Koronavirusuutiset Bosnia-Hertsegovinassa

Koronavirusuutiset Bosnia-Hertsegovinassa

Ainoastaan Bosnia-Hertsegovinan (BiH), Kroatian, Serbian ja Montenegron kansalaiset voivat saapua maahan. Vain tietyissä poikkeustapauksissa ulkomaalaiset voivat ylittää rajan. Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Matkailijoiden tulee myös huomioida, että Bosnia-Hertsegovinan valtio koostuu kahdesta poliittisesta entiteetistä, joissa on omat erilliset hallinnot ja säädökset: Bosnia-Hertsegovinan federaatio (FBiH) sekä Bosnian serbitasavalta (RS). Lisäksi on Brčkon alue, jolla on oma erillinen itsehallinto.

Maahantulo: Ainoastaan Bosnia-Hertsegovinan, Kroatian, Serbian ja Montenegron kansalaiset voivat saapua maahan. Vain tietyissä poikkeustapauksissa ulkomaan kansalaiset voivat ylittää rajan (ks. alla oleva listaus).  Bosnia-Hertsegovinaan voi saapua myös liiketaloudellisen syyn johdosta, mutta tällaisessa tapauksessa matkustajan tulee esittää rajalla todistus korkeintaan 48 tuntia sitten tehdystä negatiivisesta COVID-19 testistä sekä paikallisen yrityksen toimittama kutsukirje. 

Poikkeuksen maahantuloon muodostavat (maahantulo sallittu):

a) Bosnia-Hertsegovinaan tulevat terveydenhuollon työntekijät

b) kiireellistä lääketieteellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt

c) rajatyöntekijät

d) pelastuspalvelut ja -ryhmät

e) Naton armeijan joukot, EUFOR Bosnia-Hertsegovinassa

f) ulkomaalaiset, joille on myönnetty pysyvä tai väliaikainen oleskelu Bosnia-Hertsegovinassa

g) vainajan kotiutuksesta huolehtivat henkilöt (kuljettajat ja saattajat)

h) tavarajunien ja alusten miehistöt kansainvälisessä liikenteessä

i) valtionpäämiehet ja valtuuskuntien jäsenet (diplomaattinen ilmoitus)

j) ulkomaalaisten kauttakulku asuinmaahan paluuta varten oleskelematta Bosnia-Hertsegovinan alueella

k) ulkomaalaiset, joilla on Bosnia-Hertsegovinan ministerineuvoston myöntämä erityinen lupa maahantuloon, oleskeluun tai kauttakulkuun BiH:n kautta.

Ulkonaliikkumiskiellot: Ulkona ja julkisissa tiloissa liikkuessa pidettävä vähintään 2 metrin etäisyys muihin.

Kokoontumisrajoitukset: Korkeintaan 50 henkilön kokoontumiset sallittu.

Maskit: Suojamaskien käyttö julkisilla paikoilla pakollista.

Liikenne: Julkinen liikenne toiminnassa. Sarajevon lentokenttä toiminnassa. Lisätietoja tieliikenteestä ja rajanylityspaikoista autoliiton sivuilta.

Palvelut: Koko maan palvelusektori (ostoskeskukset, kaupat, kahvilat, ravintolat, kampaajat jne.) toimii miltei normaalisti. 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta: Säädösten rikkomisesta seurauksena sakkorangaistus.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan: Serbitasavallassa soita numeroon 0800 50 555. Jokaisella Bosnia-Hertsegovinan federaation kantonilla omat puhelinnumerot, jotka löydät täältä.

Hyvä tietää: Koronarajoituksia voidaan tarvittaessa tiukentaa koko maassa tai vain tietyllä maantieteellisellä alueella varsin lyhyelläkin (alle 24 h) varoitusajalla. Lisäksi kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa paikallisviranomaisten turvallisuus- ja hygieniasuosituksia.

Paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Suurlähetystön asiakaspalvelu: Koronavirustilanteen vuoksi Suomen Zagrebin-edustuston asiakaspalvelu on toistaiseksi suljettu. Matkapuhelinnumero virka-aikana: +385 98 279 457, sähköposti: sanomat.zag@formin.fi. Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön (UM) päivystykseen: +358 9 1605 5555. Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille sekä maassa jo oleskeleville tai asuville. Seuraa myös suurlähetystön Facebook ja Twitter -kanavia. 

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.