Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirustilanne Yhdysvalloissa

Koronavirustilanne Yhdysvalloissa

Yhdysvallat on asettanut maahantulokiellon useasta Euroopan maasta sekä Kiinasta, Brasiliasta ja Iranista Yhdysvaltoihin matkustaville ulkomaan kansalaisille, tietyin poikkeuksin. Myös Suomi kuuluu maahantulokiellon piiriin.

Text: COVID-19 coronavirus

PÄIVITETTY 17.9.2021

USA on asettanut yleisen maahantulokiellon useista maista, myös Suomesta. Maahantulokielto ei kuitenkaan koske amerikkalaisia eikä Yhdysvalloissa vakituisesti asuvia (pysyvä oleskelulupa) sekä tietyillä viisumeilla maassa oleskelevia. 

Presidentti Biden allekirjoitti 25.1.2021 päätöksen, joka estää Yhdysvaltoihin saapumisen henkilöiltä, jotka ovat oleskelleet Schengen-alueella viimeisen 14 päivän aikana ennen suunnitellun matkan ajankohtaa. Rajoitus ei koske Yhdysvaltojen kansalaisia ja tiettyjä muita matkustajaryhmiä. Lue päätös ja lista poikkeustapauksista Valkoisen talon verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi).

Olethan yhteydessä suoraan Yhdysvaltain viranomaisiin mahdollisten lisäkysymysten tiimoilta.


Matkustaminen Suomen ja Yhdysvaltojen välillä

Yhdysvaltoihin lentäviltä matkustajilta edellytetään koronatestissä käymistä ennen matkaa. Matkustajien tulee näyttää koneeseen noustessa joko negatiivinen testitulos tai todistus siitä, että on aiemmin sairastanut COVID-19-taudin ja parantunut siitä. Lue lisää testausvaatimuksista CDC:n sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Matkat Suomesta Yhdysvaltoihin

Lisätietoa Yhdysvaltain ulkoministeriön (State Department) sivuilla (Linkki toiselle verkkosivustolle)sekä Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Matkat Yhdysvalloista Suomeen

Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyvät määräykset ja suositukset vaihtelevat alueittain

Yhdysvalloissa suositukset ja rajoitukset liittyen liikkumiseen ja palveluihin vaihtelevat alueittain. Useat osavaltiot ovat asettaneet karanteenivaatimuksia tietyistä osavaltioista tuleville matkaajille.

Sama koskee myös rajoitusten purkamista ja talouden vähittäisen avaamisen aikataulutusta. Niitä on syytä seurata aina paikallisviranomaisten virallisilta nettisivuilta tai sosiaalisen median kanavilta:

Pääkaupunkiseutu

New York 

California

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus, Centers for Disease Control and Prevention, kerää ajankohtaista koronatietoa omille nettisivuilleen: Coronavirus - CDC(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi ja espanjaksi) Sieltä löytyy myös tietoa mm. maan sisäisestä matkailusta(Linkki toiselle verkkosivustolle), sekä linkit eri osavaltioiden terveysviranomaisten sivuille(Linkki toiselle verkkosivustolle) (englanniksi).

Washingtonin-suurlähetystö sekä pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa seuraavat tilannetta aktiivisesti. Suosittelemme myös seuraamaan sosiaalisen median kanaviamme (linkit lopussa).

USA:n viranomaisten ohje sairastapauksissa on pysyä kotona ja olla yhteydessä omaan lääkäriin, joka antaa lisäohjeita. Mikäli oireet ovat vakavia, tulee olla suoraan yhteydessä hätäkeskukseen (Yhdysvalloissa 911).

 

Asiakaspalvelu

Suomen Washingtonin-suurlähetystö sekä pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa ovat avoinna vain ajanvarauksella.

Varaa aika ajanvarausjärjestelmän kautta: 

Tee ajanvaraus(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ajanvarauslinkin kautta löytyy tarkemmat ohjeet.​​​ Edustustojen toimialueet löydät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).


Suurlähetystö ja pääkonsulaatit seuraavat tilannetta tiiviisti. Alle listattuja sosiaalisen median kanavia kannattaa seurata aktiivisesti. 

Suomen suurlähetystö, Washington DC

Facebook: Embassy of Finland in the United States(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Twitter: @FinlandinUSA(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 
Instagram: @FinlandinUSA(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen pääkonsulaatti, New York

Facebook: Consulate General of Finland in New York(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) 
Twitter: @FinlandNY(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Instagram: @finlandnewyork(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen pääkonsulaatti, Los Angeles

Facebook: Consulate General of Finland in Los Angeles(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Twitter: @FinlandLA(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Instagram: @finlandlosangeles(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)


Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi