Koronavirusuutiset Perussa

Koronavirusuutiset Perussa

Peruun maaliskuussa julistettu hätätila koronavirustilanteen hallitsemiseksi jatkuu 31. heinäkuuta asti. Karanteenirajoituksia puretaan 1. heinäkuuta lähtien suurelta osin maata. Maan rajat pysyvät toistaiseksi suljettuina, joka tarkoittaa ilma-, meri- ja maanteitä. Perussa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia pyydetään seuraamaan ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten tiedotteita.

Rajoitukset 1. heinäkuuta alkaen

Heinäkuussa koko maan karanteenista siirrytään keskitettyyn karanteenimuotoon. Näin ollen rajoitukset puretaan koko maasta, pois lukien seuraavat alueet, jotka jatkavat toistaiseksi karanteenia: Arequipa, Ica, Junín, Huánuco, San Martín, Madre de Dios y Áncash.

Ulkona liikkuminen

Ulkona liikkuminen on sallittua maanantaista sunnuntaihin aamuneljästä (04:00) iltakymmeneen (22:00). Ulkonaliikkumiskielto eli toque de queda on ma-su klo 22:00-04:00

Alle 14-vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat jatkavat edelleen karanteenia, mutta saavat ulkoilla kerran päivässä yhden tunnin verran kodin välittömässä läheisyydessä.

Alueilla, joissa karanteeni jatkuu, ulkonaliikkumiskielto on maanantaista lauantaihin klo 20:00-04:00. Sunnuntaisin on täysi ulkona liikkumiskielto.

Koko maassa hengityssuojaimen käyttö on pakollista julkisilla paikoilla. Busseissa sekä junassa on suojamaskin lisäksi käytettävä muovista koko kasvojen peittävää suojaa.

Liikenne

 • Bussit kulkevat normaalisti, täyttäen maksimissaan 50% linja-auton kapasiteetista.
 • Henkilöauton käyttö on sallittua.
 • Taksin käyttö on sallittua.

Palvelut

Koko maassa julkiset tapahtumat, päiväkodit, koulut sekä yliopistot, teatterit, museot jne. pysyvät edelleen suljettuina.

Muut palvelut ovat touko- kesäkuun aikana saaneet avata toimintansa. Näitä palveluita ovat esimerkiksi:

 • Ravintolat, leipomot sekä kahvilat, jotka ovat avanneet toimintansa kotiinkuljetuksia sekä take away-tilauksia varten.
 • Kauppakeskukset. Sallittu henkilömäärä on maksimissaan 50% kauppakeskuksen sallitusta kapasiteetista.
 • Kauneussalongit sekä kampaamot.

Maskipakon lisäksi muista varotoimista kuten käsienpesusta ja turvaetäisyyksistä on huolehdittava. Ulkona- sekä julkisillapaikoilla liikkuessa on suositeltavaa olla mukana käsidesiä. Liikkeisiin sekä kauppoihin päästetään tietty määrä asiakkaista sisään kerrallaan. Palveluiden on täytettävä hygienia- sekä bioturvallisuuden vaatimukset.

Perussa olevat matkailijat

Mikäli teillä on koronavirukselle tyypillisiä oireita ja epäilette tartuntaa, ottakaa yhteyttä Perun viranomaisten ilmoittamiin yhteystietoihin:

Puhelinnumero: 113

Whatsapp: 952 842 623

Sähköposti: infosalud@minsa.gop.pe

Viisumit sekä oleskeluluvat: Maahantuloasioissa tulee ottaa yhteyttä Perun maahanmuutto virastoon – Migraciones Superintendencia Nacional Peru

Kotiutuslennot: Suomen suurlähetystö tekee tiivistä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa suomalaisten sekä muiden Unionin kansalaisten kotiuttamista varten. 

KLM:llä on lentoja kotiutuslentoja Limasta Amsterdamiin joka viikko heinä- ja elokuussa. Myös muut lentoyhtiöt sekä matkatoimistot suunnittelevat kotiutuslentoja Limasta Eurooppaan. 

Kun suurlähetystö saa tiedon kotiutuslennoista ja matkustuskriteereistä ilmoitamme niistä sähköpostin välityksellä kaikille, jotka ovat ilmoittautuneet lähetystölle sähköpostitse osoitteeseen sanomat.lim@formin.fi.

Kotiutuslennot ovat vain Euroopan kansalaisille ja residenteille, joilla on voimassa oleva oleskelulupa ja pystyvät sen näyttämään.

HUOM! Suomen suurlähetystö ei ole vastuussa lentojen järjestämisestä, muutoksista tai seurauksista, jos matkustaja ei täytä lentoyhtiön määrittelemiä vaatimuksia. Matkustajan kuuluu itse arvioida täyttääkö hän vaatimukset.

Mikäli oleskelet tilapäisesti Perussa ja haluat palata takaisin Suomeen, ilmoita siitä suoraan suurlähetystölle osoitteeseen➡️ sanomat.lim@formin.fi Pelkkä matkustusilmoitus ei riitä kertomaan halusta palata Suomeen.

Kaupalliset lennot: Kaupallisiin lentoihin sekä lentolippuihin liittyvissä tiedusteluissa pyydämme ottamaan yhteyttä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Viimeisimmän tiedon mukaan maan rajat aukeavat kansainvälisille kaupallisille lennoille elokuussa.

Maan sisäiset kuljetukset: Toistaiseksi ei ole lentoja tai bussikuljetuksia provinsseista Limaan. Viimeisimmän tiedon mukaan, maan sisäiset kuljetukset aloittavat toimintansa mahdollisesti heinäkuussa.

Tällä hetkellä matkustajien kuuluu kuitenkin itse hankkia kuljetus provinsseista Limaan. Suomen suurlähetystö auttaa tarvittaessa matkustusluvissa. Matkustuslupaa varten on lähetettävä seuraavat tiedot osoitteeseen sanomat.lim@formin.fi vähintään 48 tuntia ennen matkan alkamista:

 • Matkustajien nimet ja sukunimi, passin numero ja matkapuhelinnumero
 • Ajoneuvon kuljettajan nimi ja sukunimi, DNI ja puhelinnumero
 • Ajoneuvotiedot: merkki, väri, malli ja rekisterinumero
 • Suunniteltava reitti ja matkustettavat kaupungit, arvioidut lähtö- ja saapumisajat
 • Lähtö- ja saapumisosoite

Perun viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja seuraa tiedotusvälineitä. Tiedotteita sekä asetuksia voi seurata esimerkiksi Perun hallituksen sivuilta tai valtion virallisesta lehdestä.

Perun tilannetta koronavirustapauksista voi seurata hallituksen julkistamasta virallisesta koronavirusta koskevalta nettisivuilta sekä Perun terveysministeriön sivuilta.

Valtio on myös kehittänyt puhelimeen ladattavan applikaation nimeltään Peru En Tus Manos, jonka avulla voi esimerkiksi pysyä ajan tasalla alueista joissa on eniten koronavirustartuntoja ja tehdä itsearvioinnin oireista, jos epäilee koronavirustartuntaa.

Suomen rajaliikenne

Rajaliikenteen rajoitukset jatkuvat ulkorajalla 14.7.2020 asti.

Suomen rajaviranomaiset sallivat ulkorajoilla eli Suomen ja Schengeniin kuulumattoman valtion välisessä liikenteessä:

 • Paluuliikenne Suomeen
  • Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä (Ulkomaalaislaki 37§)
  • Suomessa asuvat EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä
  • oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset
 • Paluuliikenne muihin EU- ja Schengen-valtioihin tai niiden kautta
  • muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä
  • oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset
 • Kolmannen maan kansalaisen maasta poistuminen
 • Muu välttämätön liikenne

Tarkemmat rajoitukset löytyvät rajavartiolaitoksen sivuilta.

Matkailijan palattua Suomeen

Suomeen ulkomailta tulevia henkilöitä suositetaan siirtymään 14 vuorokauden karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Tällöin tarpeettomia fyysisiä kontakteja on syytä välttää ja kodin ulkopuolella liikkuminen tulisi rajoittaa vain välttämättömään työliikenteeseen tai esimerkiksi kaupassa käyntiin. Hengitystieoireiden ilmentyessä henkilön tulee ottaa välittömästi yhteys terveydenhuoltoon. Tarkempi ohjeistus omaehtoisesta 14 vuorokauden karanteenista jaetaan maahan saavuttaessa. 

Kaikessa liikenteessä on edelleen muistettava välttää fyysisiä kontakteja ja säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin sekä noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Poistuttaessa lentokentältä suositellaan oman auton tai taksin käyttöä.

Lisätietoja suomalaisille:

Liman- suurlähetystö Facebookissa

Ulkoministeriö pyytää kaikkia Perussa pysyvästi asuvia ja siellä matkustavia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen

Koronaviruksen vaikutukset matkustamiseen: Ulkoministeriö: tarpeetonta matkustamista on hyvä välttää

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriö: Nettikonsuli-sivu Facebookissa

THL on julkaissut ohjeita Suomeen saapuville matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Pyydämme ensisijaisesti lähettämään konsuliasioihin, Perun koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen sanomat.lim@formin.fi. Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä. Suurlähetystön puhelinlinja on auki arkipäivisin klo 10:00-13:00 numerossa +51 122 244 66. 

Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: paivystys.um@formin.fi tai +358 9 1605 5555. 

Suurlähetystö on avannut asiakaspalvelunsa ajanvarauksella: Suurlähetystö aloittaa passi-, henkilökortti- sekä oleskelulupahakemuksien vastaanoton.

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen sanomat.lim@formin.fi.