Koronavirusuutiset Bahrainissa ja Qatarissa

Koronavirusuutiset Bahrainissa ja Qatarissa

Maahantulosäännökset

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi Bahrainin tai Qatarin lähimmästä edustustosta.

Qatar ja Bahrain ovat poikkeustilanteen johdosta rajoittaneet merkittävästi maahantuloa. Qatar on eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta väliaikaisesti evännyt maahanpääsyn muilta kuin maidensa kansalaisilta. Maahantuloa koskevissa ongelmatilanteissa ole yhteydessä ensisijaisesti kyseisen maan viranomaisiin, esimerkiksi maan lähimpään edustustoon.

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet jatkavansa maassa oleskelevien turistiviisumeita maksutta kuukausi kerrallaan siihen asti, että paluu kotimaahan onnistuu. Sama koskee maassa perhe- tai liiketoimintaviisumilla oleskelevia oleskeluluvan haltijoita, joita kuitenkin koskee käsittelymaksu.

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet, että oleskelulupien haltijat saavat palata asteittain maahan elokuusta 2020 lähtien. Lisätietoja löytyy tästä tiedotteesta (englanniksi). Mikäli oleskelupa on tällä välin erääntynyt, selvitä tarvittavat menettelyt paikallisviranomaisilta (Resident Return Visa).

Bahrainin viranomaiset ovat ottaneet käyttöön lukuisia matkustus- ja maahantulorajoitteita 25.3.2020 alkaen. Viisumeita ei tällä hetkellä myönnetä maahan saavuttaessa, mikä koskee myös Suomen kansalaisia. Bahrainin kansalaisten ohella mm. Bahrainin oleskeluluvan haltijat pääsevät yhä maahan. Maahan saavuttaessa tehdään COVID-19-testi ja kaikkia koskee karanteenivelvoite testituloksesta riippumatta.

 

Lisätietoja (englanniksi):

Qatar:
Metrash2-palvelu
Qatarin sisäministeriö
Qatarin sisäministeriön twitter-sivusto

Bahrain:
E-visa palvelu

Lentoyhteydet Suomeen

Lentoliikenne Qatarissa jatkuu 18.3.2020 voimaan tulleista rajoituksista huolimatta. Lähtevät, rahti- ja transit-lennot toimivat edelleen. Kuitenkin ainoastaan Qatarin kansalaiset pääsevät maahan.

Edustuston saamien tietojen mukaan Qatar Airwaysin suorat lennot Dohasta Helsinkiin keskeytyivät 21.5.2020 alkaen. Dohasta pääsee Helsinkiin edelleen vaihtoyhteyden kautta. Lisätietoja lentoyhteyksistä löytyy Qatar Airwaysin verkkosivuilta.

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä ja matkustaessa.

Qatarissa Dohan lentokentällä tulee käyttää kasvosuojusta sekä käsien desinfiointiainetta. Lisätietoja Dohan lentokentän määräyksistä löydät lentokentän verkkosivuilta.

Bahrainissa lentokenttä on toiminnassa ja lentoyhteyksiä mm. Eurooppaan on jatkettu, mistä on vaihtoyhteyden kautta mahdollista päästä Suomeen. Bahrainin lentokentän ohjeistus matkustajille löytyy täältä.

Koronakriisin johdosta toteutetut ulkoministeriön kotiutuslennot ovat päättyneet, lisätietoja täältä

Liikkuminen

Qatarissa samassa autossa tai linja-autossa matkustavien henkilöiden määrään on asetettu rajoitteita. Kotoa poistuttaessa on asennettava ja otettava käyttöön EHTERAZ-mobiilisovellus 22.5.2020 alkaen.

Terveys

Qatarissa kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta ja hansikkaita sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin.  

Jos epäilet tartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Qatarin terveysministeriön Covid-19-puhelinpalvelunumero on: (+974) 16000.

Bahrainissa kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin.  

Bahrainin Covid-19-puhelinpalvelunumero on: (+973) 444.

Palvelut

Qatarissa julkinen liikenne maassa on keskeytetty. Risteilyalusliikenne on keskeytetty. Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset on suljettu. Ostoskeskukset, useat turistikohteet sekä suuri määrä julkisia paikkoja on suljettu.  Lukuisat tapahtumat ja kokoontumiset on peruttu paikallisviranomaisten ohjeesta. Ruokakaupat ja apteekit ovat yhä avoinna. Ravintolat toimivat rajatusti.

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet mm. palveluiden asteittaisesta avaamisesta ja rajoitusten purkamisesta neljässä vaiheessa 15.6.2020 alkaen. Lisätietoja löytyy tästä tiedotteesta (englanniksi) ja viranomaisten lehdistötilaisuudesta sekä terveysministeriön sivuilta

Bahrainissa mm. koulut sekä suuri määrä julkisia paikkoja on suljettu ja tapahtumia peruttu sekä ulkonaliikkumista rajoitettu paikallisviranomaisten toimesta. Maan viranomaiset ilmoittivat uusista Covid 19 - varautumistoimista 9.4.2020 alkaen.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

On huomioitava, että viranomaismääräysten rikkomisesta voi aiheutua koviakin sakko- tai vankeusrangaistuksia.

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Qatar:

Bahrain:

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.