Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Chilessä

Koronavirusuutiset Chilessä

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria). Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 7.10.2021, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria).

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännöksiä ja matkustusrajoituksia

Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti maahan ja lisäksi 10.10.2020 lisättiin uusia poikkeuksia mainittuun maahantulokieltoon. Ulkomaalaiset, hyväksytyn koronarokotesarjan saaneet voivat päästä 1.10.2021 lähtien maahan Chilen viranomaisen myöntämällä liikkumisluvalla (pase de movilidad) Arturo Merino Benítezin, Iquiquen tai Antofagastan lentokenttien kautta. Chilen lähetystön myöntämän poikkeusluvan (salvoconducto) avulla tai erityisryhmään kuuluvat ulkomaalaiset voivat päästä maahan muultakin rajanylityspaikalta. Myös chileläisten ja Chilessä asuvien ulkomaalaisten matkustamista ulkomaille on rajoitettu. Katso lisätietoa esimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston Paso a Paso –ohjelman kohta Fronteras Protegidas(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi) ja Chilen ulkoministeriön sivuilta (espanjaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää etukäteen (www.c19.cl(Linkki toiselle verkkosivustolle) International travelers affidavit / Declaración jurada Viajeros internacionales(Linkki toiselle verkkosivustolle)). Kaikilta maahan saapuvilta vaaditaan myös negatiivinen tulos SARS-CoV-2 PCR -testistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen viimeiselle lennolle nousua. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia ja maahan saapuville voidaan tehdä myös PCR-testi. Ulkomaalaisilla matkalaisilla tulee olla myös matkavakuutus, joka kattaa terveydenhoidon palveluja vähintään USD 30.000;-  ja joka on voimassa koko suunnitellun oleskelun ajan. Kaikki maahan saapuvat määrätään pakolliseen seitsemän päivän karanteeniin kodissaan/majapaikassaan. Pase de movilidad -luvan omaaville karanteeni on viisi päivää ja 1.11.2021 lähtien Chilessä tehdyn PCR-testin negatiivisen tuloksen saamiseen asti. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Jos testi on positiivinen, jatkuu oleskelu viranomaisten osoittamissa tiloissa. Maahan saapuvat sitoutuvat myös 14 päivää kestävään seurantajaksoon. Katso tarkemmin esimerkiksi  Chilen ulkoministeriön sivu maahantuloa koskevista vaatimuksista (englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

Liikkuminen

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Julkisilla tai kaupallisilla kulkuvälineillä (lentokone, bussi, juna) alueiden välillä liikkuvien tulee lokakuussa 2021 täyttää myös terveydentilaa ja matkustustietoja koskeva lomake (Linkki toiselle verkkosivustolle)(espanjaksi) pase de movilidad -lupansa lisäksi; marraskuusta 2021 alkaen tähän tarvitaan vain Pase de movilidad -lupa.

Perjantaista 17.4.2020 lähtien hengityssuojainta käyttää tulee käyttää kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, sekä muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Lisäksi hengityssuojainta tulee käyttää taajama-alueiden kaikilla julkisilla paikoilla. Katso esim. Chilen hallituksen koronasivusto Autocuidado(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi).

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi, jota on sittemmin useasti päivitetty (katso tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto Paso a paso –suunnitelma(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta.

Terveys

Terveydenhuollon kapasiteetin on ajoittain ilmoitettu olleen äärirajoillaan koronatapausten vuoksi.  Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Palvelut

Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat määrättiin väliaikaisesti sulkemaan ovensa 21.3.2020. Palveluiden asteittaisessa avautumisessa ja kokoontumisrajoituksissa on suuria alueellisia eroja (ks. tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto, Paso a Paso -suunnitelma(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi).

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystö ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella: sanomat.snt@formin.fi. Asiakaspalvelu ma, ke, pe klo 9.00–11.00.

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse: info.snt@formin.fi

Suurlähetystön virka-aika ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.00 
 

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös 112 Suomi -sovelluksen kautta.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Katso myös: