Koronavirusuutiset Perussa

Koronavirusuutiset Perussa

Peruun maaliskuussa julistettu hätätila koronavirustilanteen hallitsemiseksi jatkuu 30. marraskuuta asti. Karanteenirajoituksia on purettu 20.9. Maan rajat pysyvät toistaiseksi suljettuina, joka tarkoittaa ilma-, meri- ja maanteitä. Perussa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia pyydetään seuraamaan ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten tiedotteita.

Rajoitukset

Koko maasta on purettu karanteenirajoitukset.

Ulkona liikkuminen

Ulkona liikkuminen on sallittua maanantaista sunnuntaihin aamuneljästä (04:00) ilta yhteentoista (23:00). Ulkonaliikkumiskielto eli toque de queda on ma-su klo 23:00-04:00. 

Alle 12-vuotiaat saavat ulkoilla aikuisen valvonnan alla.

Kokoontumiset ja juhlat, myös kotona pidettävät sekä perhevierailut ovat kiellettyjä terveydellisistä syistä sekä lisääntyvien koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Koko maassa hengityssuojaimen käyttö on pakollista julkisilla paikoilla. Busseissa sekä junassa on suojamaskin lisäksi käytettävä muovista koko kasvojen peittävää suojaa.

Liikenne

 • Bussit kulkevat normaalisti, täyttäen maksimissaan 50% linja-auton kapasiteetista.
 • Henkilöauton käyttö on sallittua, paitsi sunnuntaisin
 • Taksin käyttö on sallittua.

Palvelut

Koko maassa julkiset tapahtumat, päiväkodit, koulut sekä yliopistot, teatterit jne. pysyvät edelleen suljettuina.

Muut palvelut ovat saaneet avata toimintansa rajoitetusti. Näitä palveluita ovat esimerkiksi:

 • Ravintolat, leipomot sekä kahvilat, jotka ovat avanneet toimintansa.
 • Kauppakeskukset. Sallittu henkilömäärä on maksimissaan 50% kauppakeskuksen sallitusta kapasiteetista.
 • Kauneussalongit sekä kampaamot.
 • Rannat ovat auki maanantaista torstaihin

Maskipakon lisäksi muista varotoimista kuten käsienpesusta ja turvaetäisyyksistä on huolehdittava. Ulkona- sekä julkisillapaikoilla liikkuessa on suositeltavaa olla mukana käsidesiä. Liikkeisiin sekä kauppoihin päästetään tietty määrä asiakkaista sisään kerrallaan. Palveluiden on täytettävä hygienia- sekä bioturvallisuuden vaatimukset.

Perussa olevat matkailijat

Mikäli teillä on koronavirukselle tyypillisiä oireita ja epäilette tartuntaa, ottakaa yhteyttä Perun viranomaisten ilmoittamiin yhteystietoihin:

Puhelinnumero: 113

Whatsapp: 952 842 623

Sähköposti: infosalud@minsa.gop.pe

Viisumit sekä oleskeluluvat

Maahantuloasioissa tulee ottaa yhteyttä Perun maahanmuutto virastoon – Migraciones Superintendencia Nacional Peru

Kotiutuslennot

Suomen suurlähetystö tekee tiivistä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa suomalaisten sekä muiden Unionin kansalaisten kotiuttamista varten. 

KLM:llä on joka torstai kotiutuslentoja Limasta Amsterdamiin. Lippuja voi ostaa suoraan KLM:n ja Air Francen nettisivuilta. Myös muut lentoyhtiöt sekä matkatoimistot suunnittelevat kotiutuslentoja Limasta Eurooppaan. 

Suurlähetystö ei saa kaikista lennoista erikseen tietoja, koska matkustajalistat eivät mene enää lähetystöjen kautta. Näin ollen matkustajien tulee itse seurata lentoyhtiöiden sivuja tulevista lennoista. Suosittelemme seuraamaan Perussa sijaitsevien Hollannin, Espanjan sekä Ranskan suurlähetystöjen Facebook-sivuja, koska nämä kyseiset lähetystöt ovat viime aikoina järjestäneet kotiutuslentoja Eurooppaan (Lima- Amsterdam, Lima - Madrid, Lima - Pariisi) ja mahdollisesti ilmoittavat niistä omilla Facebook sivuillaan.

Kotiutuslennot ovat vain Euroopan kansalaisille ja residenteille, joilla on voimassa oleva oleskelulupa ja pystyvät sen näyttämään.

HUOM! Suomen suurlähetystö ei ole vastuussa lentojen järjestämisestä, muutoksista, peruutuksista tai seurauksista, jos matkustaja ei täytä lentoyhtiön määrittelemiä vaatimuksia. Matkustajan kuuluu itse arvioida täyttääkö hän vaatimukset.

Kansainväliset lennot 

Kaupallisiin kansainvälisiin lentoihin sekä lentolippuihin liittyvissä tiedusteluissa pyydämme ottamaan yhteyttä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Perun rajat ovat avautuneet seuraavien maiden kanssa: Ecuador, Bolivia, Paraguay, Colombia, Panama, Uruguay ja Chile.

Perun viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja seuraa tiedotusvälineitä. Tiedotteita sekä asetuksia voi seurata esimerkiksi (espanjaksi) Perun hallituksen sivuilta tai valtion virallisesta lehdestä.

Perun tilannetta koronavirustapauksista voi seurata hallituksen julkistamasta virallisesta (espanjaksi) koronavirusta koskevalta nettisivuilta sekä Perun terveysministeriön sivuilta.

Valtio on myös kehittänyt puhelimeen ladattavan applikaation nimeltään Peru En Tus Manos, jonka avulla voi esimerkiksi pysyä ajan tasalla alueista joissa on eniten koronavirustartuntoja ja tehdä itsearvioinnin oireista, jos epäilee koronavirustartuntaa.

Suomen rajaliikenne

Rajaliikenteen rajoitukset ulkorajalla:

Rajaliikenne on jaettu kolmeen kategoriaan:

 • Normalisoitunut rajaliikenne
 • Rajoitusluokka 1
 • Rajoitusluokka 2 (Peru kuuluu tähän rajoitusluokkaan)

Normalisoitunut rajaliikenne

Rajavalvonta on poistunut Suomen ja seuraavien maiden osalta:

 • Sisärajaliikennettä, jonka osalta sisärajavalvonta on poistunut: Schengen-maiden välinen huvialusliikenne.
 • Maita, joiden osalta ulkorajaliikenteen rajoitukset poistuneet: Vatikaani
 • Suomen ja Australian, Japanin, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uruguayn välistä ulkorajaliikennettä näiden maiden asukkaiden osalta.

Rajoitusluokka 1

Seuraavat maat kuuluvat ensimmäiseen rajoitusluokkaan: 

 • Sisärajaliikenne:  Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekin tasavalta, Unkari, Viro, Liettua, Latvia, Liechtenstein ja Puola.
 • Ulkorajaliikenne: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Romania, Yhdistynyt kuningaskunta, Monaco, Kypros sekä San Marino.

Rajoitusluokka 1 maahantulon rajoitukset voit katsoa tästä.

Rajoitusluokka 2

Suomen ja muiden kuin edellä mainittujen maiden välisessä liikenteessä maahantulo sallitaan seuraavasti:

Paluuliikenne Suomeen

 • Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä (Ulkomaalaislaki 37§)
 • Suomessa asuvat EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä
 • oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset

Paluuliikenne muihin EU- ja Schengen-valtioihin tai niiden kautta

 • muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä
 • oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset

Välttämätön syy

  • terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstö (mukaan lukien ensihoito) sekä vanhustenhuollon ammattihenkilöstö työtehtävissään
  • tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstö työtehtävissään
  • diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään
  • kansainvälisiin neuvotteluihin osallistuvat valtioiden edustajat ja kansainvälisten järjestöjen työhön osallistuvat henkilöt
  • Suomen oleskeluluvalla matkustavat henkilöt
  • kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilöt
  • pakottavat perheasiat (esimerkiksi oman lapsen syntymä, lähiomaisen vakava sairaustapaus, omat häät, seurustelusuhde) tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt
  • muu välttämätön ja perusteltu syy, esimerkiksi yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan henkilön tai henkilöiden työsuoritusta eikä työ siedä viivästystä, ulkomaisten tiedotusvälineiden edustajat, säännöllisen reittiliikenteen kauttakulku lentoasemalla, ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsenen maahan saapuminen.
 • Erityisryhmät (esim. kulttuurin, urheilun, elinkeinoelämän edustajat)

Seuraathan myös Rajavartiolaitoksen ajantasaista ohjeistusta maahantuloa koskien: https://www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen.

HUOM! Muistutamme, että rajaviranomaiset tarkistavat jokaisen tapauksen erikseen maahan saapumisen yhteydessä. Suurlähetystö ei ole vastuussa tarkastuksen tuloksista.

Matkailijan palattua Suomeen

Sisärajavalvonnan piiriin kuuluvista maista Suomeen tuleville henkilöille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoisesta karanteenia. Tällöin tarpeettomia fyysisiä kontakteja on syytä välttää ja kodin ulkopuolella liikkuminen tulisi rajoittaa vain välttämättömään. Hengitystieoireiden ilmentyessä henkilön tulee ottaa välittömästi yhteys terveydenhuoltoon. Katso tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta. Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin.

Korkeamman ilmaantuvuuden maasta palatessaan Suomessa asuva voi 1.10. alkaen lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vapaaehtoisella koronatestillä. Alle 72 tunnin maassa oleskelu ei edellytä toista testiä eikä omaehtoista karanteenia. Lue lisää karanteenikäytännöstä ja testauksesta THL:n sivuilta tai täältä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suosituksen kasvomaskin käytöstä muun muassa joukkoliikenteessä ja riskialueelta palatessa sekä karanteenin aikana kodin ulkopuolella liikkuessa. Kaikessa liikenteessä on edelleen muistettava välttää fyysisiä kontakteja ja säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin sekä noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Poistuttaessa lentokentältä tai satamasta suositellaan oman auton tai taksin käyttöä.

Lisätietoja suomalaisille

Liman- suurlähetystö Facebookissa

Ulkoministeriö pyytää kaikkia Perussa pysyvästi asuvia ja siellä matkustavia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen

Koronaviruksen vaikutukset matkustamiseen: Ulkoministeriö: tarpeetonta matkustamista on hyvä välttää

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriö: Nettikonsuli-sivu Facebookissa

THL on julkaissut ohjeita Suomeen saapuville matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Pyydämme ensisijaisesti lähettämään konsuliasioihin, Perun koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen sanomat.lim@formin.fi. Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä. Suurlähetystön puhelinlinja on auki arkipäivisin klo 10:00-13:00 numerossa +51 122 244 66. 

Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: paivystys.um@formin.fi tai +358 9 1605 5555. 

Suurlähetystö on avannut asiakaspalvelunsa ajanvarauksella: Suurlähetystö aloittaa passi-, henkilökortti- sekä oleskelulupahakemuksien vastaanoton.

Suurlähetystön asiakaspalvelu 

Suurlähetystö palvelee puhelimitse numerossa +51 122 244 66.  Vastaamme puheluihin arkisin asiakaspalveluaikaan klo 10–13. Pyydämme lähettämään konsuliasioihin, Perun koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut yhä sähköpostitse osoitteeseen sanomat.lim@formin.fi. Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä.

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: paivystys.um@formin.fi tai +358 9 1605 5555. 

Vastaanotamme passi, henkilökortti- sekä oleskelulupahakemuksia. Lisätietoja löydät Suurlähetystön asiakaspalvelu - tiedotteestamme.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen sanomat.lim@formin.fi.