Nuorten poliitikkojen osaaminen vahvistui Tunisiassa

Nuoret poliitikot ovat hyödyntäneet Tunisian politiikkakoulun oppeja puolueissaan ja edenneet politiikassa vaikuttaviin asemiin. Myös yhteistyö muiden puolueiden poliitikkojen kanssa on lisääntynyt.

Seitsemän nuorta tunisialaispoliitikkoa yhteiskuvassa.
Politiikkakoulussa opitaan monipuoluedemokratiassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Kuva: Demo Finland

Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo Finland tukee Tunisiassa politiikkakoulua, jossa poliitikot oppivat yhdessä monipuoluedemokratiassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Vuonna 2020 koulun alumneista 70 prosenttia teki yhteistyötä muiden puolueiden edustajien kanssa vähintään kerran kuukaudessa, kun osuus vuonna 2016 oli 48 prosenttia. Joka kolmas noin 500 alumnista on noussut vaikuttavampaan asemaa puolueessaan. Lisäksi heidän kykynsä hyväksyä erilaisia mielipiteitä ja työskennellä rakentavasti on vahvistunut. 

Tausta

Tunisia on vuoden 2011 arabikevään jäljiltä ainoa maa, joka siirtyi kohti monipuoluedemokratiaa. Demokratiakehitys otti kuitenkin takapakkia vuonna 2021, hieman aiemmin valitun presidentti Kais Saiedin erotettua hallituksen ja keskeytettyä myös parlamentin toiminnan. Saied on siitä lähtien vahvistanut omaa valta-asemaansa demokraattisten instituutioiden kustannuksella. Heinäkuussa 2022 Saied järjesti kansalaisia heikosti vaaliuurnille innostaneen kansanäänestyksen uudelleen muotoilemastaan perustuslaista. Prosessi vahvistanee presidentin valtaa edelleen.

Maan demokraattisten toimijoiden tukeminen, monipuoluejärjestelmän, puolueiden välisen dialogin ja yhteistyön vahvistaminen sekä nuorten poliittisen osallisuuden lisääminen ovat ratkaisevan tärkeitä Tunisian demokraattisen tulevaisuuden kannalta.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Demo Finland perusti yhdessä tunisialaisen ajatushautomon Centre des Etudes Méditerranéennes et Internationales (CEMI) ja hollantilaisen kumppanijärjestönsä Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) kanssa Tunisian politiikkakoulun vuonna 2012.