Koronavirusuutiset Bosnia-Hertsegovinassa

Bosnia-Hertsegovina on purkanut 26.5.2022 kaikki koronaan liittyvät maahantulorajoitukset. Bosnia-Hertsegovinan rajalla ei tarvitse enää esittää testi-, rokotus- tai lääkärintodistuksia. Bosnia-Hertsegovinan valtio koostuu kahdesta poliittisesta entiteetistä, joissa on omat erilliset hallinnot ja koronasäädökset: Bosnia-Hertsegovinan federaatio (FBiH) sekä Bosnian serbitasavalta (RS). Lisäksi on Brčkon alue, jolla on oma erillinen itsehallinto.

Maahantulo: 

Ulkomaan kansalaiset voivat saapua Bosnia-Hertsegovinaan esittämällä rajalla voimassa olevan passin. Bosnia-Hertsegovina on purkanut 26.5.2022 kaikki koronaan liittyvät maahantulorajoitukset eli Bosnia-Hertsegovinan rajalla ei tarvitse enää esittää koronatesti-, rokotus- tai lääkärintodistuksia. 

Maskit: Suojamaskien käyttö on pakollista terveydehuollon toimipisteissä.

Liikenne: Julkinen liikenne toimiin normaalisti mukaan lukien Sarajevon lentokenttä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Lisätietoja tieliikenteestä ja rajanylityspaikoista autoliiton sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Palvelut: Koko maan palvelusektori (ostoskeskukset, kaupat, kahvilat, ravintolat, kampaajat jne.) toimii normaalisti. 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta: Säädösten rikkomisesta seurauksena sakkorangaistus.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan: Serbitasavallassa soita numeroon 0800 50 555. Jokaisella Bosnia-Hertsegovinan federaation kantonilla omat puhelinnumerot, jotka löydät täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Hyvä tietää: Koronarajoituksia voidaan ottaa uudellen käyttöön ja tarvittaessa tiukentaa koko maassa tai vain tietyllä maantieteellisellä alueella varsin lyhyelläkin (alle 24 h) varoitusajalla. Lisäksi kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa paikallisviranomaisten turvallisuus- ja hygieniasuosituksia.

Paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suurlähetystön asiakaspalvelu: Asiakaspalvelu on avoinna normaalisti ajanvarausta vastaan, puh. +385 1 6312 080 (MA-TO 8-16:15, PE 8-15), sähköposti: sanomat.zag@formin.fi. Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön (UM) päivystykseen: +358 9 1605 5555. 

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Seuraa myös suurlähetystön Facebook(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Twitter(Linkki toiselle web-sivustolle.) -kanavia.