Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirustilanne Sveitsissä ja Liechtensteinissa

Koronavirustilanne Sveitsissä ja Liechtensteinissa

Tästä uutisesta löydät linkit Sveitsin rajoituksiin. 13.9. alkaen rokotustodistusta vaaditaan monissa sisätiloissa (esim. ravintoloissa, museoissa, teattaerissa ja liikuntatiloissa). Maanantaista 20.9. alkaen rokottamattomilta/koronataudista toipumattomilta maahansaapujilta edellytetään rajalla negatiivinen ennakkotesti ja toinen omakustanteinen testi 4-7 päivää maahantulosta. Liechtenstein noudattaa pitkälti Sveitsin rajoituksia. Maan tiedot löydät uutisen alaosasta.

Maahantulosäännökset

Sveitsin ajantasaiset maahantulosäännökset löytyvät maahantuloviranomaisen sivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Lentäen maahan saapuvilta henkilöiltä edellytetään pääsääntöisesti koronatodistus (todistus kahdesta rokotuksesta, sairastetusta koronataudista tai negatiivisesta ennakkotestistä). Maanantaista 20.9. alkaen rokottamattomilta/koronataudista toipumattomilta maahansaapujilta edellytetään myös maarajoilla negatiivinen ennakkotesti ja toinen omakustanteinen testi 4-7 päivää maahantulosta ja toimittaa testitulos sakon uhalla kantoniviranomaisille. Lisäksi kaikkien maahansaapuvien tulee täyttää sähköinen yhteystietolomake(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lisätietoa testivaatimuksista ja poikkeuksista löytyy terveysviranomaisen sivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Keskusterveysviranomainen BAG päivittää sivuilleen maalistaa niistä korkeamman tautiriskin maista, joista saapuvat joutuvat karanteeniin(Linkki toiselle verkkosivustolle). Karanteenista voi kuitenkin vapautua seitsemän vuorokauden kuluttua negatiivisella Covid19-testillä.

Liikkuminen

Terveysviranomaisen BAGin sivulta löytyy myös ajantasaiset tiedot rajoituksista maan sisällä(Linkki toiselle verkkosivustolle) liikuttaessa.

Terveys

Sveitsin terveydenhuollon kapasiteetti on riittänyt koko epidemia-ajan. Terveysviranomaisen BAGin sivulta löytyy ohjeet, miten toimia jos tuntee olonsa sairaaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Koronainfopuhelin +41 58 463 00 00 vastaa klo 6-23.

BAGin sivulta löytyy tietoa myös rokotuksista ja testeistä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Rokotustietoa kantoneittain:

https://foph-coronavirus.ch/vaccination/when-can-i-be-vaccinated/#cantons(Linkki toiselle verkkosivustolle)

​​​​​Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kokoontumis- ja maahantulorajoitusten sekä karanteenimääräysten rikkomisesta on säädetty tuntuvia sakkorangaistuksia.

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön asiakaspalvelu on avoinna ennakkovarauksella pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin. Ajanvaraus sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Suurlähetystörakennuksessa on noudatettava ohjeita etäisyyksien pidosta, käsihygieniasta ja odotushuoneen maksimihenkilömäärästä sekä käytettävä maskia.

Palvelemme sähköpostitse osoitteessa info.bern@formin.fi ja puhelimitse klo 9-12.

Huomioithan, ettei suurlähetystö voi ottaa kantaa yksittäisiin matkustustilanteisiin.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

Liechtenstein

Liechtenstein noudattaa pitkälti Sveitsin rajoituksia. Raja Sveitsiin on ollut auki koko pandemian ajan.

Jos olet matkustamassa Liechtensteiniin, tarkista viimeisin tilanne ruhtinaskunnan viralliselta verkkosivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle).