Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirustilanne Australiassa

Koronavirustilanne Australiassa

Australian rajat on toistaiseksi suljettu, maahan voivat saapua ainoastaan maan kansalaiset sekä pysyvällä oleskeluluvalla maassa asuvat. Alle 72 tunnin kauttakulkuliikenne on sallittu rajoituksin. Maan sisäiset matkustusrajoitukset jatkuvat.

Maahan saapuminen

Australiaan voivat matkustaa maan kansalaiset ja pysyvällä oleskeluluvalla maassa asuvat, sekä heidän lähiomaisensa ja Uudessa-Seelannissa vähintään 14 päivää ennen matkan alkua oleskelleet. Maahantulo viisumilla on sallittu vain poikkeusluvalla. Uusia viisumeja myönnetään toistaiseksi vain poikkeustapauksissa. Maahan saapuvat asetetaan 14 päivän karanteeniin tarkoitukseen varatuissa tiloissa.

Linkki Australian viranomaisten ohjeisiin(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

Kauttakulkuliikenne

Kauttakulkuliikenne on sallittua, jos koneiden vaihtoaika on alle 8 tuntia eikä vaihto edellytä transit-alueelta poistumista.

Jos lento Suomeen edellyttää koneen vaihtoa Australiassa ja vaihtoaika on yli 8 tuntia tai vaihto edellyttää transit-alueelta poistumista, vaaditaan kyseisen osavaltion terveysviranomaisilta poikkeuslupa(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Vaihtoajan Australiassa ollessa yli 8 mutta vähemmän kuin 72 tuntia asetetaan matkustaja hotellikaranteeniin. Kun vaihtoaika Australiassa on yli 8 mutta on vähemmän kuin 48 tuntia on hotellikaranteeni maksuton. Jos vaihtoaika on yli 48 tuntia ja vähemmän kuin 14 päivää, on karanteeni maksullinen

Viranomaisten ohjeet kauttakulkuun(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos vaihtoaika on enemmän kuin 72 tuntia vaaditaan myös Australian viisumin(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

Maasta poistuminen

Australian kansalaiset sekä pysyvällä oleskeluluvalla maassa asuvat voivat poistua Australiasta vain poikkeusluvalla. Poikkeuslupaa haetaan verkosta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

Liikkuminen Australian sisällä

Australian osavaltiot ja territoriot päättävät itse liikkumisrajoituksista sekä osavaltioiden ja territorioiden sisällä, että osavaltiosta toiseen. Rajoitukset voivat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Viimeisimmät tiedot osavaltioittain ja territorioittain löytyvät myös Australian Interstate Quarantine website -sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

Terveys ja palvelut

Suojamaskien käyttö voi olla pakollista eri osavaltiossa COVID-19 tartuntavaaran noustessa. COVIDSafe-sovelluksen lataaminen ja käyttö on useissa osavaltioissa pakollista. Osavaltiot ja territoriot päättävät itsenäisesti karanteeneista ja osavaltiossa suoritettavista terveydenhoidon toimenpiteistä, palveluista sekä sanktiosta.

Linkit osavaltiokohtaisiin liikkumisrajoituksiin, karanteenimääräyksiin ml. suojamaskien käyttöön sekä tietoihin palveluista on myös koottu Australian terveysviranomaisten sivustolle(Linkki toiselle verkkosivustolle).   

 

Edustuston asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystö Canberra on ACT:n ulkonaliikkumisrajoitusten vuoksi vierailta suljettu 13.8. - 17.9.2021.

Suurlähetystön henkilökunta on etätöissä, yhteydenotot sähköpostilla sanomat.can@formin.fi.

Ulkomailla hädässä olevien suomalaisten on mahdollista saada apua ulkoministeriön päivystysyksiköltä. Puhelinnumero +358 9 1605 5555. Ei viisumitiedusteluja. Puhelut tallennetaan.

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.