Vammaiset naiset ja tytöt suojautuvat seksuaaliväkivallalta Tadžikistanissa

Väestöliiton hankkeella on lisätty vammaisten ihmisten tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista.

Ishtirokin järjestämää pienryhmätyöskentelyä seksuaalioikeuksista ja vaikuttamistyöstä. Kuva: Najminisso Shamsizoda / Ishtirok.
Ishtirokin järjestämää pienryhmätyöskentelyä seksuaalioikeuksista ja vaikuttamistyöstä. Kuva: Najminisso Shamsizoda / Ishtirok.

Väestöliiton ja sen paikallisen kumppanin League of Women with Disabilities Ishtirok -järjestön toteuttamien hankkeiden myötä tadžikistanilaiset vammaiset naiset ja tytöt ovat oppineet, miten seksuaaliväkivallalta suojaudutaan, millaisia seksuaalioikeuksia heille kuuluu ja millä tavoin seksuaalioikeuksiin perustuvia ratkaisuja tehdään esimerkiksi kumppanin valinnassa ja perheen suunnittelussa. Tämän lisäksi he ovat oppineet tekemään vaikuttamistyötä ja toimimaan vertaistukihenkilönä. 

Vuosien 2019–2022 aikana annettiin koulutusta 68 vammaiselle henkilölle, joista 45 oli naisia. Vertaistukiryhmissä 165 vammaista ihmistä oppi tekemään seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyviä päätöksiä. Koulutuksen ja tuen seurauksena osallistujien itsetunto kohosi ja heidän suhtautumisensa vammaisuuteen muuttui aiempaa myönteisemmäksi.

Tausta

Seksuaalisuus ja vammaisuus ovat tabuja Tadžikistanissa. Vammaisia ihmisiä, erityisesti naisia, ei yleensä nähdä seksuaalisina ihmisinä, eikä heille tarjota seksuaalikasvatusta tai -terveyspalveluja. Heitä ei myöskään aina pidetä toivottuina kumppaneina, eikä heidän välttämättä uskota kykenevän vanhemmuuteen.  

Vammaiset naiset joutuvat usein kokemaan räikeitä ihmisoikeuksien ja varsinkin seksuaalioikeuksien loukkauksia kuten pakottamista laitoshoitoon, seksuaaliväkivaltaa, avioliiton tai äitiyden kieltämistä. He eivät myöskään aina osaa raportoida heihin itseensä kohdistuneesta väkivallasta.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Ulkoministeriön tukemassa Väestöliiton hankkeessa edistetään vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksia Afganistanissa, Nepalissa ja Tadžikistanissa. Hanke alkoi vuonna 2019, ja ulkoministeriö on myöntänyt sille jatkokauden vuosille 2023–2025. Väestöliitto toimii yhteistyössä vammaisten ihmisten ihmisoikeusjärjestön Kynnys ry:n kanssa. Kohdemaissa hankkeita toteuttavat joko seksuaali- ja lisääntymisterveyteen tai vammaisoikeuksiin erikoistuneet paikalliset järjestöt.