Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Irlannissa

Koronavirusuutiset Irlannissa

Irlannissa on voimassa koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia. Rajoitusten voimassaolo ja sisältö muuttuvat koronavirustilanteen muuttuessa. Kaikkien ulkomailta Irlantiin matkustavien tulee täyttää maahan saapuessaan lomake yhteystiedoistaan. Kaikilta Irlantiin saapuvilta vaaditaan negatiivinen COVID-19 PCR-testi, todistus täydestä rokotussarjasta tai todistus sairastetusta taudista. Kasvomaskien käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa muissa sisätiloissa sekä ulkona väkijoukoissa.

Kasvosuojusten käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa sisätiloissa sekä ulkona väkijoukoissa. Viranomaiset suosittavat käyttämään kasvosuojusta myös muissa tilanteissa, joissa 2 m etäisyyttä ei ole mahdollista pitää. Tarkemmat tiedot maskin käytöstä tästä linkistä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi).

Tarkemmat tiedot voimassaolevista koronavirusrajoituksista:

Maahantulosäännökset

Irlantiin saapuvien (EU + Islanti, Lichtenstein, Norja ja Sveitsi) matkustajilta, joilla on todistus rokotuksista tai sairastetusta koronasta ei tarvitse jäädä karanteeniin. Jos näitä todistuksia ei ole, matkustajilta vaaditaan negatiivinen COVID-19 PCR-testi, joka on otettu korkeintaan 72 tuntia ennen maahantuloa. Kaikkien ulkomailta Irlantiin matkustavien tulee täyttää maahan saapuessaan lomake yhteystiedoistaan. Lomake tulee täyttää internetissä. 

Lisätietoja:

Matkustaminen Irlannista Suomeen

Rajavartiolaitoksen toteuttama valvonta Schengen-alueen sisärajoilla on päättynyt. Ulkorajaliikenteen rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta. Tarkista ohjeet täältä: Rajavartiolaitos(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ohjeet koskevat kaikkia niitä matkustajia (sekä Suomen että muiden maiden kansalaisia), joiden maahantulo on sallittua Rajavartiolaitoksen sääntöjen mukaisesti. Tarkista ohjeet vaadittavista todistuksista ja terveystarkastuksesta Suomeen saapuessa täältä: THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia (Linkki toiselle verkkosivustolle avautuu uuteen ikkunaan)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tarkista ennen matkaa myös ajankohtaiset lentotiedot sekä lentoyhtiöiden omat matkustusohjeistukset aina suoraan lentoyhtiöltä. Katso lisätiedot suoraan Finnarin verkkosivulta.(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Liikkuminen ja kokoontumisrajoitukset

 Kotivierailuihin on asetettu rajoituksia.  

Lisätietoja:

Terveys

Kasvosuojusten käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja useissa muissa sisätiloissa sekä ulkona väkijoukoissa. Viranomaiset suosittavat käyttämään kasvosuojusta myös muissa tilanteissa, joissa 2 m etäisyyttä ei ole mahdollista pitää. Kuumemittaukset ovat mahdollisia muun muassa työpaikoilla. Ihmisiä pyydetään allekirjoittamaan lomake terveydentilastaan, kun he asioivat esimerkiksi virastoissa.

Irlannissa on käytössä COVID Tracker -niminen sovellus, jonka avulla voi seurata mahdollista altistumistaan koronavirukselle. Sovelluksen avulla ohjeistetaan käyttäjiä suojautumaan koronavirukselta ja helpotetaan tartuntojen jäljitystä. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi.

Lisätietoja:

Palvelut

Palveluita ovat päässäntöisesti auki. Kaupat, hotellit, museot, kirjastot ja nähtävyydet ovat avoinna. Lisärajoituksia on voimassa ja kahden metrin turvaväleistä on huolehdittava. Urheilutapahtumien katsojamääriä rajoitetaan. Ravintolat, kahvilat ja pubit ovat auki suojaavin toimenpitein. Tarkista rajoitusten vaikutukset palveluiden saatavuuteen Irlannin viranomaisten sivuilta. Osan palveluista voi maksaa vain etämaksulla.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Irlannin poliisilla, An Garda Síochánalla, on valtuudet viimeisenä keinona sakottaa tai pidättää henkilöt, jotka rikkovat asetuksen mukaisia rajoituksia eivätkä tottele sen kehotuksia. Maksimisakko rajoitusten rikkomisesta on 2 500€ ja maksimirangaistus puoli vuotta vankeutta.  

Lisätietoja:

Edustuston asiakaspalvelu

Koronavirustilanteen vuoksi suurlähetystön asiakaspalvelu palvelee asiakkaita ajanvarauksella. Aika varataan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle). Lähetä mahdolliset tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen sanomat.dub@formin.fi . Edustustoon tultaessa on käytettävä kasvosuojusta. Viisumihakemusten käsittely on keskeytetty toistaiseksi.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.