Koronavirusuutiset Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa

Koronavirusuutiset Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa

Päivitetty viimeksi 30.7.2020. Päivitämme tähän julkaisuun tietoa suomalaismatkailijoille. Argentiina, Paraguay ja Uruguay eivät tällä hetkellä ota vastaan matkailijoita. Voimassa on liikkumisrajoituksia, jotka saattavat vaihdella maiden sisällä. Tilanne ja rajoitukset saattavat myös muuttua nopeasti. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita. Vältä turhaa liikkumista, huolehdi käsihygieniasta ja pidä etäisyyttä muihin.

Paikallisviranomaisten ohjeita ja tiedotteita (espanjaksi):

Suosittelemme myös seuraamaan suurlähetystön Facebook-sivua.

 

Maahantulosäännökset

Argentiina

Maahan voivat matkustaa vain Argentiinan kansalaiset sekä ulkomaalaiset, joilla on oleskelupa Argentiinaan. Maahan saapuvien on vietettävä 14 vrk karanteenissa. Tuona aikana on käytettävä matkapuhelimeen ladattavaa COVID-19-sovellusta  Cuidar.

Väliaikaisia oleskelulupia ja matkailijoiden viisumeja, joiden voimassaolo on päättynyt 17.3.2020 jälkeen, on jatkettu useaan kertaan 30 vrk:lla. Uusi päätös on voimassa 17.8.2020 asti.

Lisätietoja:

Paraguay

Maahan voivat matkustaa vain Paraguayn kansalaiset sekä ulkomaalaiset, joilla on oleskelulupa Paraguayhin. Maahan saapuvien on vietettävä 14 vrk karanteenissa.

Maahanmuuttovirasto (Dirección General de Migraciones)on pidentänyt niiden viisumien tai muiden matkustuslupien voimassaoloa, joiden voimassaoloaika päättyi 13.3.2020 tai myöhemmin. Lisätietoja voi kysyä Maahanmuuttovirastosta.

Uruguay

Maahan voivat matkustaa Uruguayn kansalaiset sekä ulkomaalaiset, jotka ovat läpikulkumatkalla tai joilla on oleskelupa Uruguayhin. Ulkomaalaiset voivat hakea erityislupaa maahantuloa varten esimerkiksi työsopimuksen perusteella tai perheenyhdistämisestä johtuen. Voit hakea erityislupaa myös, jos sinulla on kiinteistöjä Uruguayssa. 

Maahan saapuvilta ulkomaalaisilta vaaditaan oleskeluluvan tai erityisluvan lisäksi myös matkavakuutus, joka kattaa tarvittaessa koronahoidon. Lisäksi on käytävä koronatestissä korkeintaan 72 h ennen Uruguayhin saapumista ja esitettävä testitulos, joka osoittaa, ettei matkustajalla ole tartuntaa. Jollei matkustajalla ole esittää testitulosta, on hänen käytävä testissä rajanylityspaikalla maahan saapuessa (esim. lentokentällä). Testin hinta on silloin noin 100 USD, ja matkustaja maksaa sen itse. Maahan saapuvien on joko käytävä uudelleen testissä seitsemäntenä päivänä maahan saapu­­­­­misesta tai pysyteltävä karanteenissa 14 vrk valitsemassaan paikassa.

Lisätietoja:

 

Liikkuminen

Argentiina

Muiden kuin yhdessä asuvien kokoontumiset kodeissa ja suljetuissa tiloissa on kielletty.

Ulkonaliikkumiskielto on tällä hetkellä voimassa 16.8.2020 asti seuraavilla alueilla:

  • Buenos Airesin kaupunki
  • 35 hallintoaluetta (partido) Buenos Airesin maakunnassa
  • Jujuyn maakunta
  • Atreucó, Catriló, Capital ja Toay (La Pampan maakunnassa)
  • Güer Aike (Santa Cruzin maakunnassa)

  • Río Grande (Tierra del Fuego, Antartádida e Islas del Atlántico Surin maakunnassa).

Ulkonaliikkumiskiellon aikana on sallittu vain välttämätön liikkuminen lääkkeiden, ruuan ja siivoustarvikkeiden hankkimiseksi. Muualla maassa liikkuminen on sallittua, mutta muihin on pidettävä 2 m etäisyyttä.

Rajoituksiin voi olla paikallisia poikkeuksia. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita.

Maan sisäistä, hallintorajat ylittävää liikennettä on rajoitettu eikä se toimi ilman poikkeuslupia.

 Tällä hetkellä kaikki maahan saapuvat ja maasta lähtevät lennot tarvitsevat erityisluvan. Osa eurooppalaisista lentoyhtiöistä, kuten esimerkiksi KLM ja Air France, on saanut avata viikoittaisia lentoja heinä–elokuulle. Hallituksen päätöksen mukaan varsinainen lipunmyynti kaupallisille matkustajalennoille alkaa 1.9.2020.

