Koronavirusuutiset Puolassa

Koronavirusuutiset Puolassa

Puola on luopunut rajavalvonnasta ja karanteenivelvoitteesta EU:n sisärajoilla 13.6. Käytä kasvomaskia julkisilla paikoilla, myös ulkona, ja pidä 1,5 metrin turvaväli. Kokoontumisrajoitus: 5 henkilöä. Hotellit (lukuun ottamatta liikematkustajia), ravintolat ja kulttuurikohteet on suljettu vähintään 27.12. asti

Matkustaminen Puolaan

Puolan hallitus on 13.3. julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan ja rajoittaa maahantuloa. 13.6. alkaen Puola on luopunut rajavalvonnasta ja karanteenivelvoitteesta EU:n sisärajoilla. Rajoitukset säilyvät voimassa EU:n ulkorajoilla.

Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivuilta puolaksi ja englanniksi sekä Puolan hallituksen sivuilta (puolaksi).

Kansainväliset matkustajalennot on sallittu EU/EFTA-maihin (ml. Suomi). Tarkista lentojen ajantasainen tilanne lentoyhtiöstä.

Matkustaminen Suomen ja Puolan välillä onnistuu myös esim. Saksan tai Baltian kautta riippuen näiden maiden asettamista rajoituksista. Lisätietoja Saksan maahantulosäännöksistä saa Suomen Berliinin-suurlähetystöstä sekä Baltian osalta Suomen Vilnan, Riikan ja Tallinnan suurlähetystöistöistä.

Maahanpääsystä päättää aina toimivaltainen rajaviranomainen. Maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta.

Rajoitukset Puolassa

Puola on 8.8. lähtien jaettu vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin alueisiin (powiat) tartuntatapausten lukumäärästä riippuen. 24.10. lähtien koko Puola on punaista aluetta. 27.12. asti ovat voimassa entistä tiukemmat rajoitukset. Lisätietoa (puolaksi).

​​​​​​​Kasvomaski: Suu ja nenä tulee peittää kaikilla julkisilla paikoilla, myös ulkona (esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa, virastoissa, kadulla). Maski voi olla myös itse tehty. Kasvomaskia ei tarvitse käyttää puistoissa, metsissä, rannoilla tai lääkärintodistuksella.

Turvaväli: 1,5 m

Kokoontumisrajoitus: 5 henkilöä (lukuun ottamatta kotitalouksia)

Hotellit on suljettu liikematkustusta lukuun ottamatta. Ravintoloista saa vain noutoruokaa. Yökerhot pysyvät kiinni.​​​​​​​

Ostoskeskukset on suljettu 27.11. asti lukuun ottamatta esim. ruokakauppoja ja apteekkeja. Kaupassa tulee käyttää maskin lisäksi kertakäyttökäsineitä ​​​​​​​tai desinfioida kädet. Kaupoissa asiakasmäärää rajoitetaan (1 asiakas/15 m²​​​​​​​).​​​​​​​ Ruokakaupoissa, posteissa ja apteekeissa palvellaan ​​​​​​​ainoastaan yli 60-vuotiaita ma-pe klo 10-12.

Julkisessa liikenteessä matkustavien määrää rajoitetaan (50 % istumapaikoista tai 30 % kaikista matkustajapaikoista). Kulttuurikohteet ja urheilupaikat on suljettu. Urheilutapahtumissa ei sallita katsojia.

Kaikki oppilaitokset ovat etäopetuksessa. Päiväkodit saavat olla auki rajoituksin terveysviranomaisen ohjeita noudattaen.

Alle 16-vuotiaat eivät koulupäivinä saa liikkua ulkona ilman huoltajaa klo 8-16. Suositellaan, että yli 70-vuotiaat liikkuvat kodin ulkopuolella vain välttämättömissä toimissa.

Puolan hallitus kehottaa kaikkia etätyöhön ja välttämään tarpeettomia ulkomaanmatkoja. Lisäksi kotoa tulisi poistua mahdollisimman vähän ja noudattaa huolellisesti terveysohjeita ja kokoontumisrajoituksia.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä ylimmillään 30 000 PLN sakko.

Puolan hallituksen sivuilta löytyy lisätietoa koronavirusohjeistuksesta englanniksi ja puolaksi.

Hoitoon hakeutuminen koronatapauksessa

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). Lisätietoa neuvontapuhelimesta englanniksi.

Lista koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista englanniksi ja puolaksi.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustusto palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella: info.VAR(a)formin.fi. Edustuston puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9–12 (+48 22 598 9500).

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

​​​​​​​Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.