Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronaviruksen vuoksi on voimassa poikkeuksellisia sääntöjä ja rajoituksia, joita tulee noudattaa. Kasvomaskin käyttö on pakollista yli 12-vuotiaille sekä ulko- että sisätiloissa, jos paikalla on vähintään kaksi henkeä. Ns. turvapassi (safepass) on oltava oikeuttamaan asiointi palvelupaikoissa, joissa on kokoontunena yli 10 henkilöä. Matkailijat voivat kansallisen turvapassin sijasta käyttää asiointiin kaikille maahan saapujille pakollista, ennen lähtöä täytettävää Cyprus Flight –passia ensimmäisen seitsemän päivän ajan. Suomi on kuulunut 22.7.2021 alkaen Kyproksen maamääritelmissä oranssiin kategoriaan.

Matkustaminen Kyprokselle

Kyproksen viranomaiset ovat luoneet sähköisen portaalin Cyprus Flight Pass(Linkki toiselle verkkosivustolle), jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Portaalin kautta Kyproksen tasavalta myöntää sähköisesti luvan maahan saapumiseen. Matkustuslupa tulee näyttää lähtöselvityksen yhteydessä lentokentällä ja maahan saavuttaessa. Kyproksen viranomaiset ovat tiedottaneet, että luvan puuttumisesta seuraa 300 euron sakkorangaistus tai matkustajan palauttaminen takaisin lähtömaahan. 

Vaaditut tiedot voi poikkeuksellisesti antaa täyttämällä portaalista löytyvät lomakkeet käsin, mutta ainoastaan, mikäli portaali ei ole väliaikaisesti käytettävissä teknisistä syistä tai järjestelmän huollosta johtuen.

Kysymyksiä Cyprus Flight Passiin liittyen voi esittää suoraan Kyproksen viranomaisille(Linkki toiselle verkkosivustolle). Cyprus Flight Pass -lomakkeen täyttämiseen liittyviin kysymyksiin saa apua puhelimitse ulkomailta soitettaessa numerossa  +357 22 285 57, Kyprokselta soitettaessa numerossa 1474 tai sähköisellä lomakkeella(Linkki toiselle verkkosivustolle). Lisää tietoa Cyprus Flight Pass -portaalista Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteessa (englanniksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Kyproksen viranomaiset ovat luoneet maakohtaisiin epidemiologisiin tietoihin perustuen maakategoriat vihreä, oranssi, punainen ja harmaa. Suomi on kuulunut 22.7.2021 alkaen Kyproksen määritelmissä oranssiin maakategoriaan. Listat maaryhmistä on julkaistu Cyprus Flight Pass -sivustolla (englanniksi).(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Oranssin maa kategorian mukaisesti Suomesta Kyprokselle saapuvilta henkilöiltä vaaditaan EU-koronatodistus, joka on myönnetty seuraavin ehdoin:

 • Rokotustodistus (myönnetty kaikilla tarvittavilla rokoteannoksilla rokotetulle henkilölle) tai
 • 72 tunnin sisällä ennen lähtöä otetutun PCR-testin negatiivinen tulos tai
 • Todistus sairastetusta koronaviruksesta (voimassa 180 pv, alkaen 14. päivästä positiivisesta testituloksesta) tai
 • Todistus sairastetusta koronaviruksesta ja rokotus ensimmäisellä rokoteannoksella.

Todistus vaadituin tiedoin on oltava ladattuna Cyprus Flight Pass –portaaliin englanninkielisenä. Alle 12-vuotiailta testiä tai rokotusta ei vaadita. Karanteenivaatimusta ei ole. Satunnaisia testejä saatetaan ottaa lentokentällä maahan saavuttaessa. Lentoyhtiöiden vaatimukset on syytä tarkistaa erikseen.

