Koronavirustilanne Malesiassa

Koronavirustilanne Malesiassa

Maahantulo on hyvin rajoitettua. Fyysisen etäisyyden pitäminen ja kasvosuojuksien käyttö on julkisilla paikoilla pakollista. Pidä ulkona liikkuessasi mukanasi aina passiasi, tai ainakin kopiota passista ja maahantuloluvasta.

Maahantulosäännökset

 

Tällä hetkellä Malesiaan pääsevät ainoastaan malesialaiset, ja tietyin edellytyksin malesialaisten perheenjäsenet, pysyvän oleskeluluvan haltijat, välttämättömillä aloilla työskentelevät ulkomaalaiset sekä Malaysia My 2nd Home –luvan omaavat henkilöt. Maahanpääsyyn on useita erilaisia ehtoja, etukäteen hankittavia lupia ja selvityksiä, jotka muuttuvat jatkuvasti. Malesia on myös ottanut käyttöön Covid-19 -tilanteensa perusteella kiellettyjen maiden listan, joiden kansalaiset eivät pääse maahan lupansa laadusta huolimatta.

Kaikki maahan saapuvat joutuvat poikkeuksetta 7-10 päivän karanteeniin. Heidän on myös pidettävä ranneketta, ladattava kännykkäänsä MySejahtera-applikaatio ja teetettävä COVID-19-testi joko ennen maahan saapumista ja/tai lentokentällä saavuttuaan. Jos COVID-testi on otettu lähtömaassa ja on negatiivinen, on karanteeni seitsemän päivää, mikäli karanteenin viidentenä päivänä otettava uusi COVID-testi on myös negatiivinen. Mikäli COVID-testiä ei ole otettu ennen maahan saapumista, seitsemäntenä päivänä on mentävä uuteen COVID-testiin, ja mikäli molemmat testit ovat negatiivisia, loppuu karanteeni 10 päivän kuluttua.

Mikäli olet Malesiassa ja (turisti)viisumisi on umpeutunut MCO:n aikana, voit poistua maasta esteittä 14 työpäivän kuluessa RMCO:n päättymisestä. Näillä näkymin RMCO loppuu 31.3.2021.  Muussa tapauksessa varaa aika Malesian maahanmuuttovirastoon (Immigration Office) lupasi pidentämiseksi. Luvan pidentämiseen tarvitaan asiakirjoin perusteltu syy.

Paikallisviranomaisten verkkosivuilla ohjeet ja säännöt ovat usein malajinkielisiä. Englanninkielistä tietoa löytää parhaiten sanomalehdistä.

Lisätietoa:

 

Liikkuminen


RMCO eli Recovery Movement Control Order on voimassa Malesiassa ainakin 31.3.2021 saakka. Julkisilla paikoilla tulee pitää vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin. Kasvosuojuksien käyttö on pakollinen  julkisilla paikoilla, ja liikkeissä ja toimistoissa jopa sisäänpääsyn ehto. Sisääntulon yhteydessä mitataan yleensä lämpö ja vaaditaan yhteystiedot COVID-19-altistusten jäljittämiseksi joko kirjallisesti tai My Sejahtera-applikaation kautta.

Osavaltioiden välinen liikenne on vapautettu. Lentokentän kansainvälinen kauttakulkuliikenne on sallittua ainoastaan, jos transit tapahtuu saman lentokentän samassa terminaalissa.

 

Terveys

 

Terveydenhuollon taso Malesiassa on hyvä, varsinkin suuremmissa kaupungeissa. COVID-19–testin voi teettää yksityissairaaloissa omalla kustannuksella. Testauksen voi halutessaan tilata jopa kotiin.

Lisätietoa:

 

Palvelut

 

Monet toimialat voivat toimia jo täydellä kapasiteetilla, mutta rajoituksia on edelleen jonkin verran.

Hotellit ja ravintolat ovat auki. Ravintoloissa on voimassa määräyksiä siitä, kuinka paljon pöytien välissä tulle olla tilaa ja montako ihmistä tilassa voi ruokailla samaan aikaan.

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

 

Rajoitusten rikkomisesta määrätään yleensä sakkoja, mutta ulkomaalaiset pidätetään yleensä siksi ajaksi, että heidän oleskelulupansa voimassaolo voidaan tarkistaa maahanmuuttoviranomaiselta. Jos pidätys tapahtuu viikonlopun aikana, voi pidätys kestää seuraavaan maanantaihin saakka. Rikkomuksen vakavuudesta riippuen myös vankeusrangaistukset ovat mahdollisia.

 

Edustuston asiakaspalvelu

 

Kuala Lumpurin suurlähetystön asiakaspalvelu toimii rajoitetusti ja ainoastaan ajanvarauksella.

 

Matkustusilmoitus

 

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.