Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronaviruksen vuoksi on voimassa poikkeuksellisia sääntöjä ja rajoituksia, joita tulee noudattaa. Kasvomaskin käyttö on pakollista kaikkialla ulkona liikuttaessa ja sisätiloissa, jos paikalla on vähintään kaksi henkeä. Osittainen ulkonaliikkumiskielto on voimassa 30.11 alkaen koko Kyproksen tasavallassa klo 21:00-5:00 välisenä aikana. Kypros on määritellyt maaryhmät, joista sallitaan lennot Kyprokselle vaiheittain ja luonut sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home, jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Suomi kuuluu 6.11.2020 alkaen B-maakategoriaan. Suomesta Kyprokselle matkustavilla tulee olla 72 tunnin sisällä otetun koronavirustestin negatiivinen tulos voidakseen saapua Kyprokselle. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Asiointi suurlähetystössä

Suomen Nikosian-suurlähetystö palvelee passi-, henkilöllisyystodistus-, oleskelulupa- ja muissa konsuliasioissa vain ajanvarauksella tiistaisin ja torstaisin. Oleskelulupia otetaan vastaan tietyin rajoituksin, lisää tietoa oleskeluluvan hakemisesta suurlähetystön kotisivuilla. Tapaamisaika varataan sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.
Viisumihakemuksia otetaan vastaan toistaiseksi vain poikkeustapauksissa. Tapaamisaika pyydetään varaamaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen visa.nic@formin.fi 

Matkustaminen Kyprokselle

Nykyisten maakohtaisten epidemiologisten tietojen perusteella Kypros on määritellyt kolme maaryhmää, A, B, ja C. A-maaryhmästä matkustamiseen ei vaadita koronatestin tulosta, mutta B-maaryhmään kuuluvien matkustajien on esitettävä 72 tuntia ennen matkustusajankohtaa otettu koronatestin negatiivinen tulos lennolle päästäkseen. C-maaryhmästä matkustaminen ei ole sallittua muutoin kuin poikkeustapauksissa. Lisätietoa maaryhmien matkustusehdoista Kyproksen viranomaisten epidemiologisissa riskiarvioinneissa.

 Maaryhmien maita tarkistetaan ja päivitetään viikoittain, viimeisin tieto tulee tarkistaa erikseen Kyproksen viranomaistiedotteista. Listat maaryhmistä on julkaistu Kyproksen matkailuviranomaisen kotisivuilla.

Suomi kuuluu 6.11.2020 alkaen B-maakategoriaan. Kyprokselle voi matkustaa B-kategorian maista vain 72 tunnin sisään otetun negatiivisen koronatestin saatuaan (poikkeuksena Kyproksen kansalaiset sekä lailliset pysyvät asukkaat).

Kyproksen kansalaisilta, heidän perheenjäseniltään ja Kyproksella vakituisesti ja laillisesti asuvilta ulkomaalaisilta voidaan testi ottaa tarvittaessa maahan saavuttaessa. Tässä tapauksessa heidän on pysyttävä kotikaranteenissa testituloksen valmistumiseen saakka.

Matkoilta palaavia kehotetaan tekemään koronavirustesti yksityisesti seitsemän päivän päästä paluustaan, vaikka heille olisi tehty koronavirustesti lentokentällä negatiivisin tuloksin. Jos matkailijoilla on oireita (yskä, kuume, hengitysvaikeudet, hajuaistin tai makuaistin menettäminen) ennen seitsemän päivän kulumista, on heidän otettava välittömästi yhteyttä henkilökohtaiseen lääkäriinsä ja seurattava tämän ohjeita. Tämä ohjeistus on voimassa 15. tammikuuta 2021 asti. 

