Koronavirustilanne Saksassa

Koronavirustilanne Saksassa

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa sekä silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä. Uudet koko Saksaa koskevat julkisen elämän rajoitukset ovat voimassa 2.11.2020 alkaen marraskuun loppuun asti. Saksa lisäsi 17.10.2020 Pohjanmaan riskialueeksi.

Maahantulosäännökset

Saksa luopui 15.6. alkaen koronapandemian vuoksi asetetuista sisärajatarkastuksista. EU- ja Schengen-maista sekä Iso-Britanniasta saapuvilta ei  lähtökohtaisesti vaadita perusteltua maahantulosyytä eikä heitä velvoiteta karanteeniin, jollei maiden tai alueiden tautitilanne ylitä asetettua raja-arvoa 50 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 7 vuorokauden aikana*.  Mikäli tartuntakehitys muuttuu, tilannetta arvioidaan uudelleen. Viranomaiset kuitenkin suosittelevat edelleen välttämään ei-välttämätöntä matkustamista myös EU- ja Schengen-maiden sisällä.

* Saksa lisäsi Pohjanmaan riskialueeksi 17.10.2020 alkaen.  Matkustusvaroituksen mukaan Saksa kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Pohjanmaalle alueen korkeiden tartuntalukujen vuoksi. Suomesta voi saapua Saksaan ilman rajoituksia lukuun ottamatta Pohjanmaata. Suomessa voimassa olevien matkustusrajoitusten ja karanteenimääräysten vuoksi Saksan ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Suomeen. 

Riskialueilta saapuvien maahantulijoiden tulee Saksassa hakeutua koronatestiin ja jäädä suoraan omaehtoiseen karanteeniin kyseisessä osavaltiossa voimassa olevien määräysten mukaisesti ja muutoin kuin lentäen saapuneiden ilmoittautua paikallisille terveysviranomaisille.

Matkustajan tulee ennen matkaansa tutustua Saksan viranomaisten ohjeisiin yksityiskohtaisemman ja ajantasaisen tiedon saamiseksi. Tarkista aina viimeisimmät tiedot rajoituksista Saksan viranomaisten sivuilta.

Saksan kautta Suomeen tai muuhun maahan lentäen tehtävään matkaan liittyvät säännöt on tärkeää selvittää matkan toteuttavalta lentoyhtiöltä, sekä siltä lentokentältä, jonka kautta aikoo matkustaa. 


Saksan viranomaisten ohjeet verkossa maahantulosta Saksaan

Saksan matkustusvaroitus

Saksan yleinen matkustusvaroitus päättyi 30.9.2020, ja 1.10.2020 alkaen tilanne arvioidaan kunkin maan osalta erikseen yksilöllisen riskiarvioiden perusteella. Matkustusvaroituksen mukaan tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään maihin ja alueille, jotka on määritelty riskialueiksi. Saksa lisäsi Pohjanmaan riskialueeksi 17.10.2020 alkaen. Tarkista Robert Koch -instituutin sivuilta ajankohtainen lista riskialueista

Lisätietoja Saksan ulkoministeriön sivuilla:  
Reisewarnungen anlässlich der COVID-19-Pandemie (saksaksi)
Finnland: Reise- und Sicherheitshinweise (saksaksi)

Lista riskialueista Robert Koch -instituutin sivuilla: Risikogebiete (saksaksi)

Liikkuminen

Etäisyysrajoitus on voimassa toistaiseksi: toisiin ihmisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. 

Kasvosuojaimien käyttöpakko on voimassa koko Saksassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa sekä silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä esimerkiksi lentokentillä tai kouluissa.

Riskialueilta saapuvan on jäätävä karanteeniin Saksaan saavuttuaan, kunnes hänellä on osoittaa negatiivinen koronatestitulos. Matkustajan tulee tutustua kohdeosavaltion karanteenimääräyksiin ennen matkaansa.Matkustajan tulee tutustua kohdeosavaltion karanteenimääräyksiin ennen matkaansa.

Lisätietoja:
Eri osavaltioiden sivustot liittyen koronaviruksen ja rajoituksiin (saksaksi)
Saksan ulkoministeriö: Tietoja maahansaapumisen rajoituksista ja karanteenisäännöistä (englanniksi)

Terveys

Saksassa on voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt. Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisinä. Toisiin on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys. Kasvosuojaimien käyttöpakko on koko maassa voimassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa sekä silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan. Lisäksi suositellaan säännöllistä tuuletusta sekä koronasovelluksen käyttöä.

Osavaltioilla voi olla maskin käyttöä koskevia täydentäviä sääntöjä. Tarkista oman alueesi tilanne paikallisten viranomaisten sivuilta. Maskin on peitettävä suu ja nenä. Kangasmaski tai huivikin täyttää vaatimuksen. Lisätietoja osavaltioiden omilla verkkosivuilla (saksaksi).

Saksan koronasovellus Corona Warn App tartuntaketjujen jäljittämiseksi julkaistiin 16.6. Sovelluksen ovat kehittäneet hallituksen valtuuttamat ohjelmistokehittäjät SAP ja Deutsche Telekom. Sovellus on vapaaehtoinen ja perustuu hajautettuun tietojen säilytykseen.

Matkailijan on mahdollista päästä tarvittaessa hoitoon. Matkailijan tulee pitää mukanaan eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja huolehtia, että matkustajavakuutus on voimassa.  

