Koronavirusuutiset Chilessä

Koronavirusuutiset Chilessä

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia. Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty 90 päivällä kolmesti ja se on nykyisellään voimassa 13.3.2021 asti. Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 23.2.2021, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia.

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (espanjaksi)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännökset

Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti vielä maahan ja lisäksi 10.10.2020 on lisätty uusia poikkeuksia mainittuun maahantulokieltoon. Maahantulo sallitaan ulkomaalaisille 23.11.2020 alkaen Santiagon kansainvälisen Arturo Merino Benítez -lentokentän kautta. Muilla rajanylityspaikoilla rajoitukset pysyvät ennallaan. Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää. Kaikilta maahan saapuvilta vaaditaan myös negatiivinen tulos SARS-CoV-2 PCR -testistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen viimeiselle lennolle nousua. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia. Kaikki maahan saapuvat määrätään automaattisesti 10 päivää kestävään karanteeniin majapaikassaan. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Karanteeniaikaan voi saada lyhennyksen esittämällä negatiivisen SARS-CoV-2 PCR-testituloksen. Testin voi tehdä aikaisintaan karanteenin seitsemäntenä päivänä. Tulosta odotettaessa on pysyttävä karanteenissa. Ks. tarkemmin esim. Chilen ulkoministeriön sivu maahantuloa koskevista vaatimuksista

Turistiviisumiin voi tietyin edellytyksin hakea pidennystä (90 päivää) verkossa. Lisätietoja Chilen palvelusivustolta (espanjaksi).

Liikkuminen

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty 90 päivällä kolmesti ja se on nykyisellään voimassa 13.3.2021 asti. Katastrofitila antaa valtuuksia armeijan päälliköille alueittain ja siten mahdollisuuden hyödyntää armeijaa koronan leviämisen vastaisissa toimissa ja yleisen järjestyksen ylläpidossa. Koko Chilessä on määrätty öinen ulkonaliikkumiskielto 22.3.2020 lähtien, 26.12.2020 alkaen ulkonaliikkumiskielto on klo 22:00-5:00 välisenä aikana ja 25.2.2021 lähtien klo 23:00-5:00 välisenä aikana.  Alueellisia eroja katastrofitilan toimeenpanossa Chilessä voi esiintyä. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita sekä seuraa tiedotusvälineitä.

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi asetettu maan sisäisiä terveystarkastuksia ja rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Rajoitetuille alueille matkustaminen on luvanvaraista. Lentokentillä on myös käytössä terveystarkastuksia. Terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen voi täyttää Chilen valtion sivuilla (espanjaksi). 

Yksittäisiä alueita on myös asetettu karanteeniin (katso esim. Cuarentenas y Controles Sanitarios espanjaksi). Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai vankeutta. Lupaa liikkumiseen karanteenin aikana (permiso de desplazamiento) tulee pyytää henkilökohtaisesti poliisiasemalta tai verkossa (espanjaksi), jossa on myös ulkomaalaisille vaihtoehto. Myös välttämättömään liikkumiseen ulkonaliikkumiskiellon aikana on mahdollista hakea erityislupa (salvoconducto, katso esim. Chilen hallituksen koronasivusto Toque de queda (espanjaksi).  

Perjantaista 17.4.2020 lähtien hengityssuojainta käyttää tulee käyttää kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, sekä muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Lisäksi hengityssuojainta tulee käyttää taajama-alueiden kaikilla julkisilla paikoilla. Katso esim. Chilen hallituksen koronasivusto Autocuidado (espanjaksi)

Jos hengityssuojaimia ei ole muutoin saatavilla, ovat Chilen viranomaiset antaneet ohjeistusta niiden valmistamiseksi  (espanjaksi) .

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi, (katso tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto Paso a paso –suunnitelma, espanjaksi).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta. Lisäksi on käytössä myös kuntakohtaisia sanktioita.

Terveys

Terveydenhuollon kapasiteetin on ajoittain ilmoitettu olleen äärirajoillaan koronatapausten vuoksi.  Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Palvelut

Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat määrättiin väliaikaisesti sulkemaan ovensa 21.3.2020. Palveluiden asteittaisessa avautumisessa ja kokoontumisrajoituksissa on suuria alueellisia eroja (ks. tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto, Paso a Paso -suunnitelma, espanjaksi).

Edustuston asiakaspalvelu

Koronaviruksesta johtuen Santiago de Chilen suurlähetystö vastaanottaa toistaiseksi vain kiireellisiä passi- ja henkilökorttihakemuksia. Oleskelulupahakemuksia otetaan vastaan rajoitetusti ulkoministeriön 16.6.2020 linjauksen mukaisesti ja lisäksi vain poikkeusryhmien viisumihakemuksia otetaan vastaan (ks. tarkemmin alla).

Kaikki yhteydenotot vain sähköpostitse:

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse:

Suurlähetystön virka-aika ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.30 
Vastaanotto väliaikaisesti suljettu

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen. Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. 

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme.

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksesta  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Katso myös: