Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronavirusuutiset Kyproksella

Kyproksen viranomaiset ovat avanneet Larnakan ja Pafoksen lentokentät. Osittainen ulkonaliikkumiskielto on päättynyt. Ravintolat, kahvilat ja uimarannat on avattu. Koronaviruksen vuoksi on voimassa kuitenkin poikkeuksellisia sääntöjä ja rajoituksia, joita tulee noudattaa. Kypros on määritellyt maaryhmät, joista sallitaan lennot Kyprokselle vaiheittain ja luonut sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home, jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Suomen Nikosian-suurlähetystö palvelee passi-, henkilöllisyystodistus-, oleskelulupa- ja muissa konsuliasioissa vain ajanvarauksella tiistaisin ja torstaisin. Oleskelulupia otetaan vastaan tietyin rajoituksin, lisää tietoa oleskeluluvan hakemisesta suurlähetystön kotisivuilla. Tapaamisaika varataan sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.
Viisumihakemuksia otetaan vastaan toistaiseksi vain poikkeustapauksissa. Tapaamisaika pyydetään varaamaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen visa.nic@formin.fi 

Kyproksen viranomaiset ovat avanneet Larnakan ja Pafoksen lentokentät ja lieventäneet maahantulorajoituksia kahdessa eri vaiheessa seuraavasti:

VAIHE A: 9.–19.6.2020

VAIHE B: 20.6.2020 alkaen -

Nykyisten maakohtaisten epidemiologisten tietojen perusteella Kypros on määritellyt kaksi maaryhmää, A ja B, joista sallitaan lennot Kyprokselle. Maaryhmien maita tarkistetaan ja päivitetään viikoittain, viimeisin tieto tulee tarkistaa erikseen Kyproksen viranomaistiedotteista. Listat maaryhmistä on julkaistu Kyproksen matkailuviranomaisen kotisivuilla.
 

Vaiheen A aikana molempiin maaryhmiin kuuluvien maiden kansalaisten oli toimitettava luotettava Covid-19-testin negatiivinen tulos lennolle päästäkseen.

B-vaiheessa, joka alkoi 20.6., A-maaryhmään kuuluvilta matkustajilta ei vaadita Covid-19-testiä (mm. Suomi).

B-maaryhmään kuuluvien matkustajien on edelleen esitettävä 72 tuntia ennen lennon lähtöä otettu Covid-19-testin negatiivinen tulos lennolle päästäkseen. Kyproksen kansalaisilta ja Kyproksella vakituisesti ja laillisesti asuvilta ulkomaalaisilta voidaan ottaa testi maahan saavuttaessa. Tässä tapauksessa heidän on pysyttävä kotikaranteenissa testituloksen valmistumiseen saakka.

Matkoilta palaavia kehotetaan tekemään koronavirustesti yksityisesti seitsemän päivän päästä paluustaan, vaikka heille olisi tehty koronavirustesti lentokentällä negatiivisin tuloksin. Jos matkailijoilla on oireita (yskä, kuume, hengitysvaikeudet, hajuaistin tai makuaistin menettäminen) ennen seitsemän päivän kulumista, on heidän otettava välittömästi yhteyttä henkilökohtaiseen lääkäriinsä ja seurattava tämän ohjeita. Tämä ohjeistus on voimassa 15. tammikuuta 2021 asti. 

Kyproksen viranomaiset ovat luoneet sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass, jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Portaalin kautta Kyproksen tasavalta myöntää sähköisesti luvan maahan saapumiseen. Matkustuslupa tulee näyttää lähtöselvityksen yhteydessä lentokentällä ja maahan saavuttaessa. Kyproksen viranomaiset ovat tiedottaneet, että luvan puuttumisesta seuraa joko 300 euron sakko tai maahantulokielto ja matkustajan palautus takaisin kotimaahansa. Mikäli A-maaryhmään kuuluvalla matkustajalla ei ole Cyprus Flight Pass -portaalista tulostettua maahantulolupaa, häntä kohdellaan samalla tavalla kuin B-maaryhmään kuuluvan maan kansalaista. Matkustaja velvoitetaan 300 euron sakon lisäksi suorittamaan 60 euroa maksava Covid19-testi lentokentällä maahan saavuttaessa ja pysymään karanteenissa testituloksen valmistumiseen saakka.

