Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronaviruksen vuoksi on voimassa poikkeuksellisia sääntöjä ja rajoituksia, joita tulee noudattaa. Kasvomaskin käyttö on pakollista kaikkialla ulkona liikuttaessa ja sisätiloissa, jos paikalla on vähintään kaksi henkeä. Osittainen ulkonaliikkumiskielto on ollut voimassa 30.11 alkaen koko Kyproksen tasavallassa klo 21:00-5:00 välisenä aikana. 10.1. alkaen ulkona on saanut liikkua vain kaksi kertaa päivässä lähettämällä tekstiviesti numeroon 8998. Kypros on määritellyt maaryhmät, joista sallitaan lennot Kyprokselle vaiheittain ja luonut sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home, jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Suomi on kuulunut 6.11.2020 alkaen B-maakategoriaan. Suomesta Kyprokselle matkustavilla tulee olla 72 tunnin sisällä otetun PCR-koronavirustestin negatiivinen tulos voidakseen saapua Kyprokselle. Lisäksi matkustajien tulee olla 72 tuntia karanteenissa maahan saavuttuaan. Karanteenin jälkeen on otettava uusi PCR-koronatesti. Karanteenista ja koronatesteistä on huolehdittava itse. Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Asiointi suurlähetystössä

Suomen Nikosian-suurlähetystö palvelee passi-, henkilöllisyystodistus-, oleskelulupa- ja muissa konsuliasioissa vain ajanvarauksella tiistaisin ja torstaisin. Oleskelulupia otetaan vastaan tietyin rajoituksin, lisää tietoa oleskeluluvan hakemisesta suurlähetystön kotisivuilla. Tapaamisaika varataan sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.

Viisumihakemuksia otetaan vastaan toistaiseksi vain poikkeustapauksissa. Tapaamisaika pyydetään varaamaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen visa.nic@formin.fi 

 

Matkustaminen Kyprokselle

Nykyisten maakohtaisten epidemiologisten tietojen perusteella Kypros on määritellyt kolme maaryhmää, A, B, ja C. Tietoa maaryhmien matkustusehdoista löytyy Kyproksen viranomaisten epidemiologisissa riskiarvioinneissa.

Maaryhmien maita tarkistetaan ja päivitetään viikoittain, viimeisin tieto tulee tarkistaa erikseen Kyproksen viranomaistiedotteista. Listat maaryhmistä on julkaistu Kyproksen matkailuviranomaisen kotisivuilla.

Suomi on kuulunut 6.11.2020 alkaen B-maakategoriaan. Kyprokselle voi matkustaa B-kategorian maista vain 72 tunnin sisään otetun negatiivisen PCR-koronatestin saatuaan. Kyproksen kansalaisilta, heidän perheenjäseniltään ja Kyproksella vakituisesti ja laillisesti asuvilta ulkomaalaisilta voidaan testi ottaa tarvittaessa maahan saavuttaessa. Lisäksi matkustajien tulee olla 72 tuntia pakollisessa karanteenissa maahan saavuttuaan. Karanteenin päätyttyä on otettava uusi PCR-koronatesti. Sekä karanteenista että koronatesteistä on huolehdittava itse.

Kyproksen viranomaiset ovat luoneet sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass, jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Portaalin kautta Kyproksen tasavalta myöntää sähköisesti luvan maahan saapumiseen. Matkustuslupa tulee näyttää lähtöselvityksen yhteydessä lentokentällä ja maahan saavuttaessa. Kyproksen viranomaiset ovat tiedottaneet, että luvan puuttumisesta seuraa joko 300 euron sakko tai maahantulokielto ja matkustajan palautus takaisin kotimaahansa. 

Vaaditut tiedot voi poikkeuksellisesti antaa täyttämällä portaalista löytyvät lomakkeet käsin, mutta ainoastaan, mikäli portaali ei ole väliaikaisesti käytettävissä teknisistä syistä tai järjestelmän huollosta johtuen.

