Koronavirustilanne Sveitsissä ja Liechtensteinissa

Koronavirustilanne Sveitsissä ja Liechtensteinissa

Koko Sveitsissä on voimassa kasvosuojainpakko sisätiloissa ja ulkona silloin kun 1,5 metrin etäisyyttä ei pystytä ylläpitämään, esim. julkisen liikenteen pysäkeillä. Viimeisen kahden viikon aikana korkean riskin maissa käyneet joutuvat kymmeneksi vuorokaudeksi karanteeniin, josta voi kuitenkin vapautua negatiivisella Covid19-testillä 7 vuorokauden päästä. Kaikilta maahan lentäen saapuvilta henkilöiltä (poislukien alle 12-vuotiaat) edellytetään 8.2.2021 alkaen negatiivista ennakkoon tehtyä PCR-testiä. Lisäksi kaikkien maahansaapuvien tulee täyttää sähköinen yhteystietolomake. Kokoontumiset on rajoitettu viiteen henkeen niin sisä- kuin ulkotiloissa, ja muut kuin elintarvikkeita myyvät kaupat on suljettu. Ravintolat, baarit, liikuntatilat (poislukien laskettelukeskukset) ja museot pysyvät edelleen suljettuna ja etätyö on pakollista kaikille joille se on mahdollista. Nämä rajoitukset ovat voimassa ainakin helmikuun loppuun. Kantonit voivat asettaa myös tiukempia rajoituksia alueellaan. Liechtensteinin tiedot löydät uutisen alaosasta.

Maahantulosäännökset

Sveitsin ajantasaiset maahantulosäännökset löytyvät maahantuloviranomaisen sivulta.

Kaikilta maahan lentäen saapuvilta henkilöiltä (poislukien alle 12-vuotiaat lapset) edellytetään 8.2.2021 alkaen negatiivinen ennakkoon tehty PCR-testi. Lisäksi kaikkien maahansaapuvien tulee täyttää sähköinen yhteystietolomake.

Keskusterveysviranomainen BAG päivittää sivuilleen maalistaa niistä korkeamman tautiriskin maista, joista saapuvat joutuvat karanteeniin. Karanteenista voi kuitenkin vapautua seitsemän vuorokauden kuluttua negatiivisella Covid19-testillä.

Liikkuminen

Terveysviranomaisen BAGin sivulta löytyy myös ajantasaiset tiedot rajoituksista maan sisällä liikuttaessa.

Terveys

Sveitsin terveydenhuollon kapasiteetti on riittänyt koko epidemia-ajan. Terveysviranomaisen BAGin sivulta löytyy ohjeet, miten toimia jos tuntee olonsa sairaaksi.

Koronainfopuhelin +41 58 463 00 00 vastaa klo 6-23.

BAGin sivulta löytyy tietoa myös rokotuksista.

Rokotustietoa kantoneittain:

https://foph-coronavirus.ch/vaccination/when-can-i-be-vaccinated/#cantons

​​​​​

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kokoontumis- ja maahantulorajoitusten sekä karanteenimääräysten rikkomisesta on säädetty tuntuva sakkorangaistus.

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön asiakaspalvelu on avoinna ennakkovarauksella torstaisin. 

Ajanvaraus sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.

Suurlähetystörakennuksessa on noudatettava ohjeita etäisyyksien pidosta, käsihygieniasta ja odotushuoneen maksimihenkilömäärästä sekä käytettävä maskia.

Palvelemme sähköpostitse osoitteessa info.bern@formin.fi ja puhelimitse klo 9-12.

Huomioithan, ettei suurlähetystö voi ottaa kantaa yksittäisiin matkustustilanteisiin.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

Liechtenstein

Liechtenstein noudattaa pitkälti Sveitsin rajoituksia. Raja Sveitsiin on ollut auki koko pandemian ajan.

Jos olet matkustamassa Liechtensteiniin, tarkista viimeisin tilanne ruhtinaskunnan viralliselta verkkosivulta.