Koronavirusuutiset Irlannissa

Koronavirusuutiset Irlannissa

Irlannissa on voimassa koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia. Irlannin hallituksella on viisivaiheinen koronasuunnitelma, jossa muu maa on tasolla kaksi ja Dublin tasolla kolme. Dublinissa on voimassa lisärajoituksia. Rajoitusten voimassaolo ja sisältö muuttuvat koronavirustilanteen muuttuessa. Liikkuminen sallitaan, Dublinia lukuunottamatta, koko Irlannissa, mutta voimassa on kokoontumisrajoituksia. Kaikkien ulkomailta Irlantiin matkustavien tulee täyttää maahan saapuessaan lomake yhteystiedoistaan. Kasvomaskien käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa muissa sisätiloissa. Liikkumista julkisilla liikennevälineillä tulee välttää.

Kasvosuojusten käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa sisätiloissa. Viranomaiset suosittavat käyttämään kasvosuojusta myös muissa tilanteissa, joissa 2 m etäisyyttä ei ole mahdollista pitää. Tarkemmat tiedot maskin käytöstä tästä linkistä (englanniksi).

Tarkemmat tiedot voimassaolevista koronavirusrajoituksista:

Maahantulosäännökset

Suomesta on sallittua matkustaa Irlantiin ilman karanteenia. Irlannin hallitus ylläpitää listaa maista, joista Irlantiin voi matkustaa. Listaa tarkastellaan viikon välein. Kaikkien ulkomailta Irlantiin matkustavien tulee täyttää maahan saapuessaan lomake yhteystiedoistaan. Lomakkeen voi täyttää netissä. 

Kaikista vihreän listan ulkopuolisista maista Irlantiin matkustavien tulee jäädä 14 vrk karanteeniin.

Lisätietoja:

Matkustaminen Irlannista Suomeen

Matkustamista Irlannin ja Suomen välillä tulisi välttää. Jos matkustamiselle on välttämätön tarve, Irlannista Suomeen matkustettaessa tulee jäädä 14 vuorokauden ajaksi omaehtoiseen karanteeniin.

Liikkuminen ja kokoontumisrajoitukset

Irlannissa on voimassa koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia. Liikkuminen sallitaan koko Irlannissa, pois lukien Dublin, mutta muuta kuin välttämätöntä matkustamista ulkomaille kehotetaan välttämään. Muita kuin välttämättömiä matkoja Dubliniin tai Dublinista pois kehotetaan välttämään. Julkisen liikenteen käyttöä tulee välttää. Kokoontumiset tule erajoittaa kotona enimmillään kuuteen vieraaseen ja kokoontumiset ulkona 15 henkeen kolmesta eri perhekunnasta. Dublinissa kokoontumiset ovat kiellettyjä, mutta kotiin voi kutsua vieraita yhdestä perhekunnasta.

Lisätietoja:

Terveys

Kasvosuojusten käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa muissa sisätiloissa. Viranomaiset suosittavat käyttämään kasvosuojusta myös muissa tilanteissa, joissa 2 m etäisyyttä ei ole mahdollista pitää. Kuumemittaukset ovat mahdollisia muun muassa työpaikoilla. Ihmisiä pyydetään allekirjoittamaan lomake terveydentilastaan, kun he asioivat esimerkiksi virastoissa.

Irlannissa on käytössä COVID Tracker -niminen sovellus, jonka avulla voi seurata mahdollista altistumistaan koronavirukselle. Sovelluksen avulla ohjeistetaan käyttäjiä suojautumaan koronavirukselta ja helpotetaan tartuntojen jäljitystä. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi.

Lisätietoja:

Palvelut

Irlannissa kaupat, palvelut, hotellit, oppilaitokset ja päiväkodit, kulttuurikohteet sekä urheilulaitokset ovat auki, mutta kahden metrin turvaväleistä on huolehdittava. Urheilutapahtumia ja harrastuksia rajoitetaan. Ravintolat ja ruokaa tarjoilevat pubit ovat auki tietyin erityisehdoin. Dublinissa voimassa lisärajoituksia palveluissa, mm. ravintoloiden toiminnassa. Tarkista rajoitusten vaikutukset palveluiden saatavuuteen Irlannin viranomaisten sivuilta. Osan palveluista voi maksaa vain etämaksulla.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Irlannin poliisilla, An Garda Síochánalla, on valtuudet viimeisenä keinona sakottaa tai pidättää henkilöt, jotka rikkovat asetuksen mukaisia rajoituksia eivätkä tottele sen kehotuksia. Maksimisakko rajoitusten rikkomisesta on 2 500€ ja maksimirangaistus puoli vuotta vankeutta.  

Lisätietoja:

Edustuston asiakaspalvelu

Koronavirustilanteen vuoksi suurlähetystön asiakaspalvelu palvelee asiakkaita ajanvarauksella. Aika varataan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Lähetä mahdolliset tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen sanomat.dub@formin.fi . Edustustoon tultaessa on käytettävä kasvosuojusta. Viisumihakemusten käsittely on keskeytetty toistaiseksi.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.