Koronavirusuutiset Puolassa

Koronavirusuutiset Puolassa

Puola on luopunut rajavalvonnasta EU:n sisärajoilla 13.6. Käytä kasvomaskia julkisilla paikoilla, myös ulkona, ja pidä 1,5 metrin turvaväli. Kokoontumisrajoitus: 5 henkilöä. Ravintolat on suljettu. Puolaan tuleville määrätään karanteeni tai heiltä vaaditaan negatiivinen koronatestitulos.

Matkustaminen Puolaan

Puolan hallitus on 13.3. julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan ja rajoittaa maahantuloa. 13.6. alkaen Puola on luopunut rajavalvonnasta EU:n sisärajoilla. Rajoitukset säilyvät voimassa EU:n ulkorajoilla.

Huom. Puolaan joukkoliikennevälineillä (juna, bussi, laiva, lentokone) tulevat määrätään 10 päivän karanteeniin. Karanteenivelvoite ei koske mm. omalla autolla Puolaan tulevia, Puolassa opiskelevia, Schengen-sisärajan ylittäviä liikematkustajia, koronavirusrokotteen saaneita, kauttakulkumatkustajia matkalla asuinmaahansa, joka on EU/EFTA-maa.​​​​​​​ Karanteenista vapautetaan myös matkustajat, jotka ovat käyneet koronatestissä ennen Puolaan saapumista, ja negatiivinen testitulos on alle 48 h vanha. Todistus tulee esittää puolan tai englannin kielellä. Lisätietoa säädöksestä (puolaksi).

Kaikki (myös autolla) Tsekistä ja Slovakiasta tulevat määrätään karanteeniin 27.2. alkaen, mikäli heillä ei ole negatiivista testitulosta tai rokotustodistusta.

Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivuilta puolaksi ja englanniksi sekä Puolan hallituksen sivuilta (puolaksi).

Kansainväliset matkustajalennot on sallittu EU/EFTA-maihin (ml. Suomi). Tarkista lentojen ajantasainen tilanne lentoyhtiöstä.

Matkustaminen Suomen ja Puolan välillä onnistuu myös esim. Saksan tai Baltian kautta riippuen näiden maiden asettamista rajoituksista. Lisätietoja Saksan maahantulosäännöksistä saa Suomen Berliinin-suurlähetystöstä sekä Baltian osalta Suomen Vilnan, Riikan ja Tallinnan suurlähetystöistöistä.

Maahanpääsystä päättää aina toimivaltainen rajaviranomainen. Maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta.

Rajoitukset Puolassa

Puola on 8.8. lähtien jaettu vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin alueisiin (powiat) tartuntatapausten lukumäärästä riippuen. 24.10. lähtien koko Puola on punaista aluetta. Lisätietoa (puolaksi) rajoituksista 27.2.-14.3. Rajoituksia tiukennetaan Warmia-Masuriassa 27.2. alkaen. Lisätietoa (puolaksi).

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kasvomaski: Suu ja nenä tulee peittää kasvomaskilla kaikilla julkisilla paikoilla, myös ulkona (esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa, virastoissa, kadulla). Kasvomaskia ei tarvitse käyttää puistoissa, metsissä, rannoilla tai lääkärintodistuksella.

Turvaväli: 1,5 m

Kokoontumisrajoitus: 5 henkilöä (lukuun ottamatta kotitalouksia)

Ravintoloista saa vain noutoruokaa. Yökerhot pysyvät kiinni.​​​​​​​

Kaupassa tulee käyttää maskin lisäksi kertakäyttökäsineitä ​​​​​​​tai desinfioida kädet. Asiakasmäärää rajoitetaan.​​​​​​​

Julkisessa liikenteessä matkustavien määrää rajoitetaan (50 % istumapaikoista tai 30 % kaikista matkustajapaikoista). Kulttuurikohteet osin suljettu. Urheilupaikat osin suljettu, eikä urheilutapahtumissa sallita katsojia.

Lähiopetusta on vain 1.-3. luokilla 18.1. alkaen. Muut oppilaitokset ovat etäopetuksessa. Päiväkodit saavat olla auki rajoituksin terveysviranomaisen ohjeita noudattaen.

Suositellaan, että yli 70-vuotiaat liikkuvat kodin ulkopuolella vain välttämättömissä toimissa.

Puolan hallitus kehottaa kaikkia etätyöhön ja välttämään tarpeettomia ulkomaanmatkoja. Lisäksi kotoa tulisi poistua mahdollisimman vähän ja noudattaa huolellisesti terveysohjeita ja kokoontumisrajoituksia.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä ylimmillään 30 000 PLN sakko.

Puolan hallituksen sivuilta löytyy lisätietoa koronavirusohjeistuksesta englanniksi ja puolaksi.

Hoitoon hakeutuminen koronatapauksessa

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). Lisätietoa neuvontapuhelimesta englanniksi.

Lista koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista englanniksi ja puolaksi.

Palvelunumero koronarokotetiedusteluille 989 (palvelu myös englanniksi). Lisätietoa (puolaksi).

Palvelunumero karanteenitiedusteluille +48 22 25 00 115. Lisätietoa (puolaksi).​​​​​​​

Edustuston asiakaspalvelu

Edustusto palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella: info.VAR(a)formin.fi. Edustuston puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9–12 (+48 22 598 9500).

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

​​​​​​​Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.