Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Bahrainissa ja Qatarissa

Koronavirusuutiset Bahrainissa ja Qatarissa

Maahantulosäännökset

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi Bahrainin tai Qatarin lähimmästä edustustosta.

Maahantuloa koskevissa ongelmatilanteissa ole yhteydessä ensisijaisesti kyseisen maan viranomaisiin, esimerkiksi maan lähimpään edustustoon. Suomen suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta avustaa maahantuloa koskevissa asioissa, sillä ne kuuluvat kohdemaan viranomaisten toimivaltaan.

Qatar edellyttää matkaajilta ennakkorekisteröintiä Ehteraz-koronasovellukseen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sovellukseen tulee ladata henkilötietoja mm. rokotuksista sekä PCR-testituloksesta. 

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet täyden rokotussuojan saaneiden vierailijoiden pääsystä maahan 12.7.2021 alkaen. Lisätietoja maahan pääsyn edellytyksistä löydät paikallisen terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Visit Qatar sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi). Maahan saapuvia koskee karanteenivelvoite joko kotona tai hotellissa lähtömaasta riippuen.  Maahantulokaranteenista on luovuttu niiden matkustajien osalta, jotka ovat saaneet täyden rokotussuojan. Maahan saapuessa tulee esittää paikallisen viranomaisen hyväksymä rokotustodistus tai rokotuskortti. Kaikkien matkustajien tulee esittää lähtömaassa tehty negatiivinen Covid-19-testitulos, joka ei saa olla yli 72 h vanha. Lisätietoja karanteeni ja –testausvaatimuksista maahantulon yhteydessä löydät Qatarin terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ns. ”vihreän listan” kuulumattomista maista palaavat asukkaat asetetaan viikoksi omakustanteiseen hotellikaranteeniin. Hotellipaketti tulee varata ”Discover Qatar (Linkki toiselle verkkosivustolle)” –sivustolta.  Uusintatesti on pakollinen kuudentena päivänä ja hotellikaranteeni päättyy, jos uusintatestin tulos on negatiivinen ja henkilön tila Ehteraz-sovelluksessa on muuttunut vihreäksi. Lisätietoja löydät terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi). Suomi ei kuulu ns. ”vihreän listan” maihin, jolloin pakollinen karanteeni on oltava viranomaisten karanteenia varten hyväksymässä hotellissa. Lisätietoja hotelleista löydät "Discover Qatar" (Linkki toiselle verkkosivustolle)verkkosivustolta (englanniksi).

Lisätietoja matalan riskin maista, matkustus- ja paluuohjeista, Covid-19 testauksesta sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löytyy tästä tiedotteesta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Bahrainin viranomaiset ottivat käyttöön lukuisia matkustus- ja maahantulorajoitteita Covid-19-pandemian alkaessa. 4.9.2020 alkaen turistiviisumeita on jälleen myönnetty maahan saavuttaessa, mikä koskee myös Suomen kansalaisia.

Bahrainin viranomaiset ovat päivittäneet maahantulosäännöksiään 25.6.2021 alkaen. 10-päivän karanteenivelvoite koskee esimerkiksi kaikkia rokottamattomia matkaajia ja henkilöitä, joilla ei ole maan hyväksymää rokotustodistusta. Lisäksi matkustajien tulee esittää lähtömaassa tehty QR-koodilla varustettu negatiivinen Covid-19-testitulos, joka ei saa olla lähtömaasta riippuen yli 48 - 72h tuntia vanha. PCR-testivaatimus ei koske enää täyden rokotussuojan saaneita matkailijoita 3.9.2021 alkaen. Lisätietoja vapautuksesta löydät Bahrainin terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Bahrainiin saavuttaessa matkustajalta edellytetään kahta Covid-19-testiä. Ensimmäinen testi otetaan maahan saapuessa ja toinen testi otetaan kymmenentenä päivänä. 

Arabiemiirikuntien viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Arabiemiirikunnat ja Bahrain luopuvat matkustamiseen liittyvästä karanteenivelvoitteesta maiden välillä. Muutos koskee Arabiemiirikuntien ja Bahrainin asukkaita ja kansalaisia, jotka ovat saaneet täyden rokotussuojan. Rokotustodistus tulee esittää joko hyväksytyn rokotustodistuksen tai sovelluksen kautta (Arabiemiirikunnissa Al Hosn –sovellus, Bahrainissa Be Aware Bahrain –sovellus). Lisätietoja Arabiemiirikuntien ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi). 

Lisätietoja (englanniksi):

Qatar:
Metrash2-palvelu(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Qatarin sisäministeriö(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Qatarin sisäministeriön twitter-sivusto(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Bahrain:
E-visa palvelu(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Nationality, Passports and Residence(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lentoyhteydet Suomeen

Qatar Airwaysilla on viikottain suoria lentoja Dohasta Suomeen. Dohasta pääsee Helsinkiin myös vaihtoyhteyden kautta. Lisätietoja lentoyhteyksistä löytyy Qatar Airwaysin verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä ja matkustaessa.

Qatarissa Dohan lentokentällä tulee käyttää kasvosuojusta sekä käsien desinfiointiainetta. Lisätietoja Dohan lentokentän määräyksistä löydät lentokentän verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Bahrainissa lentokenttä on toiminnassa ja lentoyhteyksiä mm. Eurooppaan on jatkettu, mistä on vaihtoyhteyden kautta mahdollista päästä Suomeen. Bahrainin lentokentän ohjeistus matkustajille löytyy täältä.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Liikkuminen

Qatarissa samassa autossa tai linja-autossa matkustavien henkilöiden määrään on asetettu rajoitteita. Kotoa poistuttaessa on asennettava ja otettava käyttöön EHTERAZ-mobiilisovellus 22.5.2020 alkaen.

Terveys

Qatarissa kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta ja hansikkaita sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin.  

Jos epäilet tartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Qatarin terveysministeriön Covid-19-puhelinpalvelunumero on: (+974) 16000.

Qatar käynnistänyt asukkaidensa koronarokotukset. Lisätietoa löydät terveysministeriön sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (englanniksi). 

Bahrainissa kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin.  

Monet klinikat ja sairaalat tarjoavat maksullisia covid-19 -testejä Bahrainissa. Bahrainin Covid-19-puhelinpalvelunumero on: (+973) 444.

Palvelut

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet koronapandemian johdosta asetettujen rajoitteiden purkamisesta neljässä vaiheessa 28.5.2021 alkaen. Rajoitteiden purkamisen kolmas vaihe aloitetaan 9.7.2021. Rajoitusten purkaminen koskettaa muun muassa vapaa-ajan toimintoja, kokoontumisia, liike-elämää ja urheilua. Lisätietoja ajankohtaisista rajoituksista löydät terveysviranomaisten ilmoituksesta Qatarin terveysministeriön Twitteristä(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Qatarin tiedotustoimiston verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi). 

Bahrainin viranomaiset ovat ilmoittaneet palveluita koskevien rajoitusten purkamisesta 23.7.2021 alkaen.  Uusien säännösten mukaan rokottamattomilta on evätty pääsy sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin ja konferensseihin sekä elokuvateattereihin. Lisätietoja löydät Bahrainin terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (englanniksi).

Bahrainissa viranomaiset ilmoittivat lukuisista Covid-19-varautumistoimista 28.5.2021 alkaen. Rajoituksia on edelleen jatkettu. Rajoitukset koskevat laaja-alaisesti esimerkiksi kokoontumisia, palveluita ja koulujen etäopetusta. Lisätietoja saat Bahrainin terveysministeriön verkkosivuilta (Linkki toiselle verkkosivustolle)(englanniksi).  

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

On huomioitava, että viranomaismääräysten rikkomisesta voi aiheutua koviakin sakko- tai vankeusrangaistuksia.

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Qatar:

Bahrain:

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suo-meen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.