Koronavirusuutiset Kreikassa

Koronavirusuutiset Kreikassa

Kreikassa ulkonaliikkumisrajoitukset voimassa toistaiseksi. Maahan saapuvilta vaaditaan 8.3.2021 asti negatiivinen Covid-testitulos, PLF-kaavake ja asetetaan 7 vrk karanteeniin. Lisäksi saavuttaessa saatetaan tehdä pikatesti.

Liikkuminen on sallittua seuraavista rajoitetuista syistä:

  1. Käynti lääkärissä tai apteekissa
  2. Käynti ruokakaupassa
  3. Käynti pankissa tai viranomaisissa, jos sähköinen asiointi ei mahdollista
  4. Apua tarvitsevan henkilön avustaminen tai alaikäisen lapsen saattaminen kouluun/koulusta
  5. Hautajaiset, häät, ristiäiset
  6. Kotieläimen ulkoiluttaminen tai ulkoilu yksin tai toisen henkilön kanssa säilyttäen 1,5 m etäisyyden

Ulkonaliikkumiskielto on 8. maaliskuuta asti mm. Attikan alueella ja Thessalonikissa viikonloppuisin klo 18-05, viikolla klo 21-05. Tällöin on luvallista liikkua vain kolmesta syystä: työ, terveydelliset syyt, lemmikkieläimen ulkoiluttaminen kodin läheisyydessä. Lisätietoa englanniksi: Greek Travel Pages

Liikkumiseen tarvittava lupa saadaan lähettämällä SMS viesti numeroon 13033, täyttämällä paperinen lomake, joka on https://forma.gov.gr/en/ - sivulla tai käsinkirjoitetulla lomakkeella.  Luvan lisäksi mukana tulee olla passi tai henkilötodistus.

a) Forma.gov.gr/en -sivulta saatavassa lomakkeessa tulee olla henkilön nimi, osoite ja lähtöaika sekä merkittynä syy liikkumiseen (rasti ruutuun). Lomake allekirjoitetaan ja siihen merkitään paikka ja päivä.

b) Numeroon 13033 lähetetään SMS viesti, jossa on liikkumisen syyn numero [välilyönti] nimi ja osoite.

HUOM! Palvelu on saatavana matkapuhelimissa, joissa on Kreikassa toimivien matkapuhelinoperaattoreiden SIM-kortti (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Muiden palvelua haluavien tulee hankkia ko. matkapuhelinpuhelinoperaatiorien kortti. SMS käyttö on ilmaista.

c) Käsinkirjoitetussa lomakkeessa tulee olla nimi, osoite, liikkumisen syy sekä päiväys, kellonaika ja allekirjoitus.

Matkustaminen

Maaliskuun 8. päivään asti ulkomailta saapuvien tulee esittää  korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen COVID-19 testitulos, Passenger Locator Form  ja heidät asetetaan 7 vrk karanteeniin. Saavuttaessa saatetaan lisäksi tehdä pikatesti. 

Kaikkien maahan saapuvien on täytettävä PLF. Lomakkeen lähettämisen jälkeen saa henkilökohtaisen QR-koodin, joka on esitettävä joko matkapuhelimesta tai paperiversiona saapuessa Kreikkaan. Matkustajalomakkeen täyttäminen tapahtuu sivulla https://travel.gov.gr sivulla englanniksi, ranskaksi tai saksaksi. Lomake löytyy myös Visit Greece app -sovelluksesta.

Myös Kreikasta ulkomaille matkustavien Kreikan kansalaisten ja Kreikassa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten on täytettävä PLF-lomake.

Kreikan sisäiset lennot on sallittu vain kun kysessä on palaaminen vakituiseen asuinpaikkaan (verotodistus E1), perhe-, työ- tai terveyssyyt.

Vapaa liikkuminen läänien välillä on kielletty. Koko maassa kasvomaskin käyttö on pakollista sekä sisä- että ulkotiloissa.

Kreikan viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä ja muuttavat rajoituksia tarvittaessa.

Suurlähetystö ei vastaa Kreikan maahantulo- ja muista viranomaismääräyksistä, vaan matkustajan on itse selvitettävä ne. Lisätietoa linkistä: Passenger Locator Form 

Suurlähetystön asiakaspalvelu toimii klo 9 -12 ajanvarauksella . Tulethan suurlähetystöön vain terveenä.

Kreikan paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Jos epäilet koronavirusta, pysy kotona/hotellissa ja soita Covid-puhelinpalveluun +30 1135 kreikaksi tai englanniksi.

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja Kreikassa jo oleville suomalaisille. 

Huom! Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen tai et ehkä suunnitelmistasi huolimatta olekaan tulossa Kreikkaan, mutta olet tehnyt matkustusilmoituksen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.
 

Matkustaminen Suomeen

-THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

- Rajavartiolaitoksen ohjeistus maahantuloa koskien

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy Facebookista ja Twitteristä.

UM: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta