Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Koronavirusuutiset Kazakstanissa

Maahan julistettu karanteeni päättyi 17.8. Tiukempia rajoitustoimia jatketaan edelleen viikonloppuisin. Kansainvälisiä lentoja maahan ja maasta on useita viikossa. Niiden ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kazakstanissa, jotka ovat jo maassa on jatkettu 1.11.2020 asti huolimatta siitä onko heidän viisuminsa vanhentunut tai 30 päivän viisumivapaa oleskeluoikeutensa ylittynyt.

Kazakstanissa on todettu yli 130 000 koronavirustartuntaa. Kazakstanin viranomaiset ovat avanneet koronavirukselle omistetun verkkosivun osoitteessa http://coronavirus2020.kz Viranomaisten mukaan verkkosivusto tarjoaa nopeaa ja luotettavaa tietoa maan koronavirustilanteesta. Sivuilta voi tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisimman tartuntojen määrän.  

Maahan julistettu karanteeni päättyi 17.8. Suurin osa liikkeistä, ostoskeskuksista ja muista yrityksistä on jälleen auki. Suuria urheilu- tai yleisötapahtumia ei saa edelleenkään järjestää. Lisäksi yökerhot, karaokebaarit ja elokuvateatterit ovat edelleen kiinni. Hengityssuojaimen käyttö on pakollista ulkona liikuttaessa ja julkisilla paikoilla. Tätä ohjetta kuten muitakin varotoimia näytetään kuitenkin noudatettavan vaihtelevasti. Tiukempia rajoitustoimia jatketaan edelleen viikonloppuisin.

Ohjeita matkustamisen osalta

Maahantuloa ja poistumista rajoitetaan edelleen. Kazakstan on mm. perunut viisumivapaan maahantulon yli 50 maalta (mukaan lukien Suomi) 1.11.2020 saakka.

Kansainvälisiä lentoja operoidaan maasta ja maahan jälleen useita kertoja viikossa. Esimerkiksi Air Astana lentää tällä hetkellä Frankfurtiin, Amsterdamiin, Seouliin sekä Dubaihin. Lisätietoja Air Astanan sivuilta:  https://airastana.com/kaz/en-us/Information/Important-Notices/Coronavirus-update  Belavia ja Turkish Airlines ovat myös jatkaneet lentojaan. Tilanne elää kuitenkin koko ajan eikä lentojen toteutumisesta ole varmuutta. Lisätietoja kannattaa tiedustella suoraan lentoyhtiöiltä sekä seuraavilta tahoilta: https://airastana.com/kaz/en-us/Information/Important-Notices/Coronavirus-update ja http://www.caakz.com/situation-centre/
Jos lentosi perutaan, ota yhteys suoraan lentoyhtiöösi tai matkatoimistoosi.

Jotkut lentoyhtiöistä tai kohde- tai kauttakulkumaista saattavat vaatia negatiivisen tuloksen koronatestistä. Matkustajan tulee itse tarkistaa kohde- ja kauttakulkumaan rajoitukset sekä lentoyhtiöiden antamat ohjeet. Kazakstanissa mm. Olymp-nimiset klinikat tekevät koronatestejä Nur-Sultanissa ja Almatyssa. Heidän toimipisteidensä yhteystiedot voi tarkistaa täältä

Kazakstan päätti alun perin jatkaa viisumien ja työlupien voimassaoloaikaa 20. huhtikuuta asti Kazakstanissa tällä jo oleskeleville ulkomaalaisille. Viisumivapaista maista kotoisin olevien ulkomaalaisten oikeutta oleskella Kazakstanissa jatkettiin 30 päivällä. Kazakstanin maahanmuuttoviranomaiset ovat antaneet lisäohjeita ulkomaalaisille, jotka oleskelevat tällä hetkellä Kazakstanissa ja joiden oleskeluoikeus tai viisumi on vanhentunut. Ohjeiden mukaan matkaajia ei tulla rankaisemaan, mikäli he poistuvat Kazakstanista 1.11.2020 mennessä. Määräajan ylittäminen johtaa todennäköisesti seuraamuksiin Kazakstanin viranomaisten toimesta. Mikäli ulkomaan kansalainen haluaa jatkaa oleskeluaan Kazakstanissa, on hänen haettava ajoissa viisumia. Maasta poistumiseen on haettava exit-viisumia, mikäli maasta poistuminen tapahtuu 1.11. määräajan jälkeen. Viisumin myönnöstä vastaavat Kazakstanin maahanmuuttoviranomaiset.

Maan sisäisiä lentoja on käynnistetty toukokuun alusta lähtien. Lisätietoja paikallista lentomatkailua koskevista turvatoimenpiteistä ja ohjeista löytyy Air Astanan sivuilta. Junaliikenne on jatkunut 1.6.2020 lähtien. Junalla ja lentokoneella matkustavien tulee käyttää hengityssuojainta matkan ajan. 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

Tärkeimpiä paikallisviranomaisten yhteystietoja

Ajankohtaisimmat ohjeet kannattaa aina tarkistaa Kazakstanin viranomaisten verkkosivuilta.

Linkkejä Suomen viranomaisten sivuille

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

Nur-Sultanin suurlähetystö pyrkii päivittämään tilannetietoa nettisivuilleen ja sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.