Kaukana kotoa, lento peruttu, rajat sulkeutumassa ja koronavirus lähestyy

Kun koronaviruspandemia alkoi levitä ja rajat sulkeutua, moni oli ulkomailla ilman varmuutta paluulennosta. Näin myös muutama sata suomalaista Keski-Amerikassa.

Moni matkailija joutui huolestuttavan tilanteen eteen koronaviruspandemian levitessä maailmalla. Yhtä äkkiä maiden rajoja suljettiin Keski-Amerikassakin, lentoja peruttiin ja matkakohteisiin asetettiin erilaisia rajoituksia, kehotuksesta pysyä neljän seinän sisällä aina tiukkoihin ulkonaliikkumiskieltoihin, joiden noudattamista valvovat aseistetut poliisit. Tämän lisäksi vieras kieli ja kulttuuri toivat ongelmia.

Tällaisessa tilanteessa ei ole helppoa olla yksin maailmalla, mutta ulkoministeriön matkustusilmoitusjärjestelmän avulla suurlähetystön oli mahdollista olla yhteydessä alueella oleviin suomalaisiin ja tiedottaa sekä tukea heitä kriisitilanteessa.

Lähetystömme konsulitiimi, jossa normaaliaikoina vain yksi kokoaikainen henkilö, hoitaa seitsemän maan (Meksiko, Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) konsulipalveluasioita. Kun koronaviruspandemia saapui alueellemme, alkoi tiimillä viikkojen työrupeama Suomen kansalaisten avustamisessa ja kotiutuslentojen koordinoinnissa.

Meksikon rajat eivät sulkeutuneet kokonaan ja kaupallisilla lennoilla oli mahdollista päästä kotiin. Alueella oleskelevat maan miehemme tarvitsivat neuvontaa, joten tiimimme vastasi satoihin yhteydenottoihin ja tiedotti kaikkia matkustusilmoituksen tehneitä aina kun tilanne muuttui.

Olosuhteet ovat paljon vaikeammat Keski-Amerikan maissamme. Siellä rajat menivät kiinni nopeasti ja ulkomaanlennot loppuivat. Onneksi Euroopan Unionin maiden yhteistyö toimi erittäin hyvin ja tiimimme pystyi koordinoimaan kotimatkan muutamalle kymmenelle jumiin jääneelle suomalaiselle EU-maiden yhteisillä evakuointilennoilla eri maista.

Alueelta poistuminen ei aina sujunut mutkattomasti. Saimme jännittää, ehtiikö evakuoitava pakata matkatavaransa ja syöksyä kentälle lyhyellä varotusajalla, saadakseen viime hetkellä vapautuneen paikan. Kuulimme myös jännittävistä maarajojen ylityksistä, jotka vaativat luovuutta ja rautaisia hermoja. Onneksi tietoomme ei kuitenkaan tullut mitään traagista.

Koko epidemian alun lähetystö viesti tilanteesta alueella, jakoi niin Suomen kuin paikallisviranomaistenkin ohjeita ja määräyksiä sekä kertoi tilanteen kehittymisestä. Tämä työ jatkuu edelleen ja niin pitkään kuin on tarpeen.