä. Ulkonaliikkumiskielto ei myöskään koske diplomaattikuntaa.

Muutoin 1.2. asti ulkonaliikkumiskielto koko maassa 18:00 – 05:00 välisenä aikana.

Yksityisajoneuvoja ja julkisia ajoneuvoja koskevat rajoitukset:

Yksityiset ajoneuvot max 4 ja taksit max 3 hlöä kuljettaja mukaan lukien, kasvomaski pakollinen kaikilla.

Maanantai, keskiviikko, perjantai; sallittu ajoneuvot joiden rekisterikilven numero päättyy parittomaan lukuun

Tiistai, torstai ja lauantai; sallittu ajoneuvot joiden rekisterikilven numero päättyy parilliseen lukuun.

Sunnuntai; ajokielto

 

Terveys

Suojamaski pakollinen ulkona liikkuessa.

Koronaan liittyvää neuvontaa ja tietoja testaus- ja hoitomahdollisuuksista saa terveysministeriöstä numerosta 1214 (ei välttämättä englanniksi).

 

Palvelut 

Kaikki palvelut ovat suljettuina 14.1.-25.1. välisenä aikana.

Ruokakaupat ja ravintolat voivat kuitenkin tarjota kotiinkuljetuspalveluita 5.00 – 17.00 välisenä aikana.

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kasvomaskin käyttö on pakollista ja sen puutteesta voidaan määrätä 50 000 LBP sakko.

Suurlähetystön asiakaspalvelu toistaiseksi kiinni. Voit asioida lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sanomat.BEI@formin.fi.

 

​​​​​​​Ohjeistus viisumin ja oleskeluluvan jatkamiseksi

Suomen Ankaran-suurlähetystö hoitaa Syyrian, Irakin, Jordanian ja Libanonin alueiden kansalaispalveluasiat.

Koronavirusepidemian takia Suomi on muiden Schengen-maiden tavoin keskeyttänyt tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa 19. maaliskuuta alkaen toistaiseksi. Myös oleskelulupahakemusten vastaanotto on keskeytetty. Lisätietoja ml. ohjeet oleskelulupien ja viisumien jatkamisesta:

https://finlandabroad.fi/web/lbn/viisumi-ja-oleskelulupa-suomeen

https://migri.fi/jatkolupa

https://www.poliisi.fi/luvat/muut_lupa_ja_ilmoitusasiat/viisumin_jatkaminen

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen kpa-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.