Koronavirustilanne Alankomaissa

Koronavirustilanne Alankomaissa

Maassa on toistaiseksi koronasulku ja ulkonaliikkumiskielto (klo 21.00 - 04.30) 15.3. klo 04.30 asti. Suurin osa kaupoista on kiinni (ei koske esim. elintarvikeliikkeitä), samoin julkisiset tilat (esim. museot, elokuvateatterit, huvipuistot, eläintarhat). Kasvosuojan käyttö on pakollista julkisessa liikenteessä ja julkisissa rakennuksissa. Ravintolat ja kahvilat ovat kiinni (noutopalvelu sallittu). Hotellit ovat auki, mutta niissä ei ole ruoka- eikä juomatarjoilua. Ulkona saa liikkua enintään kahden hengen ryhmässä 1,5 m turvaetäisyyttä noudattaen. Julkista liikennettä tulee käyttää vain välttämättömään matkustamiseen. Hyvästä käsihygieniasta huolta pitäminen on tärkeää. Maassa on käytössä viruksen leviämisen estämistä auttava älypuhelinsovellus.

Maahantulosäännökset

Alankomaissa on voimassa EU:n maahantulokielto osalle kolmansista maista tuleville (katso maalistaus alta Alankomaiden hallituksen verkkosivuilta). 

Lentäminen Schipholin lentokentän kautta on mahdollista. Kaikkien yli 12-vuotiaiden, jotka saapuvat Alankomaihin korkean riskin alueelta, on voitava osoittaa negatiivinen koronavirustesti (PCR), joka on otettu enintään 72 t ennen maahan saapumista. Matkustajien tulee osoittaa myös negatiivinen pikatestin tulos, joka ei saa olla neljää tuntia vanhempi. Kaikkien Schipholin lentäkentän kautta matkustavien tulee täyttää terveysilmoitus ennen koneeseen nousua ja säilyttää se sen varalta, että sitä kysytään Schipholin kentällä.

Korkean riskin alueilta tulevia kehotetaan myös pysymään 10 päivää karanteenissa maahan tultuaan. Suomesta Helsinki-Uudenmaa -alueelta tulevia kehotetaan noudattamaan 10-päivän omaehtoista karanteenia (ei koske transit-matkustajia eikä muualta Suomesta suoraan Helsinki-Vantaan lentokentän kautta saapuvia). Karanteenin voi lyhentää, jos käy testissä 5 päivän jälkeen ja saa siitä negatiivisen tuloksen.

Hallitus on valmistelemassa karanteenia pakolliseksi. Siihen asti kun karanteeni saadaan pakolliseksi, maahan on lentokielto Iso-Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja Etelä-Amerikan maista.

Alankomaista lähdettäessä lentoyhtiö saattaa pyytää matkustajalta lupaa tehdä terveystarkastus Schipholin lentokentällä ennen matkaan lähtöä.

Kasvosuojan käyttö on pakollista kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla, sekä merkityillä alueilla Schipholin lentokentällä. Älä matkusta sairaana (hengitystientulehdus).

Lisätietoja (englanniksi):

Liikkuminen

Maassa on 15.3. klo 04.30 asti voimassa ulkonaliikkumiskielto klo 21.00 - 04.30.

Yleinen ohjeistus on, että kaikkien 13-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulee sekä sisä- että ulkotiloissa pitää aina vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin kuin omiin perheenjäseniin. 17-vuotiaiden ei tarvitse pitää 1,5 m turvaväliä muihin alle 18-vuotiaisiin. 

Kasvomaskin käyttö kaikissa julkisissa rakennuksissa on yli 12-vuotiaille pakollista. 

Ryhmien maksimihenkilömäärä ulkona ja julkisissa tiloissa on 2 henkeä, poislukien alle 13-vuotiaat tai kaikki samaan kotitalouteen kuuluvat.

Omiin sisätiloihin ja puutarhaan saa kutsua maksimissaan yhden vieraan (poislukien 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat) ja vain kerran päivässä.  

Hautajaisissa henkilöiden maksimimäärä on 50 henkeä. 

Kaikkia, jotka suinkin voivat, kehotetaan työskentelemään etänä. Julkista liikennettä saa käyttää vain välttämättömään matkustamiseen.  Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö julkisessa liikenteessä on pakollista kaikille 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille 95 euron sakon uhalla. 

Henkilöt voivat liikkua henkilöautolla myös muiden kuin omien perheenjäsenten kanssa, mutta heitä kehotetaan käyttämään kasvosuojainta matkan aikana. Suoja vaaditaan myös taksilla tai turistibussilla matkustettaessa ja matkustajan terveydentila saatetaan varmistaa ennen matkan alkua. 

3.3. alkaen alle 27-vuotiaat voivat harrastaa liikuntaa ulkona ryhmissä. Yli 26-vuotiaat voivat harrastaa ulkona liikuntaa yksin tai kahden hengen ryhmissä. Kilpailut on kielletty.

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Terveydenhuollon taso on hyvä ja hoitoon pääsee tarvittaessa.

Koronaviruksen seurantasovellus on käytössä koko maassa.  Sovellusta käyttämällä autetaan estämään koronaviruksen leviäminen, käyttäminen on vapaaehtoista.

Suojamaskien käyttö on pakollista seuraavissa tapauksissa:

 • Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö on julkisessa liikenteessä pakollista.
 • Kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla.

Suojamaskien käyttö on yli 12-vuotiaille pakollista julkisissa rakennuksissa:

 • Kaupat, museot, kaupungin- ja kunnantalot, lentokentät, asemat, parkkitalot, huoltoasemat jne., poissulkien ensimmäisen asteen koulut
 • Ravintoloissa, kahviloissa, teattereissa ja konserttisaleissa silloin, kun ei istuta
 • Lähikontaktiin perustuvissa liikkeissä sekä palvelunharjoittajalla että asiakkaalla

Kaikkialla voimassa oleva yleinen hygieniaohjeistus:

 • Pidä aina 1,5 m turvaväli muihin.
 • Vältä paikkoja, joissa on paljon ihmisiä – poistu paikalta, jos et voi säilyttää turvaväliä.
 • Yski ja aivasta kyynärpään sisäpuolelle.
 • Pese usein käsiä saippualla.
 • Jos olet vilustunut, pysy kotona. Jos on kuumetta, kaikkien perheen jäsenten tulee pysyä kotona.
 • Tee mahdollisimman paljon etätyötä ja työskentele lähityössä vain jos etätyö ei ole mahdollista.
 • Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmään kuuluvien tulee olla erityisen varovaisia.

Lisätietoja (englanniksi):

Palvelut

Ravintolat ja kahvilat ovat kiinni, mutta nouto ja kotiinkuljetus on mahdollista. Hotellit ovat auki, mutta niissä ei ole ruoka- eikä juomatarjoilua.

Museot, teatterit, elokuvateatterit, huvipuistot, eläintarhat ja uimahallit ovat kiinni. Kirjastoista voi hakea kirjoja ja palauttaa niitä.

Kaikki tapahtumat on kielletty. 

Elintarvikeliikkeet, apteekit, pankit, huoltoasemat, optikot, pesulat, eläinkaupat ja viikoittaiset torit ovat auki.

Alkoholin myynti kielletty klo 20.00 jälkeen.

Kaikki ei-tärkeät kaupat (esim. vaate- ja kenkäkaupat, huonekalukaupat, rakennus- ja puutarhaliikkeet) on suljettu, mutta niistä voi tilata ja noutaa ovelta tuotteita vähintään neljän tunnin kuluttua tilauksesta. 3.3. alkaen kaupat ovat ajanvarauksella auki. Aika on sovittava vähintään 4 tuntia etukäteen, asiakkaita saa olla enintään 2/kerros, käynnin pituus on vähintään 10 min., kaupoissa on maskipakko ja hygieniasäännöt on otettava huomioon.

Yökerhot ja discot ovat kiinni.

Kuntosalit on suljettu. 18-vuotiaiden vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilukilpailut on kielletty, poikkeuksena huippu-urheilijoiden ja ammattijalkapalloilijoiden kisat määrätyissä paikoissa. Ne eivät kuitenkaan ole avoinna yleisölle. 

Kampaamot, hierojat, autokoulut ja muut lähikontaktiin perustuvat liikkeet avataan 3.3. Niihin on ajanvaraus, terveydentilan tarkistus etukäteen, maskipakko ja missä mahdollista 1,5 m turvaetäisyys.

Fysikaaliset hoitolaitokset ja hammaslääkärit ovat auki.

Peruskoulut ja lastentarhat ovat auki, keskiasteen koulut avataan 1.3. osittain tiukin rajoituksin. Muut koulut ovat edelleen etäopetuksessa.

Hoitokotien asukkaat voivat ottaa vieraita niissä hoitokodeissa, joissa ei ole tartuntoja.
 

Lisätietoja (englanniksi):

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kaikki jotka eivät noudata 1,5 metrin turvavälin sääntöä voivat saada  95 euron suuruisen sakon. Tämä koskee koko maata ja sakon suuruus on kaikkialla sama. 

Maskipakon noudattamatta jättämisestä voi saada 95 euron sakon.

Henkilöt, jotka yskivät tai sylkevät poliisia kohti, voidaan tuomita vankeusrangaistukseen (kolmesta viikosta puoleen vuoteen - keskimäärin 56 päivää).

Lisätietoja:

Muuta huomioitavaa

Laulaminen yhdessä ei ole sallittua (sisältäen kirkot ja konsertit). Ammattimuusikoilla sekä kaikilla kuoroilla ja puhallinorkestereilla on lupa harjoitella ja esiintyä, kun turvaetäisyys otetaan huomioon  ja harjoittelu-/esiintymistilan ilmanvaihdosta huolehditaan.

Lisätietoja:

Lisätietoa koronavirustilanteesta

Suomen ulkoministeriön tiedotteita (suomeksi):

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoitteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Muita hyödyllisiä linkkejä ja yhteystietoja:

Koronavirusta koskeva infolinja Alankomaista soitettaessa: 0800 1351 (klo 08.00-22.00), ulkomailta soitettaessa: +31 2 0205 1351.

Puhelinpalvelu koronavirustestiin pääsemistä varten kaikille tartuntaan viittavia oireita kokeville: (Alankomaista soitettaessa) 0800-1202 (8.00–20.00).

Edustuston asiakaspalvelu

Koronavirustilanteen takia edustusto ottaa vastaan asiakkaita vain kiireellisissä tapauksissa ja ajanvarauksella. Asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä sähköpostitse sanomat.haa@formin.fi tai soittamalla, vaihde: +31 70 346 9754. Edustuston puhelinpalvelu on auki ma - pe klo 9.30 – 12.30

Konsulipalvelut (pl. hätätapaukset ja hätäpassit) hoidetaan Suomen Brysselin-suurlähetystössä

Lisätietoja:

Haagin suurlähetystö

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

 

Päivitetty  26.2.2021