Koronavirusuutiset Irakissa

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Irakiin.

Maahantulosäännökset

Koronatilanteen takia maassa on muuttuvia alueellisia liikkumisrajoituksia. Seuraa paikallisten viranomaisten tiedotteita.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Irakin lain mukaan viisumi on hankittava ennen maahan saapumista. Tämä koskee myös matkoja, jotka suuntautuvat vain Kurdistanin autonomiselle alueelle. Maahantulorikkomuksista voi saada ankaran rangaistuksen.

Irakin suurlähetystö Helsingissä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat

Kaikilla saapuvilla/ lähtevillä kansainvälisillä matkustajilla on oltava todistus siitä, että he ovat saaneet negatiivisen COVID-19 testituloksen. Irakin siviili-ilmailuviranomainen ja terveysministeriö ovat ottaneet käyttöön saapuville / lähteville matkustajille tarkoitetun verkkoportaalin(Linkki toiselle web-sivustolle.) lentotietojen ja PCR-testitulosten rekisteröimiseksi. Tämä ei koske Kurdistania.

Julkiset sairaalat kaikkialla Irakissa tarjoavat COVID-19-testejä. Lisäksi seuraavat yksityiset laboratoriot tarjoavat testausta, ja Irakin hallitus on antanut niille luvan tarjota testejä matkustaville:

Istishari Medical Laboratory, Bagdad
Al-Qadisiyah, Al Yarmuk -opetussairaala/ ER-sisäänkäynti
+964 (0) 771 100 0881
8:00-17:00, suljettu perjantaisin, vain ajanvarauksella
Email: testing@istisharicare.com tai lab@istisharicare.com
Katso laboratorio kartalla(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Molecular Biology Specialized Laboratory, Bagdad
Alwathiq Square, Salman Faeq Street 
+964 (0) 771 391 0521
suljettu perjantaisin, vain ajanvarauksella

NH Private Hospital, Bagdad
Bab Al-Moazam – Medical City Hospital
+964 (0) 781 517 5504
8:00 – 21:00 joka päivä
(PCR ja pikatesti; pikatesti ilman todistusta)

Katso laboratorio kartalla(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Muut laboratoriot (PDF lista)

Terveys

Terveydenhoitopalveluja on Irakissa saatavilla rajoitetusti ja maan terveydenhuollon taso on heikko. Sairaalat ovat täynnä koronatartunnan saaneita potilaita eikä uusia oteta sisään. Lisähappea ei ole saatavilla. Kattava matkavakuutus on ensisijaisen tärkeää, muuten matkustaja vastaa itse kaikista terveydenhoitokustannuksistaan ja mahdollisesta evakuoinnista. Tarkista vakuutusturvasi ennen Irakin-matkaa. Vakuutusyhtiöt voivat asettaa sopimuksiin rajoituksia, jos ulkoministeriö neuvoo välttämään matkustamista.

Irakin koronatilanteesta pyydetään seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia.

WHO/Irak(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Irakin hallituksen koronasivusto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kurdistanin aluehallinnon koronasivusto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Irakin terveysministeriön Facebook-sivut(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Irakin Kurdistanin alue

Irakin Kurdistanin alueelle matkustavilla on oltava 48 tunnin sisällä ennen matkaa tehty voimassa oleva PCR-todistus. Ilman todistusta matkustajia vaaditaan suorittamaan PCR-testi omalla kustannuksellaan Kurdistanin alueen lentokentillä.

Zanko Health Clinic, Erbil
Kirkuk road (College of Science vieressä), 18 Shubat Street, vastapäätä Muhameed Majidi School
+964 (0) 750 146 8484
8:00-19:00
zankophc@gmail.com
PCR-testitulokset toimitetaan yleensä paperiversiona, ja ne voivat olla saatavilla englanniksi.

Virallisten valtuuskuntien, liikematkailijoiden ja turistien, jotka oleskelevat lyhytaikaisesti Irakin Kurdistanin alueella, ei tarvitse olla omaehtoisessa karanteenissa 14 päivää, jos heidän PCR-testinsä on negatiivinen. Kaikkien muiden on allekirjoitettava lomake, jossa ilmoitetaan heidän olevan omaehtoisessa karanteenissa 14 päivän ajan.

Karanteenia koskevan määräyksen rikkojille määrätään 1 000 000 IQD-sakko, ja jos heidän koronavirus testinsä on positiivinen ja jos heidän havaitaan tartuttaneen myös muita ihmisiä, heitä pidetään vastuuvelvollisina Irakin rikoslain vuoden 1969 muutetun lain 111 artiklan 368-369 mukaan ja heidän on rahoitettava kaikki sairauskustannuksensa.

Irakin Kurdistanin alueella asetuksella #57 (24. joulukuuta 2020) määrätään 20 000-50 000 Irakin dinaarin sakko (noin 17-42 dollaria) henkilöille, jotka eivät käytä kasvosuojusta julkisesti ja julkisessa liikenteessä.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.