Koronavirustilanne Kirgisiassa

Koronavirustilanne Kirgisiassa

Kirgisian hallitus on julkaissut listan maista, joiden kansalaiset saavat matkustaa Kirgisiaan. Suomi ei ole tällä listalla. Maassa jo olevien ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kirgisiassa on jatkettu toistaiseksi huolimatta siitä onko heidän viisuminsa vanhentunut tai 30 päivän viisumivapaa oleskeluoikeutensa ylittynyt. Maan poliittinen tilanne on ollut epävakaa lokakuun alussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen, mutta tilanne näyttää rauhoittuneen. Koronatartuntojen määrät ovat kasvaneet loka-marraskuussa.

Kirgisian viranomaiset ovat avanneet koronavirukselle omistetun verkkosivun osoitteessa https://covid.kg/ Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisimman tartuntojen määrän ja löytää tärkeimmät viranomaisten yhteystiedot.  

Kirgisiaan maaliskuussa julistettu kansallinen hätätila päättyi 11.5. ja liiketoimintaa avattiin uudestaan kesän aikana. Koronatilanteen pahentuessa uudet rajoitukset kahviloiden, ravintoloiden ja julkisen liikenteen toimintaan ovat todennäköisiä.  

Ohjeita matkustamisen osalta

Kirgisian hallitus julkaisi 20.8 listan maista, joiden kansalaiset pääsevät jälleen matkustamaan Kirgisiaan. Muiden maiden kansalaisilla ei ole oikeutta maahantuloon, joitakin poikkeusryhmiä lukuun ottamatta. Suomi ei ole tällä hetkellä ole niiden maiden listalla, josta matkustaminen Kirgisiaan on mahdollista. Lisätietoja: http://www.med.kg/en/news/2596-list-of-foreign-countries-with-stable-epidemiological-situation.html ja https://covid.kg/ru/post/99

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti. UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Kirgisian sisäiset lennot käynnistettiin 5.6 reitillä Bishkek-Osh. Muutamat kansainväliset lentoyhtiöt ovat aloittaneet lippujen myymisen ulkomaan lennoille. FlyDubai lentää tämän hetkisten tietojen mukaan kerran viikossa Bishkekistä Dubaihin. Lisäksi Turkish Airlines ja Pegasus lentävät Turkkiin useita kertoja viikossa. Tilanne elää kuitenkin koko ajan eikä lentojen toteutumisesta ole varmuutta. Lisätietoja kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöiltä (https://www.flydubai.com/en/https://www.flypgs.com/en ja https://www.turkishairlines.com/en-kt/). Jos lentosi perutaan, ota yhteys suoraan lentoyhtiöösi tai matkatoimistoosi.

Ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kirgisiassa on jatkettu toistaiseksi huolimatta siitä onko heidän viisuminsa vanhentunut tai 30 päivän viisumivapaa oleskeluoikeutensa ylittynyt. Ulkomaan kansalaiset eivät poikkeuksellisesti tarvitse poistumisviisumia eikä heidän tarvitse rekisteröidä oleskelupaikkaansa. Lisätietoja: https://mfa.gov.kg/en/osnovnoe-menyu/press-sluzhba/novosti/prodlen-srok-deystviya-zelenogo-koridora-dlya-grazhdan-inostrannyh-gosudarstv-i-lic-bez-grazhdanstva-prebyvayushchih-na-territorii-kyrgyzskoy-respubliki-5f05678c1f4cf

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

Linkkejä Suomen viranomaisten sivuille:

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta


Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkii päivittämään tilannetietoa nettisivuilleen ja sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.