Koronavirustilanne Malesiassa

Koronavirustilanne Malesiassa

Maahantulo on hyvin rajoitettua. Fyysisen etäisyyden pitäminen on julkisilla paikoilla pakollista ja kasvosuojuksien käyttö suositeltavaa/pakollista.

Maahantulosäännökset

 

Tällä hetkellä Malesiaan pääsevät ainoastaan malesialaiset, ja tietyin edellytyksin malesialaisten perheenjäsenet, pysyvän oleskeluluvan haltijat, välttämättömillä aloilla työskentelevät ulkomaalaiset sekä Malaysia My 2nd Home –luvan omaavat henkilöt. Maahanpääsyyn on useita erilaisia ehtoja, etukäteen hankittavia lupia ja selvityksiä, jotka muuttuvat jatkuvasti. Malesia on myös ottanut käyttöön Covid-19 -tilanteensa perusteella kiellettyjen maiden listan, joiden kansalaiset eivät pääse maahan lupansa laadusta huolimatta.

Kaikki maahan saapuvat joutuvat poikkeuksetta kahden viikon karanteeniin. Heidän on myös pidettävä ranneketta, ladattava kännykkäänsä MySejahtera-applikaatio ja teetettävä COVID-19-testi joko ennen maahan saapumista ja/tai lentokentällä saavuttuaan.

Mikäli olet Malesiassa ja viisumisi on umpeutunut MCO:n aikana, tulee sinun joko poistua maasta 14 päivän kuluessa RMCO:n päättymisestä, tai varata aika Malesian maahanmuuttovirastoon (Immigration Office) viisumisi pidentämiseksi. Viisumin pidentämiseen tarvitaan asiakirjoin perusteltu syy.

Paikallisviranomaisten verkkosivuilla ohjeet ja säännöt ovat usein malajinkielisiä. Englanninkielistä tietoa löytää parhaiten sanomalehdistä.

Lisätietoa:

 

Liikkuminen


RMCO eli Recovery Movement Control Order on voimassa Malesiassa ainakin 31.12.2020 saakka. Julkisilla paikoilla tulee pitää vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin. Kasvosuojuksien käyttö on pakollinen paikoissa joissa on paljon ihmisiä, ja joissakin julkisissa tiloissa, liikkeissä ja toimistoissa jopa sisäänpääsyn ehto. Sisään tulon yhteydessä mitataan yleensä lämpö ja vaaditaan yhteystiedot COVID-19-altistusten jäljittämiseksi joko kirjallisesti tai My Sejahtera-applikaation kautta.

Osavaltioiden välinen liikenne on vapautettu. Lentokentän kansainvälinen kauttakulkuliikenne on sallittua ainoastaan, jos transit tapahtuu saman lentokentän samassa terminaalissa.

 

Terveys

 

Terveydenhuollon taso Malesiassa on hyvä, varsinkin suuremmissa kaupungeissa. COVID-19–testin voi teettää yksityissairaaloissa omalla kustannuksella. Testauksen voi halutessaan tilata jopa kotiin.

Lisätietoa:

 

Palvelut

 

Monet toimialat voivat toimia jo täydellä kapasiteetilla, mutta rajoituksia on edelleen jonkin verran.

Hotellit ja ravintolat ovat auki. Ravintoloissa on voimassa määräyksiä siitä, kuinka paljon pöytien välissä tulle olla tilaa ja montako ihmistä voi ruokailla samaan aikaan.

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

 

Rajoitusten rikkomisesta määrätään yleensä sakkoja, mutta rikkomuksen vakavuudesta riippuen myös vankeusrangaistukset ovat mahdollisia.

 

Edustuston asiakaspalvelu

 

Kuala Lumpurin suurlähetystön asiakaspalvelu toimii rajoitetusti ja ainoastaan ajanvarauksella.

 

Matkustusilmoitus

 

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.