Koronavirustilanne Kirgisiassa

Koronavirustilanne Kirgisiassa

Kirgisiassa on todettu yli 39000 koronavirustartuntaa. Ulkomaalaisten pääsy maahan on tällä hetkellä kokonaan kielletty. Niiden ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kirgisiassa, jotka ovat jo maassa on jatkettu toistaiseksi huolimatta siitä onko heidän viisuminsa vanhentunut tai 30 päivän viisumivapaa oleskeluoikeutensa ylittynyt. Syynä tämänhetkinen kansainvälisten lentojen vähäisyys.

Kirgisian viranomaiset ovat avanneet koronavirukselle omistetun verkkosivun osoitteessa https://covid.kg/ Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisimman tartuntojen määrän ja löytää tärkeimmät viranomaisten yhteystiedot.  

Kirgisiaan maaliskuussa julistettu kansallinen hätätila on päättynyt 11.5. Myös ulkonaliikkumiskielto tietyillä alueilla on päättynyt. Liiketoimintaa on avattu asteittain toukokuun aikana. Kesäkuun alussa toimintansa ovat käynnistäneet uudelleen mm. kahvilat ja ravintolat sekä suurin osa kaupoista. 

Kirgisian sisäiset lennot käynnistettin 5.6 reitillä Bishkek-Osh. Muutamat kansainväliset lentoyhtiöt ovat  aloittaneet lippujen myymisen ulkomaan lennoille. FlyDubai lentää tämän hetkisten tietojen mukaan kerran viikossa Bishkekistä Dubaihin. Turkish Airlines on aloittamassa lennot kaksi kertaa viikossa. Tilanne elää kuitenkin koko ajan eikä lentojen toteutumisesta ole varmuutta. Lisätietoja kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöiltä (https://www.flydubai.com/en/ ja https://www.turkishairlines.com/en-kt/). Jos lentosi perutaan, ota yhteys suoraan lentoyhtiöösi tai matkatoimistoosi.

Ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kirgisiassa on jatkettu toistaiseksi huolimatta siitä onko heidän viisuminsa vanhentunut tai 30 päivän viisumivapaa oleskeluoikeutensa ylittynyt. Ulkomaan kansalaiset eivät poikkeuksellisesti tarvitse poistumisviisumia eikä heidän tarvitse rekisteröidä oleskelupaikkaansa. Lisätietoja: https://mfa.gov.kg/en/osnovnoe-menyu/press-sluzhba/novosti/prodlen-srok-deystviya-zelenogo-koridora-dlya-grazhdan-inostrannyh-gosudarstv-i-lic-bez-grazhdanstva-prebyvayushchih-na-territorii-kyrgyzskoy-respubliki-5f05678c1f4cf

Ajankohtaisimmat ohjeet kannattaa tarkistaa Kirgisian viranomaisten verkkosivuilta.

Linkkejä Suomen viranomaisten sivuille:

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta


Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkii päivittämään tilannetietoa nettisivuilleen ja sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.