Koronavirusuutiset Intiassa

Normaali reittilentoliikenne Intiaan on keskeytetty ja viisumien myöntöä rajoitettu. Liikkumis- ja matkustusrajoituksia on voimassa, ja osavaltioiden käytännöt vaihtelevat. Maanlaajuinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 22.00 - 5.00 ja maskin käyttö on pakollista.

Päivitetty 17. heinäkuuta 2020

Maahantulosäännökset

Intian ulkorajat on toistaiseksi suljettu ja turistiviisumien myöntö keskeytetty. Viisumeita voidaan harkinnan mukaan myöntää eräille muille viisumikategorioille. Pakottavien matkustussyiden osalta ole yhteydessä lähimpään Intian edustustoon.

Koronavirustilanteesta johtuen Intian maahanmuuttoviranomainen FRRO uusii maassa oleskelevien matkailijoiden umpeutuvat viisumit. Voit hakea pidennystä sähköisesti tai olla yhteydessä lähimpään FRRO:n toimistoon.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Kansainvälinen lentoliikenne Intiaan on valtaosin keskeytetty. Suurlähetystö ilmoittaa eri maiden järjestämistä erityislennoista Eurooppaan tapauskohtaisesti niille matkustusilmoituksen tehneille suomalaismatkailijoille Intiassa, jotka ovat ilmoittaneet halustaan palata kotiin.

Maanlaajuinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 22.00 - 5.00. Intian alueet on jaoteltu tartuntatapausten määrän ja tartuntariskin perusteella päivittyviin punaisiin, oransseihin ja vihreisiin vyöhykkeisiin. Vyöhyke määrittää myös sen, minkälaista toimintaa kullakin alueella sallitaan.

Julkista liikennettä, kotimaista lentoliikennettä sekä osavaltioiden välistä liikennettä on käynnistetty rajoitetusti eri puolilla maata tapauskohtaisesti. Liikkumis- ja matkustusrajoituksia on kuitenkin vielä voimassa.

Intian hallituksen avustava koronapuhelin neuvoo rajoitusten ja terveyskysymysten osalta englanniksi numerossa + 91 11 23 978 046. Oman alueen tilannetta voi seurata esimerkiksi paikallismediasta tai olemalla yhteydessä osavaltion neuvovaan päivystyspuhelimeen. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan seurata osavaltiohallitusten verkkosivuja sekä paikallisuutisia.

Lentokentälle kulkemiseen ja osavaltioiden rajojen ylittämiseen saatetaan osavaltioista riippuen vaatia kulkulupa Intian viranomaisilta. Suomen suurlähetystö avustaa matkailijoita kulkulupien hankkimisessa ja anoo kyseistä lupaa jokaiselle matkailijalle erikseen Intian ulkoministeriöltä. Olethan meihin yhteydessä mahdollisimman ajoissa.

Ilmoita meille kulkulupaa varten seuraavat tiedot osoitteeseen kriisi.nde@formin.fi (viestin otsikkokenttään tunniste ’Kulkulupa’):

  • matkapäivä ja minne matkustetaan
  • autossa matkustavien nimet + passinumerot
  • tarkka osoitteesi Intiassa
  • auton rekisterinumero sekä kuljettajan nimi, kuljettajan puhelinnumero ja kuljettajan kotiosoite/mistä kuljettaja lähtee matkaan

Huomaathan, että Suomen suurlähetystö voi hakea kulkulupia vain oman maansa kansalaisille. Esimerkiksi ulkomaisten kumppaneiden tulee lähtökohtaisesti olla yhteydessä oman maansa edustustoon Intiassa kulkuluvan hankkimiseksi.

Lisätietoja:

Terveys

Koronapandemian vuoksi terveydenhuollon saatavuudessa voi olla erityisiä haasteita ja sairaaloiden vuode- ja tehohoitopaikkojen riittävyydessä ongelmia.

Suojamaskin käyttö on ulkona liikuttaessa ja julkisilla kulkuneuvoilla matkustettaessa pakollista. Matkailijoiden kuume saatetaan mitata esimerkiksi hotelleissa tai julkista liikennettä käytettäessä.  Paikallisviranomaiset saattavat vaatia koronaviruksen seurantaan kehitetyn intialaisen Aarogya Setu -mobiilisovelluksen lataamista ja käyttöä erilaisissa tilanteissa.

Osavaltiosta riippuen matkailijoilta voidaan vaatia lääkärintodistusta majapaikasta poistumista ja lentokentälle kulkemista varten. Mikäli osavaltion viranomaiset vaativat lääkärintodistusta, ole yhteydessä osavaltiosi korona-neuvontapuhelimeen todistuksen saamiseksi.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, ole ensimmäiseksi yhteydessä Intian hallituksen englanninkieliseen korona-päivystyspuhelimeen, joka neuvoo seuraavien askelten osalta. Päivystyspuhelin neuvoo kansalaisia ja ulkomaalaisia numerossa + 91 11 23 978 046. Samasta numerosta saat tietoa myös alueesi koronapotilaita hoitavista sairaaloista ja voit esittää muita koronatilanteeseen liittyviä kysymyksiä.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Intiassa voimassaolevan poikkeuslain nojalla voidaan rajoitusten rikkomisesta tuomita sakkoihin tai pidättää.

Lisätietoja:

Edustuston asiakaspalvelu

Maahantulolupahakemusten vastaanotto ja käsittely sekä edustuston notaaripalvelut on keskeytetty toistaiseksi. Hätäpasseja myönnetään.

Lisätietoja suomalaisen oleskeluluvan omaaville Intian kansalaisille, jotka pyrkivät matkustamaan Intiasta takaisin Suomeen, löytyy täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.