Uusia alkuja ilman puolisoa eläville naisille Nepalissa

Nepalissa lesket, eronneet ja muut ilman puolisoa elävät naiset kohtaavat monenlaista syrjintää. Koulutusten avulla he ovat saaneet tietoa oikeuksistaan ja pystyneet järjestäytymään aiempaa paremmin.

Kaksi naista porraskäytävässä. Kuvan yläreunassa lukee
Kuva: Nicola Zolin

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOSin nepalilainen kumppanijärjestö Women for Human Rights – Single Women Group (WHR) on kerännyt tietoa ilman puolisoa elävien naisten kokemista haasteista ja ihmisoikeusloukkauksista.  

Suomen tuella järjestö kirjasi eteläisen Terain alueella 1 117 naisiin kohdistunutta väkivaltatapausta vuosina 2019-2020. Se auttoi myös 189:ää naista hakemaan oikeudellista neuvontaa ja 400:aa väkivaltaa kokenutta naista ottamaan yhteyttä viranomaisiin. 

Kuntiin perustettiin ilman puolisoa elävien naisten ryhmiä, jotka ajavat parannusta naisten tilanteeseen. Naiset ovat nyt paremmin järjestäytyneitä ja uskaltavat ajaa oikeuksiaan sekä vaatia heille kuuluvia palveluita. Myös paikalliset viranomaiset saivat koulutusta ilman puolisoa elävien naisten tilanteesta ja oikeuksista. He ovat nyt halukkaampia tekemään yhteistyötä naisryhmien kanssa ja tukemaan niitä. 

Tausta

Ilman aviomiestä elävät naiset kokevat Nepalin patriarkaalisessa yhteiskunnassa monenlaista syrjintää. Yleisiä ongelmia ovat naisiin kohdistuva perhe- ja seksuaalinen väkivalta, laissa kielletyn moniavioisuuden harjoittaminen sekä perintöoikeuden riistäminen leskiltä. 

Leskeksi jäänyttä naista pidetään usein kirouksena perheelle, eivätkä lesket saa osallistua uskonnollisiin rituaaleihin tai juhliin. Vain 11 prosenttia heistä on lukutaitoisia. Ilman lukutaitoa heidän on vaikea elättää itseään ja lapsiaan tai saada tietoa oikeuksistaan. 

Nepalissa naisesta tulee kansalainen vain, jos hänen isänsä tai miehensä valtuuttaa sen. Vaikka kansalaisuutta voi anoa myös muita teitä, voi sen saaminen olla vaikeaa virkahenkilöstön asenteiden vuoksi.  

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

WHR järjesti KIOSin tuella koulutuksia ja työpajoja ilman puolisoa eläville naisille. Koulutuksissa naiset oppivat muun muassa laillisista oikeuksistaan ja vaikutusmahdollisuuksistaan. Heille kerrottiin myös tarjolla olevasta oikeusavusta. 

KIOS tuki WHR-järjestön hanketta vuoden ajan kehitysyhteistyövaroilla vuosien 2019-2020 aikana.