Koronavirusuutiset Israelissa

Koronavirusuutiset Israelissa

Israelissa on edelleen voimassa ennen kaikkea kokoontumista rajoittavia säädöksiä. Kulttuurin, viihteen ja matkailun palveluja on suljettu, virastot palvelevat rajoitetusti. Välttämättömät palvelut ja osa kaupoista on auki. Ravintolat ja kahvilat ovat suljettu asiakkailta, ruokaa voi kuitenkin tilata ja noutaa. Koulua käydään osittain etäopetuksena. Kokoontumisia, kuten esimerkiksi perhejuhlia, rajoitetaan korkeintaan 20 henkeen ulkotiloissa ja 10 henkeen sisätiloissa. Julkinen liikenne on toiminnassa. Kasvosuojaimen käyttö julkisilla paikoilla on edelleen pakollista ja 2 metrin turvaväliä tulee noudattaa. Rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla.

Maahantulosäännökset

Israel on edelleen pääsääntöisesti sulkenut ulkorajansa ulkomaalaisilta. Israel jakaa maat ns. vihreisiin ja punaisiin maihin. Punaisista maista saapuvien israelilaisten tai Israelissa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten on suoritettava 2 viikon kotikaranteeni. Vihreistä maista saapuvat israelilaiset tai Israelissa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset on vapautettu karanteenivelvoitteesta. Tällä hetkellä Suomi lukeutuu virheisiin maihin. Erityistilanteissa, ml. työmatkaliikenne, Israeliin matkustavan on ennen matkaansa oltava yhteydessä lähtömaansa Israelin suurlähetystöön ja tiedusteltava mahdollisuutta erikoisluvan hankkimiseen.

Turistiviisumia (B2) ei automaattisesti jatketa koronatilanteesta huolimatta. Matkailijan on poistuttava maasta ennen viisuminsa umpeutumista. Mahdollista erityislupaa viisumin pidennykseen on haettava henkilökohtaisesti Israelin sisäministeriöstä (Population Administration Office).

Lisätietoja:

Liikkuminen

Kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa. Kanssaihmisiin on pidettävä kahden metrin turvaväli ja kasvosuojaimen käyttö on pakollista.

Tällä hetkellä kansainvälinen säännöllinen lentoliikenne on rajoitettua ja yhteyksiä on niukasti. Kauttakulkuliikenne Israelin kautta ei ole mahdollista.  

Israelin ja Palestiinalaisalueen välistä siviililiikennettä saatetaan edelleen rajoittaa ja tarkastuspisteiden aukioloajat voivat vaihdella.

Paikalliset liikkumisrajoitukset nopealla aikataululla ovat mahdollisia. Seuraa säännöllisesti paikallisia tiedotusvälineitä ja noudata viranomaisten ohjeistuksia.

Kohonneiden tartuntamäärien johdosta paikalliset liikkumisrajoitukset nopealla aikataululla ovat mahdollisia. Seuraa säännöllisesti paikallisia tiedotusvälineitä ja noudata viranomaisten ohjeistuksia.   

Lisätietoja:

Terveys

Kasvosuojaimen käyttö on pakollista kotoa poistuttaessa. Kuumemittauksia suoritetaan julkisten tilojen kauppojen ja ostoskeskusten sisäänkäynneillä, työpaikoilla ja kouluissa.

Israelin terveysministeriön tuottama seurantasovellus ”HaMagen” ilmoittaa käyttäjälleen mahdollisesta korona-altistumisesta. Sovellus vertaa käyttäjän paikannustietoja Israelin terveysministeriön koronavirustartuntojen tietokantaan. Sovellus on ladattavissa hepreaksi, arabiaksi, englanniksi, venäjäksi ja amharaksi.

Viranomaisten ohje sairastapauksissa on pysyä kotona. Mikäli oireet ovat vakavia, tulee olla yhteydessä terveysministeriön numeroon 101. Kaikkien niiden, joilla on kuumetta yli 38 ja joilla on hengityselinten oireita (hengitysvaikeuksia tai yskää), on pysyttävä kotona kaksi kuumeetonta päivää, riippumatta siitä, onko koronatestaus tarpeen.

Tietoa koronaviruksesta saa myös soittamalla Israelin terveysviranomaiselle numeroon *5400 (hepreaksi) tai 08 624 1010 (palvelua myös englanniksi).

Lisätietoja:

Palvelut

Toistaiseksi mm. kulttuurin, viihteen ja matkailun palvelut ovat pääsääntöisesti suljettu. Virastot palvelevat rajoitetusti. Välttämättömät palvelut ja osa kaupoista on auki. Myös pienet palveluntarjoajat, kuten esimerkiksi yksityisopettajat, kampaamot, hierojat ja lastenhoitajat voivat toimia. Koulujen lähiopetus on edelleen suuresti rajoitettua. Julkinen liikenne on toiminnassa.

Eilatin ja Kuolleenmeren alueen hotellit ja palvelut ovat auki tietyin rajoituksin. Asiakkaiden on toimitettava negatiivinen koronavirustesti ennen saapumistaan.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kasvosuojaimia tulee käyttää liikuttaessa julkisilla paikoilla. Tämä ei koske alle 7-vuotiaita lapsia. Määräysten rikkomisesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Lisätietoja:

  • Israelin terveysministeriö https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en/ (englanti)
  • Israelin hallinnon koronatiedotus https://www.gov.il/en/departments/topics/corona-gov (englanti)

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystön asiakaspalvelu on auki rajoitetusti. Otamme vastaan passihakemuksia, väestörekisteri-ilmoituksia ja notaaritoimituksia. Oleskelulupa- ja viisumihakemuksia otamme vastaan tietyin rajoituksin. Ota näissä asioissa yhteyttä ensin suurlähetystöön puhelimitse tai sähköpostitse.

Asiakaspalvelumme on auki ajanvarauksella.

Siirry ajanvaraukseen

Suurlähetystöön saapuessasi pyydämme ottamaan huomioon Israelissa tällä hetkellä voimassa olevat säädökset ja liikkumisrajoitukset.

  • Voimme ottaa asiakaspalvelutilaan vain 2 henkilöä kerrallaan
  • Asiakkaiden tulee pestä tai desinfioida kätensä konsulaattiin saapuessaan ja sieltä poistuessaan
  • Kasvosuojaimen käyttö on pakollista
  • Asiakkaiden lähtö- ja tuloajat kirjataan vieraskirjaan

Palvelemme puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 09 - 12 välisenä aikana.

Koronatilanteesta johtuen toimitus- ja käsittelyajat saattavat olla normaalia pidempiä.

Puhelin: +972 3 745 6600

Hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella UM päivystys +358 9 160 55555.

Edustuston verkkosivut

Sähköposti: sanomat.tel@formin.fi

Facebook: Finnish Embassy Tel Aviv

Twitter: @FinIsrael

Asiakaspalvelun ajanvaraus: https://slotti.fi/booking/suomensuurlahetystotelaviv/

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen kpa-10@formin.fiPyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.