Koronavirusuutiset Chilessä

Koronavirusuutiset Chilessä

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia. Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty 90 päivällä 17.6.2020 alkaen ja jälleen 90 päivällä 15.9.2020 alkaen. Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 23.11.2020, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia.

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (https://www.gob.cl/coronavirus/)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita löytyy sen verkkosivuilta: https://www.minsal.cl/nuevo-coronavirus-2019-ncov/. Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännökset

Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti vielä maahan ja lisäksi 10.10.2020 on lisätty uusia poikkeuksia mainittuun maahantulokieltoon. Maahantulo sallitaan ulkomaalaisille 23.11.2020 alkaen Santiagon kansainvälisen Arturo Merino Benítez -lentokentän kautta (ks. ulkomaalaisten maahantuloa koskevista vaatimuksista tarkemmin esim. Chilen ulkoministeriön sivuilta, espanjaksi). Muilla rajanylityspaikoilla rajoitukset pysyvät ennallaan. Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia. Kaikki maahan saapuvat määrätään automaattisesti 14 päivää kestävään karanteeniin majapaikassaan. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Karanteenivaatimuksesta voi 19.10.2020 lähtien saada vapautuksen esittämällä negatiivisen SARS-CoV-2 PCR-testituloksen. Jos testi on tehty ulkomailla, se ei saa olla 72 tuntia vanhempi Chileen saavuttaessa. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Ks. tarkemmin Chilen viranomaisten ohjeistus, mukaan lukien erityissäännöt ulkomaalaisille ja korkean riskin maista tuleville ulkomaalaisille. 

Turistiviisumiin voi tietyin edellytyksin hakea pidennystä (90 päivää) verkossa osoitteesta https://tramites.extranjeria.gob.cl/. Lisätietoja osoitteesta https://www.chileatiende.gob.cl/fichas/3823-prorroga-de-turismo

Liikkuminen

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty 90 päivällä 17.6.2020 alkaen ja jälleen 90 päivällä 15.9.2020 alkaen. Katastrofitila antaa valtuuksia armeijan päälliköille alueittain ja siten mahdollisuuden hyödyntää armeijaa koronan leviämisen vastaisissa toimissa ja yleisen järjestyksen ylläpidossa. Koko Chilessä on määrätty öinen ulkonaliikkumiskielto 22.3.2020 lähtien, ja 5.11.2020 lähtien ulkonaliikkumiskielto on klo 00:00-5:00 välisenä aikana. Alueellisia eroja katastrofitilan toimeenpanossa Chilessä voi esiintyä. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita sekä seuraa tiedotusvälineitä.

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi asetettu maan sisäisiä terveystarkastuksia ja rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Rajoitetuille alueille matkustaminen on luvanvaraista. Lentokentillä on myös käytössä terveystarkastuksia. Terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen voi täyttää Chilen valtion sivuilla https://www.c19.cl/.

Yksittäisiä alueita on myös asetettu karanteeniin (ks. esim. Cuarentenas y Controles Sanitarios https://www.gob.cl/coronavirus/plandeaccion/. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai vankeutta. Lupaa liikkumiseen karanteenin aikana (permiso de desplazamiento) tulee pyytää henkilökohtaisesti poliisiasemalta tai verkossa www.comisariavirtual.cl, jossa on myös ulkomaalaisille vaihtoehto. Myös välttämättömään liikkumiseen ulkonaliikkumiskiellon aikana on mahdollista hakea erityislupa (salvoconducto, ks. esim. toque de queda https://www.gob.cl/coronavirus/plandeaccion/). 

Perjantaista 17.4. lähtien hengityssuojainta käyttää tulee käyttää kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, sekä muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Lisäksi hengityssuojainta tulee käyttää taajama-alueiden kaikilla julkisilla paikoilla. 

https://www.gob.cl/coronavirus/autocuidado/

Jos hengityssuojaimia ei ole muutoin saatavilla, ovat Chilen viranomaiset antaneet ohjeistusta niiden valmistamiseksi https://www.minsal.cl/minsal-publica-tutorial-para-fabricar-mascarillas-caseras-en-caso-de-no-contar-con-el-insumo/ .

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi, (ks. tarkemmin esim. https://www.gob.cl/coronavirus/pasoapaso/).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta. Lisäksi on käytössä myös kuntakohtaisia sanktioita.

Terveys

Terveydenhuollon kapasiteetin on ajoittain ilmoitettu olleen äärirajoillaan koronatapausten vuoksi.  Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Palvelut

Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat määrättiin väliaikaisesti sulkemaan ovensa 21.3.2020. Palveluiden asteittaisessa avautumisessa ja kokoontumisrajoituksissa on suuria alueellisia eroja (ks. tarkemmin esim. https://www.gob.cl/coronavirus/pasoapaso/).

Edustuston asiakaspalvelu

Koronaviruksesta johtuen Santiago de Chilen suurlähetystö vastaanottaa toistaiseksi vain kiireellisiä passi- ja henkilökorttihakemuksia. Oleskelulupahakemuksia otetaan vastaan rajoitetusti ulkoministeriön 16.6. linjauksen mukaisesti ja lisäksi vain poikkeusryhmien viisumihakemuksia otetaan vastaan (ks. tarkemmin alla).

Kaikki yhteydenotot vain sähköpostitse:

sanomat.snt@formin.fi

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse:

info.snt@formin.fi 

Suurlähetystön aukioloajat ma – to 9-14 ja pe 9-13
Vastaanotto väliaikaisesti suljettu

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen (https://matkustusilmoitus.fi). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme.

Linkkejä

Tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (https://www.gob.cl/coronavirus/). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksesta  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Katso myös: