Koronavirustilanne Alankomaissa

Koronavirustilanne Alankomaissa

Kasvosuojan käyttö on pakollista julkisessa liikenteessä ja julkisissa rakennuksissa. Maksimihenkilömäärään sisä- sekä ulkotiloissa on rajoituksia. Ravintolat ja kahvilat ovat kiinni ja muut kaupat paitsi ruokakaupat menevät kiinni klo 20.00, minkä jälkeen alkoholin myyminen tai nauttiminen ulkona on kiellettyä. Alkoholin tarjoilu lopetetaan myös hotellien ravintoloissa ja baareissa klo 20.00 (tämä koskee myös huonetarjoilua). Julkista liikennettä tulee käyttää vain välttämättömään matkustamiseen. Hyvästä käsihygieniasta huolta pitäminen on tärkeää. Kaikkialla tulee säilyttää 1,5 metrin etäisyys toisiin ihmisiin sekä välttää lähikontakteja ja herkästi ruuhkaantuvia paikkoja. Maassa on käytössä viruksen leviämisen estämistä auttava älypuhelinsovellus.

Maahantulosäännökset

Alankomaissa on voimassa EU:n maahantulokielto osalle kolmansista maista tuleville (katso maalistaus alta Alankomaiden hallituksen verkkosivuilta). Alankomaiden maahantulorajoitukset eivät koske Suomen kansalaisia tai heidän perheenjäseniään.

Lentäminen Schipholin lentokentän kautta on mahdollista. Kaikkien Schipholin lentäkentän kautta matkustavien on täytettävä terveysilmoitus ennen koneeseen nousua ja säilyttää se sen varalta, että sitä kysytään Schipholin kentällä.

Korkean riskin alueilta tulevia kehotetaan myös pysymään 10 päivää karanteenissa maahan tultuaan. (Katso alta linkki listaan korkean tartuntariskin alueista.) Suomesta Helsinki-Uudenmaa -alueelta tulevia kehotetaan noudattamaan 10-päivän omaehtoista karanteenia (ei koske transit-matkustajia eikä muualta Suomesta suoraan Helsinki-Vantaan lentokentän kautta saapuvia).

Alankomaista lähdettäessä lentoyhtiö saattaa pyytää matkustajalta lupaa tehdä terveystarkastus Schipholin lentokentällä ennen matkaan lähtöä.

Kasvosuojan käyttö on pakollista kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla, sekä merkityillä alueilla Schipholin lentokentällä. Älä matkusta sairaana (hengitystientulehdus).

Lisätietoja (englanniksi):

Liikkuminen

Yleinen ohjeistus on, että kaikkien 13-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulee sekä sisä- että ulkotiloissa pitää aina vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin kuin omiin perheenjäseniin. 17-vuotiaiden ei tarvitse pitää 1,5 m turvaväliä muihin alle 18-vuotiaisiin. 

Kasvomaskin käyttö kaikissa julkisissa rakennuksissa on yli 12-vuotiaille pakollista. 

Ryhmien maksimihenkilömäärä ulkona ja julkisissa tiloissa on 4 henkeä, poislukien alle 13-vuotiaat tai kaikki samaan kotitalouteen kuuluvat.

Omiin sisätiloihin ja puutarhaan saa kutsua maksimissaan 3 vierasta (poislukien 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat) ja vain kerran päivässä. 

Hautajaisissa henkilöiden maksimimäärä on 100 henkeä, häissä 20. 

Kaikkia, jotka voivat, kehotetaan työskentelemään etänä. Julkista liikennettä saa käyttää vain välttämättömään matkustamiseen.  Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö julkisessa liikenteessä on pakollista kaikille 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille 95 euron sakon uhalla. 

Henkilöt voivat liikkua henkilöautolla myös muiden kuin omien perheenjäsenten kanssa, mutta heitä kehotetaan käyttämään kasvosuojainta matkan aikana. Suoja vaaditaan myös taksilla tai turistibussilla matkustettaessa ja matkustajan terveydentila saatetaan varmistaa ennen matkan alkua. 

Yli 18-vuotiaat voivat urheilla yksin tai enintään 4 hengen ryhmässä,  jos 1,5 m turvaetäisyys säilytetään. Lapset voivat harjoitella yhdessä ja kilpailut oman joukkueen kesken on sallittu.

Osissa Alankomaita on lisäksi voimassa alueellisia rajoituksia. Seuraa näiden alueiden yhteisiä alueellisia rajoituksia täältä (englanniksi) ja mahdollisia alueiden sisäisiä rajoituksia täältä (hollanniksi).  

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Terveydenhuollon taso on hyvä ja hoitoon pääsee tarvittaessa.

Koronaviruksen seurantasovellus on käytössä koko maassa.  Sovellusta käyttämällä autetaan estämään koronaviruksen leviäminen, käyttäminen on vapaaehtoista.

Suojamaskien käyttö on pakollista seuraavissa tapauksissa:

 • Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö on julkisessa liikenteessä pakollista.
 • Kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla.

