Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksiin muutoksia: vältä kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti. Muiden maiden osalta ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksiin muutoksia: vältä kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan »
Koronavirusuutiset Espanjassa

Koronavirusuutiset Espanjassa

Espanjan hätätila on päättynyt 9.5.2021. Kasvomaskin käyttö julkisilla paikoilla jatkuu pakollisena. Espanja vaatii riskialueilta matkustavilta todistuksen täydestä rokotesarjasta, negatiivisesta koronatestistä tai koronavirustaudin sairastamisesta ja siitä parantumisesta. Itsehallintoalueet ovat vastuussa voimassa olevista rajoituksistaan hätätilan päätyttyä. Espanjassa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia kehotetaan seuraamaan ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten tiedotteita.

Espanjan hätätilan päätyttyä itsehallintoalueet vastaavat rajoituksista

Espanjaan 25.10.2020 julistettu hätätila on päättynyt 9. 5.2021. Hätätilan päätyttyä vastuu rajoituksista on siirtynyt kokonaan itsehallintoalueille. Rajoitukset vaihtelevat autonomiasta riippuen, joten seuraa oman itsehallintoalueesi tiedotusta. Eri itsehallintoalueiden rajoitukset koottunaLinkki toiselle web-sivustolle. löytyvät esimerkiksi RTVE:n sivuilta (espanjaksi).

Itsehallintoalueet voivat mm. päättää rajoittaa liikkumista alueelle ja alueelta pois itsehallintoalueen sisällä. Toisin sanoen, autonomiat voivat eristää pienempiä alueyksikköjä autonomian sisällä. Alueet voivat lisäksi päättää kokoontumisrajoituksista, ja niillä voi olla voimassa myös muita rajoituksia esim. aukioloaikoihin ja täyttöasteisiin. Ei-välttämättömien palvelujen sulkemisaikaa on voitu aikaistaa.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan rangaista. Espanjan maahantulorajoituksista sekä alueellisista rajoitteista vastaavat Espanjan viranomaiset. Suosittelemme olemaan mahdollisten jatkokysymysten suhteen yhteydessä Espanjan paikallisviranomaisiin tai Espanjan suurlähetystöön HelsingissäLinkki toiselle web-sivustolle..

Kasvomaskin käyttö jatkuu pakollisena 

Real Decreto-ley -asetus määrää kaikille yli 6-vuotiaille kasvomaskinLinkki toiselle web-sivustolle. käytön pakolliseksi julkisissa sisä- ja ulkotiloissa. Maskipakko on voimassa myös julkisessa liikenteessä sekä yksityisajoneuvoissa silloin (ml. taksit, VTC:t jne.), kun matkustajat eivät asu samassa taloudessa.

Kasvosuojaimen käyttö ei ole pakollista hengitysvaikeuksista kärsiville, henkilöille, joiden terveyteen maskin käyttö todistettavasti voisi vaikuttaa kielteisesti, tai jotka kehitysvamman tai muun syyn takia eivät maskia voi käyttää. Käyttö ei myöskään ole pakollista ulkoilmassa tapahtuvan yksilöurheilun aikana eikä sellaisessa toiminnassa, jossa sen käyttö ei toiminnan luonteen takia tule kyseeseen, sekä muissa force majeure -tilanteissa. 

Kasvomaskin tulee peittää nenä, suu ja leuka. Sen mallista tai materiaalista ei ole erillistä määräystä, mutta terveysviranomaiset suosittelevat käytettäviksi "hygieenisiä", FFP2- tai kirurginmaskeja. Pakon rikkomisesta voidaan rangaista.

Espanjaan matkustava suomalainen

Suomen hallitus ja ulkoministeriö suosittelevat edelleen välttämään tarpeetonta matkustusta muihin kuin maihin, joiden kohdalla sisärajavalvonnasta on luovuttu.

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita yleislääkärillesi tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. He ohjaavat sinua tilanteessa. Suurlähetystön sosiaalisen median kanavilta löytyvät lisäksi kaikkien Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimetLinkki toiselle web-sivustolle.

Ota huomioon maahantulon yhteydessä 

Sähköinen terveystietolomake

Terveysministeriö on tarkentanut toimia maahantulon yhteydessä. Kaikkien Espanjan ulkopuolelta lento- tai meriteitse saapuvien matkustajien tulee täyttää sähköinen terveystietolomake joko osoitteessa www.spth.gob.esLinkki toiselle web-sivustolle. tai ilmaiseksi ladattavassa SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH -sovelluksessa. Lomakkeen täytettyään matkustaja saa QR-koodin, joka tulee esittää maahantulon yhteydessä. Lisätietoa Espanjan terveysministeriön sivuilla Linkki toiselle web-sivustolle.(englanniksi).

Terveydentilatarkastus

Kaikkien Espanjaan meri- ja lentoteitse tulevien matkustajien täytyy myös suostua tarkastukseen maahan tullessaan. Matkustajilta mitataan kuume joko kosketuksettomalla kuumemittarilla tai lämpökameralla. Jos kuumetta on yli 37,5 astetta, ohjataan matkustaja tarkempaan terveystarkastukseen. Näin voidaan tehdä myös terveystietolomakkeesta tai matkustajan silmämääräisessä tarkastuksessa ilmenevien syiden pohjalta. Tämän terveystarkastuksen arviosta riippuen matkustaja ohjataan joko lähimpään terveyskeskukseen tai päästetään jatkamaan matkaa.

Maahanpääsyn edellytykset riskialueilta saapuville

7. kesäkuuta 2021 alkaen Espanja muuttaa maahanpääsyn edellytyksiä riskialueilta saapuville yli 12-vuotiaille (ikää nostettu 9.6. BOE:ssa 6-vuotiaista 12-vuotiaisiin) matkustajille. Maahantulon yhteydessä matkustajan tulee esittää jokin seuraavista dokumenteistaLinkki toiselle web-sivustolle. (kieli englanti, espanja, saksa tai ranska):

a) Rokotustodistus: Kelpaa maahanpääsyyn 14 vuorokautta sen jälkeen, kun matkustaja on saanut koronarokotussarjan viimeisen annoksen, eli matkustajalla on täysi koronarokotussarja. Kelpaavat rokotteet ovat saaneet EMA:n tai WHO:n hyväksynnän.

b) Enintään 48 tuntia vanha todistus negatiivisesta NAAT-tyyppisestä koronavirustestistä (PCR, TMA tai vastaava) tai negatiivisesta antigeenitestistä (RAT), jotka löytyvät Euroopan komission hyväksymältä listaltaLinkki toiselle web-sivustolle..

c) Todistus sairastetusta koronavirustaudista, josta matkustaja on täysin parantunut. Lisätietoa esimerkiksi Espanjan teollisuus- ja kauppaministeriön ohjeestaLinkki toiselle web-sivustolle..

Espanjan terveysministeriön julkaisemaa listaa riskialueista päivitetään vaihtuvan koronatilanteen mukaan usein, joten seuraathan terveysviranomaisten sivujaLinkki toiselle web-sivustolle. tietääksesi viimeisimmät muutokset ennen matkaasi. Lisätietoa vaadituista dokumenteista löytyy englanniksi terveysministeriön Spth-sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.. Linkki viralliseen määräykseen, BOE:enLinkki toiselle web-sivustolle.. Huomaathan, että vaikka em. dokumenttien esittäminen ei olekaan edellytys alle 12-vuotiaille, vaaditaan heiltä silti QR-koodi maahantulon yhteydessä.

Suomi luokitellaan riskialueeksi seuraavasti

7.6.-20.6.2021: Riskialueena koko Suomi lukuun ottamatta Ahvenanmaata ja Länsi-Suomea. Tämä tarkoittaa sitä, että Espanja ei vaadi matkansa Länsi-Suomesta sekä Ahvenanmaalta aloittavilta em. asiakirjoja. Ota kuitenkin huomioon lentoyhtiöiden ja välilaskumaiden omat vaatimukset.

Aluejaosta Espanjan suurlähetystö Helsingissä ohjeistaa verkkosivuillaan Linkki toiselle web-sivustolle.seuraavaa: Espanjan viranomaiset jaottelevat Suomen riskialueluokitusta varten seuraaviin alueisiinLinkki toiselle web-sivustolle. 1B. Helsinki-Uusimaa, 1C. Etelä-Suomi, 1D. Pohjois- ja Itä-Suomi, 19. Länsi-Suomi, ja 20. Åland. Helsinki-Uusimaa ei siis tässä jaottelussa kuulu Etelä-Suomeen.

Välilaskun vaikutus testausvaatimukseen

Joillakin välilaskumailla on rajoituksia tai vaatimuksia, jotka koskevat myös kauttakulkumatkustajia. Muistathan tarkistaa myös välilaskumaan mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset. 

Suurlähetystö ei vastaa lentoyhtiöiden rajoituksista tai maahanpääsystä Espanjaan. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavillamme. Koska kyseessä on Espanjan viranomaisasia, suosittelemme olemaan yhteydessä Espanjan viranomaisiin (esim. Espanjan suurlähetystöLinkki toiselle web-sivustolle. Helsingissä) jos tarvetta lisätiedolle ilmenee. Suomen suurlähetystö Madridissa ei ole toimivaltainen viranomainen Espanjan maahantuloasioissa.

Lennoista

Seuraa oman lentoyhtiösi tai matkanjärjestäjäsi tiedotusta asiakasinfosivuilla ja sosiaalisessa mediassa ja ole ensisijaisesti yhteydessä heihin sähköisesti. Tarkistathan omalta lentoyhtiöltäsi tiedon hygienianormeista, maski- ja testipakosta ja mahdollisista maahantulosäädöksistä. Huomaa, että Espanjan maskipakko on voimassa kaikissa julkisissa tiloissa, myös lentokentillä.

Joillakin välilaskumailla on rajoituksia tai vaatimuksia, jotka koskevat myös kauttakulkumatkustajia. Muistathan tarkistaa myös välilaskumaan mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset.

Finnair edellyttää kaikilta lennoillaan Suomeen tulevilta asiakkailta negatiivisen koronatestitodistuksenLinkki toiselle web-sivustolle.. 11.5.2021 alkaen Finnair hyväksyy lennoillaan negatiivisen testitodistuksen ohella rokotetodistuksenLinkki toiselle web-sivustolle.

Rajatarkastukset 

Espanja on luopunut rajatarkastuksista EU- ja Schengen-maiden asukkaille. Karanteenipakkoa alueelta tuleville ei enää ole. 

Turisti- ja kausimajoituksesta

Turistimajoitus on auki koko Espanjassa, mutta tarjonta voi monin paikoin olla tavallista suppeampaa. Kanariansaaret vaatii matkailijalta todistuksen negatiivisesta korkeintaan 72 tuntia vanhasta koronatestituloksesta, joka tulee esittää majoituspaikkaan sisäänkirjautumisen yhteydessä. 

Kanariansaarten majoituspaikat vaativat todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta

​​​BOC:ssa julkaistu Decreto ley -asetusLinkki toiselle web-sivustolle. määrää, että Kanariansaarille matkustavan, yli 6-vuotiaan henkilön on esitettävä turistimajoituspaikkaan sisäänkirjautumisen yhteydessä todistus korkeintaan 72 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta. Testi on omakustanteinen. Huomaa, että todistus on pakollinen vain matkustajille, jotka majoittuvat turisteille tarkoitetuissa majoituspaikoissa. Lue rokotusten vaikutuksestaLinkki toiselle web-sivustolle. Kanariansaarten turistimajoituspaikkojen edellyttämään testausvaatimukseen.

Todistuksessa tulee olla seuraavat tiedot: testin ottamisen päivämäärä ja kellonaika, henkilötiedot, testinottopaikan tiedot sekä tieto negatiivisesta tuloksesta. Todistuksen suositeltu kieli on espanja tai englanti. Todistus ei ole pakollinen henkilölle, joka voi todistettavasti osoittaa oleskelleensa Kanariansaarilla 15 vuorokautta ennen majoituspaikkaan sisäänkirjautumista, ja jolla ei tänä aikana ole esiintynyt koronavirustartunnan oireita.

