Koronavirus ja matkustaminen ulkomaille

Koronavirus on edelleen riski matkustusturvallisuudelle. Tautitilanne ja viranomaismääräykset voivat muuttua matkakohteissa nopeasti. Rajoitukset vaihtelevat maittain.

Selvitä kohdemaan matkustusrajoitukset etukäteen

Jotkut maat saattavat edelleen rajoittaa maahan saapuvaa matkustajaliikennettä. Pandemiatilanteen takia maahanpääsyn edellytyksenä saattaa olla koronarokotustodistus, todistus jo sairastetusta koronasta tai negatiivinen koronatestitulos.

Testitulosten kelpoisuusaikaa koskevat vaatimukset vaihtelevat maittain. Useimmissa maissa todistukset tulee olla maan omilla kielillä tai englanniksi.

Jotkut maat saattavat vaatia myös etukäteen terveystietolomakkeen täyttämistä.

On tärkeää, että selvität ennen matkalle lähtöä matkakohdemaasi rajoitukset ja määräykset. Myös lentoyhtiöiden vaatimukset voivat vaihdella, ja ne on syytä tarkistaa etukäteen, myös välilaskujen osalta. Voit selvittää matkakohdemaasi maahantulosäännöksiä seuraavilta tahoilta:

Muista matkustusilmoitus ja matkavakuutus

Matkustusilmoitus kannattaa tehdä aina, kun matkustat ulkomaille. Näin voimme tarvittaessa olla yhteydessä sinuun. Voit tehdä ilmoituksen myös jo ulkomailla ollessasi.

Suosittelemme myös, että otat aina matkavakuutuksen. On tärkeää tarkistaa, että vakuutus on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanteessa. 

Korvaako vakuutus, jos matka jää tekemättä?

Vakuutuskorvauksen saaminen peruuntuneesta tai keskeytyneestä matkasta on asiakkaan ja vakuutusyhtiön välinen asia, eikä ulkoministeriö voi ottaa tähän kantaa tai antaa asiasta minkäänlaisia todistuksia.

Vaikka matkanjärjestäjät ja vakuutusyhtiöt hyödyntävätkin ulkoministeriön matkustustiedotteita omissa peruutusehdoissaan ja korvauskäytännöissään, matkustustiedotteita ei julkaista näitä tarkoituksia varten.

Perustietoa matkavakuutuksista löydät vakuutus- ja rahoitusneuvonnan sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Matkustaminen ulkomailta Suomeen

Kun palaat Suomeen, noudata THL:n maahantulo-ohjeita(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lisätietoja: 

Olen lomalla ulkomailla, ja sairastuin/altistuin matkan aikana koronaan. Milloin voin palata Suomeen?

Jos sairastut, noudata paikallisviranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Sairaana ei pidä matkustaa. Suomen kansalainen ja Suomessa pysyvästi asuva henkilö voi aina halutessaan palata Suomeen (perustuslaki 9 §(Linkki toiselle web-sivustolle.)), mutta esimerkiksi lennolle pääsemisen edellytyksenä saattaa olla negatiivinen koronatestitulos. Ole tarvittaessa yhteydessä omaan matkanjärjestäjääsi tai vakuutusyhtiöösi.

Jos altistut, noudata paikallisviranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Varaudu siihen, että paikallisviranomaiset voivat määrätä sinut vain altistuneenakin karanteeniin eivätkä matkavakuutukset yleensä korvaa altistumisesta aiheutuneita kustannuksia. Ole tarvittaessa yhteydessä omaan matkanjärjestäjääsi tai vakuutusyhtiöösi.

Rajoitukset ulkomailla

Joillain mailla saattaa edelleen olla käytössä karanteenimääräyksiä, joita on noudatettava. Karanteeneja voidaan ulkomailla määrätä eri perustein kuin Suomessa. Ulkona liikkumista voidaan rajoittaa ja hengityssuojainten käyttö voi olla pakollista.

Rajoitusten rikkomisesta saattaa seurata rangaistuksia.

Myös lentoyhtiöillä ja lentokentillä saattaa olla vaatimuksia suojainten käytöstä. Lentokentälle tai lennolle pääsyn edellytyksenä voi olla myös kuumeen mittaus tai negatiivinen koronavirustesti.

Ulkoministeriön mahdollisuudet auttaa pulaan joutunutta pandemiatilanteessa saattaa olla rajallinen. 

Sairaustapauksessa hoitoon pääsy ulkomailla voi paikallisen terveydenhuollon kuormittumisen vuoksi olla vaikeaa.

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Joissain maissa vaaditaan edelleen hengityssuojainten käyttöä, kuumemittauksia sekä koronatestejä. Myös karanteenisäännöt voivat poiketa Suomen käytännöistä.

Voivatko Suomen viranomaiset auttaa, jos suomalainen matkailija määrätään maailmalla karanteeniin?

Kunkin maan viranomaiset noudattavat omaa lainsäädäntöään ja karanteenisäännökset ovat erilaisia eri maissa. Matkailijan on aina noudatettava kohdemaan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä, ja mahdollinen karanteeni on suoritettava kyseisessä maassa.

Hätätilanteessa voit olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön tai ulkoministeriön päivystyskeskukseen, mutta huomaa kuitenkin, että ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi vaikuttaa toisen valtion viranomaisen päätöksiin. Ulkoministeriön ja Suomen ulkomaanedustustojen mahdollisuudet auttaa pulaan joutunutta saattaa olla pandemiatilanteessa rajallinen.