Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Kazakstan jatkaa maahantulon rajoituksia. Kazakstan on mm. keskeyttänyt viisumivapaan maahantulon 31.12.2021 saakka. Liike- ja muuhun matkailuun vaaditaan tällä hetkellä viranomaisten myöntämä erityinen maahantulolupa. Maahan saapuvilta vaaditaan enintään 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-todistus. Tällä hetkellä Suomessa saatavilla olevia rokotteita ei tunnusteta Kazakstanissa, eikä Kazakstan hyväksy kuin tiettyjen maiden rokotepassin. Kazakstan on ottanut käyttöön 12.5. alkaen koronaa jäljittävän Ashyq –mobiilisovelluksen.

Kazakstanissa on todettu yli 80(Linkki toiselle verkkosivustolle)0 000 koronavirustartuntaa(Linkki toiselle verkkosivustolle). Koronan delta-variantti on levinnyt laajalti maassa ja rajoituksia ollaan tiukennettu läpi kesän. Kazakstanin viranomaiset ovat avanneet koronavirukselle omistetun verkkosivun osoitteessa http://coronavirus2020.kz(Linkki toiselle verkkosivustolle). Viranomaisten mukaan verkkosivusto tarjoaa nopeaa ja luotettavaa tietoa maan koronavirustilanteesta. Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisimman tartuntojen määrän.  

Suurin osa liikkeistä, ostoskeskuksista ja muista yrityksistä toimii tietyin rajoituksin. Myös ravintoloiden ja baarien toimintaa on rajoitettu.  Suuria yleisötapahtumia ei saa järjestää. Hengityssuojaimen käyttöä valvotaan yleisesti julkisissa tiloissa, kuten lentoasemilla, valtion virastoissa, nähtävyyksissä ja ostoskeskuksissa. Kokonaisuudessa suojaimen käyttöä ja muita varotoimia näytetään kuitenkin noudatettavan vaihtelevasti. Koronatilanteen heikentyessä lisärajoitukset ja yhä uudet karanteenimääräykset ovat todennäköisiä. Ajankohtaisimmat tiedot kannattaa tarkistaa Kazakstanin viranomaisilta.  

Kazakstan on ottanut käyttöön 12.5. alkaen koronaa jäljittävän Ashyq –mobiilisovelluksen. Sovellus luokittelee käyttäjänsä 4 eri värin avulla (punainen, keltainen, sininen, vihreä). Sovellusta käytetään skannaamalla julkisten tilojen sisäänmenojen luota löytyvä QR-koodi, joka ilmoittaa käyttäjän statuksen. Punainen (todettu koronatartunta) ja keltainen (altistus) estävät pääsyn sovellusta käyttäviin ravintoloihin, kauppoihin, lentokentille, juna-asemille ja muihin palveluihin. Vihreä (täysin rokotettu) ja sininen (ei täyttä rokotesarjaa, ei tartuntaa tai altistusta) tarkoittavat vapaata liikkuvuutta kuitenkin sillä erolla, että sinisellä statuksella voidaan estää pääsy tiettyihin kohteisiin. Näin on esimerkiksi suurissa ostoskeskuksissa viikonloppuisin, jolloin pelkkä sininen status ei riitä sisäänpääsyyn. Kuitenkin maksimissaan 7 päivää vanha PCR-testi takaa sisäänpääsyn näissäkin tapauksissa.

