Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Ruotsissa

Koronavirusuutiset Ruotsissa

Ruotsi siirtyy rajoitusten purkamissuunnitelman neljänteen vaiheeseen 29.9., jolloin yleisten kokoontumisten, yleisötilaisuuksien sekä ravintola-alan rajoitukset poistuvat.

Maahantulosäännökset

Maahantulorajoitukset Pohjoismaiden osalta on poistettu 31.5. alkaen. Pohjoismaista Ruotsiin matkustaessa ei tarvitse enää esittää negatiivista koronatestitodistusta.

EU/ETA maista saavuttaessa Ruotsi vaatii yhä negatiivisen koronatestituloksen ulkomaan kansalaisilta. Tämä vaatimus on voimassa 31.10. saakka. Kolmansista maista tulevien maahantulorajoitukset ovat voimassa 31.10. saakka. Vaatimus koskee kaikkia ulkomaan kansalaisia jotka saapuvat Ruotsiin, lukuun ottamatta alle 18-vuotiaita, Ruotsissa asuvia, tavarakuljetuksia sekä ihmisiä, jotka matkustavat pakottavista perhesyistä. Testitulos saa olla korkeintaan 48 tuntia vanha. 

Kaikkien maahan saapuvien, 6-vuotiaiden tai sitä vanhempien,  tulee tehdä PCR-testi maahan saavuttuaan. Suositus koskee kaikkia Pohjoismaiden ulkopuolelta maahan saapuvia, myös Ruotsin kansalaisia. Testi tulee tehdä riippumatta siitä, onko oireita tai ei. Lisäksi seitsemän päivän ajan maahan saapumisesta tulee pysytellä kotona ja välttää kontakteja. 

Lisätietoja:

Poliisiviranomainen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Regeringskansliet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Folkhälsomyndigheten(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Sisärajatarkastuksia voidaan suorittaa sekä Ruotsiin saavuttaessa että maasta lähdettäessä. Ruotsin poliisi suosittelee pitämään aina mukana passia tai kansallista henkilökorttia. Pohjoismaiden kansalaisten osalta riittää ajokortti. Henkilön täytyy kuitenkin tarvittaessa pystyä todistamaan kansalaisuutensa.

Lisätietoja:

Polisen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Regeringskansliet (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Lista niistä maista, joihin matkustamista Ruotsista suositellaan välttämään löytyy Ruotsin ulkoministeriön verkkosivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Liikkuminen

Oireettomat henkilöt saavat matkustaa Ruotsissa vapaasti.

Lisätietoja:

Krisinformation.se(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  (ruotsi)

Suositukset koskien rajoituksia käyttää julkista liikennettä poistettiin 29.10.2021.

Lisätietoja:

Krisinformation.se(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Regeringskansliet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Ruotsi siirtyy rajoitusten purkamissuunnitelman neljänteen vaiheeseen 29.9., jolloin yleisten kokoontumisten, yleisötilaisuuksien sekä ravintola-alan rajoitukset poistuvat. Myös etätyösuositus päättyy.

Kaikki ajankohtaiset rajoitukset löytyvät Krisinformation.se-sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lisätietoja:

Polisen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Karanteeniin kehotetaan ihmisiä, jotka tuntevat itsensä sairaaksi. Tällöin tulee pysyä kotona seitsemästä 21 päivään riippuen siitä, onko kyseessä todettu covid-19, kuinka vakavat oireet ovat ja kuinka paljon tulee kosketuksiin riskiryhmien kanssa. Myös terveitä aikuisia, joiden kanssa samassa taloudessa asuvalla on todettu covid-19-tartunta, ohjeistetaan pysyttelemään kotona viikon ajan. Yleinen suositus on pitää kahden metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.t

Lisätietoja:

Vårdguiden 1177.se(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Terveys

Ruotsin kansanterveysviranomaisen Folkhälsomyndighetenin ohjeistus covid-19-viruksen ennaltaehkäisyyn on: Pysy kotona, jos olet sairas; pese kädet usein ja käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi; yski ja aivasta kyynärtaipeeseen; vältä silmien, nenän ja suun koskettelua; pidä 1–2 metriä etäisyyttä toisiin ihmisiin. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan välttämään sosiaalisia kontakteja.

Ajankohtainen tieto vaatimuksesta käyttää kasvomaskia lennolla Ruotsiin tulee tarkistaa lentoyhtiöiden verkkosivuilta. Yleistä suositusta käyttää kasvomaskia ei ole. 

Lisätietoja:

Krisinformation.se(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Terveydenhuollon kapasiteetti on joillain hallintoalueilla siirtynyt valmiustilaan ja kiireettömiä hoitoja siirretään myöhemmäksi, mutta sairaanhoidon tilanne on viranomaisten mukaan kuormituksesta huolimatta vakaa.

Ruotsissa tilapäisesti käymässä olevat toisen Pohjoismaan kansalaiset saavat tarvittaessa välttämättömän lääkärinhoidon, niin kuin maassa pysyvästi asuvatkin. Kaikille matkustajille suositellaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista, jonka saa maksutta Kelasta.

Palvelut

Ravintoloissa pöytäseurueen enimmäiskoko on kahdeksan henkilöä. 

Lisätietoja:

Krisinformation.se(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Folkhälsomyndigheten (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Folkhälsomyndigheten(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Regeringskansliet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Tilapäinen pandemialaki

Ruotsissa astui voimaan tilapäinen pandemialaki 10.1.2021. Pandemialainsäädäntö mahdollistaa tarvittaessa esimerkiksi kauppakeskuksien ja muiden toimintojen sulkemisen. Laki on voimassa 31.1.2022 asti.

Lisätietoja:

Regeringskansliet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Kansalliset ohjeet

Rokotusta suositellaan. Aikuisia, jotka eivät ole ottaneet rokotetta suositellaan pitämään etäisyyttä muihin. Vältä erityisesti läheistä kontaktia riskiryhmiin kuuluvien tai yli 70-vuotiaiden henkilöiden kanssa.

Lisätietoja:

Folkhälsomyndigheten (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Suurin osa rajoituksista on esitetty viranomaisohjeiden ja -suositusten muodossa. 

Poliisi voi hajoittaa julkisen kokoontumisen, jolla ei ole lupaa.

Lisätietoja:

Krisinformation.se(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Polisen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(ruotsi)

Folkhälsomyndigheten (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Regeringen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (ruotsi)

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön puhelinvaihde ja konsulaatin asiakaspalvelu on ruuhkautunut. Lue ennen yhteydenottoasi suurlähetystön ja ulkoministeriön kotisivuilla julkaistut uutiset sekä sosiaalisen median kanavien päivitykset, joista saat vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Ota konsulaattiin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse: consular.tuk@formin.fi. Jos asiasi on kiireellinen, voit ottaa konsulaattiin yhteyttä puhelimitse ma–pe klo 9–12: +46 8 676 6700.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi otamme asiakkaita vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Aikoja voi varata suurlähetystön verkkosivulla. Ajanvarauksia ei oteta vastaan puhelimitse.

Henkilöitä, joilla on kiireellinen tarve hankkia passi tai henkilökortti, pyydetään lukemaan ohjeet etukäteen verkkosivulta ja hankkimaan personbevis Skatteverketistä asiointikäynnille mukaan otettavaksi.

Koronavirusepidemian takia Suomi on keskeyttänyt muiden Schengen-maiden tavoin tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa välittömästi 19.3. alkaen toistaiseksi.

Suomen suurlähetystö, Tukholma: Yhteystiedot, ajanvaraus ja aukioloajat  (avautuu uuteen ikkunaan)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.