Henkilöltä, jolla ei ole esittää todistusta negatiivisesta testituloksesta, evätään pääsy majoituspaikkaan. Jos henkilö kuitenkin suostuu testattavaksi, ohjataan hänet välittömästi lähimpään testinottopaikkaan. Tällöin matkailija pysyy majoituspaikassaan karanteenissa negatiivisen testituloksen saamiseen saakka.

Kanarialle matkustavan henkilön tulee ladata itselleen Radar Covid -sovellus.

Suomen sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista

Suomen ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustusta muihin kuin maihin, joiden kohdalla sisärajavalvonnasta on luovuttu. Hallitus on päättänyt Linkki toiselle web-sivustolle.rajaliikenteen kiristämisestä 27.1. alkaen.

Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Kyseessä voi olla esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa. Paluuliikenne tarkoittaa Suomen kansalaisten lisäksi kaikkia Suomessa asuvia EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisia ja heidän perheenjäseniään sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevia kolmannen maan kansalaisia. Tarkista ajankohtainen tilanne Rajavartiolaitoksen Linkki toiselle web-sivustolle.sivuilta.

THL suositteleeLinkki toiselle web-sivustolle., että kaikki henkilömatkustajia kuljettavat kuljetusyhtiöt ja varustamot edellyttävät negatiivista koronatestitulosta kaikilta ulkomailta Suomeen tulevilta matkustajilta.  Suositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita Suomeen saapuvia matkustajia. Tarkistathan oman lentoyhtiösi linjauksen ja olethan heihin tarvittaessa yhteydessä.

Matkailijan palattua Suomeen

Kaikille matkustajille, jotka saapuvat Suomeen maista, joissa koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 kahden viikon aikana, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteeniaLinkki toiselle web-sivustolle.. Karanteenia voi lyhentää testeillä.  Matkustajan tulee käydä testissä rajalla, ellei hänellä ole todistusta 72 tuntia aiemmin otetusta testistä. Jos hän on Suomessa yli 72 tuntia, hänen tulisi hakeutua toiseen koronatestiin, kun maahantulosta on kulunut 72 tuntia.

FINENTRYLinkki toiselle web-sivustolle.-sivusto sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta. Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. 

Espanjan viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Espanjan hallituksen tiedotteita voi seurata englanniksi esimerkiksi pääministerin kanslian sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.. Espanjan eri alueilla voi olla myös omia rajoituksia, joita kannattaa seurata paikallisesti.

Lisätietoa koronaviruksesta saa esimerkiksi Espanjan terveysministeriön sivuilta Linkki toiselle web-sivustolle.(espanjaksi).

Yleinen hätänumero on 112. Espanjan eri itsehallintoalueiden koronavirustiedusteluihin vastaavat numerot löytyvät terveysministeriön sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Espanjasta pois matkustamassa olevien kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omaan matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Lisätietoa lentotilanteesta on esimerkiksi useita lentokenttiä hallinnoivan AENA:n sivuillaLinkki toiselle web-sivustolle.. Junien tilanteesta löytyy tietoa Renfen Linkki toiselle web-sivustolle.sivuilla.

Lisätietoja suomalaisille

Madridin-suurlähetystö FacebookissaLinkki toiselle web-sivustolle.

Madridin-suurlähetystö TwitterissäLinkki toiselle web-sivustolle.

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.

Rajavartiolaitos: Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksesta rajaliikenteeseenLinkki toiselle web-sivustolle.

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.

RTVE Espanja: Rajoitukset itsehallintoalueittainLinkki toiselle web-sivustolle.

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Suurlähetystö palvelee puhelimitse numerossa +34 91 319 6172. Vastaamme puheluihin arkisin asiakaspalveluaikaan klo 10–13. Pyydämme lähettämään konsuliasioihin, Espanjan koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut yhä sähköpostitse osoitteeseen consular.mad@formin.fi. Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä.

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Katso kunniakonsulaattien asiakaspalveluajat täältäLinkki toiselle web-sivustolle.. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: paivystys.um@formin.fi tai +358 9 1605 5555. 

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen Linkki toiselle web-sivustolle.tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.