Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Uutista päivitetty lentotietojen osalta. Lisäksi viranomaiset ovat antaneet ohjeita niille ulkomaalaisille, jotka oleskelevat tällä hetkellä Kazakstanissa ja joiden oleskeluoikeus tai viisumi on vanhentunut karanteenin aikana. Ohjeiden mukaan matkaajia ei tulla rankaisemaan, mikäli he poistuvat Kazakstanista 10.7.2020 mennessä. Maahan julistettu hätätila päättyi 11.5.

Kazakstanissa on todettu yli 33000 koronavirustartuntaa. Suurin osa tartunnoista on ollut Nur-Sultanissa ja Almatyssa. Kazakstanin viranomaiset ovat avanneet koronavirukselle omistetun verkkosivun osoitteessa http://coronavirus2020.kz Viranomaisten mukaan verkkosivusto tarjoaa nopeaa ja luotettavaa tietoa maan koronavirustilanteesta. Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisimman tartuntojen määrän.  

Ohjeita matkustamisen osalta

Kazakstaniin maaliskuussa julistettu hätätila päättyi 11.5.  Maahantuloa ja poistumista rajoitetaan edelleen merkittävästi. Kazakstan on mm. perunut viisumivapaan maahantulon yli 50 maalta (mukaan lukien Suomi) 1.11.2020 saakka.

Muutamat kansainväliset lentoyhtiöt ovat  aloittaneet lippujen myymisen ulkomaan lennoille. Tähän mennessä varmimmat reitit Eurooppaan ovat olleet Air Astanan lennot Nur-Sultanista Uralskin kautta Frankfurtiin ja Almatysta Aturayn kautta Amsterdamiin. Frankfurtista ja Amsterdamista voi lentää muilla yhtiöillä Suomeen. Lisätietoja Air Astanan sivuilta:  https://airastana.com/kaz/en-us/Information/Important-Notices/Coronavirus-update Turkish Airlines aloitti lennot Kazakstanista tällä viikolla. Lisäksi Kazakstan suunnittelee jatkavansa lentoja mm. Saksaan, Unkariin ja Tsekkeihin. Tilanne elää kuitenkin koko ajan eikä lentojen toteutumisesta ole varmuutta. Lisätietoja kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöiltä sekä seuraavilta tahoilta: https://airastana.com/kaz/en-us/Information/Important-Notices/Coronavirus-update ja http://www.caakz.com/situation-centre/
Jos lentosi perutaan, ota yhteys suoraan lentoyhtiöösi tai matkatoimistoosi.

Jos olet lähtemässä Kazakstanista, ota yhteys Suomen suurlähetystöön (nur.sanomat@formin.fi), sillä Kazakstanin viranomaiset saattavat vaatia ennakkoilmoituksen poistumisesta. Myös jotkut lentoyhtiöistä saattavat vaatia negatiivisen tuloksen koronatestistä. Mm. Olymp-nimiset klinikat tekevät koronatestejä Nur-Sultanissa ja Almatyssa. Heidän toimipisteidensä yhteystiedot voi tarkistaa täältä.

Kazakstan päätti alun perin jatkaa viisumien ja työlupien voimassaoloaikaa 20. huhtikuuta asti Kazakstanissa tällä jo oleskeleville ulkomaalaisille. Viisumivapaista maista kotoisin olevien ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kazakstanissa jatkettiin 30 päivällä. Kazakstanin maahanmuuttoviranomaiset antoivat myöhemmin lisäohjeita ulkomaalaisille, jotka oleskelevat tällä hetkellä Kazakstanissa ja joiden oleskeluoikeus tai viisumi on vanhentunut karanteenin aikana. Ohjeiden mukaan matkaajia ei tulla rankaisemaan, mikäli he poistuvat Kazakstanista 10.7.2020 mennessä. Poistumiseen ei myöskään tarvita exit-viisumia tai muita ylimääräisiä asiakirjoja. Mikäli ulkomaan kansalainen haluaa jatkaa oleskeluaan Kazakstanissa, on hänellä oikeus hakea uutta oleskelulupaa taikka viisumia. Viisumin myönnöstä vastaavat Kazakstanin maahanmuuttoviranomaiset.

Maan sisäisiä lentoja on käynnistetty toukokuun alusta lähtien. Lisätietoja paikallista lentomatkailua koskevista turvatoimenpiteistä ja ohjeista löytyy Air Astanan sivuilta. Junaliikenne on jatkunut 1.6.2020 lähtien. Junalla ja lentokoneella matkustavien tulee käyttää hengityssuojainta matkan ajan. 

Nur-Sultania ja Almatya koskevat rajoitukset

Hengityssuojaimen käyttö on pakollista ulkona liikuttaessa. Tätä ohjetta kuten muitakin varotoimia näytetään kuitenkin noudatettavan vaihtelevasti.
 

Liiketoimintaa on avattu asteittain toukokuun alusta pitäen. Ravintolat ja terassit avautuivat toukokuun puolessa välin. Suurin osa liikkeistä, ostoskeskuksista ja muista yrityksistä on jälleen auki. Suuria urheilu- tai yleisötapahtumia ei saa edelleenkään järjestää. 

Myös muissa kaupungeissa on otettu käyttöön vastaavia toimenpiteitä.

Tärkeimpiä paikallisviranomaisten yhteystietoja

Ajankohtaisimmat ohjeet kannattaa aina tarkistaa Kazakstanin viranomaisten verkkosivuilta.

Linkkejä Suomen viranomaisten sivuille

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkii päivittämään tilannetietoa nettisivuilleen ja sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.