Koronavirusuutiset Irlannissa

Koronavirusuutiset Irlannissa

Irlannissa on voimassa koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia. Irlannin hallituksella on viisivaiheinen koronasuunnitelma, jossa koko maa on tasolla kolme tietyin poikkeuksin. Rajoitukset ovat voimassa 7.1. saakka. Rajoitusten voimassaolo ja sisältö muuttuvat koronavirustilanteen muuttuessa. Liikkumista rajoitetaan koko Irlannissa. Liikkuminen oman kreivikunnan ulkopuolelle sallitaan vasta 18.12. alkaen. Ulkomaille matkustamista tulee välttää. Kaikkien ulkomailta Irlantiin matkustavien tulee täyttää maahan saapuessaan lomake yhteystiedoistaan. Kasvomaskien käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa muissa sisätiloissa sekä ulkona väkijoukoissa. Liikkumista julkisilla liikennevälineillä tulee välttää.

Kasvosuojusten käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa sisätiloissa sekä ulkona väkijoukoissa. Viranomaiset suosittavat käyttämään kasvosuojusta myös muissa tilanteissa, joissa 2 m etäisyyttä ei ole mahdollista pitää. Tarkemmat tiedot maskin käytöstä tästä linkistä (englanniksi).

Tarkemmat tiedot voimassaolevista koronavirusrajoituksista:

Maahantulosäännökset

Irlanti on mukana EU:n yhteisessä matkustusjärjestelmässä, ns. liikennevalomallissa. Irlannin hallitus noudattaa yhteistä jaottelua alueista, joille on turvallista matkustaa. Listaa tarkastellaan viikon välein. Kaikkien ulkomailta Irlantiin matkustavien tulee täyttää maahan saapuessaan lomake yhteystiedoistaan. Lomakkeen voi täyttää netissä. 

Vihreällä luokitelluilta alueilta voi matkustaa Irlantiin ilman karanteenia. Kaikista vihreän listan ulkopuolisista alueista Irlantiin matkustavien tulee jäädä 14 vrk karanteeniin. Joissain tapauksissa karanteenia on mahdollista lyhentää tai sen voi välttää negatiivisella koronatestituloksella. Testin voi tehdä lentokentillä.

Lisätietoja:

Matkustaminen Irlannista Suomeen

Tiedot voimassa olevista matkustusrajoituksista Irlannista Suomeen matkustettaessa alla olevista linkeistä:

Liikkuminen ja kokoontumisrajoitukset

Irlannissa on voimassa koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia. Käytössä viisitasoinen koronasuunnitelma, jossa koko maa on tasolla kolme tietyin poikkeuksin. Rajoitukset ovat voimassa 7.1.2021 saakka. Liikkumista rajoitetaan koko Irlannissa. Liikkuminen oman kreivikunnan ulkopuolelle sallitaan vasta 18.12. Ulkomaille matkustamista sekä julkisen liikenteen käyttöä tulee välttää. Vierailut koteihin on kielletty koko maassa 18. joulukuuta asti, minkä jälkeen kotiin saa kutsua henkilöitä kahdesta perhekunnasta. 

Lisätietoja:

Terveys

Kasvosuojusten käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa muissa sisätiloissa sekä ulkona väkijoukoissa. Viranomaiset suosittavat käyttämään kasvosuojusta myös muissa tilanteissa, joissa 2 m etäisyyttä ei ole mahdollista pitää. Kuumemittaukset ovat mahdollisia muun muassa työpaikoilla. Ihmisiä pyydetään allekirjoittamaan lomake terveydentilastaan, kun he asioivat esimerkiksi virastoissa.

Irlannissa on käytössä COVID Tracker -niminen sovellus, jonka avulla voi seurata mahdollista altistumistaan koronavirukselle. Sovelluksen avulla ohjeistetaan käyttäjiä suojautumaan koronavirukselta ja helpotetaan tartuntojen jäljitystä. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi.

Lisätietoja:

Palvelut

Kaupat ja muut palvelut ovat auki. Koulut ja päiväkodit ovat auki. Lisärajoituksia on voimassa ja kahden metrin turvaväleistä on huolehdittava. Urheilua ja harrastuksia rajoitetaan. Ravintolat ovat auki 4. joulukuuta alkaen, mutta pubit ovat saavat tarjoilla vain noutoannoksia. Tarkista rajoitusten vaikutukset palveluiden saatavuuteen Irlannin viranomaisten sivuilta. Osan palveluista voi maksaa vain etämaksulla.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Irlannin poliisilla, An Garda Síochánalla, on valtuudet viimeisenä keinona sakottaa tai pidättää henkilöt, jotka rikkovat asetuksen mukaisia rajoituksia eivätkä tottele sen kehotuksia. Maksimisakko rajoitusten rikkomisesta on 2 500€ ja maksimirangaistus puoli vuotta vankeutta.  

Lisätietoja:

Edustuston asiakaspalvelu

Koronavirustilanteen vuoksi suurlähetystön asiakaspalvelu palvelee asiakkaita ajanvarauksella. Aika varataan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Lähetä mahdolliset tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen sanomat.dub@formin.fi . Edustustoon tultaessa on käytettävä kasvosuojusta. Viisumihakemusten käsittely on keskeytetty toistaiseksi.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.