Kyproksen viranomaiset ovat luoneet sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass, jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Portaalin kautta Kyproksen tasavalta myöntää sähköisesti luvan maahan saapumiseen. Matkustuslupa tulee näyttää lähtöselvityksen yhteydessä lentokentällä ja maahan saavuttaessa. Kyproksen viranomaiset ovat tiedottaneet, että luvan puuttumisesta seuraa joko 300 euron sakko tai maahantulokielto ja matkustajan palautus takaisin kotimaahansa. Mikäli A-maaryhmään kuuluvalla matkustajalla ei ole Cyprus Flight Pass -portaalista tulostettua maahantulolupaa, häntä kohdellaan samalla tavalla kuin B-maaryhmään kuuluvan maan kansalaista. Matkustaja velvoitetaan 300 euron sakon lisäksi suorittamaan 60 euroa maksava Covid19-testi lentokentällä maahan saavuttaessa ja pysymään karanteenissa testituloksen valmistumiseen saakka.

Vaaditut tiedot voi poikkeuksellisesti antaa täyttämällä portaalista löytyvät lomakkeet käsin, mutta ainoastaan, mikäli portaali ei ole väliaikaisesti käytettävissä teknisistä syistä tai järjestelmän huollosta johtuen.

Cyprus Flight Pass -portaalissa matkustaja:

  1. Luo käyttäjätilin
  2. Antaa henkilötietonsa
  3. Antaa tiedot lennoista
  4. Antaa suostumuksensa noudattaa Kyproksen viranomaisten antamia ohjeita ja sääntöjä

Portaalissa matkustajan tulee antaa yksityiskohtaiset tiedot lennoista ja matkan tarkoituksesta, osoite kotimaassa ja Kyproksella sekä yhteystiedot hätätapauksien varalta. Kysymyksiä Cyprus Flight Passiin liittyen voi esittää suoraan Kyproksen viranomaisille

Lisää tietoa Cyprus Flight Pass -portaalista Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteessa (englanniksi).

1.8. on avattu palvelu, johon voi olla yhteydessä Cyprus Flight Pass -lomakkeen täyttämiseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymyksiin vastataan puhelimitse numerossa +(357) 24841234 sekä sähköisellä lomakkeella.

Lisää tietoa matkustamisesta Kyprokselle Kyproksen matkailuviranomaisen ja Kyproksen lentokenttien kotisivuilla.

Poikkeusjärjestelyt Kyproksella

Koko maassa on 23.10. alkaen kasvomaskien käyttö ollut pakollista ulkona liikuttaessa ja kaikissa sisätiloissa, joissa on vähintään kaksi henkilöä.  Maskien käyttö on pakollista kaikille yli 12-vuotiaille ja maskin käyttämättä jättämisestä seuraa 300 euron sakko.  Liikkeissä asiakkaiden tulee pitää turvavälit. Turvaväli on pidettävä myös julkisessa liikenteessä.

Rajoituksia tiukennettiin koko maassa 30.11.2020 alkaen. Alla on lueteltu osa Kyproksella voimassa olevista rajoituksista. Myös muita rajoituksia on voimassa. Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset Kyproksen viranomaisilta, nopeatkin muutokset ovat mahdollisiaKulloinkin voimassa olevat rajoitukset on lueteltu Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteissa (englanniksi). 

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 21:00-5:00 välisenä aikana koko maassa seuraavin poikkeuksin:

(i) Siirtyminen työhön / työstä kotiin sekä työhön liittyvistä syistä esittämällä työnantajan todistus.

(ii) matkat terveyskeskukseen, sairaalaan, apteekkiin tai eläinlääkäriin kiireellisistä terveydellisistä syistä

ja (iii) Metsästäjien siirtyminen metsästysalueille sallittuina metsästyspäivinä, mukana metsästyslupa.

Kodeissa saa kokoontua enintään 10 henkilöä alaikäiset lapset mukaan lukien.

Ravintolat ja kahvilat ovat avoinna klo 19 saakka. Tämän jälkeen ruuan kotiinkuljetuspalvelut sallitaan.

Hotellien ja muiden turistimajoituksien ravintolat ja kahvilat saavat palvella omia asiakkaitaan klo 22:30. Lentokenttien ravintolat ja kahvilat toimivat normaalisti.

Julkinen liikenne toimii 50 prosentin matkustajakapasiteetilla.

Kuntosalit on toistaiseksi suljettu.

Uima-altaat on suljettu lukuun ottamatta niitä, jotka tarjoavat terapiaa liikuntarajoitteisille. Näissä tapauksissa sallittu henkilömäärä on neljä, mukaan lukien valmentaja.

Hotellien ja muiden turistimajoitusten kuntosali, uima-allas ja kylpylä-toiminta sallitaan vain omille asiakkaille.

Satamat ovat avoinna vain kaupallista toimintaa varten, matkustajien pääsy risteilyaluksiin on kielletty.

Julkisilla paikoilla (puistot, aukiot, piknik-alueet, rannat, kävelykadut ja venesatamat jne.) kokoontuminen on kielletty, lukuunottamatta kuntoilua, jolloin henkilöiden lukumäärä ei saa ylittää kahta henkilöä, lukuun ottamatta vanhempiensa seurassa olevia alaikäisiä lapsia.

Yksityisen ja julkisen sektorin palveluntarjoajat saavat palvella asiakkaita, kun henkilöiden fyysinen lukumäärä on yksi henkilö per 8 neliömetriä. Palvelu sallitaan vain ajanvarauksella.

Lasten leikkikentät, huvi- ja teemapuistot sekä leirintäalueet on suljettu.

 

Väestöä tutkitaan suurilla ja vilkkailla alueilla (kuten baareissa, ravintoloissa, ostoskeskuksissa, yliopistoissa jne.) kahden viikon välein 5000 hengelle suoritettavilla laboratoriotestauksilla. Käytäntöä jatketaan 15. tammikuuta 2021 asti. 

Satunnaisia testejä järjestetään myös kouluissa, julkisissa terveydenhuoltolaitoksissa, vanhainkodeissa ja sisätiloissa sijaitsevissa turvapaikoissa. 

Viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä ja muuttavat tai palauttavat rajoituksia, jos katsovat sen tarpeelliseksi. Valtion asettamia etäisyysmääräyksiä ja muita määräyksiä pitää noudattaa.
 

Kyproksen paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Jos epäilet koronavirusta, pysy kotona ja soita Covid-puhelinpalveluun numerossa 1420. Yleistä tietoa Covid-viruksesta saa puhelinnumerosta 1450 (24/7) ja 1412 klo 8-20. Puhelinnumeroihin voi soittaa kyproslaisesta puhelinliittymästä, ja palvelua saa kreikaksi tai englanniksi.

Lisää Kyproksen Covid-palvelupuhelinnumeroita löytyy alla Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) linkistä (englanniksi):
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/hotlinesEN.pdf

 

YK:n hallinnoima nk. ”vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: vuonna 1974 Turkin valloittamaan ja kyproksenturkkilaisten asuttamaan saaren pohjoisosaan sekä kyproksenkreikkalaisten asuttamaan saaren eteläosaan. Vuonna 1983 pohjoisen kyproksenturkkilaisyhteisö julistautui itsenäiseksi ”Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi” (TRNC), jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut. Saarella on siten vain yksi hallinto, joka on kansainvälisesti tunnustettu, Kyproksen tasavalta.

EU-kansalaiset voivat ’normaalioloissa’ ylittää yhdeksällä ylityspaikalla vihreän linjan esittämällä passin tai kuvallisen henkilökortin. Covid19-tilanteesta johtuen ylityspaikat suljettiin keväällä. Suurlähetystöllä ei viranomaiskontaktien puuttuessa ole virallista tietoa ylitystä koskevista säännöistä. Suurlähetystön saamien tietojen mukaan ylitys sallitaan tällä hetkellä vain Kyproksen kansalaisille ja Kyproksen tasavallassa asuville ulkomaalaisille, joilla on Kyproksen tasavallan myöntämä oleskelulupa. Vihreän linjan ylitys ei ole sallittua matkailijoille.

On syytä huomioida, että viruskriisi on heikentänyt voimakkaasti pohjoisen alueen taloudellista ja sosiaalista tilannetta.

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja Kyproksella jo oleville suomalaisille.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy edustuston kotisivuilta ja Facebookista.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta ulkoministeriön verkkosivulla.