Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirustilanne Alankomaissa

Koronavirustilanne Alankomaissa

Koronarajoitteista suurin osa on poistettu ja lähes kaikki on palautunut normaaliksi. 1,5 metrin turvaetäisyys on poistettu. Kasvosuojapakko on voimassa julkisessa liikenteessä, takseissa ja lentokentillä. Hyvästä käsihygieniasta huolta pitäminen on tärkeää. Ravintoloihin (pl. terassit), kahviloihin, festivaaleille, tapahtumiin, urheilukilpailuihin ja kulttuurilaitoksiin (konserttisalit, teatterit, elokuvateatterit) vaaditaan koronapassi. Maassa on käytössä viruksen leviämisen estämistä auttava älypuhelinsovellus.

Maahantulosäännökset

Kaikki EU-maat ovat olleet 27.7.2021 alkaen Alankomaiden matkustusohjeen mukaan vihreitä (ei riskejä) tai keltaisia (varo, maassa on turvallisuusriskejä). 8.8.2021 lähtien kaikilla 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla tulee olla keltaisesta EU-maasta palattaessaan koronatodistus. Myös Suomi kuuluu 8.8. lähtien keltaiseen kategoriaan. Alankomaihin saapuessa on pystyttävä osoittamaan jokin seuraavista:

- todistus täydestä rokotussarjasta TAI
- todistus sairastetusta koronainfektiosta TAI
- negatiivinen NAAT(PCR)-testitulos (enintään 48 tuntia vanha ennen matkaan lähtöä) TAI
- negatiivinen antigeenitestitulos (enintään 24 tuntia vanha ennen matkaan lähtöä)

Kaikkia Alankomaihin saapuvia matkustajia suositellaan käymään koronatestissä. Myös kaikkia, jotka matkustavat Alankomaihin keltaisista EU-maista, joilla ei ole vielä täyttä rokotussarjaa ja jotka eivät ole sairastaneet koronavirusta, ohjeistetaan vahvasti käymään koronatestissä 2. ja 5. päivänä saapumisen jälkeen. Matkustajille, jotka saapuvat vihreistä EU-maista, ei ole rajoitteita Alankomaihin saapuessa. EU-maista palaaville ei ole karanteenia, ellei kohteessa ole ollut uutta virusmuunnosta.

Alankomaissa on voimassa EU:n maahantulokielto osalle kolmansista maista tuleville (katso maalistaus alta Alankomaiden hallituksen verkkosivuilta). 

Erittäin korkean riskin alueilta saapuvia koskee 10 päivän karanteenipakko. Karanteenin voi lyhentää, jos käy testissä 5 päivän jälkeen ja saa siitä negatiivisen tuloksen. Täysin rokotetut matkustajat eivät enää 22.9. alkaen tarvitse karanteenia.

EU:n ulkopuolelta, korkean riskin alueelta saapuvat tarvitsevat todistuksen täydestä rokotussarjasta TAI negatiivisen testituloksen. Lisää testivaatimuksista Alankomaiden hallituksen verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lentäminen Schipholin lentokentän kautta on mahdollista. Alankomaista lähdettäessä lentoyhtiö saattaa pyytää matkustajalta lupaa tehdä terveystarkastus Schipholin lentokentällä ennen matkaan lähtöä. Kaikkien Schipholin lentokentän kautta matkustavien tulee täyttää terveysilmoitus ennen koneeseen nousua ja säilyttää se sen varalta, että sitä kysytään Schipholin kentällä.

Kasvosuojan käyttö on pakollista kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla, sekä merkityillä alueilla Schipholin lentokentällä. Älä matkusta sairaana (hengitystientulehdus).

 

Suomeen matkustavat: tarkista maahantulo-ohjeistus Rajavartiolaitoksen verkkosivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

Lisätietoja (englanniksi):

Liikkuminen

1,5 metrin lähietäisyysrajoitus on poistettu, mutta ohjeena on edelleen etäisyyden säilyttäminen toisiin ihmisiin. Myös käsienpesu, yskiminen tai aivastaminen kyynärtaipeeseen, kotiin jääminen ja testaaminen oireisena ja riittävä ilmanvaihto ovat tärkeitä viruksen torjunnassa. Kättelyä ei sallita.

 
Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö julkisessa liikenteessä on pakollista kaikille 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille 95 euron sakon uhalla. 


Etätöitä voi edelleen tehdä, jos voi - läsnätyötä, jos se on tarpeen.

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Terveydenhuollon taso on hyvä ja hoitoon pääsee tarvittaessa.

Koronaviruksen seurantasovellus on käytössä koko maassa.  Sovellusta käyttämällä autetaan estämään koronaviruksen leviäminen, käyttäminen on vapaaehtoista.

Suojamaskien käyttö on pakollista seuraavissa tapauksissa:

  • Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö on julkisessa liikenteessä pakollista.
  • Kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla.

Kaikkialla voimassa oleva yleinen hygieniaohjeistus:

  • Pidä aina 1,5 m turvaväli muihin.
  • Yski ja aivasta kyynärpään sisäpuolelle.
  • Pese usein käsiä saippualla.
  • Jos olet vilustunut, pysy kotona. Jos on kuumetta, kaikkien perheen jäsenten tulee pysyä kotona.
  • Tuuleta huoneita säännöllisesti vähintään 15 minuuttia.

Lisätietoja (englanniksi):

Palvelut

Lähes kaikki toimii normaalisti.

Ravintoloihin (pl. terassit), kahviloihin, festivaaleille, tapahtumiin, urheilukilpailuihin ja kulttuurilaitoksiin (konserttisalit, teatterit, elokuvateatterit) vaaditaan koronapassi.

Ravintolat suljetaan klo 24.00.

Sisätilojen tapahtumiin, joissa ei ole istumapaikkoja (esim. popkonsertit) voidaan ottaa enintään 75 % normaalista vierailijamäärästä. Näissä tapahtumissa tulee noudattaa sulkemisaikaa klo 24.00 - 06.00.

Monipäiväiset tapahtumat on sallittu sillä ehdolla, että koronapassit tarkastetaan aina 24 tunnin kuluttua.

Lisätietoja (englanniksi):

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Maskipakon noudattamatta jättämisestä voi saada 95 euron sakon.

Henkilöt, jotka yskivät tai sylkevät poliisia kohti, voidaan tuomita vankeusrangaistukseen (kolmesta viikosta puoleen vuoteen - keskimäärin 56 päivää).

Lisätietoja:

Lisätietoa koronavirustilanteesta

Suomen ulkoministeriön tiedotteita (suomeksi):

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoitteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Muita hyödyllisiä linkkejä ja yhteystietoja:

Koronavirusta koskeva infolinja Alankomaista soitettaessa: 0800 1351 (klo 08.00-22.00), ulkomailta soitettaessa: +31 2 0205 1351.

Puhelinpalvelu koronavirustestiin pääsemistä varten kaikille tartuntaan viittavia oireita kokeville: (Alankomaista soitettaessa) 0800-1202 (8.00–20.00).

Edustuston asiakaspalvelu

Konsulaatti palvelee vain ajanvarauksella sähköpostitse (passit, henkilökortit, oleskeluluvat, kansalaisuus- ja notaariasiat), consulate.HAA@formin.fi

Tiedustelut vain sähköpostitse: consulate.HAA@formin.fi  

Hätätapauksissa aukioloaikojen ulkopuolella: Ulkoministeriön päivystyspuhelin +358 9 1605 5555

Lisätietoja: Haagin suurlähetystö (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

 

Päivitetty  1.10.2021