Miljoonat etiopialaiset saavat puhdasta vettä ja käyttävät käymälöitä

Vuosina 1994-2019 yli viisi miljoonaa etiopialaista pääsi Suomen ja Etiopian yhteistyön turvin puhtaan veden piiriin. Vesihuolto vietiin 1 158 koululle ja 307 terveysasemalle. Tästä pääsi hyötymään 879 000 oppilasta, opettajaa ja terveydenhuollon työntekijää.

Kuva: Tapio Niemi

Kaiken kaikkiaan lähes seitsemän miljoonaa maaseudun naista, miestä ja lasta on hyötynyt Suomen ja Etiopian vesihuolto- ja käymälähankkeista. 

Vuonna 2011 alkaneessa COWASH-hankkeessa myös vammaiset ihmiset ovat osallistuneet vesi- ja sanitaatiohuollon suunnitteluun, toteutukseen ja kunnossapitoon. He ovat oppineet yhteiskunnallista päätöksentekoa ja vahvistaneet samalla itsetuntoaan. 

COWASH on viime vuosina toiminut 76 kunnassa viidessä osavaltiossa. 

Tausta

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan vuonna 2020 vähintään perustason vesihuollon piirissä oli jo 50 prosenttia Etiopian väestöstä, kun vielä vuonna 2000 osuus oli 18 prosenttia. Helposti saavutettavat vesipisteet ovat tärkeitä esimerkiksi maaseudun naisille, joiden pitää pahimmillaan käyttää useita tunteja kotitalousveden hakemiseen. 
 

WHO:n mukaan lähes 20 miljoonaa etiopialaista kärsii elämänlaatua heikentävästä fyysisestä tai psyykkisestä vammasta tai sairaudesta. Valtaosa heistä elää köyhyydessä ilman turvaverkkoa. Myös asenneilmapiiri on torjuva: vammaisista ihmisistä ei juurikaan puhuta, ja vammainen lapsi saatetaan kokea häpeäksi.  

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomi on tukenut Etiopian vesisektoria vuodesta 1994 lähtien. Suomen ja Etiopian kahdenvälinen vesihuolto-, sanitaatio- ja hygieniahanke COWASH käynnistyi vuonna 2011. Suomen osuus rahoituksesta on vaihdellut 30-40 prosentin välillä, mikä kertoo Etiopian hallituksen vahvasta sitoutumisesta hankkeeseen. Suomi rahoitti hankkeen kolmatta vaihetta vuosina 2016-2020 17,5 miljoonalla, Etiopian hallitus 16,8 miljoonalla ja kyläyhteisöt noin viidellä miljoonalla eurolla.  Hankkeen neljäs vaihe toteutetaan vuosina 2020-2024. 
 

COWASHin lisäksi Suomi on rahoittanut myös Etiopian kansallisia vesihankkeita.