Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronavirusuutiset Kyproksella

Kyproksen viranomaiset ovat avanneet Larnakan ja Pafoksen lentokentät ja aloittaneet rajoitusten lieventämisen vaiheittain, osa rajoituksista on vielä voimassa. Kypros on määritellyt kaksi maaryhmää, joista sallitaan lennot Kyprokselle vaiheittain. Osittainen ulkonaliikkumiskielto on päättynyt. Ravintolat, kahvilat ja uimarannat on avattu, mutta valtion asettamia määräyksiä täytyy noudattaa. Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Asiakkaita palvellaan passi-, henkilöllisyystodistus-, oleskelulupa- ja muissa konsuliasioissa vain ajanvarauksella tiistaisin ja torstaisin. Oleskelulupia otetaan vastaan tietyin rajoituksin, lisää tietoa oleskeluluvan hakemisesta suurlähetystön kotisivuilla. Tapaamisaika varataan sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä. Viisumihakemuksia ei oteta vastaan toistaiseksi.

Kyproksen viranomaiset ovat avanneet Larnakan ja Pafoksen lentokentät ja päättäneet lieventää maahantulorajoituksia kahdessa eri vaiheessa seuraavasti:

VAIHE A: 9.–19.6.2020

VAIHE B: 20.6.2020 alkaen -

Nykyisten maakohtaisten epidemiologisten tietojen perusteella Kypros on määritellyt kaksi maaryhmää A ja B, joista sallitaan lennot Kyprokselle. Maaryhmien maita tarkistetaan ja päivitetään viikoittain, viimeisin tieto tulee tarkistaa erikseen Kyproksen viranomaistiedotteista. Listat maaryhmistä on julkaistu Kyproksen matkailuviranomaisen kotisivuilla: 
https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol.

Vaiheen A aikana molempiin maaryhmiin kuuluvien maiden kansalaisten oli toimitettava luotettava Covid-19-testin negatiivinen tulos lennolle päästäkseen.

B-vaiheessa, joka alkoi 20.6., A-maaryhmään kuuluvilta matkustajilta ei vaadita Covid-19-testiä (mm. Suomi).

B-maaryhmään kuuluvien matkustajien on edelleen esitettävä 72 tuntia ennen lennon lähtöä otettu Covid-19-testin negatiivinen tulos lennolle päästäkseen. Kyproksen kansalaisilta ja Kyproksella vakituisesti ja laillisesti asuvilta ulkomaalaisilta voidaan ottaa testi maahan saavuttaessa. Tässä tapauksessa heidän on pysyttävä kotikaranteenissa testituloksen valmistumiseen saakka.

Matkailijoiden ja lentoyhtiöiden käytäntöjen helpottamiseksi Kyproksen viranomaiset ovat luoneet sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home, jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen toimitettava vaaditut tiedot ja asiakirjat. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Portaalin kautta Kyproksen tasavalta myöntää sähköisesti luvan maahan saapumiseen. Kyproksen lupa vaaditaan, että matkustaja saa luvan poistua kotimaastaan.

Vaaditut lomakkeet voi poikkeuksellisesti tulostaa portaalista ja täyttää käsin seuraavissa tapauksissa:

 • yli 65-vuotiaat matkustajat, jotka eivät käytä elektronisia laitteita
 • matkustajat, jotka perustelluista syistä eivät kykene täyttämään vaadittuja lomakkeita sähköisesti
 • tapauksissa, joissa portaali ei ole väliaikaisesti käytettävissä teknisistä syistä tai järjestelmän huollosta johtuen
   

Cyprus Flight Pass –portaalissa on tarjolla mm. seuraavat:

 • Kriteerit, jotka matkustajan on täytettävä matkustusluvan saamiseksi.
 • Mahdollisuus nopeasti tarkistaa täyttääkö henkilö Kyprokselle matkustamisen ehdot.
 • Tilin ja käyttäjäprofiilin luominen.
 • Henkilökohtaisten tietojen toimittaminen ja vaaditun negatiivisen Covid-virustesti todistuksen lähettäminen.
 • Tietojen tarkistaminen, vaatimusten hyväksyminen tai kieltäminen sekä asiaankuuluva vahvistus, joka lähetetään matkustajan sähköpostiin.

Lisää tietoa matkustamisesta Kyprokselle Kyproksen matkailuviranomaisen

https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol

 ja Kyproksen lentokenttien kotisivuilla

https://www.hermesairports.com/prepare-your-journey/covid-19-info

Osittainen ulkonaliikkumiskielto poistettiin Kyproksella 21.5. alkaen ja liikkuminen on sallittua normaalisti.

Liikkeissä asiakkaiden tulee pitää turvavälit. Turvaväli on pidettävä myös julkisessa liikenteessä.