1.8.2021 alkaen PCR-testi voidaan tarvittaessa ottaa vasta maahan saavuttaessa seuraavilta matkustajilta:

 • Kyproksen kansalaiset ja heidän perheenjäsenet tai Kyproksella laillisesti asuvat ulkomaalaiset seuraavissa kategorioissa: vain ensimmäisen rokoteannoksen saaneet; 12-15 vuotiaat lapset; matkustajat, joilla on todistettava terveydellinen syy olla ilman rokotetta
 • Wienin yleissopimuksen nojalla maahan saapuvat
 • ne oranssin maakategorian maista saapuvat, joiden lähtömaa ei tarjoa mahdollisuutta PCR-testiin.

Testi otetaan matkailijan omalla kustannuksella ja testin valmistumiseen saakka on oltava omaehtoisessa karanteenissa. Lisätietoa lentokentällä otettavista testeistä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lisää tietoa maahantulovaatimuksista löydät Kyproksen matkailuviranomaisen tiedotteesta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lisää tietoa matkustamisesta Kyprokselle Kyproksen matkailuviranomaisen(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Kyproksen lentokenttien kotisivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Tiedusteluja ajankohtaisesta koronatilanteesta ja voimassaolevista rajoitteista voi lähettää Kyproksen matkailuministeriön sähköpostiosoitteeseen travel2021@visitcyprus.com

Poikkeusjärjestelyt Kyproksella

Kasvomaskien käyttö on pakollista yli 12-vuotiaille ulkona liikuttaessa ja kaikissa sisätiloissa, joissa on vähintään kaksi henkilöä. Maskin käyttämättä jättämisestä seuraa 300 euron sakko. Maskia ei vaadita urheiltaessa tai ravintoloissa ruokailtaessa.  

Yli 12-vuotiaiden on esitettävä ns. turvapassi (safepass) oikeuttamaan asiointi palvelupaikoissa, joissa on yli 10 henkilöä henkilökunta mukaanlukien. Turvapassi vaaditaan esimerkiksi ruokakaupoissa, pankeissa, valtion virastoissa, ostoskeskuksissa, ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa asioimiseen. Lisää tietoa turvapassista Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteessa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi).

Turvapassina on esitettävä yksi seuraavista:

 • EU-koronarokotustodistus (ensimmäisestä rokotusannoksesta vähintään kolme viikkoa tai kaikki rokoteannokset saatu)
 • muu rokotustodistus, joka todistaa henkilön saaneen rokotuksen koronavirusta vastaan vähintään yhdellä annoksella vähintään kolme viikkoa aiemmin
 • todiste koronaviruksen sairastamisesta edellisen kuuden kuukauden aikana
 • viimeisen 72 tunnin aikana otetun PCR- tai pikatestin negatiivinen tulos

Matkailijat voivat kansallisen turvapassin sijaan käyttää ennen maahan saapumista täyttämäänsä Cyprus Flight –passia ensimmäisen seitsemän päivän ajan. Tämän jälkeen kaikkien yli 12-vuotiaiden on esitettävä turvapassina joku yllämainituista.  

Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset Kyproksen viranomaisilta, sillä nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Testauskäytäntöjä Kyproksella on muutettu 1.8.2021 alkaen. Tämän jälkeen pikatestejä tekevät ainoastaan lisensoidut laboratoriot ja apteekit, enintään 10 euron hintaan. Jatkossa Kyproksen terveysministeriö tekee ilmaisia pikatestejä vain tietyille ryhmille henkilöllisyystodistusta vastaan. Lisätietoa pikatesteistä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Kyproksen paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Noudata paikallisten terveysviranomaisten ohjeita

On hyvä ymmärtää, että varotoimenpiteistä huolimatta saattaa sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tai altistua taudille jonkun toisen sairastuessa. Tällaisissa tilanteissa on noudatettava paikallisten terveysviranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Mahdollisen karanteenin aiheuttamiin matkajärjestelyihin, mahdollisen sairaalahoidon saatavuuteen tai hoitoon pääsyyn liittyviin asioihin ei Suomen suurlähetystö tai konsulaatti tai muut Suomen viranomaiset voi vaikuttaa.

Jos epäilet koronavirusta, pysy majoituspaikassasi ja soita Covid-puhelinpalveluun numerossa 1420. Yleistä tietoa Covid-viruksesta saa puhelinnumerosta 1450 (24/7) ja 1412 klo 8-20. Puhelinnumeroihin voi soittaa kyproslaisesta puhelinliittymästä. Palvelua saa kreikaksi tai englanniksi.

Kyproksella positiivisen testituloksen saavat määrätään 14 päivän karanteeniin. Paluu tänä aikana kotimaahan ei ole mahdollista. Kyproksen viranomaisilla on matkailijoita varten varattuja karanteenihotelleja, mutta nämä saattavat olla täynnä, jolloin matkailijan itsensä on huolehdittava omaehtoisen karanteenimajoituksen järjestämisestä. Kyproksen terveysministeriö on ilmoittanut lähettävänsä koronavirukseen sairastuneelle karanteenin viimeisenä päivänä tekstiviestin tai tarvittaessa kirjallisen pdf-todistuksen todistukseksi karanteenin päättymisestä. Kyseistä todistusta voi käyttää paikallisesti ns. turvapassina (safepass). Karanteenin loputtua voi Kyproksen viranomaisten verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) tulostaa digitaalisen EU koronatodistuksen matkustamista varten. Lisää tietoa voi pyytää Kyproksen viranomaisilta osoitteesta covidFollowUp@moh.gov.cy

Lisää Kyproksen Covid-palvelupuhelinnumeroita löytyy Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi).

Matkustus Kyproksen pohjoisosassa

YK:n hallinnoima nk. ”vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: vuonna 1974 Turkin valloittamaan ja kyproksenturkkilaisten asuttamaan saaren pohjoisosaan sekä kyproksenkreikkalaisten asuttamaan saaren eteläosaan. Vuonna 1983 pohjoisen kyproksenturkkilaisyhteisö julistautui itsenäiseksi ”Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi” (TRNC), jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut. Saarella on siten vain yksi hallinto, joka on kansainvälisesti tunnustettu, Kyproksen tasavalta.

Saaren yhteisöjen väliset ylityspaikat on avattu koronapandemian aiheuttaman pitkän sulun jälkeen uudelleen 4.6.2021. EU-kansalaiset voivat yhdeksällä ylityspaikalla ylittää vihreän linjan, normaalioloissa ylitykseen vaaditaan passi tai kuvallinen henkilökortti. 27.9.2021 alkaen täysin rokotetuilta ei enää vaadita  PCR- tai antigeenipikatestiä, vaan henkilökortin tai passin lisäksi ylitykseen riittää rokotustodistus. Rokottamattomilta vaaditaan 72 tunnin sisällä otetun PCR- tai pikatestin tulos. Rokotustodistus tai testitulos tulee esittää paperisessa muodossa. 

Suurlähetystöllä ei ole viranomaiskontakteja saaren pohjoisosaan ja siksi Covid-19 vaatimukset ovat niiltä osin rajalliset. Saaren pohjoisosan mukaan(Linkki toiselle verkkosivustolle) muualta saapuvien matkustajien on 6.9.2021 alkaen täytettävä matkustajalomake Adapass-portaalissa(Linkki toiselle verkkosivustolle) ennen matkaa. ’Adapassi’ vaaditaan myös palvelupaikoissa ja tapahtumissa asioimiseen, samoin kuin Kyproksen tasavallassa vaaditaan ’turvapassi’.

 Viimeisimmät säännöt ja rajoitukset on syytä tarkistaa suoraan saaren pohjoisosan omista Covid-19 –tiedotteista(Linkki toiselle verkkosivustolle), nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

On syytä huomioida, että koronaepidemia on heikentänyt voimakkaasti pohjoisen alueen taloudellista, sosiaalista ja terveydellistä tilannetta. 

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemistä kaikille matkailijoille ja Kyproksella jo oleville suomalaisille.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy edustuston kotisivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Facebookista(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta ulkoministeriön verkkosivulla.

Asiointi suurlähetystössä

Suomen suurlähetystö Nikosiassa palvelee koronatilanteen vuoksi rajoitetuin asiakaspalveluajoin. Lisätietoa kotisivujemme osiosta yhteystiedot(Linkki toiselle verkkosivustolle).