Jos epäilee koronavirustartuntaa itsellään, tulee ensiksi kääntyä puhelimitse oman lääkärin puoleen tai soittaa päivystysnumeroon 116117 (Der ärztliche Bereitschaftsdienst).

Muita tärkeitä yhteystietoja ja neuvontapuhelimia:

 • Saksan riippumaton potilasneuvonta: 0800 011 77 22 (saksaksi, turkiksi, venäjäksi ja arabiaksi)
 • Saksan terveysministeriön kansalaispuhelin: 030 346 465 100 (saksaksi)
 • Julkishallinnon asiakaspalvelu: 115 / www.115.de (saksaksi)
 • Viittomakielinen videoneuvontapalvelu kuuroille ja kuulovammaisille: www.gebaerdentelefon.de/bmg (saksaksi)
 • Neuvontapalvelu kuuroille ja kuulovammaisille - per Fax: 030 340 60 66 07 und per Mail: info.deaf@bmg.bund.de tai info.gehoerlos@bmg.bund.de (saksaksi)
 • Voit tarkistaa asuinpaikan perustella, minkä terveysviraston vastuualueelle kuulut: https://tools.rki.de/plztool/ (saksaksi)
 • Osavaltioiden korona-neuvontapuhelimet (saksaksi)

Lisätietoja:

Rangaistukset rajoitusten rikkomisesta

Saksassa eri osavaltioissa on voimassa erilaisia rajoitusten rikkomisesta seuraavia sakkorangaistuksia. Esimerkiksi etäisyyssääntöjen tai kasvosuojainten käyttöön liittyvien sääntöjen rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset julkisissa palveluissa

Liittokansleri Merkel ja Saksan osavaltioiden pääministerit päättivät 28.10.2020 seuraavista koko Saksaa koskevista julkisen elämän rajoituksista, jotka ovat voimassa 2.11.2020 alkaen marraskuun loppuun asti:

 • Yhteensä enintään 10 henkilöä kahdesta kotitaloudesta kerrallaan saa tavata toisiaan julkisessa tilassa.
 • Ravintolat, baarit, klubit ja vastaavat suljetaan. Aterioiden kotiinkuljetus ja nouto ovat sallittuja.
 • Kulttuuripaikat kuten teatterit, elokuvateatterit ja konserttitalot suljetaan.
 • Urheilupaikat, kuntosalit ja uimahallit suljetaan.
 • Kauneushoitolat, hierojien vastaanotot, tatuointistudiot ja vastaavat suljetaan. Kampaamot pysyvät auki.
 • Saksan sisäistä matkailua ja vierailua sukulaisten luona on vältettävä.
 • Majoituksen tarjoaminen turismitarkoituksessa on kielletty. Majoitusta voidaan tarjota vain välttämättömiin työmatkoihin.
 • Koulut ja päiväkodit pysyvät auki.
 • Kaupat ja supermarketit pysyvät auki.

Lisätietoja
Saksan liittohallitus: 
Beschluss von Bund und Länder zur Bekämpfung der Coronavirus-Pandemie 28.10.2020 (saksaksi) 
Tietoja koronatoimenpiteistä (saksaksi)

Linkit Saksan ja Suomen viranomaisten sivuille

Saksan viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

 Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Asiakaspalvelu

Berliinin suurlähetystö sekä Frankfurtin ja Hampurin kunniakonsulaatit ottavat asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella. Asiakkaan on syytä huomioida voimassa oleva kasvosuojainpakko julkisessa liikenteessä saapuessaan ennalta varattuna aikana asiakaspalvelupisteeseen. Kasvosuojainta on käytettävä myös asiakaspalvelutilanteessa.

Passin toimitusaika edustustoon on n. kaksi viikkoa, pikatoimituksena passi on pääsääntöisesti edustustossa kolmen työpäivän jälkeen hakemuksen jättämisestä. Valmis passi/henkilökortti postitetaan asiakkaalle kirjattuna kirjeenä.

Oleskeluoikeuden (esim. oleskeluluvan tai viisumin) jatkamiseksi Saksassa tulee kääntyä Saksan viranomaisten puoleen (Ausländerbehörde).

Suomessa oleskeluluvan jatkoa voi hakea vain Maahanmuuttovirastolta.

Berliinin suurlähetystö

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.

Suurlähetystö, Berliini
Rauchstr. 1, 10787 Berlin
Puh: (030) 5050 30
Sähköposti: info.berlin[at]formin.fi

Hampurin kunniakonsulaatin kansalaispalvelupiste

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.

Ditmar-Koel-Str. 6, 20459 Hampuri
Puh: (040) 3570 5977
Faksi: (040) 3570 5978
Sähköposti: info.hamburg[at]formin.fi 

Frankfurtin kunniakonsulaatti

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella. Varaus tehdään ajanvarausjärjestelmän kautta.
Puhelinpalveluaika konsuliasiakkaille: ma-to klo 9-10 

c/o CMS Hasche Sigle
Neue Mainzer Str. 2-4
60311 Frankfurt am Main
Puh:  (069) 9794 69 33
Faksi: (069) 9794 69 34
Sähköposti: HonorarkonsulFinnlandFrankfurt[at]t-online.de

Lisätietoja: Asiakaspalvelu Berliinissä, Frankfurtissa ja Hampurissa

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.