Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »

Koronavirustilanne Saksassa

Tältä sivulta löydät tärkeimmät Saksan ja Suomen viranomaisten linkit liittyen rajoituksiin koronapandemian aikana.

Päivitetty 4.3.2022

Maahantulosäännökset Saksassa

3. maaliskuuta 2022 lähtien mitään maita tai alueita ei määritellä enää korkean riskin alueeksi Saksassa. Tämä tarkoittaa, että Suomesta Saksaan matkustavien ei enää pidä täyttää digitaalista maahantuloilmoitusta (digitale Einreiseanmeldung).

Otathan huomioon, että Saksaan matkustavia koskee tällä hetkellä 3G-säännöt (rokotettu, parantunut tai testattu, PCR- tai Antigen-testi). Alle 12-vuotiaiden lasten ei pidä näyttää todistuksia. 

Matkustajan tulee ennen matkaansa tutustua Saksan viranomaisten ohjeisiin yksityiskohtaisemman ja ajantasaisen tiedon saamiseksi. Tarkista aina viimeisimmät tiedot rajoituksista Saksan viranomaisten sivuilta.

Saksan kautta Suomeen tai muuhun maahan lentäen tehtävään matkaan liittyvät säännöt on tärkeää selvittää matkan toteuttavalta lentoyhtiöltä, sekä siltä lentokentältä, jonka kautta aikoo matkustaa. 

Saksan viranomaisten ohjeet verkossa maahantulosta Saksaan

Matkustaminen Saksasta Suomeen

Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen joulukuun lopulla palautettu sisärajavalvonta päättyi 31.1.2022. Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin aluehallintovirastojen tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista ja tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä.

Kaikille Suomeen saapuville suositellaan ennakkotestiä 48 tuntia ennen Suomeen saapumista sekä kotitestausta maahantulon jälkeen.

Suosituksen lisäksi kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat terveysturvallisuustoimet. Velvollisuudet koskevat vuonna 2006 tai aiemmin syntyneitä. Terveysturvallisuustoimilla tarkoitetaan velvollisuutta esittää todistuksia tai osallistua koronatestiin. Maahantulon yhteydessä Suomessa tehtävät koronavirustestit ovat pakollisia.

Koronatestiä maahan tullessa ei tarvitse tehdä, jos

Koronatesti tulee tehdä 3–5 päivää saapumisen jälkeen, jos

  • matkustajalla on todistus hyväksyttävän koronarokotussarjan 1. annoksesta tai
  • matkustajalla ei ole em. todistuksia, mutta matkustajalla on todistus enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisesta koronatestistä.

Koronatesti tulee tehdä Suomeen saapuessa ja 3–5 päivää saapumisen jälkeen, jos

  • matkustajalla ei ole mitään em. todistuksista.

Suomeen saapumisen jälkeen tehtävän koronavirustestin voi varata ajan FINENTRY-palvelusta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lisäksi omikron-riskimaista saapuville matkustajille on määrätty pakolliset terveystarkastukset. Jos riskimaasta Suomeen saapuvalla on esittää korkeintaan 48 tuntia vanha todistus koronatestin negatiivisesta tuloksesta, ei pakolliseen terveystarkastukseen tarvitse osallistua.

Tarkemmat ohjeet terveysturvallisuustoimista | THL(Linkki toiselle verkkosivustolle)

On syytä huomata, että rajaviranomaiset (Linkki toiselle verkkosivustolle)päättävät matkustajien maahantulosta.

Liikkumisrajoitukset

Saksassa on laajasti käytössä koronapassi, jolla todistetaan rokotus,- testaus- tai parantumisstatus. Osavaltiosta riippuen matkustajaa voidaan velvoittaa näyttämään ns. 3G, 2G tai 2G+-todistus esimerkiksi kulttuuritapahtumissa, julkisessa liikenteessä, ravintoloissa tai myymälöissä. Voi tarkistaa oman osavaltiosi voimassaolevat säännöt täältä.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko Saksassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa on FFP2- tai ns. kirurginmaskien käyttäminen pakollista. Yleinen maskipakko koskee myös kaupunkien keskustoja ja julkisia paikkoja, joissa minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi kasvosuojainta tulee käyttää kauppojen edessä ja pysäköintialueilla. Lisäksi eri osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä.

