Koronavirusuutiset Israelissa

Koronavirusuutiset Israelissa

Israelissa on toimeenpantu maanlaajuinen ulkonaliikkumiskielto 18.9.2020 – 11.10.2020 väliseksi ajaksi. Kansalaisten liikkumista on rajoitettu korkeintaan kilometrin päähän kotoaan, tietyin poikkeuksin. Tiukentuneiden rajoitusten aikana mm. kulttuurin, viihteen ja matkailun palvelut on suljettu. Virastot palvelevat rajoitetusti. Välttämättömät palvelut, kuten esimerkiksi postit ja pankit, ovat auki. Koulut on suljettu koko maassa. Kokoontumisia rajoitetaan korkeintaan 20 henkeen ulkotiloissa ja 10 henkeen sisätiloissa. Julkinen liikenne toimii rajoitetusti, ja kasvosuojaimen käyttö julkisilla paikoilla on edelleen pakollista. Rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla.

Maahantulosäännökset

Israel on edelleen pääsääntöisesti sulkenut ulkorajansa ulkomaalaisilta. 16.8. alkaen Israel on jakanut maat ns. vihreisiin ja punaisiin maihin. Punaisista maista saapuvien israelilaisten tai Israelissa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten on suoritettava 2 viikon kotikaranteeni. Vihreistä maista saapuvat on vapautettu karanteenivelvoitteesta. Tällä hetkellä Suomi lukeutuu vihreisiin maihin. Erityistilanteissa Israeliin matkustavan on ennen matkaansa oltava yhteydessä lähtömaansa Israelin suurlähetystöön ja tiedusteltava mahdollisuutta erikoisluvan hankkimiseen.

Turistiviisumia (B2) ei automaattisesti jatketa koronatilanteesta huolimatta. Matkailijan on poistuttava maasta ennen viisuminsa umpeutumista. Mahdollista erityislupaa viisumin pidennykseen on haettava henkilökohtaisesti Israelin sisäministeriöstä (Population Administration Office).

Lisätietoja:

Liikkuminen

Kohonneen tartuntatilanteen johdosta kokoontumisrajoituksia on uudelleen tiukennettu ja tapahtumia peruutettu. Kanssaihmisiin on pidettävä kahden metrin turvaväli ja kasvosuojaimen käyttö on pakollista.

Tällä hetkellä kansainvälinen säännöllinen lentoliikenne on rajoitettua ja yhteyksiä on niukasti. Kauttakulkuliikenne Israelin kautta ei ole mahdollista.

Israelin ja Palestiinalaisalueen välistä siviililiikennettä on rajoitettu.

Kohonneiden tartuntamäärien johdosta paikalliset liikkumisrajoitukset nopealla aikataululla ovat mahdollisia. Seuraa säännöllisesti paikallisia tiedotusvälineitä ja noudata viranomaisten ohjeistuksia.

Lisätietoja:

Terveys

Kasvosuojaimen käyttö on pakollista kotoa poistuttaessa. Kuumemittauksia suoritetaan julkisten tilojen kauppojen ja ostoskeskusten sisäänkäynneillä, työpaikoilla ja kouluissa.

Israelin terveysministeriön tuottama seurantasovellus ”HaMagen” ilmoittaa käyttäjälleen mahdollisesta korona-altistumisesta. Sovellus vertaa käyttäjän paikannustietoja Israelin terveysministeriön koronavirustartuntojen tietokantaan. Sovellus on ladattavissa hepreaksi, arabiaksi, englanniksi, venäjäksi ja amharaksi.

Viranomaisten ohje sairastapauksissa on pysyä kotona. Mikäli oireet ovat vakavia, tulee olla yhteydessä terveysministeriön numeroon 101. Kaikkien niiden, joilla on kuumetta yli 38 ja joilla on hengityselinten oireita (hengitysvaikeuksia tai yskää), on pysyttävä kotona kaksi kuumeetonta päivää, riippumatta siitä, onko koronatestaus tarpeen.

Tietoa koronaviruksesta saa myös soittamalla Israelin terveysviranomaiselle numeroon 5400 (hepreaksi) tai 08 624 1010 (palvelua myös englanniksi).

Lisätietoja:

Palvelut

Tiukentuneiden rajoitusten aikana 18.9. – 11.10. mm. kulttuurin, viihteen ja matkailun palvelut on suljettu. Virastot palvelevat rajoitetusti. Välttämättömät palvelut, kuten esimerkiksi postit ja pankit, ovat auki. Koulut on suljettu koko maassa. Julkinen liikenne toimii rajoitetusti.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Kasvosuojaimia tulee käyttää liikuttaessa julkisilla paikoilla. Tämä ei koske alle 7-vuotiaita lapsia. Määräysten rikkomisesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Lisätietoja:

  • Israelin terveysministeriö https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en/ (englanti)
  • Israelin hallinnon koronatiedotus https://www.gov.il/en/departments/topics/corona-gov (englanti)

Edustuston asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on suljettu 21.9. – 11.10 hätätapauksia lukuun ottamatta. Palvelemme puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 09-12.

Puhelin: +972 3 745 6600

Hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella UM päivystys +358 9 160 55555.

Edustuston verkkosivut

Sähköposti: sanomat.tel@formin.fi

Facebook: Finnish Embassy Tel Aviv

Twitter: @FinIsrael

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen kpa-10@formin.fiPyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.