Kasvomaskin käyttö ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa esim. ruokakaupassa, kampaajalla, parturissa ja kauneushoitolassa käydessä.

Yleiset uimarannat avattiin asiakkaille 23.5., mutta etäisyys-, hygienia- ja muita valtion asettamia määräyksiä täytyy noudattaa.

 

Kyproksen viranomaiset antoivat 3.6. päätöksen rajoitusten lieventämisestä edelleen seuraavasti: 

5.6. yleiset uima-altaat avattiin. 

9.6. lentokenttien ja satamien lisäksi ostoskeskukset, ravintolat, hotellien catering-palvelut, ulkoilmateatterit ja ulkoilmaelokuvateatterit, lastentarhat, lastenkerhot, lasten ulkoleikkikentät ja kesäkoulut ateriapalveluineen avattiin ja urheilukilpailut sallitaan (ilman katsojia).

13.6. kasinot, tanssikoulut, kuntosalit ja teemapuistot avattiin.

24.6. alkaen rajoitus maksimi 10 hengen kokoontumisista päättyy vaiheittain seuraavasti:

 

 • 24.6.- 6.7. kokoontumiset sallitaan enintään 50 henkilölle sisätiloissa ja enintään 100 henkilölle ulkona edellyttäen, että valtion asettamia hygieniamääräyksiä määräyksiä noudatetaan.
 • 7.7. - 30.8. kokoontumiset sallitaan enintään 75 henkilölle sisätiloissa ja enintään 150 henkilölle ulkona edellyttäen, että valtion asettamia hygieniamääräyksiä noudatetaan.
 • 1.9. alkaen rajoitukset poistetaan ihmisten enimmäismäärälle, tuolloin voimassa olevien valtion asettamien määräysten mukaisesti.

 

Viranomaiset selvensivät, että ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa 24.6.-30.8. samanaikainen kokoontuminen sisä- ja ulkotiloissa ei ole sallittua.

1.8. alkaen on suunnitteilla avata teatterit ja elokuvateatterit.

1.9. alkaen on suunnitteilla sallia häät, ristiäiset, festivaalit, konsertit ja yliopistojen päättäjäiset.

Viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä ja muuttavat tai palauttavat rajoituksia, jos katsovat sen tarpeelliseksi. Valtion asettamia etäisyysmääräyksiä ja muita määräyksiä pitää noudattaa.
 

Kyproksen paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Jos epäilet koronavirusta, pysy kotona ja soita Covid-puhelinpalveluun numerossa 1420. Yleistä tietoa Covid-viruksesta saa puhelinnumerosta 1450 (24/7) ja 1412 klo 8-20. Puhelinnumeroihin voi soittaa kyproslaisesta puhelinliittymästä, ja palvelua saa kreikaksi tai englanniksi.

YK:n hallinnoima nk. ”vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: vuonna 1974 Turkin valloittamaan ja kyproksenturkkilaisten asuttamaan saaren pohjoisosaan sekä kyproksenkreikkalaisten asuttamaan saaren eteläosaan. Vuonna 1983 pohjoisen kyproksenturkkilaisyhteisö julistautui itsenäiseksi ”Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi” (TRNC), jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut. Saarella on siten vain yksi hallinto, joka on kansainvälisesti tunnustettu, Kyproksen tasavalta.

EU-kansalaiset voivat ’normaalioloissa’ ylittää yhdeksällä ylityspaikalla vihreän linjan esittämällä passin tai kuvallisen henkilökortin. Covid19-tilanteesta johtuen ylityspaikat suljettiin keväällä. Mediatietojen mukaan myös saaren pohjoisosa on määritellyt maakohtaisten epidemiologisten tietojen perusteella maaryhmät, joista saapuville ylitys sallitaan sääntöjä noudattaen. Kyproksen tasavallassa toimiva sanomalehti Cyprus Mail julkaisi 6.7. artikkelin säännöistä koskien matkustamista saaren pohjoisosaan:
https://cyprus-mail.com/2020/07/06/coronavirus-north-announces-new-measures-for-entry/.

Matkailijoita kehotetaan selvittämään saaren pohjoisosaa koskevat viimeisimmät säännöt ja rajoitukset, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.  Suurlähetystöllä ei viranomaiskontaktien puuttuessa ole virallista tietoa ylitystä koskevista säännöistä. On syytä huomioida, että viruskriisi on heikentänyt voimakkaasti pohjoisen alueen taloudellista ja sosiaalista tilannetta.

 

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja Kyproksella jo oleville suomalaisille.

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy edustuston kotisivuilta ja Facebookista.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta ulkoministeriön verkkosivulla