Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Kazakstan jatkaa maahantulon rajoituksia. Kazakstan on mm. keskeyttänyt viisumivapaan maahantulon 1.5.2021 saakka. Lisäksi maahantulo vaatii negatiivisen PCR-todistuksen. Maan sisäisiä koronarajoituksia on myös tiukennettu loka-marraskuussa.

Kazakstanissa on todettu yli 200 000 koronavirustartuntaa. Kazakstanin viranomaiset ovat avanneet koronavirukselle omistetun verkkosivun osoitteessa http://coronavirus2020.kz Viranomaisten mukaan verkkosivusto tarjoaa nopeaa ja luotettavaa tietoa maan koronavirustilanteesta. Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisimman tartuntojen määrän.  

Suurin osa liikkeistä, ostoskeskuksista ja muista yrityksistä toimii tietyin rajoituksin. Suuria urheilu- tai yleisötapahtumia ei saa järjestää. Lisäksi yökerhot, karaokebaarit ja elokuvateatterit ovat edelleen kiinni. Tiukempia rajoitustoimia jatketaan viikonloppuisin. Hengityssuojaimen käyttö on pakollista ulkona liikuttaessa ja julkisilla paikoilla. Tätä ohjetta kuten muitakin varotoimia näytetään noudatettavan vaihtelevasti.  Koronatilanteen heikentyessä lisärajoitukset ja uudet karanteenimääräykset ovat todennäköisiä. Ajankohtaisimmat tiedot kannattaa tarkistaa Kazakstanin viranomaisilta.  

Ohjeita matkustamisen osalta

Maahantuloa ja poistumista rajoitetaan edelleen. Kazakstan on mm. perunut viisumivapaan maahantulon yli 50 maalta (mukaan lukien Suomi) 1.5.2021 saakka. Oleskeluluvan omaavat ulkomaalaiset voivat ylittää Kazakstanin rajan vain kerran 90-päivässä. Vielä ei ole selvää miten jälkimmäistä määräystä noudatetaan käytännössä. Edustusto selvittää tarkempia soveltamisohjeita. Tiedustelut mahdollisista erityisryhmiin kuulumisista tulee tehdä Kazakstanin viranomaisilta. Kazakstaniin matkustavien tulee esittää maahan saapuessaan negatiivinen COVID-19-testi, joka on tehty korkeintaan 72 h ennen maahan saapumista.

Kansainvälisiä lentoja operoidaan maasta ja maahan joitakin kertoja viikossa. Esimerkiksi Air Astana lentää tällä hetkellä Frankfurtiin, Amsterdamiin, Seouliin sekä Dubaihin. Lisätietoja Air Astanan sivuilta:  https://airastana.com/kaz/en-us/Information/Important-Notices/Coronavirus-update  Lufthansa, Belavia ja Turkish Airlines ovat myös jatkaneet lentojaan. Tilanne elää kuitenkin koko ajan eikä lentojen toteutumisesta ole varmuutta. Lisätietoja kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöiltä.

Jotkut lentoyhtiöistä tai kohde- tai kauttakulkumaista saattavat vaatia negatiivisen tuloksen koronatestistä matkustettaessa pois Kazakstanista. Matkustajan tulee itse tarkistaa kohde- ja kauttakulkumaan rajoitukset sekä lentoyhtiöiden antamat ohjeet. Kazakstanissa mm. Olymp-nimiset klinikat tekevät koronatestejä Nur-Sultanissa ja Almatyssa. Heidän toimipisteidensä yhteystiedot voi tarkistaa täältä

Kazakstan päätti aiemmin jatkaa viisumien ja työlupien voimassaoloaikaa 1.11.2020 asti Kazakstanissa tällä jo oleskeleville ulkomaalaisille. Viisumivapaista maista kotoisin olevien ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kazakstanissa jatkettiin myös. Ohjeiden mukaan matkaajia ei rangaistaisi, jos he poistuvat Kazakstanista määräaikaan mennessä. Määräajan ylittäminen olisi todennäköisesti johtanut seuraamuksiin Kazakstanin viranomaisten toimesta. Uusimpien ohjeiden mukaan ulkomaalaisten oleskeluoikeutta on nyt jatkettu 1.6.2021 asti. Jos ulkomaan kansalainen haluaa jatkaa oleskeluaan Kazakstanissa, on hänen haettava ajoissa viisumia. Maasta poistumiseen on haettava exit-viisumia, mikäli maasta poistuminen tapahtuu 1.6.2021. määräajan jälkeen. Viisumin myönnöstä vastaavat Kazakstanin maahanmuuttoviranomaiset.

Maan sisäisiä lentoja on käynnistetty toukokuun alusta lähtien. Lisätietoja paikallista lentomatkailua koskevista turvatoimenpiteistä ja ohjeista löytyy Air Astanan sivuilta. Junaliikenne on jatkunut 1.6.2020 lähtien. Junalla ja lentokoneella matkustavien tulee käyttää hengityssuojainta matkan ajan. 

Koronatilanteen heikentyessä uudet rajoitukset ovat mahdollisia.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Tärkeimpiä paikallisviranomaisten yhteystietoja

Ajankohtaisimmat ohjeet kannattaa aina tarkistaa Kazakstanin viranomaisten verkkosivuilta.

Linkkejä Suomen viranomaisten sivuille

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkii päivittämään tilannetietoa nettisivuilleen ja sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.