Vammaiset ihmiset saivat ruokaa, kasvosuojia ja henkistä tukea koronapandemian aikana

Abilis-säätiön rahoittamissa hankkeissa vammaiset ihmiset saivat myös terveysvalistusta, koronatietoutta sekä lakineuvontaa. Lähes kaksi tuhatta perheväkivaltaa ja hyväksikäyttöä kokenutta naista sai apua.

Kolme henkilöä, joista yhdellä on näkövammaisille tarkoitettu apuvälinekeppi kädessä, seisovat avustustarvikekassien vieressä.
Vammaisten ihmisten avuntarve kasvoi nopeasti koronapandemian levitessä ja pitkittyessä. Kuva: Abilis

Tausta

Vuonna 2020 koronapandemia, liikkumisrajoitukset ja yhteiskuntien sulkutilat vaikeuttivat vammaisten ihmisten arkea laajasti kehitysmaissa. Erityisesti maaseudulla he jäivät ilman avustustarvikkeita, kuten ruokaa, lääkkeitä, kasvosuojia ja käsidesiä. Pandemian aikana myös toimeentulovaikeudet ja syrjintä korostuivat huomattavasti. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Ulkoministeriö on myöntänyt Abilis-säätiölle nelivuotista ohjelmatukea vuodesta 1998. Vuonna 2020 Abilis-säätiön ohjelmatuki oli yhteensä 2 535 000 euroa, josta osa käytettiin koronapandemian seurausten lievittämiseen ohjelmamaissa. Eniten tukea kanavoitiin Nepaliin ja Etiopiaan. Hankkeita toteutettiin myös Tansaniassa, Ugandassa, Myanmarissa, Vietnamissa ja Tadžikistanissa.