Nuoret rohkaistuivat vaatimaan tasa-arvoa ja oikeuksiensa toteutumista

Nuorten seksuaalisuus on kulttuurinen tabu ympäri maailmaa. Planin kehitysohjelma haastoi haitallisia normeja ja rohkaisi nuoria vaatimaan tasa-arvoa ja seksuaalioikeuksiensa toteutumista.

Ugandalaiset koululaiset ompelevat kestositeitä.
Ugandalaiset koululaiset opettelevat ompelemaan kestositeitä. Kuukautisiin liittyvien tabujen purkaminen on osa Planin ohjelmatyötä. Kuva: Plan

Plan International Suomen nelivuotisen kehitysohjelman päätavoite oli vahvistaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia Etiopiassa, Laosissa, Mosambikissa, Myanmarissa ja Ugandassa. 

Ohjelman aikana tasa-arvosta ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä myönteisesti ajattelevien tyttöjen ja poikien osuus kasvoi 24 prosentista 63 prosenttiin. Planin ohjelma-alueilla peräti 78 prosenttia nuorista kertoi myös toimivansa seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien puolesta.  

Myös vanhemmat ja yhteisöjen muut jäsenet alkoivat omaksua tasa-arvoa edistävää tietoa, asenteita ja käytäntöjä. Esimerkiksi lapsiavioliittojen hyväksyntä vähentyi.  

Nuorten itsensä mielestä suurimpia muutoksia olivatkin yhteisöjen ja kotien normeissa tapahtuneet muutokset, jotka näkyivät esimerkiksi kotitöiden tasaisempana jakautumisena ja tukena tyttöjen oikeudelle käydä koulua. Lisääntyneen tiedon ansiosta nuoret rohkaistuivat myös vaatimaan ja käyttämään seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.  

Tausta

Jokaisella ihmisellä on oikeus päättää kehostaan ja elää ilman väkivaltaa, syrjintää ja hyväksikäyttöä. Eriarvoisuus ja syrjivät käytännöt kuitenkin estävät monien tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumisen. Tytöt ympäri maailmaa joutuvat naimisiin liian aikaisin ja vasten tahtoaan, kokevat seksuaalista väkivaltaa ja joutuvat silvotuiksi. 

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat vamman kanssa elävät tytöt sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.  

Planin ohjelman tavoitteena on, että tytöt ja nuoret naiset voivat päättää omasta kehostaan ja nauttia seksuaalisuudestaan. Tytöillä on myös oikeus saada paikkansa pitävää tietoa esimerkiksi ehkäisystä ja kuukautisista seksuaalikasvatuksen kautta ja päästä käyttämään tarvitsemiaan terveyspalveluita. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Plan toteutti Suomen ulkoministeriön ja suomalaisten lahjoittajien rahoittamaa ohjelmaa “My Body. My Future.” Etiopiassa, Laosissa, Mosambikissa, Myanmarissa ja Ugandassa vuosina 2018–2021. Ohjelma tavoitti suoraan lähes 430 000 ihmistä. Heistä 265 000 oli lapsia ja nuoria ja 153 000 tyttöjä ja nuoria naisia.