Vaaditut tiedot voi poikkeuksellisesti antaa täyttämällä portaalista löytyvät lomakkeet käsin, mutta ainoastaan, mikäli portaali ei ole väliaikaisesti käytettävissä teknisistä syistä tai järjestelmän huollosta johtuen.

Cyprus Flight Pass -portaalissa matkustaja:

  1. Luo käyttäjätilin
  2. Antaa henkilötietonsa
  3. Antaa tiedot lennoista
  4. Antaa suostumuksensa noudattaa Kyproksen viranomaisten antamia ohjeita ja sääntöjä

Portaalissa matkustajan tulee antaa yksityiskohtaiset tiedot lennoista ja matkan tarkoituksesta, osoite kotimaassa ja Kyproksella sekä yhteystiedot hätätapauksien varalta. Kysymyksiä Cyprus Flight Passiin liittyen voi esittää suoraan Kyproksen viranomaisille osoitteessa: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us.

Lisää tietoa Cyprus Flight Pass -portaalista Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteessa (englanniksi).

1.8. on avattu palvelu, johon voi olla yhteydessä Cyprus Flight Pass -lomakkeen täyttämiseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymyksiin vastataan puhelimitse numerossa +(357) 24841234 sekä sähköisellä lomakkeella.

Lisää tietoa matkustamisesta Kyprokselle Kyproksen matkailuviranomaisen ja Kyproksen lentokenttien kotisivuilla.

 

Osittainen ulkonaliikkumiskielto poistettiin Kyproksella 21.5. alkaen ja liikkuminen on sallittua normaalisti.
 

1.8. lukien kasvomaskien käyttö on pakollista julkisissa sisätiloissa (kaupoissa, ostoskeskuksissa, takseissa, julkisissa liikennevälineissä, kirkoissa, sairaaloissa, hisseissä jne.). Maskien käyttö on pakollista kaikille yli 6-vuotiaille ja maskin käyttämättä jättämisestä seuraa 300 euron sakko.  

Liikkeissä asiakkaiden tulee pitää turvavälit. Turvaväli on pidettävä myös julkisessa liikenteessä.
 

Yleiset uimarannat avattiin asiakkaille 23.5., mutta etäisyys-, hygienia- ja muita valtion asettamia määräyksiä täytyy noudattaa.

 Kyproksen viranomaiset antoivat 3.6. päätöksen rajoitusten lieventämisestä edelleen seuraavasti: 

5.6. yleiset uima-altaat avattiin. 

9.6. lentokenttien ja satamien lisäksi ostoskeskukset, ravintolat, hotellien catering-palvelut, ulkoilmateatterit ja ulkoilmaelokuvateatterit, lastentarhat, lastenkerhot, lasten ulkoleikkikentät ja kesäkoulut ateriapalveluineen avattiin ja urheilukilpailut sallittiin (ilman katsojia).

13.6. kasinot, tanssikoulut, kuntosalit ja teemapuistot avattiin.

1.8. avattiin teatterit ja elokuvateatterit.

 

Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa seuraavasti 15. tammikuuta 2021 asti: 
1.    Kodeissa ja muissa kokoontumistiloissa pidettävien yksityistilaisuuksien maksimaalinen osallistujamäärä on 50 henkilöä. Yksityisiä kokoontumisia ovat esimerkiksi yksityiset juhlat, syntymäpäiväjuhlat, rantajuhlat jne. 
2.    Häissä ja kastejuhlissa maksimaalinen osallistujamäärä (fyysinen läsnäolo illallisella) on 350 henkeä. Onnitteluvastaanottoa koskien henkilöiden virta ei saa ylittää 250 henkilöä tunnissa, ja asianmukaista protokollaa tulee noudattaa koko ajan. Kirkoissa ja uskonnollisissa paikoissa suoritettavien rituaalien aikana tulee myös noudattaa asianmukaista protokollaa. 
3.    Tarjoilualueilla maksimihenkilömäärä on 150 henkeä sisätiloissa ja 250 henkeä ulkotiloissa. Ulkotiloissa maksimi asiakasmäärä ei kuitenkaan saa ylittää laskennallisesti yhtä henkilöä kahden neliömetrin alueella. Tarjoilu tapahtuu vain suoraan pöytiin.
4.    Messujen, festivaalien, näyttelyiden ja konserttien järjestäminen stadiumien ja kirkonpihojen kaltaisissa paikoissa on kiellettyä. Ulkoilma-amfiteattereissa konserttien ja näytelmien järjestäminen on säännelty tiukasti protokollassa muun muassa välimatkojen, maksimihenkilömäärien ja lippujen myynnin osalta. 
5.    Konferenssien ja yleisten kokousten järjestäminen on sallittua, mikäli järjestäjät noudattavat tapahtumapaikkaa koskevaa protokollaa, maksimiosallistujamääriä, turvavälejä jne. 


Väestöä tutkitaan suurilla ja vilkkailla alueilla (kuten baareissa, ravintoloissa, ostoskeskuksissa, yliopistoissa jne.) kahden  viikon välein 5000 hengelle suoritettavilla laboratoriotestauksilla. Ensimmäiset testaukset kohdentuvat nuoriin tarjoilulaitosten (ravintolat, baarit jne.) ulkopuolella. Käytäntöä jatketaan 15. tammikuuta 2021 asti. 

Satunnaisia testejä järjestetään myös kouluissa, julkisissa terveydenhuoltolaitoksissa, vanhainkodeissa ja sisätiloissa sijaitsevissa turvapaikoissa. 

Viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä ja muuttavat tai palauttavat rajoituksia, jos katsovat sen tarpeelliseksi. Valtion asettamia etäisyysmääräyksiä ja muita määräyksiä pitää noudattaa.
 

Kyproksen paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Jos epäilet koronavirusta, pysy kotona ja soita Covid-puhelinpalveluun numerossa 1420. Yleistä tietoa Covid-viruksesta saa puhelinnumerosta 1450 (24/7) ja 1412 klo 8-20. Puhelinnumeroihin voi soittaa kyproslaisesta puhelinliittymästä, ja palvelua saa kreikaksi tai englanniksi.

YK:n hallinnoima nk. ”vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: vuonna 1974 Turkin valloittamaan ja kyproksenturkkilaisten asuttamaan saaren pohjoisosaan sekä kyproksenkreikkalaisten asuttamaan saaren eteläosaan. Vuonna 1983 pohjoisen kyproksenturkkilaisyhteisö julistautui itsenäiseksi ”Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi” (TRNC), jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut. Saarella on siten vain yksi hallinto, joka on kansainvälisesti tunnustettu, Kyproksen tasavalta.

EU-kansalaiset voivat ’normaalioloissa’ ylittää yhdeksällä ylityspaikalla vihreän linjan esittämällä passin tai kuvallisen henkilökortin. Covid19-tilanteesta johtuen ylityspaikat suljettiin keväällä. Suurlähetystöllä ei viranomaiskontaktien puuttuessa ole virallista tietoa ylitystä koskevista säännöistä. Suurlähetystön saamien tietojen mukaan ylitys sallitaan tällä hetkellä vain Kyproksen kansalaisille ja Kyproksen tasavallassa asuville ulkomaalaisille, joilla on Kyproksen tasavallan myöntämä oleskelulupa. Vihreän linjan ylitys ei ole sallittua matkailijoille.

On syytä huomioida, että viruskriisi on heikentänyt voimakkaasti pohjoisen alueen taloudellista ja sosiaalista tilannetta.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja Kyproksella jo oleville suomalaisille.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy edustuston kotisivuilta ja Facebookista.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta ulkoministeriön verkkosivulla.