Koronavirusuutiset Dominikaanisessa tasavallassa

Koronavirusuutiset Dominikaanisessa tasavallassa

Yleistiedote:

 

Dominikaaninen tasavalta on tehnyt useita toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Hengityssuojaimien käyttö on pakollista kaikissa julkisissa paikoissa. Sairaaloiden ensiapu- ja erityisen hoidon tilojen kapasiteetti on täydessä käytössä. Jatkossa voi olla vielä vaikeampi päästä tehohoitoon, tarvikkeista voi olla pulaa. Myös jo sairaalahoidossa olevat muut potilaat ovat tartuntavaarassa. Julkisen liikenteen käyttöä ei missään tilanteessa suositella. Välttämättömään liikkumiseen suositellaan taxia tai Uberia. Silloin on huomioitava kasvosuojuksen ja käsidesin käyttö.

 

Liikkuminen Dominikaanisessa tasavallassa

 

Dominikaaninen tasavalta on julistanut kansallisen hätätilan. On tärkeää noudattaa

Dominikaanisen tasavallan poliisin antamia ohjeita:

  • Ulkonaliikkumiskielto on voimassa ilta- ja öiseen aikaan. Vain erityisluvan omaavat ja sairaalahenkilökunta saa liikkua näiden aikojen sisällä.
  • Ulkona liikuttaessa on pidettävä vähintään 2 metrin etäisyys toisiin ihmisiin.
  • Kasvomaskin käyttö on pakollista julkisissa paikoissa
  • Yli 10 hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä sekä kaikki kansalliset ja kansainväliset tapahtumat on peruttu. Sen lisäksi hallitus on ohjeistanut, että kaikenlaiset juhlat siirretään tulevaisuuteen ja jokainen kansalainen noudattaa hygieniasääntöjä kuten käsien, vaateiden ja kenkien pesu kotiin tullessa.
  • Julkinen liikenne toimii alennetulla kapasiteetillä ja kaikkien matkustajien on pidettävä kasvomaskia, pitää etäisyyttä ja olla hiljaa.
  • Teille on pystytetty sulkuja, jotka rajoittavat maan sisäistä liikennettä. Suomalaisten matkustajien, joilla on erityinen tarve kulkea esimerkiksi hotellista lentokentälle, on hankittava tukikirje, joka on esitettävä viranomaisille näillä tarkastuspisteillä.

 

 

Turismi, majoituspalvelut ja muut palvelut:

 

Suurin osa hotelleista turistialueella Punta Canassa, Santo Domingossa ja Puerta Platassa on suljettu. Lisätietoja COVID19 oheistuksesta mm. seuraavilta hotellien nettisivuilta:

 

https://www.hardrockhotelpuntacana.com/covid-19-measures-hard-rock-hotels.htm

 

https://www.bahia-principe.com/en/covid-19/

 

Hotelleissa asiakkaat testataan kuumeen varalta ja haastatellaan oireista, sekä josko ovat olleet altistuneita koronavirustartunnan saaneen kanssa, tai jos he saapuvat maasta, jossa tartunnat ovat yleisiä. Vieraat saatetaan tarvittaessa 14 vuorokauden karanteeniin. Vieraiden laukut desinfioidaan.

Isot hotellit (yli 500 huonetta) toimivat alennetulla kapasiteetilla elokuussa (30-50%) ja joulukuussa vähän enemmällä kapasiteetilla (75%). Huoneen varaaminen ennakkoon on suositeltavaa.

Hotelleissa on ohjeistukset kaikkiin tilanteisiin ja käytäntöjä, kuinka käyttäytyä esim. altaalla ja harrasteissa.

 

Risteilyalusten tulo kaikkiin satamiin on kielletty.

 

Heinäkuun alusta kaikki hotellit, ravintolat, kuntosalit, altaat, baarit ovat avautuneet.

Kaikissa paikoissa matkustajien tulee noudattaa heille annettuja ohjeita. Ohjeita saa henkilökunnalta ja halutessaan niitä jaetaan tarpeen tullen paperisina ja sähköisessä muodossa.

Käsidesiä on tarjolla kaikkialla ja sitä odotetaan käytettävän.

Ravintoloiden kapasiteettia pienennetään rajoitusten täytäntöönpanon takia 15-30% ja isompia ryhmiä (yli 6 henkeä) pyydetään tekemään varaukset ennakkoon ja vieraiden tulee varautua odottamaan. Ravintolaan mennessä testataan kuumeen varalta ja sisälle pääsee vain maski kasvoillaan. Take-out palvelun käyttö on suositeltua.

 

Baareissa on vain pöytiintarjoilua ja sisään pääsee vain käyttämällä maskia. Baareissa ei saa liikkua vapaasti, vaan asiakkaan tulee viettää aikansa pöydässä. Vessoihin mennessä tulee olla maski kasvoillaan ja vieraiden odotetaan pitävän huolta hyvästä käsihygieniasta.

 

Kauppoihin yms. Pääsee vain maski päässä ja tottelemattomat asiakkaat voidaan poistaa tiloista.

 

Dominikaanisen tasavallan virallisia turismisivuja ylläpitää maan turismiministeriö, Ministerio de Turismo, jonka sivuilta löytyy myös tarkempia ohjeita koronaviruksesta.

 

 

Maahantulorajoitukset

 

Kansainväliset lentokentät on avattu. Seuraa lentoyhtiöiden tiedotusta kaupallisten lentojen toteutumisesta.

Saapuessaan matkustajat määrätään lentokentällä lämpötesteihin, ja jos ovat kuumeisia, menevät koronatesteihin ja eristyksiin, kunnes testitulokset saapuvat. Matkustajat haastatellaan, josko heillä on ollut koronan oireita viimeisen 72 tunnin aikana ja heidän tulee olla viranomaisten tavoiteltavissa seuraavan 30 päivän aikana. Jokaisen matkustajan tulee täyttää lomake oireista:

 

Lue ohjeet lentokentän toiminnasta ja mahdollisista rajoituksista:

 

Lentokenttä Punta Canassa.

 

 

Viranomaisten karanteeniohjeita

 

Tällä hetkellä Dominikaanisen tasavallalla on kapasiteettia tehdä virustestauksia. Viranomaiset määräävät omaehtoisen karanteenin suorittamista kaikille COVID19 potilaille. Terveysviranomaisten numero palvelee koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä: (809) 462.  Palvelu on pääosin espanjankielinen. Lisätietoja saa myös tutustumalla alla oleviin viranomaistiedotteisiin:

 

https://www.msp.gob.do/web/

 

https://www.godominicanrepublic.com/newsroom/coronavirus/

 

https://coronavirusrd.gob.do/ 

 

Terveysministeriö twitterissä: @saludpublicaRD

 

Dominikaanisen tasavallan viranomaisten tiedotteita: https://coronavirusrd.gob.do/2020/04/26/listado-de-medidas-rd-vs-covid-19/

 

Nelivaiheisen avautumisen suunnitelma: https://coronavirusrd.gob.do/2020/05/19/comision-alto-nivel-detalla-4-fases-del-plan-de-reapertura/ 

 

https://presidencia.gob.do/coronavirusrd

 

https://www.godominicanrepublic.com/es/prensa/coronavirus/