Koronavirusuutiset Espanjassa

Koronavirusuutiset Espanjassa

Koko Espanjaan on 25.10.2020 julistettu uusi hätätila. Kasvomaskin käyttö julkisilla paikoilla jatkuu pakollisena. Itsehallintoalueet ovat pääasiallisessa vastuussa hätätilan aikana voimassa olevista rajoituksista. Espanjassa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia kehotetaan seuraamaan ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten tiedotteita.

Hätätila koko Espanjaan 25.10.2020 alkaen

Pääministeri Pedro Sánchez on huonontuneen epidemiologisen tilanteen vuoksi julistanut 25.10.2020 Espanjaan hätätilan, joka on voimassa 9. toukokuuta 2021 saakka. Jos Espanjan epidemiologinen tilanne kuitenkin tänä aikana paranee, voitaisiin hätätila päättää jo aiemmin. Suurlähetystö seuraa tilannetta.

Hätätilan aikana valta rajoitusten täytäntöönpanosta on delegoitu itsehallintoalueiden johtajille, jotka voivat määrätä rajoituksista autonomioidensa sisällä. Poikkeuksena ovat ainoastaan lähes koko Espanjaa koskevat yölliset ulkonaliikkumisrajoitukset (ks. lisää alla).

Koko Espanjassa, lukuun ottamatta Kanariansaaria, rajoitetaan henkilöiden ulkonaliikkumisvapautta aikavälillä 23-06. Tällöin ulkona liikkuminen on sallittua vain oikeutetun syyn nojalla. Tällaisia syitä ovat terveyspalveluiden pariin hakeutuminen, lääketarpeiden hankinta, eläinlääkärin päivystysvastaanotolle hakeutuminen, työvelvollisuuksien vuoksi liikkuminen, kotiinpaluu em. asioilta, vanhuksen, lapsen, vammaisen tai erityisen haavoittuvassa asemassa olevan henkilön hoitotarkoituksessa liikkuminen, force majeure -syy tai muu oikeutettu syy sekä ajoneuvon tankkaus em. aktiviteetteja varten. Itsehallintoalueet voivat halutessaan siirtää rajoituksen voimassaolon alkamista ja sen päättymistä yhdellä tunnilla.

Itsehallintoalueet voivat päättää rajoittaa liikkumista alueelle ja alueelta pois, joko koko itsehallintoalueella tai sen osissa. Toisin sanoen, autonomiat voivat eristää koko itsehallintoalueen tai pienempiä alueyksikköjä autonomian sisällä. Tällä hetkellä useita itsehallintoalueita on jo eristetty kokonaisuudessaan. Poikkeuksena liikkumisrajoituksille ovat terveydenhuoltopalveluihin hakeutuminen, päiväkotiin, oppilaitokseen tai työpaikalle liikkuminen, kotiinpaluu, kiireellisillä viranomais-, laki- ja notaariasioilla liikkuminen, force majeure -syy tai muu oikeutettu syy. Alueiden läpi liikkuminen on sallittua. Suomen Madridin-suurlähetystö tarjoaa matkustuskirjeen Suomessa asuville henkilöille, jotka liikkuvat alueilla kotiinpaluutarkoituksessa. 

Itsehallintoalueet voivat lisäksi päättää enintään kuuden hengen kokoontumisrajoituksista (eivät koske samassa taloudessa asuvia). Useat itsehallintoalueet ovat myös mm. rajoittaneet tupakointia julkisilla paikoilla ml. ravintoloiden terassit, jos muita ihmisiä on alle kahden metrin etäisyydellä. Alueilla on voimassa myös muita rajoituksia esim. aukioloaikoihin ja täyttöasteisiin.

Suosittelemme seuraamaan oman itsehallintoalueen paikallista tiedotusta voimassa olevista rajoituksista. Rajoitusten rikkomisesta voidaan rangaista.

