Koronavirusuutiset Kuubassa

Koronavirusuutiset Kuubassa

Kuubassa ei ole käytössä yleistä karanteenia, mutta maassa vielä olevat turistit ovat karanteenissa hotelleissaan. Kuubalaiset ja virallisen oleskeluluvan omaavat eivät saa poistua maasta ilman viranomaisten erityislupaa. Kuubassa ei edelleenkään ole muuta lentoliikennettä, kuin humanitaariseen apuun tarkoitetut yhteydet.

Vain oleskeluluvan omaavat ja kuubalaiset saavat saapua maahan (poikkeuksia on) ja heidät ohjataan heti maahan tullessaan karanteenikeskuksiin 14 päiväksi.

Ulkomaalaisten, joiden on tarve jatkaa oleskelulupaa, tulee olla yhteydessä Kuuban maahanmuuttoviranomaisiin. Sisäministeriön palvelut löytyvät tästä (espanjankielinen):

 

https://www.minint.gob.cu/tramites/4

 

18.6 alkaen on otettu käyttöön ministeriön hyväksymä toimintasuunnitelma ja on alettu höllentämään rajoituksia. Ihmisiä kuitenkin pyydetään jatkamaan turvavälien noudattamista ja pitämään huolta käsihygieniasta.

Ravintolat, nähtävyydet ja palvelut ovat suljettuja, joissain paikoissa ruokaa saa ostettua mukaan.

 

Kuubassa on pakollista käyttää hengityssuojainta. Maailman Terveysjärjestön WHO:n mukaan vain 40% sairaaloiden kapasiteetista on käytössä. Maassa on kuitenkin edelleen pulaa lääkkeistä.

Ohjeistus muuttuu lähes päivittäin, joten matkustajia suositellaan seuraamaan Kuuban terveysministeriön tiedotteita (espanjankielinen):

 

https://temas.sld.cu/coronavirus/covid-19/minsap-estrategia-e-indicaciones/

 

Hyödyllistä tieto saa myös seuraamalla Kuuban hallituksen virallisia nettisivuja (espanjankielinen):

 

https://www.presidencia.gob.cu/es/cuba/covid-19/

 

Suomella ei ole Kuubassa suurlähetystöä. Ruotsin suurlähetystö auttaa tietyissä konsulipalveluihin liittyvissä asioissa kuten laillistuksissa ja viisumiasioissa. Aukioloajoissa voi olla poikkeuksia. Hätätapauksissa voi kääntyä myös toisen EU-maan suurlähetystön puoleen.

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.