Koronavirusuutiset Bosnia-Hertsegovinassa

Koronavirusuutiset Bosnia-Hertsegovinassa

Muiden maiden kansalaiset, kansalaisuudesta riippumatta, voivat saapua Bosnia-Hertsegovinaan, jos heillä on esittää rajalla todistus korkeintaan 48 tuntia sitten tehdystä negatiivisesta COVID-19 testistä. Kroatian, Montenegron sekä Serbian kansalaiset eivät tarvitse negatiivista koronatestiä Bosniaan saapuessaan, jos he tulevat suoraan kyseisistä kotivaltioistaan. Myös transit-matkalaiset, jotka ovat siirtymässä kotimaahansa, voivat matkustaa Bosnian läpi ilman negatiivista testiä. Ilman negatiivista testiä Bosniaan voivat saapua myös muutamat muut poikkeusryhmät. Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti ja ne on syytä varmistaa paikallisviranomaisilta. Matkailijoiden tulee myös huomioida, että Bosnia-Hertsegovinan valtio koostuu kahdesta poliittisesta entiteetistä, joissa on omat erilliset hallinnot ja säädökset: Bosnia-Hertsegovinan federaatio (FBiH) sekä Bosnian serbitasavalta (RS). Lisäksi on Brčkon alue, jolla on oma erillinen itsehallinto.

Maahantulo:  Muiden maiden kansalaiset voivat saapua Bosnia-Hertsegovinaan, kansalaisuudesta riippumatta, mutta tällaisessa tapauksessa matkustajan tulee esittää rajalla todistus korkeintaan 48 tuntia sitten tehdystä negatiivisesta COVID-19 testistä. Kroatian, Montenegron sekä Serbian kansalaiset eivät tarvitse negatiivista koronatestiä Bosniaan saapuessaan, jos he tulevat suoraan kyseisistä kotivaltioistaan. Myös transit-matkalaiset, jotka ovat siirtymässä kotimaahansa, voivat matkustaa Bosnian läpi ilman negatiivista testiä. Ilman negatiivista testiä Bosniaan voivat saapua myös muutamat muut poikkeusryhmät.

Ulkonaliikkumiskiellot: Ulkona ja julkisissa tiloissa liikkuessa pidettävä vähintään 2 metrin etäisyys muihin, ulkonaliikkumiskielto klo23-05.

Kokoontumisrajoitukset: Paikalliset rajoitukset vaihtelevat alueesta riippuen ja ne on syytä tarkistaa BiH paikallisviranomaisilta.

Maskit: Suojamaskien käyttö julkisilla paikoilla pakollista.

Liikenne: Julkinen liikenne toiminnassa. Sarajevon lentokenttä toiminnassa. Lisätietoja tieliikenteestä ja rajanylityspaikoista autoliiton sivuilta.

Palvelut: Koko maan palvelusektori (ostoskeskukset, kaupat, kahvilat, ravintolat, kampaajat jne.) toimii miltei normaalisti. 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta: Säädösten rikkomisesta seurauksena sakkorangaistus.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan: Serbitasavallassa soita numeroon 0800 50 555. Jokaisella Bosnia-Hertsegovinan federaation kantonilla omat puhelinnumerot, jotka löydät täältä.

Hyvä tietää: Koronarajoituksia voidaan tarvittaessa tiukentaa koko maassa tai vain tietyllä maantieteellisellä alueella varsin lyhyelläkin (alle 24 h) varoitusajalla. Lisäksi kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa paikallisviranomaisten turvallisuus- ja hygieniasuosituksia.

Paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suurlähetystön asiakaspalvelu: Koronavirustilanteen vuoksi Suomen Zagrebin-edustuston asiakaspalvelu on toistaiseksi suljettu. Matkapuhelinnumero virka-aikana: +385 98 279 457, sähköposti: sanomat.zag@formin.fi. Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön (UM) päivystykseen: +358 9 1605 5555. 

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Seuraa myös suurlähetystön Facebook ja Twitter -kanavia.