Kanariansaarten majoituspaikat vaativat todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta 

31.10.2020 BOC:ssa julkaistu Decreto ley -asetus määrää, että Kanariansaarille matkustavan, yli 6-vuotiaan henkilön on esitettävä turistimajoituspaikkaan sisäänkirjautumisen yhteydessä todistus korkeintaan 72 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta. Todistuksen esittäminen tulee pakolliseksi 14. marraskuuta alkaen. Testi on omakustanteinen. Huomaa, että todistus on pakollinen vain matkustajille, jotka majoittuvat turisteille tarkoitetuissa majoituspaikoissa.

Todistuksessa tulee olla seuraavat tiedot: testin ottamisen päivämäärä ja kellonaika; henkilötiedot; testinottopaikan tiedot; sekä tieto negatiivisesta tuloksesta. Todistuksen suositeltu kieli on espanja tai englanti. Todistus ei ole pakollinen henkilölle, joka voi todistettavasti osoittaa oleskelleensa Kanariansaarilla 15 vuorokautta ennen majoituspaikkaan sisäänkirjautumista, ja jolla ei tänä aikana ole esiintynyt koronavirustartunnan oireita.

Henkilöltä, jolla ei ole esittää todistusta negatiivisesta testituloksesta, evätään pääsy majoituspaikkaan. Jos henkilö kuitenkin suostuu testattavaksi, ohjataan hänet välittömästi lähimpään testinottopaikkaan. Tällöin matkailija pysyy majoituspaikassaan karanteenissa negatiivisen testituloksen saamiseen saakka.

Majoituspaikkojen asiakkaiden tulisi myös ladata ja ottaa käyttöön Radar Covid -sovellus koko Kanariansaarilla oleskelunsa ajaksi sekä pitää sovellus käytössä vielä 15 vuorokautta matkan jälkeen. Lisätietoa saat englanniksi mm. täältä.

Kasvomaskin käyttö jatkuu pakollisena

10.6. hyväksytty Real Decreto-ley -asetus määrää kaikille yli 6-vuotiaille kasvomaskin käytön pakolliseksi julkisissa sisä- ja ulkotiloissa silloin, kun turvaväliä ei ole mahdollista säilyttää. Maskipakko on voimassa myös julkisessa liikenteessä sekä yksityisajoneuvoissa silloin (ml. taksit, VTC:t jne.), kun matkustajat eivät asu samassa taloudessa.

Huomioithan, että itsehallintoalueet voivat päättää alueella voimassa olevista rajoituksista. Tällä hetkellä kaikki itsehallintoalueet ovat määränneet suu-nenäsuojaimen pakolliseksi, vaikka turvaetäisyys olisikin mahdollista säilyttää. Poikkeuksena ovat tietyt tilanteet ja aktiviteetit, jotka vaihtelevat itsehallintoalueittain. 

Kasvosuojaimen käyttö ei ole pakollista hengitysvaikeuksista kärsiville, henkilöille, joiden terveyteen maskin käyttö todistettavasti voisi vaikuttaa kielteisesti, tai jotka kehitysvamman tai muun syyn takia eivät maskia voi käyttää. Käyttö ei myöskään ole pakollista ulkoilmassa tapahtuvan yksilöurheilun aikana eikä sellaisessa toiminnassa, jossa sen käyttö ei toiminnan luonteen takia tule kyseeseen, sekä muissa force majeure -tilanteissa. 

Kasvomaskin tulee peittää nenä, suu ja leuka. Sen mallista tai materiaalista ei ole erillistä määräystä, mutta terveysviranomaiset suosittelevat käytettäviksi "hygieenisiä" tai kirurginmaskeja (mascarillas higiénicas o quirúrgicas). Pakon rikkomisesta voidaan rangaista.

Maskipakon lisäksi muista varotoimista kuten käsienpesusta, turvaetäisyyksistä ja julkisten sekä yksityisten tilojen perusteellisesta puhtaanapidosta on edelleen huolehdittava. 