Sovellus on ladattavissa sovelluskaupasta Apple- ja Android-puhelimissa. Sovellusta varten käyttäjien on syötettävä kansallinen tunnistenumeronsa (”national identification number”). Koska suurimmalla osalla ulkomaalaisista henkilöistä ei ole paikallista IIN-tunnistenumeroa, on julkisiin paikkoihin päässyt näyttämällä oman passinsa tai todistuksen negatiivisesta PCR-testistä. Myös todistus koronarokotteista saatetaan hyväksyä sovelluksen sijasta, mutta muualla kuin Kazakstanissa otettujen rokotteiden osalta ei ole takuita. Sovelluksen käyttöönotto oli aluksi  hidasta, mutta rajoitusten lisääntyessä sovelluksen käyttöä vaativien liikkeiden määrä on lisääntynyt. Esimerkiksi isoimmissa ruokakaupoissa maskin käyttöä valvotaan tiukasti ja asiakkaiden status tarkistetaan poikkeuksetta sovelluksesta ennen sisäänpääsyä. 

Ohjeita matkustamisen osalta

Maahantuloa ja poistumista(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) rajoitetaan edelleen. Kazakstan on mm. perunut viisumivapaan maahantulon yli 50 maalta (mukaan lukien Suomi) 31.12.2021 saakka.

Oleskeluluvan omaavat ulkomaalaiset voivat ylittää Kazakstanin rajan vain kerran 30-päivässä.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Vielä ei ole selvää miten jälkimmäistä määräystä noudatetaan käytännössä. Edustusto selvittää tarkempia soveltamisohjeita.

Liike- ja muuhun matkailuun tarvitaan erityinen viranomaisten myöntämä maahantulolupa. Tiedustelut mahdollisista erityisryhmiin kuulumisista tulee tehdä ensisijaisesti Kazakstanin viranomaisilta, esimerkiksi Kazakstanin suurlähetystöstä Helsingistä(Linkki toiselle verkkosivustolle). Myös Suomen suurlähetystö voi antaa tarvittaessa lisätietoja maahantuloluvan hakemisesta. Lisäksi Kazakstaniin matkustavien tulee esittää maahan saapuessaan negatiivinen COVID-19-testi, joka on tehty korkeintaan 72 h ennen maahan saapumista.

Kansainvälisiä lentoja operoidaan maasta ja maahan on useita kertoja viikossa. Esimerkiksi Air Astana lentää tällä hetkellä useisiin eri kohteisiin kuten Frankfurtiin, Amsterdamiin, Seouliin sekä Dubaihin. Lisätietoja Air Astanan sivuilta:  https://airastana.com/kaz/en-us/Information/Important-Notices/Coronavirus-update(Linkki toiselle verkkosivustolle)  Lufthansa ja Turkish Airlines ovat myös jatkaneet lentojaan. Tilanne elää kuitenkin koko ajan eikä lentojen toteutumisesta ole varmuutta. Lisätietoja kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöiltä.

Jotkut lentoyhtiöistä tai kohde- tai kauttakulkumaista saattavat vaatia negatiivisen tuloksen koronatestistä matkustettaessa pois Kazakstanista. Matkustajan tulee itse tarkistaa kohde- ja kauttakulkumaan rajoitukset sekä lentoyhtiöiden antamat ohjeet. Kazakstanissa mm. Olymp-nimiset klinikat tekevät koronatestejä Nur-Sultanissa ja Almatyssa. Heidän toimipisteidensä yhteystiedot voi tarkistaa täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Maan sisäiset lennot toimivat pääasiassa normaalisti. Lisätietoja paikallista lentomatkailua koskevista turvatoimenpiteistä ja ohjeista löytyy Air Astanan sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle). Junaliikenne on jatkunut 1.6.2020 lähtien. Junalla ja lentokoneella matkustavien tulee käyttää hengityssuojainta matkan ajan. 

Koronatilanteen heikentyessä uudet rajoitukset ovat mahdollisia.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Tärkeimpiä paikallisviranomaisten yhteystietoja

Ajankohtaisimmat ohjeet kannattaa aina tarkistaa Kazakstanin viranomaisten verkkosivuilta.

Linkkejä Suomen viranomaisten sivuille

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkii päivittämään tilannetietoa nettisivuillee(Linkki toiselle verkkosivustolle)n(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Twitteriin(Linkki toiselle verkkosivustolle). Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.