Koronavirustilanne Alankomaissa

Koronavirustilanne Alankomaissa

Kasvosuojan käyttö on pakollista julkisessa liikenteessä. Julkisen liikenteen käyttöä ruuhka-aikoina tulee välttää. Hyvästä käsihygieniasta huolta pitäminen on tärkeää. Kaikkialla tulee säilyttää 1,5 metrin etäisyys toisiin ihmisiin sekä välttää lähikontakteja ja herkästi ruuhkaantuvia paikkoja. Osissa Alankomaita on voimassa alueellisia rajoituksia.

Maahantulosäännökset

Alankomaissa on voimassa EU:n maahantulokielto osalle kolmansista maista tuleville (katso maalistaus alta Alankomaiden hallituksen verkkosivuilta). Alankomaiden maahantulorajoitukset eivät koske Suomen kansalaisia tai heidän perheenjäseniään.

Lentäminen Schipholin lentokentän kautta on mahdollista. Kaikkien Schipholin lentäkentän kautta matkustavien on täytettävä terveysilmoitus ennen koneeseen nousua ja säilyttää se sen varalta, että sitä kysytään Schipholin kentällä.

Korkean riskin alueilta tulevia kehotetaan myös pysymään 10 päivää karanteenissa maahan tultuaan. (Katso alta linkki listaan korkean tartuntariskin alueista.)

Alankomaista lähdettäessä lentoyhtiö saattaa pyytää matkustajalta lupaa tehdä terveystarkastus Schipholin lentokentällä ennen matkaan lähtöä.

Kasvosuojan käyttö on pakollista kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla. Älä matkusta sairaana (hengitystientulehdus).

Lisätietoja (englanniksi):

Liikkuminen

Yleinen ohjeistus on, että kaikkien 13-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulee sekä sisä- että ulkotiloissa pitää aina vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin kuin omiin perheenjäseniin. 17-vuotiaiden ei tarvitse pitää 1,5 m turvaväliä muihin alle 18-vuotiaisiin.

Ulko- tai sisätiloissa ei ole maksimihenkilömäärää, jos henkilöt ovat tehneet varauksen ennalta, jokaisella on oma istuin ja jokaisen terveydentila on tarkistettu. Muussa tapauksessa ulkona olevien istumatapahtumien maksimihenkilömäärä on 250 ja sisätiloissa 100 henkeä. Tiloissa työskenteleviä ei lasketa lukuihin mukaan. 

Ulko- tai sisätiloissa, joissa liikutaan vapaasti, kuten eläintarhat, teemapuistot, kaupat, museot ja kirjastot, ei ole maksimihenkilömäärää, kunhan turvaväli voidaan säilyttää.

Omiin sisätiloihin ja puutarhaan saa kutsua kerralla maksimissaan 6 vierasta (poislukien 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat). Mahdollisia perhejuhlia kehotetaan järjestämään kodin sijaan suuremmissa saleissa, mutta niissäkin jokaisella tulee olla oma istumapaikka eikä fyysistä kontaktia sallita.

Julkisen liikenteen käyttöä ruuhka-aikoina tulee välttää. Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö julkisessa liikenteessä on pakollista kaikille 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille 95 euron sakon uhalla. Suojaa ei ole pakko käyttää asemilla tai laitureilla.

Henkilöt voivat liikkua henkilöautolla myös muiden kuin omien perheenjäsenten kanssa, mutta heitä kehotetaan käyttämään kasvosuojainta matkan aikana. Suoja vaaditaan myös taksilla tai turistibussilla matkustettaessa ja matkustajan terveydentila saatetaan varmistaa ennen matkan alkua. 

Alle 12-vuotiaat lapset ja nuoret (13–18 v.) voivat urheilla ulkona valvotusti. Aikuiset voivat urheilla yhdessä ulkona. Kaiken ikäiset voivat osallistua kontakti- ja sisäurheiluun. Pukuhuoneiden käyttö on kielletty. 

Osassa Alankomaita on lisäksi voimassa alueellisia rajoituksia ( Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland ja Hollands Midden). Katso kaikkien kuuden alueen yhteiset alueelliset rajoitukset täältä (englanniksi) ja mahdolliset alueiden sisäiset lisärajoitukset täältä (hollanniksi).  

Lisätietoja (englanniksi):

Terveys

Terveydenhuollon taso on hyvä ja hoitoon pääsee tarvittaessa.

Koronaviruksen seurantasovellus on ollut ladattavissa 17.8. alkaen. Sovellus ei toimi vielä kaikkialla optimaalisesti, sillä  sovellus on vasta koekäytössä kahdessa maakunnassa (Overijssel ja Drenthe). Sovellus on määrä ottaa kattavasti käyttöön syksyllä. 

Suojamaskien käyttö on pakollista seuraavissa tapauksissa:

  • Ei-lääketieteellisen kasvosuojan käyttö on julkisessa liikenteessä pakollista.
  • Kasvosuojan käyttö on pakollista kaikilla KLM:n ja Finnairin lennoilla.

Kaikkialla voimassa oleva yleinen hygieniaohjeistus:

  • Pidä aina 1,5 m turvaväli muihin.
  • Vältä paikkoja, joissa on paljon ihmisiä – poistu paikalta, jos et voi säilyttää turvaväliä.
  • Yski ja aivasta kyynärpään sisäpuolelle.
  • Pese usein käsiä saippualla.
  • Jos olet vilustunut, pysy kotona. Jos on kuumetta, kaikkien perheen jäsenten tulee pysyä kotona.
  • Tee mahdollisimman paljon etätyötä.
  • Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmään kuuluvien tulee olla erityisen varovaisia.

Lisätietoja (englanniksi):

Palvelut

Asiakkaiden on aina pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin kuin omiin perheenjäseniin ja lisäksi varattava paikat etukäteen ravintoloihin, kahviloihin, elokuvateattereihin, teattereihin, konserttisaleihin ja museoihin.

Ravitsemusliikkeiden terasseilla ei tarvitse pitää 1,5 m väliä seuraavaan pöytäryhmään mikäli pöytien välissä on suojus.

Hotellit, kirjastot, kasinot, urheiluklubit, saunat, seksiklubit sekä lomakylien ja leirintäalueiden julkiset saniteettitilat ovat auki.

Elokuvateatterit, teatterit, konserttisalit, museot, musiikkikoulut ja taidekeskukset ovat auki, mutta asiakkaiden määrää on rajattu.

Yökerhot ja discot ovat toistaiseksi kiinni. 

Urheilukilpailut kuten jalkapallo-ottelut ovat auki myös katsojille, mutta kannatushuudot - ja laulut on kielletty

Kampaamot, hierojat, autokoulut ja muut lähikontaktiin perustuvat liikkeet ovat auki vain ajanvarauksella.

Ala-asteen koulut, päiväkodit, iltapäiväkerhot ja toisen asteen koulut ovat normaalisti auki. Ammattikoulut, yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat auki osittain.

Hoitokotien asukkaat voivat ottaa vieraita rajoituksetta niissä hoitokodeissa, joissa ei ole tartuntoja.

Osissa Alankomaita on lisäksi voimassa alueellisia rajoituksia ( Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland ja Hollands Midden). Katso kaikkien kuuden alueen yhteiset alueelliset rajoitukset täältä (englanniksi) ja mahdolliset alueiden sisäiset lisärajoitukset täältä (hollanniksi).  

Lisätietoja (englanniksi):

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kaikki jotka eivät noudata 1,5 metrin turvavälin sääntöä voivat saada 390 euron (aikuiset) tai 95 euron (alaikäiset) suuruisen sakon. Tämä koskee koko maata ja sakon suuruus on kaikkialla sama. Sakko ei koske saman perheen jäseniä.

Henkilöt, jotka yskivät tai sylkevät poliisia kohti, voidaan tuomita vankeusrangaistukseen (kolmesta viikosta puoleen vuoteen - keskimäärin 56 päivää).

Kaikki 13-vuotiaat ja sitä vanhemmat matkustajat, jotka eivät käytä kasvosuojaa julkisessa liikenteessä voivat saada 95 euron sakon.

Lisätietoja:

Muuta huomioitavaa

Laulaminen yhdessä ei ole sallittua (sisältäen kirkot ja konsertit). Ammattimuusikoilla sekä kaikilla kuoroilla ja puhallinorkestereilla on lupa harjoitella ja esiintyä, kun turvaetäisyys otetaan huomioon  ja harjoittelu-/esiintymistilan ilmanvaihdosta huolehditaan.

Lisätietoja:

Lisätietoa koronavirustilanteesta

Suomen ulkoministeriön tiedotteita (suomeksi):

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoitteita voi seurata seuraavilta sivuilta:

Muita hyödyllisiä linkkejä ja yhteystietoja:

Koronavirusta koskeva infolinja Alankomaista soitettaessa: 0800 1351 (klo 08.00-22.00), ulkomailta soitettaessa: +31 2 0205 1351.

Puhelinpalvelu koronavirustestiin pääsemistä varten kaikille tartuntaan viittavia oireita kokeville: (Alankomaista soitettaessa) 0800-1202 (8.00–20.00).

Edustuston asiakaspalvelu

Koronavirustilanteen takia edustusto ottaa vastaan asiakkaita vain kiireellisissä tapauksissa ja ajanvarauksella. Asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä sähköpostitse sanomat.haa@formin.fi tai soittamalla, vaihde: +31 70 346 9754. Edustuston puhelinpalvelu on auki ma - pe klo 9.30 – 12.30

Konsulipalvelut (pl. hätätapaukset ja hätäpassit) hoidetaan Suomen Brysselin-suurlähetystössä

Lisätietoja:

Haagin suurlähetystö

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

 

Päivitetty 21.9.2020