Espanjaan matkustavat suomalaiset

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita yleislääkärillesi tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. He ohjaavat sinua tilanteessa. Suurlähetystön sosiaalisen median kanavilta löytyvät lisäksi kaikkien Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimet

Lennoista

Seuraa oman lentoyhtiösi tai matkanjärjestäjäsi tiedotusta asiakasinfosivuilla ja sosiaalisessa mediassa ja ole ensisijaisesti yhteydessä heihin sähköisesti. Lentojen tilanne muuttuu jatkuvasti, joten tarkistathan oman lentosi tämänhetkisen tilanteen. Tarkistathan omalta lentoyhtiöltäsi tiedon hygienianormeista ja maskipakosta lennon aikana. Huomaa, että Espanjan maskipakko on voimassa kaikissa julkisissa tiloissa, myös lentokentillä. Espanjan terveysviranomaiset vaativat 1.7. alkaen maahantulon yhteydessä sähköisen terveystietolomakkeen (ks. alta).

Rajatarkastukset 

Espanja on luopunut rajatarkastuksista EU- ja Schengen-maiden asukkaille ensimmäisen, maaliskuussa määrätyn hätätilan päätyttyä 21.6. Karanteenipakkoa ulkomailta tuleville ei enää ole. 

Suomen hallitus ja ulkoministeriö suosittelevat edelleen välttämään tarpeetonta matkustusta muihin kuin maihin, joiden kohdalla sisärajavalvonnasta on luovuttu.

Maahantulon yhteydessä: terveystietolomake ja terveydentilatarkastus

Terveysministeriö on tarkentanut toimia maahantulon yhteydessä. Kaikkien Espanjan ulkopuolelta lento- tai meriteitse saapuvien matkustajien tulee täyttää sähköinen terveystietolomake joko osoitteessa www.spth.gob.es tai ilmaiseksi ladattavassa SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH -sovelluksessa. Lomakkeen täytettyään matkustaja saa QR-koodin, joka tulee esittää maahantulon yhteydessä. Lisätietoa Espanjan terveysministeriön sivuilla (englanniksi).

23.11. alkaen EU:n ja Schengen-alueen korkean riskin maista Espanjaan lento- tai meriteitse saapuvien henkilöiden tulee lisätä lomakkeeseen tieto max. 72 tuntia vanhasta negatiivisesta PCR-koronatestituloksesta, joka pitää pystyä todistamaan tarvittaessa. Suomesta tulevilta matkustajilta testitulosta ei tällä hetkellä vaadita, mutta suurlähetystö seuraa tilannetta ja tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.

Olemme saaneet paljon tiedusteluja välilaskun vaikutuksesta testausvaatimukseen. Tietojemme mukaan huomioon otetaan matkustajan lähtömaa. Jos siis lähtömaa on Suomi, välilasku korkean riskin maassa ei vaikuta testausvaatimukseen, mikäli matkustaja pysyttelee transit-alueen sisällä ja lentoliput ovat molemmat samassa varauksessa. Tilanne muuttuu, mikäli joutuisi esimerkiksi yöpymään välilaskukohteessa. 

Kaikkien Espanjaan meri- ja lentoteitse tulevien matkustajien täytyy suostua tarkastukseen maahan tullessaan. Kaikilta mitataan kuume, joko kosketuksettomalla kuumemittarilla tai lämpökameralla. Jos kuumetta on yli 37,5 astetta, ohjataan matkustaja tarkempaan terveystarkastukseen. Näin voidaan tehdä myös terveystietolomakkeesta tai matkustajan silmämääräisessä tarkastuksessa ilmenevien syiden pohjalta. Tämän terveystarkastuksen arviosta riippuen matkustaja ohjataan joko lähimpään terveyskeskukseen tai päästetään jatkamaan matkaa. 

Edellä mainitut käytännöt ovat voimassa siihen saakka, kunnes hallitus päättää julistaa terveydellisen kriisin päättyneeksi.

Turisti- ja kausimajoituksesta

Turistimajoitus on avautunut koko Espanjassa, mutta tarjonta voi monin paikoin olla tavallista suppeampaa. Kanariansaaret vaatii 14.11.2020 alkaen matkailijalta todistuksen negatiivisesta korkeintaan 72 tuntia vanhasta koronatestituloksesta, joka tulee esittää majoituspaikkaan sisäänkirjautumisen yhteydessä. 

Suomen sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista

Suomen ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustusta muihin kuin maihin, joiden kohdalla sisärajavalvonnasta on luovuttu. 19.9. alkaen raja-arvona pidetään enintään 25 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Tällä hetkellä sisärajavalvonta on voimassa 13.12.2020 saakka.

Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Kyseessä voi olla esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa. Paluuliikenne tarkoittaa Suomen kansalaisten lisäksi kaikkia Suomessa asuvia EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisia ja heidän perheenjäseniään sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevia kolmannen maan kansalaisia. Tarkista ajankohtainen tilanne Rajavartiolaitoksen sivuilta

Matkailijan palattua Suomeen

Sisärajavalvonnan piiriin kuuluvista maista Suomeen tuleville henkilöille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoisesta karanteenia. Tällöin tarpeettomia fyysisiä kontakteja on syytä välttää ja kodin ulkopuolella liikkuminen tulisi rajoittaa vain välttämättömään. Hengitystieoireiden ilmentyessä henkilön tulee ottaa välittömästi yhteys terveydenhuoltoon. Katso tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta. Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin.

Korkeamman ilmaantuvuuden maasta palatessaan Suomessa asuva voi 1.10. alkaen lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vapaaehtoisella koronatestillä. Alle 72 tunnin maassa oleskelu ei edellytä toista testiä eikä omaehtoista karanteenia. Lue lisää karanteenikäytännöstä ja testauksesta THL:n sivuilta tai täältä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suosituksen kasvomaskin käytöstä muun muassa joukkoliikenteessä ja riskialueelta palatessa sekä karanteenin aikana kodin ulkopuolella liikkuessa. Kaikessa liikenteessä on edelleen muistettava välttää fyysisiä kontakteja ja säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin sekä noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Poistuttaessa lentokentältä tai satamasta suositellaan oman auton tai taksin käyttöä.

Espanjan viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Espanjan hallituksen tiedotteita voi seurata englanniksi esimerkiksi pääministerin kanslian sivuilta. Espanjan eri alueilla voi olla myös omia rajoituksia, joita kannattaa seurata paikallisesti.

Lisätietoa koronaviruksesta saa esimerkiksi Espanjan terveysministeriön sivuilta (espanjaksi).

Yleinen hätänumero on 112. Espanjan eri itsehallintoalueiden koronavirustiedusteluihin vastaavat numerot löytyvät terveysministeriön sivuilta.

Espanjasta pois matkustamassa olevien kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omaan matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Lisätietoa lentotilanteesta on esimerkiksi useita lentokenttiä hallinnoivan AENA:n sivuilla. Junien tilanteesta löytyy tietoa Renfen sivuilla.

Lisätietoja suomalaisille

Madridin-suurlähetystö Facebookissa

Madridin-suurlähetystö Twitterissä

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriö: Nettikonsuli-sivu Facebookissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

Rajavartiolaitos: Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksesta rajaliikenteeseen

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Suurlähetystö palvelee puhelimitse numerossa +34 91 319 6172. Vastaamme puheluihin arkisin asiakaspalveluaikaan klo 10–13. Pyydämme lähettämään konsuliasioihin, Espanjan koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut yhä sähköpostitse osoitteeseen consular.mad@formin.fi. Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä.

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Katso kunniakonsulaattien asiakaspalveluajat täältä. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: paivystys.um@formin.fi tai +358 9 1605 5555. 

Maahantulohakemusten käsittely on toistaiseksi keskeytetty. Passien ja henkilökorttien myöntäminen on aloitettu ajanvarauksella. Suurlähetystö tiedottaa muutoksista verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.