Koronavirustilanne Yhdysvalloissa

Koronavirustilanne Yhdysvalloissa

Yhdysvallat on asettanut maahantulokiellon useasta Euroopan maasta sekä Kiinasta, Brasiliasta ja Iranista Yhdysvaltoihin matkustaville ulkomaan kansalaisille. Myös Suomi kuuluu maahantulokiellon piiriin.

Text: COVID-19 coronavirus

USA on asettanut maahantulokiellon useista maista, myös Suomesta. Maahantulokielto ei kuitenkaan koske amerikkalaisia eikä Yhdysvalloissa vakituisesti asuvia (pysyvä oleskelulupa). Yhdysvaltoihin saapuvien tulee kuitenkin näissä tilanteissa saapua maahan tiettyjen lentokenttien kautta, joissa heille suoritetaan tehostettu maahantulotarkastus. Matkaajat ohjataan 14 päivän omatoimiseen karanteeniin. 

Tarkemmat tiedot matkustusrajoitteista ja siihen liittyvistä mahdollisista poikkeuksista löydät Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston sivuilta: Department of Homeland Security (englanniksi). Voit myös etsiä tietoa Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilta (englanniksi). 

Matkustuskielto ei estä suomalaisia palaamasta Suomeen. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi kuitenkin jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin (ks. THL:n ohjeet). Ulkoministeriö on kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Huomioi myös Suomen rajaliikenteen rajoitukset, joista löydät lisätietoa Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyvät määräykset ja suositukset vaihtelevat alueittain

Yhdysvalloissa suositukset ja rajoitukset liittyen liikkumiseen ja palveluihin vaihtelevat alueittain. Erot voivat olla huomattavia osavaltiosta ja jopa kaupungista riippuen. Sama koskee myös rajoitusten purkamista ja talouden vähittäisen avaamisen aikataulutusta. Niitä on syytä seurata aina paikallisviranomaisten virallisilta nettisivuilta tai sosiaalisen median kanavilta:

 

Pääkaupunkiseutu

New York 

California

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus, Centers for Disease Control and Prevention, kerää ajankohtaista koronatietoa omille nettisivuilleen: Coronavirus - CDC (englanniksi ja espanjaksi) Sieltä löytyy myös tietoa mm. maan sisäisestä matkailusta, sekä linkit eri osavaltioiden terveysviranomaisten sivuille (englanniksi).

Washingtonin-suurlähetystö sekä pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa seuraavat tilannetta aktiivisesti. Suosittelemme myös seuraamaan sosiaalisen median kanaviamme (linkit lopussa).

USA:n viranomaisten ohje sairastapauksissa on pysyä kotona ja olla yhteydessä omaan lääkäriin, joka antaa lisäohjeita. Mikäli oireet ovat vakavia, tulee olla suoraan yhteydessä hätäkeskukseen (Yhdysvalloissa 911).


Muuta huomioitavaa
 

  • Yhdysvaltain hallinto rajoittaa työperäisten viisumien myöntämistä. Presidentti Trump allekirjoitti 22.6. päätöksen, joka rajoittaa H-1B, H-4, L-1, H-2B, J-työviisumien ja uusien green cardien myöntämistä vuoden loppuun saakka tietyin poikkeuksin. Olethan suoraan yhteydessä Yhdysvaltain viranomaisiin lisäkysymysten tiimoilta: 
  • Valkoinen talo on antanut osavaltioille ohjeistuksen liittyen Yhdysvaltain talouden avaamiseen asteittain. Tarkemmat tiedot ohjeistuksesta löytyvät Valkoisen talon verkkosivuilta: Guidelines Opening up America Again (englanniksi). Myös Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC on julkaissut 14.5. omat ohjeensa, joiden on tarkoitus auttaa viranomaisia avaamista koskevassa päätöksenteossa.
  • Presidentti Trump on lisäksi päättänyt keskeyttää maahanmuuton Yhdysvaltoihin tietyin poikkeuksin. Rajoitukset astuivat voimaan 23.4.2020 ja ovat voimassa 60 päivää voimaantulopäivästä. Voimassaoloa voidaan tarvittaessa jatkaa. Lisätietoja löytyy Valkoisen talon verkkosivuilta (englanniksi).

 

Asiakaspalvelu

Suomen Washingtonin-suurlähetystö sekä pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa ovat avanneet asiakaspalvelun rajoitetusti passiasiakkaille maanantaista 8.6.2020 alkaen.

Ajanvaraus on pakollinen. Varaa aika ajanvarausjärjestelmän kautta: 

Tee ajanvaraus

Ajanvarauslinkin kautta löytyy tarkemmat ohjeet.​​​

Edustustojen toimialueet löydät täältä.


Suurlähetystö ja pääkonsulaatit seuraavat tilannetta tiiviisti. Alle listattuja sosiaalisen median kanavia kannattaa seurata aktiivisesti. 

Suomen suurlähetystö, Washington DC

Facebook: Embassy of Finland in the United States
Twitter: @FinlandinUSA 
Instagram: @FinlandinUSA

Suomen pääkonsulaatti, New York

Facebook: Consulate General of Finland in New York 
Twitter: @FinlandNY
Instagram: @finlandnewyork

Suomen pääkonsulaatti, Los Angeles

Facebook: Consulate General of Finland in Los Angeles
Twitter: @FinlandLA
Instagram: @finlandlosangeles


Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.