Jos sinulla on lentoliput pois Argentiinasta ja matkustusasiakirjasi ovat kunnossa eikä sinulla ole koronavirukseen liittyviä oireita, voit siirtyä lentokentälle ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta.

Kaikilla matkustajilla, jotka liikkuvat Buenos Airesin kansainväliselle lentokentälle Ezeizalle, tulee olla suurlähetystön allekirjoittama kirje. Jos sinun täytyy matkustaa lentokentälle, ole yhteydessä suurlähetystöön. Toimitamme tietosi Argentiinan ulkoministeriöön ja laadimme tarvitsemasi kirjeen.

Matkustajilla tulee olla kasvosuojain ja hanskat mukana lentokentällä. Varaudu siihen, että sinulta mitataan kuume lentokentän sisäänkäynnillä.

Lisätietoja:

Paraguay

Maassa siirryttiin 20.7.2020 ”älykkään karanteenin” 4. vaiheeseen, joka on voimassa 16.8.2020 asti. Pääkaupunki Asunciónissa sekä hallintoalueilla (departamento) Alto Paraná ja Central noudatetaan kuitenkin aiempia, 3. vaiheen rajoituksia 9.8.2020 saakka.

Liikkuminen on sallittu su–to klo 05–23 ja pe–la klo 05–00.

Lisätietoja: 

Uruguay

Liikkuminen maassa on sallittua. Muihin suositellaan pidettävän vähintään 1,5 m turvaväliä ja esimerkiksi jonoissa vähintään 2 m.

 

Terveys

Argentiina

Pääkaupungissa Buenos Airesissa kasvosuojan käyttäminen on pakollista muualla kuin yksityisissä tiloissa. Lisäksi jos samassa autossa on enemmän kuin yksi henkilö, tulee heidän käyttää suojaa.

Buenos Airesin provinssissa kasvosuojaa täytyy käyttää julkisessa liikenteessä, suljetuissa julkisissa tiloissa sekä autoissa, joissa kulkee enemmän kuin yksi henkilö.

Kasvosuoja voi olla itse tehty, mutta sen tulee peittää nenä, suu ja leuka.

Muualla maassa kasvosuojaimen käytössä voi olla provinssikohtaisia, erilaisia käytäntöjä.

Lisätietoja:

Paraguay

Kasvosuojan käyttö on pakollista julkisessa liikenteessä, suljetuissa tiloissa, yleisillä teillä sekä paikoissa, joissa muihin on mahdotonta pitää etäisyyttä.

Lisätietoja: 

Uruguay

Kasvosuojan käyttö on pakollista kaikissa julkisissa sisätiloissa, esimerkiksi kaupoissa, ostoskeskuksissa ja pankeissa. Kasvosuojaa tulee käyttää myös julkisessa liikenteessä taksit mukaan lukien. Alle 3-vuotiaiden ei tarvitse käyttää kasvosuojaa.

 

Palvelut

Argentiina

Palveluiden saatavuus vaihtelee provinssista toiseen. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita.

Paraguay

Palveluita on saatavilla rajoitetusti.

Lisätietoja: 

Uruguay

Palveluita on saatavilla, mutta rajoituksia on voimassa. Esimerkiksi ostoskeskuksissa, ravintoloissa ja kaupoissa  asiakasmääriä rajoitetaan tilojen koon mukaan.

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Argentiina

Karanteenimääräysten rikkomisesta voidaan määrätä vankeutta. Provinssikohtaisesti voidaan päättää muista rangaistuksista. Esimerkiksi Buenos Airesin kaupungissa kasvosuojan käyttämättä jättämisestä voidaan määrätä sakkoja.

Paraguay

Rajoitusten rikkomisesta voi seurata rangaistus.

Lisätietoja: 

Uruguay

Montevideossa voidaan määrätä sakkoja henkilöille, jotka eivät käytä kasvosuojaa julkisessa liikenteessä.

 

Edustuston asiakaspalvelu

Vastaanottomme suurlähetystössä on toistaiseksi suljettu. Palvelemme ensisijaisesti sähköpostitse: sanomat.bue@formin.fi 

Puh. +54 911 5177 4312 (ma–to 9–16, pe 9–13)

Voit ottaa yhteyttä myös kunniakonsulaatteihin Argentiinassa tai Paraguayssa tai kunniapääkonsulaattiin Uruguayssa.

Kun edustusto on suljettu, voit hätätapauksissa olla yhteydessä ulkoministeriön päivystykseen: +358 9 1605 5555 tai paivystys.um@formin.fi.

 

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

 

Suomen viranomaisten ohjeita matkailijoille