Lisätietoja:
Eri osavaltioiden sivustot liittyen koronaviruksen ja rajoituksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi)
Saksan ulkoministeriö: Tietoja maahansaapumisen rajoituksista ja karanteenisäännöistä (englanniksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Etäisyys- ja hygieniasäännöt

Saksassa on voimassa osavaltiosta riippuen erilaisia etäisyys- ja hygieniasääntöjä.  Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja parkkipaikoilla sekä kaupunkien keskustoissa ja julkisilla paikoilla silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä.

Osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä. Tarkista oman alueesi tilanne paikallisten viranomaisten sivuilta. Maskin on peitettävä suu ja nenä. Lisätietoja osavaltioiden omilla verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (saksaksi).

Saksalla on oma koronasovellus Corona Warn App(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tartuntaketjujen jäljittämiseksi. Sovelluksen ovat kehittäneet hallituksen valtuuttamat ohjelmistokehittäjät SAP ja Deutsche Telekom. Sovellus on vapaaehtoinen ja perustuu hajautettuun tietojen säilytykseen.

Matkailijan on mahdollista päästä tarvittaessa hoitoon. Matkailijan tulee pitää mukanaan eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja huolehtia, että matkustajavakuutus on voimassa.  

Jos epäilee koronavirustartuntaa itsellään, tulee ensiksi kääntyä puhelimitse oman lääkärin puoleen tai soittaa päivystysnumeroon 116117 (Der ärztliche Bereitschaftsdienst).

Muita tärkeitä yhteystietoja ja neuvontapuhelimia:

Lisätietoja:

Rangaistukset rajoitusten rikkomisesta

Saksassa eri osavaltioissa on voimassa erilaisia rajoitusten rikkomisesta seuraavia sakkorangaistuksia. Esimerkiksi etäisyyssääntöjen tai kasvosuojainten käyttöön liittyvien sääntöjen rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset julkisissa palveluissa

Julkisten palveluiden rajoituksista päätetään osavaltiotasolla. Muista tarkistaa voimassaolevat säännöt oman osavaltiosi verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Rokotetuille ja parantuneille on linjattu lukuisista rajoitusten helpotuksista.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Lisätietoja

Linkit Saksan viranomaisten sivuille

Saksan viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Linkit Suomen viranomaisten sivuille 

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Asiakaspalvelu

Berliinin suurlähetystö sekä Frankfurtin ja Hampurin kunniakonsulaatit ottavat asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Asiakkaan on syytä huomioida voimassa oleva kasvosuojainpakko julkisessa liikenteessä saapuessaan ennalta varattuna aikana asiakaspalvelupisteeseen. Kasvosuojainta on käytettävä myös asiakaspalvelutilanteessa.

Berliinin suurlähetystö

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suurlähetystö, Berliini
Rauchstr. 1, 10787 Berlin
Puh: (030) 5050 30
Sähköposti: info.berlin[at]formin.fi

Hampurin kunniakonsulaatin kansalaispalvelupiste

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ditmar-Koel-Str. 6, 20459 Hampuri
Puh: (040) 3570 5977
Faksi: (040) 3570 5978
Sähköposti: info.hamburg[at]formin.fi 

Frankfurtin kunniakonsulaatti

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Puhelinpalveluaika konsuliasiakkaille: ma-to klo 9-10 

c/o CMS Hasche Sigle
Neue Mainzer Str. 2-4
60311 Frankfurt am Main
Puh:  (069) 9794 69 33
Faksi: (069) 9794 69 34
Sähköposti: HonorarkonsulFinnlandFrankfurt[at]t-online.de

Lisätietoja: Asiakaspalvelu Berliinissä, Frankfurtissa ja Hampurissa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tee matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.