Puhdasta vettä 1,6 miljoonalle nepalilaiselle

Vedensaanti on monipuolistanut ruokavaliota, kun riisin ja linssin rinnalla on alettu kasvattaa vihanneksia. Kastelun ansiosta satoa riittää myytäväksi, mikä tuottaa viljelijälle kaivattua lisätuloa.

Nykyään kaikilla nepalilaisilla on käytössään käymälä, kun vuonna 1981 käymälään pääsi vain kaksi prosenttia maan asukkaista. Parantunut hygienia vaikuttaa myönteisesti myös terveyteen, ja naisten syrjivä kohtelu kuukautisten ja synnytyksen yhteydessä on vähentynyt. 

Tausta

Perinteisesti Nepalissa naiset ja lapset ovat hakeneet veden vuorten vesilähteistä tai joista, usein monen kilometrin päästä kotikylästä. Ilmastonmuutoksen seurauksena sateiden ja kuivien kausien ennustaminen on vaikeutunut. 

Nyt vuoristosta johdetaan vettä kylien vesisäiliöön, josta se jaetaan vesipisteisiin talojen ulkopuolelle. Kylien asukkaat ovat kaivaneet putken paikoittain maahan, ja he vastaavat järjestelmän huollosta ja toiminnasta. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomi on tukenut vesivara- ja sanitaatiohankkeita Nepalissa vuodesta 1989. Kyläyhteisöjen ja paikallishallintojen vastuu hankkeiden toteutuksesta on vuosien aikana lisääntynyt.  

Suomen lisäksi Euroopan unioni tukee Nepalin vesivarahanketta vuosina 2016–2022.