Koronavirusuutiset Hongkongissa ja Macaolla

Koronavirusuutiset Hongkongissa ja Macaolla

Saapuminen Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueille on sallittu ainoastaan alueiden asukkaille, ja heidät ohjataan karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tilanne Macaolla on normalisoitumassa.

Saapuminen erityishallintoalueille

Hongkong

Hongkongiin saapuminen on sallittu ainoastaan sen asukkaille, ja heidät ohjataan karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Vaikket asuisi Hongkongissa, voit saapua sinne Manner-Kiinasta, Macaolta ja Taiwanista, edellyttäen, ettet ole 14 vuorokauden sisällä oleskellut muualla. 14 vuorokauden karanteeni on pakollinen myös tällöin. Rajapisteistä auki ovat Hongkongin kansainvälinen lentokenttä, Shenzhen Bay ja Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.

Hongkongiin saapuville tehdään terveysselvitys ja heidän lämpönsä mitataan. Jos saavut Hongkongiin kansainvälisen lentokentän kautta, ohjataan sinut COVID-19-testiin lentokentällä olevaan testauskeskukseen. Testin tulosta täytyy odottaa keskuksessa määrätyllä alueella. Mikäli koronavirustestisi tulos on positiivinen, ohjataan sinut suoraan karanteenikeskukseen. Mikäli tulos on negatiivinen, saat suorittaa karanteenin kotonasi tai hotellissa. Kotikaranteenissa sinun täytyy käyttää elektronista ranneketta ja ladata puhelimeesi hallinnon StayHomeSafe-sovellus.

Mikäli olet vieraillut korkean riskin maissa 14 päivän sisällä ennen Hongkongiin saapumistasi, tulee sinun esittää todiste negatiivisesta, 72 tunnin sisällä tehdystä COVID-19-testistä ennen lentoasi Hongkongiin ja karanteenin voi suorittaa ainoastaan hotellissa, joten myös hotellivaraus on esitettävä. 

Macao

Saapuminen Macaolle on sallittu vain sen asukkaille, ja heidät ohjataan karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Macaolle saapuville tehdään terveysselvitys. Mikäli olet oleskellut 14 vuorokauden sisällä riskialueella, ohjataan sinut karanteenikeskukseen.

Manner-Kiinan, Hong Kongin ja Taiwanin asukkaat voivat myös saapua Macaolle. Heiltä vaaditaan todiste negatiivisesta COVID-19 testituloksesta ennen maahan saapumista ja mikäli ovat oleskelleet Hong Kongissa tai Taiwanilla 14 päivän sisällä ennen Macaolle saapumista, heidät ohjataan karanteeniin 14 vuorokaudeksi. 

Lisätietoja (englanniksi):

Liikkuminen

Hongkong

Julkisia kokoontumisia on rajoitettu neljään henkilöön. 

Liikkumista Hongkongissa ei ole rajoitettu. Viranomaiset suosittelevat kokoontumisten vähentämistä ja riittävän turvavälin pitämistä muihin ihmisiin.

Kauttakulkuliikennettä Hongkongin kansainvälisen lentokentän kautta on avattu asteittain 1. kesäkuuta alkaen. Hongkongin kautta voivat lentää matkustajat, jotka ovat tehneet lähtömaassaan lähtöselvityksen koko matkalle, heillä tulee olla lentokoneeseen nousukortit koko matkalla ja myös matkatavarat selvitetty määränpäähän asti. Jatkolento Hongkongin kansainvälisen lentokentän kautta voi olla eri lentoyhtiön tarjoama kuin ensimmäisellä lennolla, mutta jatkolennon tulee olla samalla lentolipulla ja tehty samalle varaukselle. Välilaskun kesto Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä saa olla enintään 24 tuntia. Matkustajien täytyy tarkistaa etukäteen, pääsevätkö he määränpäässään maahan. 

Macao

Macaolla voi liikkua vapaasti. Viranomaiset pyytävät välttämään kokoontumisia ja väkijoukkoja sekä pitämään turvavälit.

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Hongkong

Kasvosuojainten käyttö on pakollista julkisissa sisä- ja ulkotiloissa. Ilman suojainta voi saada 5000 HKD:n sakon. Urheiltaessa ja liikuttaessa ulkona luonnonpuistoissa suojainta ei ole pakko käyttää. 

Palveluntarjoajat mittaavat asiakkaiden lämpötilan sisääntulon yhteydessä ja vaativat kasvosuojainten käyttöä.

Kasvosuojainten käyttö Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä on pakollista.

Macao

Viranomaiset suosittelevat kasvosuojainten käyttöä.

Kasvosuojainten käyttö on pakollista esimerkiksi virastoissa, kasinoissa, joukkoliikenteessä ja kouluissa.

Lisätietoja (englanniksi):

Palvelut

Hongkong

Ravintolat ja baari voivat olla auki asiakkaille klo 5-24. Myös muut vapaa-ajan ja viihteen palvelut ovat suurimmaksi osaksi auki, mutta sukioloajoissa ja asiakasmäärissä on rajoituksia. 

Hallinnon virastojen ja palvelujen aukioloajoissa ja asiakasmäärissä voi olla rajoituksia. 

Palveluiden sisääntulon yhteydessä mitataan kuume ja osa palveluista vaatii kasvosuojaimen käyttöä. Asiakasmäärissä on rajoituksia.

Lisätietoja (englanniksi):

Macao

Palvelut Macaolla ovat pääasiallisesti auki. Sisääntulon yhteydessä saatetaan mitata kuume ja osa palveluista vaatii kasvosuojaimen käyttöä. Asiakasmäärissä on rajoituksia.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Hongkong

Kasvosuojainten käyttö on pakollista julkisissa sisä- ja ulkotiloissa. Ilman suojainta voi saada 5000 HKD:n sakon. Urheiltaessa ja liikuttaessa ulkona luonnonpuistoissa suojainta ei ole pakko käyttää. 

Karanteenimääräysten rikkomisesta voi saada sakkoja tai vankeusrangaistuksen.

Hongkongin hallinto valvoo kotikaranteenimääräyksiä pistotarkastuksilla, puhelinsoitoilla sekä seuraamalla elektronisten rannekkeiden tilaa.

Mikäli henkilö antaa alueelle saapuessaan väärää tietoa terveydentilastaan, voi siitä saada sakon tai vankeusrangaistuksen.

Kokoontumisrajoitusten rikkomisesta voi saada sakon tai vankeusrangaistuksen.

 

Edustuston asiakaspalvelu

Poikkeustilanteen vuoksi keskeytimme 19. maaliskuuta alkaen viisumihakemusten vastaanoton. Oleskelulupahakemuksia otetaan vastaan rajoitetusti 23.6.2020 lähtien. Muilta osin asiakaspalvelumme on auki normaalisti. Ajanvaraus on pakollinen. Ajanvaraukset osoitteesta visa.hng@formin.fi

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

 

Päivitetty 25.9.2020.