Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Bosnia-Hertsegovinassa

Koronavirusuutiset Bosnia-Hertsegovinassa

Ulkomaan kansalaiset voivat saapua Bosnia-Hertsegovinaan esittämällä rajalla joko 1) negatiivisen PCR-testin, max. 48h vanha, 2) negatiivisen antigeenitestin, max. 48h vanha Euroopan maista matkustaville, muualta matkustaville max. 72h vanha, 3) rokotustodistuksen, joka osoittaa, että henkilö on rokotettu COVID-19:ää vastaan. Toisesta rokoteannoksesta tulee olla kulunut vähintään 14 pv rajalle saavuttaessa tai jos kyseessä on rokote, jossa yksi annos riittää, tulee siitä olla kulunut yli 14 pv rajalle saavuttaessa tai 4) lääkärintodistuksen, joka todistaa henkilön sairastaneen COVID-19 -taudin viimeisten 14-180 päivän aikana ja parantuneen siitä. Kroatian, Montenegron sekä Serbian kansalaiset eivät tarvitse negatiivista koronatestiä Bosniaan saapuessaan, jos he tulevat suoraan kyseisistä kotivaltioistaan. Myös transit-matkalaiset, jotka ovat siirtymässä kotimaahansa, voivat matkustaa Bosnian läpi ilman negatiivista testiä. Ilman negatiivista testiä Bosniaan voivat saapua myös muutamat muut poikkeusryhmät. Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti ja ne on syytä varmistaa paikallisviranomaisilta. Matkailijoiden tulee myös huomioida, että Bosnia-Hertsegovinan valtio koostuu kahdesta poliittisesta entiteetistä, joissa on omat erilliset hallinnot ja säädökset: Bosnia-Hertsegovinan federaatio (FBiH) sekä Bosnian serbitasavalta (RS). Lisäksi on Brčkon alue, jolla on oma erillinen itsehallinto.

Maahantulo: 

Ulkomaan kansalaiset voivat saapua Bosnia-Hertsegovinaan  esittämällä rajalla

  • negatiivisen PCR-testin 
  • negatiivisen antigeenitestin,  joka saa olla max. 48 h vanha Euroopan maista matkustaville, muualta matkustaville max. 72h vanha 
  • rokotustodistuksen, joka osoittaa, että henkilö on rokotettu COVID-19:ää vastaan. Toisesta rokoteannoksesta tulee olla kulunut vähintään 14 päivää rajalle saavuttaessa tai jos kyseessä on rokote, jossa yksi annos riittää, tulee siitä olla kulunut yli 14 päivää rajalle saavuttaessa.
  • lääkärintodistuksen, että henkilö on sairastanut COVID-19 viimeisten 14-180 päivän aikana ja parantunut siitä.

Ulkomaalaiset, joiden ei tarvitse esittää negatiivisia testituloksia tai mainittuja todistuksia tullessaan Bosnia-Hertsegovinaan, ovat:

  • alle seitsemän (7) vuoden ikäiset lapset vanhemman tai huoltajan mukana, joilla on esittää negatiivinen PCR-testi tai antigeenitesti, rokotustodistus tai lääkärintodistus.
  • ulkomaalaiset, joilla on voimassa oleva väliaikainen tai pysyvä oleskelulupa BiH:ssa, jos he palaavat BiH:aan lähdettyään ja oleskeltuaan vain Montenegrossa, Kroatiassa ja / tai Serbiassa edellyttäen, että näissä maissa oleskelun kokonaiskesto ei kestänyt kauemmin kuin 48 tuntia sen jälkeen, kun henkilö on lähtenyt BiH alueelta, mikä todistetaan ulkomaalaisen matkustusasiakirjassa olevalla poistumis- tai maahantuloleimalla.
  • Turkin tasavallan kansalaiset, jotka ylittävät BiH:n rajan päivittäin kulkien suorittamaan töitä Račan sillan rakentamiseksi Sarajevo - Belgrad - Sarajevo -moottoritien varrella BiH ministeriön rajapoliisille toimittaman henkilöluettelon mukaisesti.

Kroatian, Montenegron sekä Serbian kansalaiset eivät tarvitse negatiivista koronatestiä Bosniaan saapuessaan, jos he tulevat suoraan kyseisistä kotivaltioistaan. Myös transit-matkalaiset, jotka ovat siirtymässä kotimaahansa, voivat matkustaa Bosnian läpi ilman negatiivista testiä. Ilman negatiivista testiä Bosniaan voivat saapua myös muutamat muut poikkeusryhmät.

Ulkonaliikkumiskiellot: Ulkona ja julkisissa tiloissa liikkuessa pidettävä vähintään 2 metrin etäisyys muihin, ulkonaliikkumiskielto vaihtelee alueittain ja voi olla klo 23-05, tarkista paikallisviranomaisilta.

Kokoontumisrajoitukset: Paikalliset rajoitukset vaihtelevat alueesta riippuen ja ne on syytä tarkistaa BiH paikallisviranomaisilta.

Maskit: Suojamaskien käyttö julkisilla paikoilla pakollista.

Liikenne: Julkinen liikenne toiminnassa. Sarajevon lentokenttä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) toiminnassa. Lisätietoja tieliikenteestä ja rajanylityspaikoista autoliiton sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Palvelut: Koko maan palvelusektori (ostoskeskukset, kaupat, kahvilat, ravintolat, kampaajat jne.) toimii miltei normaalisti. 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta: Säädösten rikkomisesta seurauksena sakkorangaistus.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan: Serbitasavallassa soita numeroon 0800 50 555. Jokaisella Bosnia-Hertsegovinan federaation kantonilla omat puhelinnumerot, jotka löydät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Hyvä tietää: Koronarajoituksia voidaan tarvittaessa tiukentaa koko maassa tai vain tietyllä maantieteellisellä alueella varsin lyhyelläkin (alle 24 h) varoitusajalla. Lisäksi kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa paikallisviranomaisten turvallisuus- ja hygieniasuosituksia.

Paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suurlähetystön asiakaspalvelu: Asiakaspalvelu on avoinna normaalisti ajanvarausta vastaan, puh. +385 1 6312 080 (MA-TO 8-16:15, PE 8-15), sähköposti: sanomat.zag@formin.fi. Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön (UM) päivystykseen: +358 9 1605 5555. 

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Seuraa myös suurlähetystön Facebook(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Twitter(Linkki toiselle verkkosivustolle) -kanavia.