Cyprus Flight Pass -portaalissa matkustaja:

  1. Luo käyttäjätilin
  2. Antaa henkilötietonsa
  3. Antaa tiedot lennoista
  4. Antaa suostumuksensa noudattaa Kyproksen viranomaisten antamia ohjeita ja sääntöjä

Portaalissa matkustajan tulee antaa yksityiskohtaiset tiedot lennoista ja matkan tarkoituksesta, osoite kotimaassa ja Kyproksella sekä yhteystiedot hätätapauksien varalta. Kysymyksiä Cyprus Flight Passiin liittyen voi esittää suoraan Kyproksen viranomaisille

Lisää tietoa Cyprus Flight Pass -portaalista Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteessa (englanniksi).

Cyprus Flight Pass -lomakkeen täyttämiseen liittyviin kysymyksiin saa apua puhelimitse numerossa +357 22 285 757 sekä sähköisellä lomakkeella.

Lisää tietoa matkustamisesta Kyprokselle Kyproksen matkailuviranomaisen ja Kyproksen lentokenttien kotisivuilla.

 

Poikkeusjärjestelyt Kyproksella

Koko maassa on ollut 23.10. lähtien kasvomaskien käyttö pakollista ulkona liikuttaessa ja kaikissa sisätiloissa, joissa on vähintään kaksi henkilöä.  Maskien käyttö on pakollista kaikille yli 12-vuotiaille ja maskin käyttämättä jättämisestä seuraa 300 euron sakko. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 21:00-5:00 välisenä aikana koko maassa. Kahvilat ja ravintolat tarjoavat toistaiseksi vain nouto- ja kotiinkuljetuspalveluja. 10.1. alkaen ulkona on saanut liikkua vain kaksi kertaa päivässä lähettämällä tekstiviesti numeroon 8998. Myös monia muita rajoituksia on voimassa. Viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä ja muuttavat tai palauttavat rajoituksia, jos katsovat sen tarpeelliseksi. Valtion asettamia etäisyysmääräyksiä ja muita määräyksiä täytyy noudattaa.

Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset Kyproksen viranomaisilta, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia. Kulloinkin voimassa olevat rajoitukset on lueteltu Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteissa (englanniksi). 

Kyproksen paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata myös alla olevista linkeistä:

 

Jos epäilet koronavirusta, pysy kotona ja soita Covid-puhelinpalveluun numerossa 1420. Yleistä tietoa Covid-viruksesta saa puhelinnumerosta 1450 (24/7) ja 1412 klo 8-20. Puhelinnumeroihin voi soittaa kyproslaisesta puhelinliittymästä, ja palvelua saa kreikaksi tai englanniksi.

Lisää Kyproksen Covid-palvelupuhelinnumeroita löytyy Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) linkistä alla (englanniksi):
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/hotlinesEN.pdf

 YK:n hallinnoima nk. ”vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: vuonna 1974 Turkin valloittamaan ja kyproksenturkkilaisten asuttamaan saaren pohjoisosaan sekä kyproksenkreikkalaisten asuttamaan saaren eteläosaan. Vuonna 1983 pohjoisen kyproksenturkkilaisyhteisö julistautui itsenäiseksi ”Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi” (TRNC), jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut. Saarella on siten vain yksi hallinto, joka on kansainvälisesti tunnustettu, Kyproksen tasavalta.

Suurlähetystöllä ei ole viranomaiskontakteja saaren pohjoisosaan ja siksi Covid-19 -tiedot ovat niiltä osin rajalliset.  ’Normaalioloissa’ EU-kansalaiset voivat yhdeksällä ylityspaikalla ylittää vihreän linjan esittämällä passin tai kuvallisen henkilökortin. Covid19-tilanteesta johtuen ylityspaikat on toistaiseksi suljettu.

On syytä huomioida, että koronaepidemia on heikentänyt voimakkaasti pohjoisen alueen taloudellista, sosiaalista ja terveydellistä tilannetta.

 

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja Kyproksella jo oleville suomalaisille.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy edustuston kotisivuilta ja Facebookista.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta ulkoministeriön verkkosivulla.