Tukea vakavimpien ihmisoikeusloukkausten uhreille

Suomi auttaa kaikkein vakavimpien rikosten, kuten kansanmurhan, uhreja selviytymään seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan aiheuttamasta haitasta.

Suomi on tukenut Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahastoa vuodesta 2004 lähtien. Rahasto auttaa kaikkein vakavimpien kansainvälisten rikosten ja ihmisoikeusloukkausten uhreja. Kohdemaita ovat olleet Uganda, Kongon demokraattinen tasavalta, Keski-Afrikan tasavalta ja Norsunluurannikko.

Vuonna 2020 Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa järjestettiin uhrirahaston tuella 1 105 rauhan rakentamiseen keskittyvää tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä lähes 20 000 ihmistä. Tapahtumien tavoitteena oli estää uusien väkivaltaisuuksien syttyminen puuttumalla niiden taustalla vaikuttaviin syihin. 

Tausta

Vuonna 2021 sotia tai aseellisia konflikteja oli käynnissä 46 maassa. Nykyiset konfliktit ovat monimutkaisia ja moniulotteisia. Hallituksista riippumattomien toimijoiden välisten konfliktien määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2010.

Konflikteihin voidaan vaikuttaa muun muassa rauhanrakennustyöllä ja rankaisemattomuuden vastaisilla toimilla. Tärkeää on myös uhrien aseman huomioiminen, sillä kärsimysten sivuuttaminen aiheuttaa epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ja voi johtaa uuden konfliktin syttymiseen. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomi edistää laaja-alaisesti ihmisoikeuksien toteutumista olennaisena osana ulkopolitiikkaa. 

Suomi tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahastoa 1,2 miljoonalla eurolla vuosina 2021-2024. Tuki on kohdennettu seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreille Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.