Koronavirusuutiset Libanonissa

Koronavirusuutiset Libanonissa

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa 12.4. alkaen 21:30 ja 05:00 välisenä aikana kuukauden ajan. Ruokakaupat saavat olla auki kl 21:30 saakka, mutta niissä asioimiseen hankittava lupa: covid.pcm.gov.lb tai SMS numeroon 1120. Ravintolat saavat olla auki kl 21:30 saakkaa 50% paikkakapasiteetilla.

Maahantulosäännökset

11.1.2021 lähtien Rafik Haririn kansainväliselle lentoasemalle saapuvien matkustajien määrää vähennetään 20 %:iin tammikuun 2020 matkustajamäärästä.

Kaikkien maahan saapuvien (lukuun ottamatta alle 12-vuotiaita lapsia) on näytettävä enintään 96 tuntia vanha negatiivinen PCR-testitulos päästäkseen lennolle. Matkailijoiden on myös esitettävä todistus vakuutuksesta, joka kattaa koronahoidon kustannukset matkan ajan. Vaatimus koronahoidot kattavasta vakuutuksesta ei koske diplomaatteja.

On huomioitava että yksittäisten lentoyhtiöiden käytännöt voivat erota Libanonin säännöksistä; esim. Lufthansa edellyttää huhtikuusta alkaen Saksaan suuntautuvilla lennoillaan myös transit-matkustajilta alle 48h aikaisemmin otettua negatiivista koronatestin tulosta​​​​​​​

Lisäksi maahan saapuvien on lennolle päästäkseen täytettävä terveysministeriön verkkosivuilla oleva lomake:  https://arcg.is/0GaDnGLinkki toiselle web-sivustolle. 

Rafik Haririn kansainvälisen lentoaseman kautta saapuvien matkustajien on suoritettava PCR-testi saavuttuaan lentokentälle. Lentoyhtiöt keräävät tätä varten matkustajilta 50 USD suuruisen maksun. Alle 12-vuotiaiden lasten ja UNIFIL:in sotilas- ja siviilihenkilöstön ei tarvitse suorittaa testiä lentokentällä. PCR testiä ei myöskään tarvitse ottaa, jos matkustajalla on näyttää todistus vähintään 15 päivää aiemmin saadusta koronavirusrokotuksesta.

Hotellikaranteenivaatimuksesta luovutaan luovutaan 27.1. lähtien. Maahan saapuvien on kuitenkin pysyttävä kotikaranteenissa ja tehtävä toinen PCR-testi viikon kuluessa maahan saapumisesta.

Jos testin tulos on positiivinen, noudatetaan Libanonin terveysministeriön ohjeita.

Karanteenivaatimukset eivät koske diplomaatteja perheineen, virallisia delegaatioita tai UNIFIL:in sotilas- ja siviilihenkilöstöä. Henkilöt, joilla on todistus saadusta COVID-19-rokotuksesta sekä henkilöt, jotka matkustavat Libanonista ulkomaille ja palaavat takaisin maahan saman viikon aikana, ovat karanteenivapaita, mutta heidän on suoritettava PCR-testi saapuessaan lentokentällä.

Syyrian ja Libanonin väliset maarajat auki rajoitetusti.

 

Liikkuminen

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa 21:30 ja 05:00 välisenä aikana.

Koulut, päiväkodit ja yliopistot pysyvät edelleen kiinni tai toimivat etänä. Rajoitettuja poikkeuksia koskien välttämättömiä valtion ja kuntien palveluita, rahalaitoksia ja YK-henkilöstöä, jotka suorittavat kriittisiä ohjelmien toimeenpanoon liittyviä toimenpiteitä. Ulkonaliikkumiskielto ei myöskään koske diplomaattikuntaa.

Busseissa 50% paikkakapasiteetti.

Takseissa sallittu 3 matkustajaa.

 

Terveys

Suojamaski pakollinen ulkona liikkuessa.

Koronaan liittyvää neuvontaa ja tietoja testaus- ja hoitomahdollisuuksista saa terveysministeriöstä numerosta 1214 (ei välttämättä englanniksi).

 

Palvelut 

Supermarketit ja minimarketit saavat olla auki 21:30 saakka. Asiointiin on haettava lupa; covid.pcm.gov.lb tai SMS nroon 1120.

Ravintolat saavat olla auki kl 21:30 asti 50% paikkakapasiteetilla.

 

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kasvomaskin käyttö on pakollista ja sen puutteesta voidaan määrätä 50 000 LBP sakko.

Suurlähetystön asiakaspalvelu toistaiseksi kiinni. Voit asioida lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sanomat.BEI@formin.fi.

 

Ohjeistus viisumin ja oleskeluluvan jatkamiseksi

Suomen Ankaran-suurlähetystö hoitaa Syyrian, Irakin, Jordanian ja Libanonin alueiden kansalaispalveluasiat.

Koronavirusepidemian takia Suomi on muiden Schengen-maiden tavoin keskeyttänyt tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa 19. maaliskuuta alkaen toistaiseksi. Myös oleskelulupahakemusten vastaanotto on keskeytetty. Lisätietoja ml. ohjeet oleskelulupien ja viisumien jatkamisesta:

https://finlandabroad.fi/web/lbn/viisumi-ja-oleskelulupa-suomeenLinkki toiselle web-sivustolle.

https://migri.fi/jatkolupaLinkki toiselle web-sivustolle.

https://www.poliisi.fi/luvat/muut_lupa_ja_ilmoitusasiat/viisumin_jatkaminLinkki toiselle web-sivustolle.enLinkki toiselle web-sivustolle.

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle..

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen kpa-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.