Suojamaskien käyttö on yli 12-vuotiaille pakollista julkisissa rakennuksissa:

 • Kaupat, museot, kaupungin- ja kunnantalot, lentokentät, asemat, parkkitalot, huoltoasemat jne., poissulkien ensimmäisen asteen koulut
 • Ravintoloissa, kahviloissa, teattereissa ja konserttisaleissa silloin, kun ei istuta
 • Lähikontaktiin perustuvissa liikkeissä sekä palvelunharjoittajalla että asiakkaalla

Kaikkialla voimassa oleva yleinen hygieniaohjeistus:

 • Pidä aina 1,5 m turvaväli muihin.
 • Vältä paikkoja, joissa on paljon ihmisiä – poistu paikalta, jos et voi säilyttää turvaväliä.
 • Yski ja aivasta kyynärpään sisäpuolelle.
 • Pese usein käsiä saippualla.
 • Jos olet vilustunut, pysy kotona. Jos on kuumetta, kaikkien perheen jäsenten tulee pysyä kotona.
 • Tee mahdollisimman paljon etätyötä ja työskentele lähityössä vain jos etätyö ei ole mahdollista.
 • Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmään kuuluvien tulee olla erityisen varovaisia.

Lisätietoja (englanniksi):

Palvelut

Ravintolat ja kahvilat ovat kiinni, mutta nouto ja kotiinkuljetus on mahdollista. Hotellit ovat auki, mutta niiden ravintolat ovat auki vain omille asiakkaille. Alkoholin tarjoilu (myös huonepalvelun kautta) lopetetaan klo 20.00.

Museot, teatterit, elokuvateatterit, huvipuistot, eläintarhat, uimahallit ja kirjastot ovat auki (varattava aika).

Julkisissa rakennuksissa on maskipakko. 

Kaikki tapahtumat kuten tivolit ja ulkoilmakonsertit on kielletty. 

Kaikki kaupat paitsi ruokakaupat sulkeutuvat viimeistään klo 20.00. Alkoholin ja mietojen huumeiden myynti ja käyttö ulkona on kiellettyä 20.00 jälkeen. Kauppojen tulee huolehtia siitä että asiakkaat noudattavat 1,5 m turvaetäisyyttä.

Yökerhot ja discot ovat kiinni.

18-vuotiaiden vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilukilpailut on kielletty, poikkeuksena huippu-urheilijoiden ja ammattijalkapalloilijoiden kisat määrätyissä paikoissa. Ne eivät kuitenkaan ole avoinna yleisölle. Urheilutilojen kanttiinit, suihkut ja pukuhuoneet ovat kiinni. 

Kampaamot, hierojat, autokoulut ja muut lähikontaktiin perustuvat liikkeet ovat auki vain ajanvarauksella ja näiden tulee rekisteröidä kaikki asiakkaansa. Sisätiloissa ja autoissa tulee käyttää kasvomaskia. 

Ala-asteen koulut, päiväkodit, iltapäiväkerhot ja keskiasteen koulut ovat normaalisti auki. Ammattikoulut, yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat auki osittain. Keskiasteen kouluissa, ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa tulee käyttää kasvomaskia.

Hoitokotien asukkaat voivat ottaa vieraita niissä hoitokodeissa, joissa ei ole tartuntoja.

Osissa Alankomaita on lisäksi voimassa alueellisia rajoituksia. Seuraa näiden alueiden yhteisiä alueellisia rajoituksia täältä (englanniksi) ja mahdollisia alueiden sisäisiä rajoituksia täältä (hollanniksi).  

Lisätietoja (englanniksi):

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kaikki jotka eivät noudata 1,5 metrin turvavälin sääntöä voivat saada  95 euron suuruisen sakon. Tämä koskee koko maata ja sakon suuruus on kaikkialla sama. 

Maskipakon noudattamatta jättämisestä voi saada 95 euron sakon.

Henkilöt, jotka yskivät tai sylkevät poliisia kohti, voidaan tuomita vankeusrangaistukseen (kolmesta viikosta puoleen vuoteen - keskimäärin 56 päivää).

Lisätietoja:

Muuta huomioitavaa

Laulaminen yhdessä ei ole sallittua (sisältäen kirkot ja konsertit). Ammattimuusikoilla sekä kaikilla kuoroilla ja puhallinorkestereilla on lupa harjoitella ja esiintyä, kun turvaetäisyys otetaan huomioon  ja harjoittelu-/esiintymistilan ilmanvaihdosta huolehditaan.

Lisätietoja:

Lisätietoa koronavirustilanteesta

Suomen ulkoministeriön tiedotteita (suomeksi):

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoitteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Muita hyödyllisiä linkkejä ja yhteystietoja:

Koronavirusta koskeva infolinja Alankomaista soitettaessa: 0800 1351 (klo 08.00-22.00), ulkomailta soitettaessa: +31 2 0205 1351.

Puhelinpalvelu koronavirustestiin pääsemistä varten kaikille tartuntaan viittavia oireita kokeville: (Alankomaista soitettaessa) 0800-1202 (8.00–20.00).

Edustuston asiakaspalvelu

Koronavirustilanteen takia edustusto ottaa vastaan asiakkaita vain kiireellisissä tapauksissa ja ajanvarauksella. Asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä sähköpostitse sanomat.haa@formin.fi tai soittamalla, vaihde: +31 70 346 9754. Edustuston puhelinpalvelu on auki ma - pe klo 9.30 – 12.30

Konsulipalvelut (pl. hätätapaukset ja hätäpassit) hoidetaan Suomen Brysselin-suurlähetystössä

Lisätietoja:

Haagin suurlähetystö

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

 

Päivitetty 2.12.2020