Koronavirustilanne Pakistanissa

Koronavirustilanne on maassa hienoisessa nousussa. Viimeisten virallisten tietojen mukaan (7.7.2022) positiivisten tapausten määrä on keskimääräisesti noin 660 uutta tapausta vuorokaudessa. Eniten sairastuneita: Sindh, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Islamabad, Balochistan, Azad Kashmir ja Gilgit-Baltistan. Kaupungeista pahin tilanne on Karachissa.

Maahantulosäännökset

Maahan saapuminen on mahdollista tietyin edellytyksin.

Suomi kuuluu kategoriaan, josta maahan pyrkiessä edellytetään passin ja viisumin ohella kaikilta yli 12 vuotiailta:

  • todistus koronarokotuksista, edellytyksenä vähintään kaksi rokotetta

  • 12-18 -vuotiaiden osalta negatiivinen koronatestitulos (RT-PCR) riittää maahan matkustamiseen

  • alle 12-vuotiaiden osalta koronatestitulosta tai rokotustodistusta ei tarvita

Maahantuloluvan saaneilla henkilöillä tulisi lähtökohtaisesti olla matkapuhelin, johon edellytetään Pakistanin viranomaisten  Pass Track App  -kontaktinjäljitys- ja varoitussovelluksen lataamista henkilön jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa koronaviruksen tartuntatilanteessa. (https://passtrack.nitb.gov.pk/login(Linkki toiselle web-sivustolle.)) Täytetyistä henkilötiedoista on hyvä ottaa myös paperikopio.

Saapuvien matkustajien tulee näyttää terveysilmoituslomake maahan saapuessa.

Vain täyden rokotesuojan saaneet (koskee 18 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia) voivat matkustaa Pakistanin sisäisillä lennoilla.

Yllä olevaan poikkeuksena:

Lääkärin antama todistus, ettei rokotuksia voida antaa terveyssyistä.
 

Maskisuositus maan sisäisillä lennoilla on päättynyt. Kuitenkin kehotetaan käyttämään maskeja tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää. Tähän lukeutuu mukaan esim. matkustajaterminaalit.
 

​​​​​​Palvelut ja liikkuminen

Palvelut ovat pääosin auki.  Rajoitukset maksimimääristä sisä- ja ulkotapahtumiin vaihtelevat. Osa ravintoloista suljettu. Elokuvat ja pyhätöt ovat käytössä rokotetuille henkilöille. Välttämättömät liiketoiminnat voivat olla auki 24 tuntia päivittäin, ei-välttämättömät lyhennetyillä aukioloajoilla. Maan sisäinen julkinen liikenne toimii.

Rokottamattomien henkilöiden pääsyä julkisiin tiloihin rajoitettu, mm. kauppakeskukset. Paikallishallinnolla on vapaat kädet tehostettuihin rajoituksiin  alueen koronatilanteesta riippuen.

Ohjeistus muuttuu nopeasti, joten matkustajien suositellaan seuraavan Pakistanin viranomaisten tiedotteita.

 

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Kuumemittauksia tehdään joissain paikoissa. Noudata turvavälejä.

Terveydenhuollon kapasiteetti on kohtalaisen hyvä.

Sairastuneiden ja altistuneiden matkailijoiden tulee noudattaa Pakistanin terveysviranomaisten ohjeistusta tarvittavista hoitotoimista sekä karanteeniajoista ja -paikoista. Sairastuneiden matkailijoiden kohdalla kotikaranteenia vastaa karanteenihotelli. Pakistanin terveysviranomaisten mukaan karanteeni on lähtökohtaisesti 10 päivää.

Lisätietoja (englanniksi):

Edustuston asiakaspalvelu

Suomella ei ole edustustoa Pakistanissa. Pakistanissa Suomea edustaa Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka toimisto sijaitsee ulkoministeriössä Helsingissä.

Lähin Suomen-suurlähetystö sijaitsee Intiassa(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Suomella on kunniakonsulaatit Islamabadissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Lahoressa(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Konsuliasioissa voit kääntyä Norjan Islamabadin-suurlähetystön(Linkki toiselle web-sivustolle.) puoleen.

Ota hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella yhteyttä ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.