Kylmän veden kalan ruokaketjun laatujärjestelmän kehittäminen
Kuvaus
Kylmän veden kalanviljelystä on tullut elinkeino Pohjois-Vietnamin erityksissä oleville vuoristoalueille, joilla elää paljon vähemmistöjä. Toisaalta kylmän veden kalan viljelyelinkeinon ympärille on syntynyt kokonaan uusi liiketalouden asiakasryhmä. Olemassa olevat laatujärjestelmät ovat kuitenkin heikot. Ongelmat ovat moninaisia, kuten kylmäketjun epävarmuudet, käsittelyn hygienia, ruokamyrkytykset, ja toisaalta halpatuonti, esimerkiksi sammen osalta. Kylmän veden kalan kasvatus on luonut työtä ja mahdollisuuksia tuotantoon, prosessointiin, kuljetukseen, markkinointiin, myyntiin ja ylläpitoon. Kylmän veden kalan ruokaketjun laatujärjestelmän kehittämishankkeen tarkoituksena on luoda sertifioitu ja dokumentoitu kylmän veden kalan ruokaketjun laatujärjestelmä Vietnamiin, jolloin kalan kulku sen kasvatuspaikalta kuluttajan lautaselle saakka olisi turvattu. Hankkeen tavoitteena on kylmän veden vesiviljelyn kestävän kehityksen tukeminen paremman hallinnan ja dokumentoimisen keinoin, kuten analysoimalla nykyisiä käytössäolevia prosesseja, kestävän laatuketjun suunnittelulla ja sen toteutuksella sekä arvioimalla vaikutuksia vietnamilaiseen vesiviljelyyn. Hankkeen toteuttajina ovat Suomen elintarviketurvallisuuskeskus Evira ja vietnamilainen vesiviljelyn tutkimusinstituutti, Research Institute for Aquaculture (RIA-1). Aktiviteetteja toteutetaan myös yhdessä maatalous- ja maaseutukehitysministeriö MARD:n alaisen eläinterveysosaston DAH:n (Department of Animal Health) kanssa. Suomesta toteutukseen osallistuu myös Luonnonvarakeskus. Hanketta toteutetaan vuosina 2019-2021 ja sen budjetti on 640 000 euroa.
Rahoituspäätös 10.12.2018
640 000 €
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet
- Kaupan kehittäminen
Toimiala
- Kalatalouden kehittäminen 100%
Erityinen kohderyhmä
- alkuperäiskansat/etniset vähemmistöt
Rahoituskanava
- Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
- Research Institute for Aquaculture No 1, Vietnam
Ota yhteyttä
Rahoituskohteen numero
76909172
Tunnus
UHA2017-004121
Sivua muokattu
20.12.2018