Koronavirusuutiset Bahrainissa ja Qatarissa

Koronavirusuutiset Bahrainissa ja Qatarissa

Maahantulosäännökset

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi Bahrainin tai Qatarin lähimmästä edustustosta.

Maahantuloa koskevissa ongelmatilanteissa ole yhteydessä ensisijaisesti kyseisen maan viranomaisiin, esimerkiksi maan lähimpään edustustoon. Suomen suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta avustaa maahantuloa koskevissa asioissa, sillä ne kuuluvat kohdemaan viranomaisten toimivaltaan.

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet koronapandemian johdosta asetettujen rajoitteiden purkamisesta neljässä vaiheessa 15.6.2020 alkaen. Lisätietoja löytyy tästä tiedotteesta (englanniksi). Qatarin myöntämän oleskeluluvan haltijat saavat palata asteittain maahan 1.8.2020 lähtien. Lisätietoja löytyy tästä tiedotteesta (englanniksi). Mikäli harkitset paluuta maahan ja oleskelulupasi on tällä välin erääntynyt, selvitä tarvittavat menettelyt paikallisviranomaisilta. Lisätietoja maahantuloluvasta (Exceptional Entry Permit) löytyy täältä. Maahan saapuvia koskee karanteenivelvoite joko kotona tai hotellissa lähtömaasta riippuen. 

Qatarin viranomaiset ovat tiedottaneet karanteeni- ja koronatestausvaatimuksesta seuraavasti: 

  • Qatarissa asuvat, jotka palaavat jostakin ns. ”vihreän listan” maista testataan maahan saapumisen yhteydessä. Heidän on allekirjoitettava kotikaranteenia koskeva sitoumus.  Kuudentena päivänä maahan saapumisen jälkeen henkilöltä edellytetään uusintatestiä.  
  •  Ns. vihreän listan kuulumattomista maista palaavat asukkaat asetetaan viikoksi omakustanteiseen hotellikaranteeniin. Hotellipaketti tulee varata ”Discover Qatar” –sivustolta.  Uusintatesti on pakollinen kuudentena päivänä ja hotellikaranteeni päättyy, kun henkilön tila Ehteraz-sovelluksessa muuttuu vihreäksi. 
  • Jos lähtömaassa on Qatarin terveysministeriön hyväksymiä Covid-19-testauskeskuksia, on matkustajan hankittava covid-19 testitodistus sieltä ennen matkaa. Tässä tilanteessa matkustajat voidaan vapauttaa maahantulon yhteydessä suoritettavasta testauksesta.  Todistus ei saa olla yli 48 h vanha. 

Qatarin viranaomaisten ohjeistus on luettavissa täältä (englanniksi). 

HUOM 18.12.2020 alkaen Suomi ei enää kuuluu ns. "vihreän listan" maihin, jolloin pakollinen karanteeni on oltava viranomaisten karanteenia varten hyväksymässä hotellissa. Lisätietoja hotelleista löytyy täältä

Lisätietoja matalan riskin maista, matkustus- ja paluuohjeista, Covid-19 testauksesta sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löytyy tästä tiedotteesta.

Bahrainin viranomaiset ottivat käyttöön lukuisia matkustus- ja maahantulorajoitteita 25.3.2020 alkaen. 4.9.2020 alkaen turistiviisumeita on jälleen myönnetty maahan saavuttaessa, mikä koskee myös Suomen kansalaisia. Maahan saavuttaessa tehdään Covid-19-testi, joka on ollut 21.7.2020 alkaen eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta maksullinen. Lisäksi maan viranomaiset saattavat edellyttää, että testi uusitaan 10. päivänä maahan saapumisen jälkeen.

Lisätietoja (englanniksi):

Qatar:
Metrash2-palvelu
Qatarin sisäministeriö
Qatarin sisäministeriön twitter-sivusto

Bahrain:
E-visa palvelu
Nationality, Passports and Residence

Lentoyhteydet Suomeen

Qatar Airwaysilla on viikottain suoria lentoja Dohasta Suomeen. Dohasta pääsee Helsinkiin myös vaihtoyhteyden kautta. Lisätietoja lentoyhteyksistä löytyy Qatar Airwaysin verkkosivuilta.

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä ja matkustaessa.

Qatarissa Dohan lentokentällä tulee käyttää kasvosuojusta sekä käsien desinfiointiainetta. Lisätietoja Dohan lentokentän määräyksistä löydät lentokentän verkkosivuilta.

Bahrainissa lentokenttä on toiminnassa ja lentoyhteyksiä mm. Eurooppaan on jatkettu, mistä on vaihtoyhteyden kautta mahdollista päästä Suomeen. Bahrainin lentokentän ohjeistus matkustajille löytyy täältä.

Liikkuminen

Qatarissa samassa autossa tai linja-autossa matkustavien henkilöiden määrään on asetettu rajoitteita. Kotoa poistuttaessa on asennettava ja otettava käyttöön EHTERAZ-mobiilisovellus 22.5.2020 alkaen.

Terveys

Qatarissa kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta ja hansikkaita sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin.  

Jos epäilet tartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Qatarin terveysministeriön Covid-19-puhelinpalvelunumero on: (+974) 16000.

Qatar käynnistänyt asukkaidensa koronarokotukset. Lisätietoa löydät terveysministeriön sivuilta (englanniksi). 

Bahrainissa kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin.  

Monet klinikat ja sairaalat tarjoavat maksullisia covid-19 -testejä Bahrainissa. Bahrainin Covid-19-puhelinpalvelunumero on: (+973) 444.

Palvelut

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet koronapandemian johdosta asetettujen rajoitteiden purkamisesta ml. palveluiden asteittaisesta avaamisesta neljässä vaiheessa 15.6.2020 alkaen. Lisätietoja löytyy tästä tiedotteesta (englanniksi) sekä terveysministeriön sivuilta.  Neljäs vaihe käynnistyi 1.9.2020 sisältäen mm. koulujen, moskeijoiden, museoiden, kuntosalien ja ravintoloiden asteittaisen avautumisen tietyin rajoituksin.

Qatar on tiukentanut rajoituksia 4.2.2021 alken liittyen esimerkiksi kokoontumisiin, ravintola-, hyvinvointi- ja urheilupalveluihin. Lisätietoa ajankohtaisista rajoituksista löydät Qatarin tiedotustoimiston verkkosivuilta

Bahrainissa viranomaiset ilmoittivat  lukuisista Covid 19 - varautumistoimista 9.4.2020 alkaen, joista osa on sittemmin purettu. Bahrainin viranomaiset ilmoittivat uusista rajoituksista 31.1.2021 alkaen kolmeksi viikoksi eteenpäin koskien koulujen etäopetusta sekä ravintolapalveluita. Lisätietoja saat esimerikiksi Bahrainin terveysministeriön Instagram-tililtä (englanniksi). 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

On huomioitava, että viranomaismääräysten rikkomisesta voi aiheutua koviakin sakko- tai vankeusrangaistuksia.

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Qatar:

Bahrain:

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suo-meen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.