Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Indonesiassa ja Itä-Timorissa

Koronavirusuutiset Indonesiassa ja Itä-Timorissa

Indonesiassa on edelleen voimassa kansallinen hätätila samoin kuin Itä-Timorissa. Maahantulo on kielletty kummassakin maassa ulkomaalaisilta muutamia poikkeusryhmiä lukuun ottamatta. Liikkumisrajoitukset ovat Indonesiassa aluekohtaisia. Edustusto päivittää ajankohtaistietoa koronatilanteesta Facebook-sivulleen.

Päivitetty 22.10.2021

 

Indonesia

Maahantulosäännökset

Indonesia jatkaa ulkomaalaisten pääsyn rajoittamista maahan toistaiseksi, rajoituksia tarkastellaan kahden viikon välein. Indonesian viranomaisten mukaan maahan pääsee poikkeuksellisesti ne, joilla on KITAS/KITAP tai diplomaattinen oleskelulupa Indonesiaan (tai erityisluvan saaneet). Edustuston tiedon mukaan 15.9. alkaen on taas mahdollista hakea viisumia Indonesiaan mm. työtarkoitukseen (sähköinen hakuprosessi/e-viisumi) Indonesian ulkopuolelta.

Maahantuloon oikeutetuilla erityisryhmillä on oltava Indonesiaan saavuttaessa lähtömaassa enintään 3 päivää (3 x 24h) aiemmin saatu terveystodistus, joka osoittaa negatiivisen PCR-testituloksen sekä rokotetodistus (fyysinen tai digitaalinen) täydestä rokotesarjasta. Lisäksi näiden henkilöiden tulee jäädä saapuessaan 5 x 24h omakustanteiseen karanteeniin Indonesian hallituksen listaamiin hotelleihin, pois lukien ulkomaisten edustustojen päälliköt ja heidän perheensä. Maahan saapuessa lentokentällä tehdään ensimmäinen koronatesti, jonka tulosta saa mennä odottamaan karanteenihotelliin ja 4. päivänä tehdään toinen PCR-testi.  Hotellikaranteenin jälkeen neuvotaan vielä jäämään 14 vuorokauden kotikaranteeniin. Jos henkilö saa positiivisen koronatestituloksen, ohjataan hänet hoitoon sairaalaan tai toiseen karanteenihotelliin, riippuen onko henkilöllä koronavirus oireita. Intiasta tuleville karanteenivaatimus on toistaiseksi 14 x 24 h. 

Indonesian viranomaiset ovat asettaneet koronapandemian vuoksi rajoituksia maahantuloon. Kaikkien ulkomaan kansalaisten maahantulo ja kauttakulku Indonesian kautta on kielletty lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia:

 • Ulkomaan kansalaiset, joilla on väliaikainen (KITAS) ja pysyvä oleskelulupa (KITAP)
 • Ulkomaan kansalaiset, joilla on diplomaattiviisumi tai työviisumi
 • Diplomaattisen oleskeluluvan tai työluvan haltijat
 • Lääketieteellisen, humanitäärisen ja ruoka-avun parissa työskentelevät
 • Lento-, meri- tai maantieliikenteen henkilökunta
 • Ulkomaan kansalaiset, jotka työskentelevät Indonesian strategisten projektien parissa
 • perheside
 • muu työnteko, yritysten auditointi 

Maahantulovaatimukset edellä mainituille ryhmille:

 • Englanninkielinen terveystodistus, josta ilmenee enintään 3x24h aiemmin vahvistettu negatiivinen COVID-19 PCR-testitulos (mikäli matkailijan dokumentit ovat puutteellisia tai hänellä ilmenee tautioireita, ohjeistavat paikallisviranomaiset lisätoimenpiteissä)
 • Rokotetodistus saadusta täydestä rokotesarjasta
 • Henkilöiden tulee jäädä saapuessaan 5 x 24 h omakustanteiseen hotellikaranteeniin.

Viisumivapaus on toistaiseksi poistettu kaikilta, joita se aiemmin kosketti. Kaikkien Indonesiaan matkustavien tulee hakea viisumia Indonesian edustustosta matkustustarkoituksen mukaisesti. Viisumia haettaessa on näytettävä lähtömaan terveysviranomaisen myöntämä terveystodistus, jossa negatiiviinen tulos PCR-testistä sekä rokotustodistus saadusta täydestä rokotesarjasta. 

Lisätietoja Indonesian viranomaisilta: https://www.imigrasi.go.id/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ulkoministeriö ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta ennen matkalle lähtöä. Koronapandemian aikana maahantulosäännökset voivat muuttua nopeastikin.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Koronapandemian johdosta tehdyt sosiaalista kanssakäymistä estävät rajoitustoimenpiteet vaihtelevat aluekohtaisesti ja voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla.

Indonesian hallitus on määräännyt uusia rajoitustoimenpiteitä (PPKM Darurat) koronatilanteen hallitsemiseksi Jaavan ja Balin saarilla sekä 15 muulla alueella. 

Rajoituksia tarkastellaan Jaavan ja Balin saarille kahden viikon välein, muilla saarilla viikon välen. 

Hallitus on määrännyt rajoituksia mm. työpaikolle, palveluihin, julkisiin paikkoihin sekä maan sisäiseen matkustukseen. Rajoitusten myötä välttämättömiä palveluita on saatavilla. Kuitenkin esimerkiksi koulujen, työpaikkojen, ravintoloiden, nähtävyyksien, kauppakeskusten, uskonnollisten, sosiaalisten sekä kulttuuristen kokoontumisten ja julkisen liikenteen toimintaa on rajoitettu.

Ruokakaupat saavat olla auki 50 % kapasiteetilla klo 21.00 asti. Useisiin ostoskeskuksiin pääsee PeduliLindungi- applikaatiolla, mihin pitää rekisteröidä tiedot täydestä rokotesarjasta. Suur-Jakartan alue on tasolla 2, ja tasojen 1-3 alueilla hallitus on sallinut kuntokeskusten avaamisen 25 % sekä elokuvateattereiden avaamisen 50 % kapasiteetilla. Ravintolat ja kahvilat ulkotilalla sekä ostoskeskuksissa sijaitsevat ravintolat ja kahvilat saavata olla auki 50 % kapasiteetilla. Elokuvateatterit saavat olla auki 50% kapasiteetilla. Jakartassa, Bandungissa, Yogyajartassa ja Surabayassa alle 12-vuotiaat lapset pääsevät taas vanhempiensa kanssa ostoskeskuksiin.

Indonesiassa on otettu käyttöön koronatartuntoja seuraava ja rokotustiedot sisältävä PeduliLindungi-terveyssovellus. Ulkomailla saatujen rokotusten osalta vaaditaan kunkin maan edustuston tekemä verifiointi ID- ja rokotustiedoille ennen sovelluksen käyttöönottoa. Suomen suurlähetystö Jakartassa ei ainakaan toistaiseksi pysty vahvistamaan Suomessa otettuja rokotuksia. Suurlähetystö on yhdessä muiden EU-maiden suurlähetystöjen kanssa informoinut Indonesian viranomaisia vahvistukseen liittyvistä ongelmista. 

Tiedossamme on, että ilman PeduliLindungi-sovellusta esimerkiksi pääsy ostoskeskuksiin ja kotimaanlennoille on ollut mahdollista rokotustodistusta näyttämällä sovellukseen liittyvien ongelmien vuoksi. On hyvä huomioida, että käytännöt voivat vaihdella.

Informoimme mahdollisimman pian tilanteesta Facebook-sivullamme, kun saamme Indonesian viranomaisilta lisäohjeita. 


Edustuston tiedon mukaan kotimaan liikenteessä (lentokone, juna, bussi, laiva, yksityisauto) Jaavalla tai Jaavalta ja Balilla tai Balille, vaaditaan ainakin yhtä saatua rokoteannosta, joka tulee todistaa rokotuskortilla sekä negatiivista PCR-testistä saatua tulosta (2x24 h ennen matkaa). 

Maasta pääsee poistumaan ilman rokotevaatimusta, jos henkilöllä on osoittaa lentolippu pois Indonesiasta. Lisäksi tarvitaan selvitys paikallisesta satamaterveysvirastosta (Port Health Authority) että maan sisäisen matkustuksen tarkoitus on pääsy kansainväliselle lennolle.

Suurlähetystön tiedon mukaan useat lentoyhtiöt operoivat maan sisäisiä lentoja. Lentoyhtiöillä saattaa olla erityisvaatimuksia lennolle pääsemiseksi ja vaatimukset tulee tarkastaa huolellisesti suoraan lentoyhtiöltä. Suurlähetystön tiedon mukaan toistaiseksi kansainvälisiä lentoja on rajoitetusti ainoastaan Jakartasta.  

Matkailijan tulisi olla suoraan yhteydessä lentoyhtiöön ajantasaisen tilanteen ja lennoille pääsyyn vaadittavien dokumenttien (esim. koronatestit, rokotustodistus) selvittämiseksi. Jos matkustat maan sisäisesti muuten kuin lentäen, tarkistathan myös matkustamiseen mahdollisesti vaadittavat dokumentit paikallisilta viranomaisilta. Tilanne voi muuttua nopeastikin. Varaa liikkumiseen riittävästi aikaa. 

Lisätietoja:

Terveys

Hallitus edellyttää kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla. Edustuston tietojen mukaan kodin ulkopuolella ilman kasvomaskia liikkuville voidaan antaa sakkoja ainakin Jakartassa ja Balilla. Julkisilla paikoilla ja lentokentillä saatetaan mitata kuume.  

Sairaaloiden ja hoidon taso Indonesiassa ei ole eurooppalaisen standardin mukainen. Koronapandemian aikana terveydenhuollon hoitokapasiteetti on kuormittunut.

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, ota yhteys lääkäriin ensin puhelimitse ja toimi lääkärin ohjeiden mukaan (esim. kotikaranteeni tai testaus sairaalassa). 

Indonesian terveysministeriön hotline-numero koronavirusta koskeviin tiedusteluihin: 0215210411 tai 081212123119 (suuntanumero +62).

Lisätietoja:

 

Muuta huomioitavaa

Indonesiassa ei ole toistaiseksi esiintynyt ulkomaalaisiin kohdistuvaa syrjivää tai uhkaavaa käytöstä joitakin yksittäistapauksia lukuun ottamatta.

 

Koronavirusrokote 

Indonesian hallitus antaa koronarokotteita rokotusryhmien mukaan järjestyksessä. Indonesiassa pysyvästi asuvilla ulkomaalaisilla saattaa olla mahdollisuus saada koronarokote Indonesiassa. On hyvä huomioida, että rokotteiden saatavuus ja rokotustahti vaihtelevat eri puolilla maata.

Kannattaa olla yhteydessä paikalliseen terveydenhuollon tarjoajaan ja tiedustella suoraan paikallisviranomaisilta rokotusjärjestystä, ja omia edellytyksiä rokotteen saamiseen. 

Suomessa annettavista koronarokotuksista voi lukea Terveyden- ja Hyvinvoinninlaitoksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa ja haluat kysyä koronarokotuksista, voit olla yhteydessä siihen kuntaan, jossa oleskelet. 
 

 

Itä-Timor

Maahantulosäännökset

Itä-Timorin hallitus on määrännyt uudelleen lentoasemiensa, satamiensa ja maarajojensa tilapäisen sulkemisen 1. heinäkuuta 2021 saakka, koronatartuntojen viimeaikaisen kasvun vuoksi, lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia ulkomaan kansalaisille: diplomaattien, kansainvälisten organisaatioiden työntekijöiden, kahdenvälisten yhteistyövirastojen työntekijöiden, lääketieteelliseen evakuointiin osallistuvat henkilöiden, öljyalalla työskentelevien, sekä ulkomaalaisten tavarantoimittajien. 

Maahan saapuvilta edellytetään negatiivista covid-testitulosta sekä vähintään 14 vuorokauden karanteenia joko valtion laitoksessa tai omassa majoituksessa terveysministeriön suostumuksella. Täyden rokotussarjan saaneiden ei tarvitse jäädä karanteeniin, rokotetodistus tulee näyttää. 

Ne, joilla ilmenee COVID-19 taudin oireita, kuten yli 37,5 °C:n kuumetta, yskää ja/tai hengitysvaikeuksia, ohjataan koronatestiin. Positiivisen testituloksen saaneet eristetään.

Maasta poistuvien terveydentila tarkistetaan esim. kuumeen mittauksella ja henkilöt, joilla on koronavirustaudille tyypillisiä oireita, ohjataan jatkotutkimuksiin.

Myönnetyt viisumit/maahantuloluvat pysyvät voimassa hätätilan ajan huolimatta siitä, milloin lupa umpeutuu.

Ulkoministeriö ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta ennen matkalle lähtöä. Koronapandemian aikana maahantulosäännökset voivat muuttua nopeastikin.

Liikkuminen

Koronapandemian vuoksi edellytetään julkisilla paikoilla käsienpesua tai käsidesin käyttöä ja kasvomaskia sekä vähintään 1,5 metrin turvavälin pitämistä muihin ihmisiin.

Ajankohtaisin tilanne on hyvä tarkistaa paikallisilta viranomaisilta.

Terveys

Terveydenhuoltopalvelut Itä-Timorilla ovat hyvin rajallisia. On mahdollista, että terveydenhuoltojärjestelmä kuormittuu koronapandemian vuoksi. Matkailijalla on hyvä olla laaja matkavakuutus, joka sisältää muun muassa lääketieteellisen evakuoinnin.

Terveysministeriö on avannut koronaviruspandemiaa koskevien tiedustelujen hotline-numeron  (119) ja WhatsApp-palvelun(Linkki toiselle verkkosivustolle) (tetumiksi ja englanniksi).

Muuta huomioitavaa

Suomella ei ole edustustoa Itä-Timorissa, ja maata hoidetaan Jakartan-suurlähetystöstä käsin. Hätätapauksissa Suomen kansalaiset voivat kääntyä myös Dilissä sijaitsevan Portugalin suurlähetystön(Linkki toiselle verkkosivustolle) puoleen.

Lisätietoa:

 

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystö laajentaa asteittain asiakaspalveluaan, ajanvaraus on pakollinen. Yhteydentottoa toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse. Palveluaikoja on toistaiseksi tiistaisin ja torstaisin . Oleskelulupahakemuksia seuraavien kategorioiden osalta:

Ajanvarauspyynnöt sähköpostilla osoitteeseen sanomat.jak@formin.fi.

Poikkeusryhmien (mm. vakiintuneen parisuhteen perusteella, Suomen kansalaisen puoliso tai muusta perustellusta syystä, esim. hautajaiset.) viisumihakemuksia otetaan vastaan rajoitetusti. Schengen-viisumeita voidaan myöntää vain lyhytaikaisia vierailuja varten. Viisumin myöntöä koskevat perusteet eivät ole muuttuneet.

Passiasiakkaita palvellaan ainoastaan  ajanvarauksella. Hädänalaisia Suomen kansalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvia palvellaan konsulipalvelulain mukaisesti. Ajanvaraus ensisijaisesti sähköpostitse sanomat.jak(at)formin.fi. Suurlähetystörakennuksen aulassa mitataan kuume kaikilta rakennukseen tulijoilta.

Oleskelulupa-asioissa voit olla yhteydessä myös maahanmuuttovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.