Koronavirusuutiset Hongkongissa ja Macaolla

Saapuminen Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueille on sallittu pääsääntöisesti ainoastaan alueiden asukkaille, ja heidät ohjataan karanteeniin 14-21 vuorokaudeksi.

Saapuminen erityishallintoalueille

Hongkong

Hongkongiin saapuminen on sallittu ainoastaan sen asukkaille ja oleskelu- tai työluvan haltijoille sekä näiden perheenjäsenille, heidät ohjataan karanteeniin 7-21 vuorokaudeksi. Mikäli olet oleskellut yli kaksi tuntia Etelä-Afrikassa, Brasiliassa, Intiassa, Filippiineillä, Pakistanissa tai Nepalissa viimeisen 21 vuorokauden aikana, niin saapuminen Hongkongiin ei ole tällä hetkellä sallittu.

Hongkongiin saapuville tehdään terveysselvitys ja heidän ruumiinlämpönsä mitataan. Jos saavut Hongkongiin kansainvälisen lentokentän kautta, ohjataan sinut COVID-19-testiin lentokentällä olevaan testauskeskukseen. Testin tulosta täytyy odottaa keskuksessa määrätyllä alueella tai muussa viranomaisen määräämässä paikassa. Mikäli koronavirustestisi tulos on positiivinen, ohjataan sinut suoraan karanteenikeskukseen tai sairaalaan. Mikäli tulos on negatiivinen, niin voit siirtyä viranomaisten järjestämällä kuljetuksella karanteenihotelliisi. Karanteenin voi suorittaa 22.12.2020 lähtien vain hallinnon määrittelemissä hotelleissa ja hotellivaraus on esitettävä maahan saavuttaessa. Karanteenin aikana sinun täytyy käyttää elektronista ranneketta ja ladata puhelimeesi hallinnon StayHomeSafe-sovellus.

Mikäli olet vieraillut korkean riskin maissa (kategoriat A2 ja B) 21 päivän sisällä ennen Hongkongiin saapumistasi, tulee sinun esittää myös todiste negatiivisesta, 72 tunnin sisällä tehdystä COVID-19-testistä ennen lentoasi Hongkongiin. 

Vaikket asuisi Hongkongissa, voit saapua sinne Manner-Kiinasta ja Macaosta, edellyttäen ettet ole 21 vuorokauden sisällä oleskellut muualla. Tällöin pakollinen karanteeni on 14 vuorokautta ja sen voi suorittaa joko kotonaan tai valitsemassaan hotellissa. Rajapisteistä auki ovat Hongkongin kansainvälinen lentokenttä, Shenzhen Bay ja Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.

Henkilöiden, jotka saapuvat korkean-, keskitason- tai alhaisen riskitasonmaista (B-, C- ja D-kategoriat) sekä Manner-Kiinasta että Macaosta ja ovat saaneet saaneet täyden koronarokotussarjan vähintään 15 päivää ennen maahan saapumistaan, karanteeniaikaa lyhennettään 7 päivällä.  Tällä hetkellä Suomi kuuluu keskitason riskimaihin eli C-kategoriaan ja  täysin rokotettujen karanteeniaika on 14 päivää ja rokottamattomien 21 päivää. 

Macao

Saapuminen Macaolle on sallittu pääsääntöisesti vain sen asukkaille, ja heidät ohjataan karanteeniin 14-28 vuorokaudeksi. Macaolle saapuville tehdään terveysselvitys. Mikäli olet oleskellut 21 vuorokauden sisällä riskialueella, ohjataan sinut karanteenikeskukseen.

Manner-Kiinan, Hong Kongin ja Taiwanin asukkaat voivat myös saapua Macaolle. Heiltä vaaditaan todiste negatiivisesta COVID-19 testituloksesta ennen maahan saapumista ja mikäli ovat oleskelleet Manner-Kiinan erikseen määritellyillä alueilla, Hong Kongissa tai Taiwanilla 21 päivän sisällä ennen Macaolle saapumista, heidät ohjataan karanteeniin 14 -21 vuorokaudeksi. 

Lisätietoja (englanniksi):

Liikkuminen

Hongkong

Julkisia kokoontumisia on rajoitettu neljään henkilöön. 

Liikkumista Hongkongissa ei ole rajoitettu. Viranomaiset suosittelevat kokoontumisten vähentämistä ja riittävän turvavälin pitämistä muihin ihmisiin.

Kauttakulkuliikennettä Hongkongin kansainvälisen lentokentän kautta on avattu asteittain 1. kesäkuuta 2020 alkaen. Hongkongin kautta voivat lentää matkustajat, jotka ovat tehneet lähtömaassaan lähtöselvityksen koko matkalle, heillä tulee olla lentokoneeseen nousukortit koko matkalle ja myös matkatavarat selvitetty määränpäähän asti. Jatkolento Hongkongin kansainvälisen lentokentän kautta voi olla eri lentoyhtiön tarjoama kuin ensimmäisellä lennolla, mutta jatkolennon tulee olla samalla lentolipulla ja tehty samalle varaukselle. Välilaskun kesto Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä saa olla enintään 24 tuntia. Matkustajien täytyy tarkistaa etukäteen, pääsevätkö he määränpäässään maahan. Koneen vaihto Hongkongissa Manner-Kiinan lennolle ei ole sallittu.

Macao

Macaolla voi liikkua vapaasti. Viranomaiset pyytävät välttämään kokoontumisia ja väkijoukkoja sekä pitämään turvavälit.

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Hongkong

Kasvosuojainten käyttö on pakollista kaikissa julkisissa sisä- ja ulkotiloissa. Ilman suojainta liikkuessa voi saada 5.000-10.000 HKD:n sakon. Urheiltaessa ja liikuttaessa ulkona luonnonpuistoissa suojainta ei ole pakko käyttää. 

Palveluntarjoajat mittaavat asiakkaiden lämpötilan sisääntulon yhteydessä ja vaativat kasvosuojainten käyttöä.

Kasvosuojainten käyttö Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä on pakollista.

Macao

Viranomaiset suosittelevat kasvosuojainten käyttöä.

Kasvosuojainten käyttö on pakollista esimerkiksi virastoissa, kasinoissa, joukkoliikenteessä ja kouluissa.

Lisätietoja (englanniksi):

Palvelut

Hongkong

Ravintolat ja baarit voivat olla auki asiakkaille asiakasmäärärajoituksin. Muut vapaa-ajanpalvelut ovat suurimmaksi osaksi avoinna asiakasmäärärajoituksin.

Hallinnon virastojen ja palvelujen aukioloajoissa sekä asiakasmäärissä voi olla rajoituksia. Sisääntulon yhteydessä mitataan kuume ja vaaditaan kasvosuojaimen käyttöä. 

Lisätietoja (englanniksi):

Macao

Palvelut Macaolla ovat pääasiallisesti auki. Sisääntulon yhteydessä saatetaan mitata kuume ja osa palveluista vaatii kasvosuojaimen käyttöä. Asiakasmäärissä voi olla rajoituksia.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Hongkong

Kasvosuojainten käyttö on pakollista julkisissa sisä- ja ulkotiloissa. Ilman suojainta voi saada 5.000-10.000 HKD:n sakon. Urheiltaessa ja liikuttaessa ulkona luonnonpuistoissa suojainta ei ole pakko käyttää. 

Karanteenimääräysten rikkomisesta voi saada sakkoja tai vankeusrangaistuksen. Hongkongin hallinto valvoo karanteenimääräyksiä pistotarkastuksilla, puhelinsoitoilla sekä seuraamalla elektronisten rannekkeiden tilaa. Mikäli henkilö antaa alueelle saapuessaan väärää tietoa terveydentilastaan, voi siitä saada sakon tai vankeusrangaistuksen.

Kokoontumisrajoitusten rikkomisesta voi saada sakon tai vankeusrangaistuksen.

Edustuston asiakaspalvelu

Pääkonsulaatin asiakaspalvelu on avoinna vain ajanvarauksella. Jos haluat asioida pääkonsulaatissa, ota ensin yhteyssähköpostitse visa.hng@formin.fi

Ota hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön päivystykseen.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.